Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Időpont kérés

Miért fúj meleg levegőt a légkondim?

Klímakompresszor az autóban

Egy hosszú, fárasztó, kánikulás nap után elég kellemetlen lehet beülni a meleg utastérbe… A napon, nem árnyékban hagyott kocsi olyan lehet belülről, akár egy szauna. A szélvédő, illetve a fém motorháztető csak úgy szívják magukba a napsütést. Szerencsére manapság már sokak autójában van légkondi, ami azért orvosolhatja a problémánkat, és viszonylag gyorsan lehűtheti a benti hőmérsékletet. Bizonyos okok miatt sajnos időnként tapasztalhatunk olyat, hogy meleg levegőt fúj a klímánk. Cikkünkben most a jelenség három leggyakoribb kiváltó okát vesszük górcső alá.

Elhasználódott, tönkrement a klímakompresszor

Bizonyos tekintetben vehetjük úgy, hogy a kompresszor a klímarendszer szíve-lelke. Küldetése a hűtőfolyadék áramoltatása a rendszerben az utastér hőmérsékletének csökkentéséhez. Mint a kocsi legtöbb alkatrésze, úgy ez is elhasználódik idővel. A rendszer összetett kialakítása miatt a tönkrement klímakompresszor a szerkezet más alkatrészeiben is kárt tehet. Szerencsére több módszer is létezik az alkatrész élettartamának meghosszabbítására, például az, ha odafigyelünk a rendszeres beindításra, még télen, nagy hidegben is. A legjobb pedig, ha legalább minden szezon előtt átnézetjük a légkondicionáló rendszer elemeit, köztük is főleg a kompresszorét.

Szivárog a hűtőfolyadék

A hűtőfolyadék szivárgása is okozhat zavart a rendszerben, ilyenkor, ha már kikerül a zárt szabályozási körből, gáz halmazállapotúvá válik. Nem árt tudni a klímarendszerről, hogy zárt, tömített, és fontos, hogy ez az állapot mindig fenn is álljon. Ha azt észleled, túl alacsony a hűtőfolyadék szintje, ki kell nyomozni a szivárgás helyét. Sajnos a fűtő, szellőztető és légkondicionáló rendszerekben zajló szivárgásoknak nem igazán vannak egyértelmű intő jelei, mint mondjuk a szervófolyadék folyásánál a kocsi alatti foltok. Egy kellő szakértelemmel rendelkező személy azonban észlelheti a klímacsövek vagy csőcsatlakozások körüli folyadékmaradványokból. Viszonylag gyakori még a klímahűtőben, -kompresszorban és -párologtatóban kialakuló szivárgás is.

Valamilyen elektromos hiba keletkezett a rendszerben

A klímarendszert nem csak a már említett alkatrészek alkotják, ugyanúgy találhatók benne relék, biztosítékok és nyomáskapcsolók egyaránt. Ezek együttesen biztosítják a szerkezet biztonságos működését normál körülmények között. Az idővel járó elhasználódás következtében meghibásodhatnak az elektromos alkatrészek is. Érdemes tudnod, hogy ha ez megtörténik, akkor a rendszer lekapcsolja magát, ezzel elkerülve a komolyabb károsodást. A klíma elektromos hibáinak feltárásával nem ajánlott otthon, házilag próbálkozni, pláne megfelelő szerszámok és szaktudás nélkül!

Ezek tehát a klímából érkező meleg levegő leggyakoribb okai. Amennyiben ilyen jellegű problémát észlelsz, akkor mindenképp vidd autóklíma javításra szerelőhöz a kocsit, ahol gond nélkül feltárhatják a klímahiba kiváltóját. Fontos, hogy minél előbb, hiszen nem csak kényelmetlen, de veszélyes is lehet forró utastérben, ilyen körülmények között vezetni. Ha ismerőshöz viszed, akkor akár még hűtőkarbantartási tippekkel elláthat, melyekkel növelheted a motor élettartamát.

Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!

Olajcsere, szűrő csere  
Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.
Autódiagnosztika  
Hibajelzés esetén az autó elektromos berendezéseinek, vezérlőegységeinek vizsgálata naprakész márkafüggetlen vagy egyes típusoknál akár gyári diagnosztikai szoftverek segítségével.
Autó állapotfelmérés  
Szakszerű és modern műszerekkel történő gépjármű vizsgálat, hogy Ön és családja nyugodtan autózhasson.
Futómű beállítás  
Nem megfelelő úttartás, rendellenes gumikopás vagy futómű alkatrész cseréje után elvégzendő művelet melyet a legkorszerűbb Hunter márkájú berendezéssel végzünk.
Vezérműszíj csere, vezérlés javítás  
Kötelezően előírt karbantartási művelet mely során a vezérműszíj és a hozzá szorosan kapcsolódó alkatrészek (szíjfeszítő, vezetőgörgő, vízszivattyú) cseréje történik. Vezérlés javításra a motorvezérlés felől hallható rendellenes hang esetén van szükség vagy egy felvillanó hibajelzés során eltárolt a vezérlés meghibásodására utaló hibakód miatt.
Fékszerviz, fékjavítás  
Személy és kisteher gépjárművek hidraulikus fékrendszereinek javítása, karbantartása. Pontos hibamegállapítás, gyors javítás, hogy autója mielőbb biztonsággal használható legyen.
Klímatöltés, tisztítás, javítás  
Személy és kisteher gépjárművek klímaberendezéseinek töltése R134A és R1234yf ( régi és új típusú ) klímagázzal, klímarendszerek javítása képesítéssel rendelkező kollégákkal. Klímatisztítás és utastér fertőtlenítés akár ózonos eljárással is.
Automata váltó olajcsere  
Automata váltó olajcsere átöblítéses gépi automata eljárással.
Kuplung javítás, kuplung csere  
Kuplung rendszerek teljeskörű javítása, kuplung készletek cseréje rövid határidővel kedvező alkatrész árakkal.
Műszaki vizsgáztatás  
A gépjármű forgalmi engedélyében szereplő éppen aktuális műszaki vizsga lejárati időpontjának meghosszabbítása egy erre kijelölt műszaki vizsga állomáson a gépjárművön elvégzett kötelező átvizsgálást követően.
Részecskeszűrő tisztítás  
Másnéven DPF tisztítás. A meghibásodott részecskeszűrő rendszerek javítása, az eltömődött részecskeszűrők tisztítása.
Kipufogó javítás  
Személy és kisteher gépjárművek kipufogó rendszereinek javítása, cseréje rövid határidővel, hogy a javítás után ismét a megszokott komfort érzete legyen vezetés közben.
Lengéscsillapító mérés  
Instabil nem pontos úttartás esetén elsődleges diagnosztikai mérés mely során pontos értéket kap autója lengéscsillapítóinak %-os állapotáról. 30.000km-ként ajánlott vizsgálat.
Gumiszerviz  
Személy és kisteherautók gumiabroncsainak cseréje és centrírozása akár 20” feletti felniátmérő esetén is. TPMS rendszerek javítása, defekttűrő ( Runflat ) abroncsok szakszerű cseréje. Szerelés és centrírozás nagy kapacitással.
Autófűtés és autóhűtés javítás  
Gépjárműve hűtő-fűtő rendszerének akár megbontás nélküli hibamegállapítása, szakszerű javítása.
Autó akkumulátor csere, akkuszerviz  
Gépjármű akkumulátorok vizsgálata, töltő rendszerek ellenőrzése, diagnosztikája. Hagyományos és AGM akkumulátorok cseréje, akkumulátor vezérlőegységek szükség szerinti alapbeállítása.
Dióhéjas szívórendszer tisztítás  
Masszív koromlerakódás borítja a közvetlen befecskendezéses benzinmotorja szívószelepét vagy diesel autója szívósorát? Ne várjon addig, amíg ez problémát okoz!
idő

Tisztelt Ügyfeleink!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy autószerviz műhelyünk 2024.05.20-án ZÁRVA tart. 2024.05.21-től a megszokott nyitvatartási rendben várjuk Önöket!

Az üzenet küldése sikeres!

Köszönjük hogy felvette a kapcsolatot a KA Bosch Car Szerviz munkafelvételével, hamarosan válaszolunk levelére, vagy felhívjuk a megadott telefonszámon egyeztetés végett.
Üdvözlettel: KA csapata