Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Időpont kérés

Öreg motor, nem vén motor!

Régebbi motor

Vajon van arra bármilyen esély, hogy egy öreg motor erejét visszaállítsuk a régire, vagy legalábbis megőrizzük optimális állapotában? Nos, cikkünkben erre a kérdésre keressük a választ, de annyit már elárulhatunk előre, hogy vannak olyan alkatrészek, termékek, melyekkel megőrizhető, s meghosszabbítható a régi motor élettartama is. Autós berkekben azt szokták mondani, egy autó átlagosan 1 féklóerőt veszít évente. Mit is jelent pontosan a féklóerő? A motor generátor, differenciál- és váltómű, továbbá más vesztességforrás nélküli teljesítményét jelöli. Mint említettük, cikkünkben olyan alkatrészeket, módszereket szedtünk neked csokorba, melyekkel sokáig kitűnő állapotban tarthatod az autód motorját.

Figyelj a motorolaj és a szűrő csereintervallumára

Biztosan sok autótulajdonosnak már a könyökén jön ki, de muszáj hangsúlyoznunk, hogy egy motor élettartamának megőrzéséhez még mindig a kenőanyag és a szűrő cseréje az egyik legfontosabb módszer. Ha betartod az autód kézikönyvében, gyártó által előírt olajcsere intervallumokat, és mindig a megfelelő mennyiségű, minőségű és tulajdonságú motorolajjal látod el a rendszert, akkor a kellő kenés segít fenntartani az erőforrás optimális állapotát. Az olajszűrő rendelésekor is érdemes egy már jól ismert gyártótól választani minőségi alkatrészt – nem egy drága termékről van szó, ám annál fontosabb szerepe van, így nem éri meg spórolni rajta. Amennyiben nem érzed magad kellően hozzáértőnek, akkor érdemes inkább egy autószervizbe vinni a kocsit, ahol mindenképp szakszerű az olajcsere.

A gyújtásrendszer alkatrészeit sem szabad elhanyagolni

A motor megfelelő működéséhez elengedhetetlen, hogy a gyújtásrendszer alkatrészei, így a gyertyák, gyújtáskábelek és gyújtótekercsek is jó állapotban legyenek. Bizonyára a legtöbben tudják, de azért érdemes megemlíteni, hogy a dízelmotoros autókban izzítógyertyák dolgoznak, míg a benzinesekben gyújtógyertyák. Amennyiben a motor gyújtáskihagyását tapasztalod, akkor valószínűleg a gyertyákkal van valami probléma. Fontos, hogy odafigyelj az állapotukra, és mindig időben cseréld őket, ugyanis csak jó állapotú gyertyákkal tartható fenn az erőforrás maximális teljesítménye és hatékonysága. Benzinüzemű motoroknál érdemes legalább évente egyszer újra cserélni a régi gyújtógyertyákat, míg az izzítógyertyákat elegendő kb. 20 000 kilométer futásteljesítményenként. Persze a gyertyák ideális csereintervallumát nagyban befolyásolja a kocsid életkora, a kézikönyvben azonban biztosan találsz erre vonatkozó, megbízható információt.

A gyertyákra szerencsére a legtöbb autótulajdonos figyelni szokott, ám a gyújtótekercsek és gyújtáskábelek állapotára már annál kevesebben. A legjobb, ha a gyertyacserével egyidejűleg a vezetékeket vagy a gyújtótekercs-készletet is újakra cserélteted. Mondhatni, „kéz a kézben járnak”, mivel a tekercs, illetve a kábelek nélkül nem tud létrejönni kellő robbanás a belső égésű motorokban. Gyújtáskábel készleteket jellemzően a régebbi modellekben, míg a gyújtótekercs-készleteket inkább az újabb modellekben alkalmazzák a gyártók.

Próbáld ki az üzemanyagrendszer-tisztító adalékot

A különböző típusú benzin- és dízelmotorokhoz különféle típusú üzemanyagrendszer-tisztító adalékokat terveznek a gyártók. Alapvetően a jó minőségű üzemanyagokat már ellátják a kellő adalékokkal, melyek segítenek fenntartani az erőforrás élettartamát, de ha biztosra akarsz menni, érdemes kipróbálnod néha, egy-egy tankolásnál valamely üzemanyagrendszer-tisztító adalékot. Ezekkel az adalékanyagokkal elég hatásos eredményeket lehet elérni, melyről érdemes neked is meggyőződnöd.

Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!

Olajcsere, szűrő csere  
Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.
Autódiagnosztika  
Hibajelzés esetén az autó elektromos berendezéseinek, vezérlőegységeinek vizsgálata naprakész márkafüggetlen vagy egyes típusoknál akár gyári diagnosztikai szoftverek segítségével.
Autó állapotfelmérés  
Szakszerű és modern műszerekkel történő gépjármű vizsgálat, hogy Ön és családja nyugodtan autózhasson.
Futómű beállítás  
Nem megfelelő úttartás, rendellenes gumikopás vagy futómű alkatrész cseréje után elvégzendő művelet melyet a legkorszerűbb Hunter márkájú berendezéssel végzünk.
Vezérműszíj csere, vezérlés javítás  
Kötelezően előírt karbantartási művelet mely során a vezérműszíj és a hozzá szorosan kapcsolódó alkatrészek (szíjfeszítő, vezetőgörgő, vízszivattyú) cseréje történik. Vezérlés javításra a motorvezérlés felől hallható rendellenes hang esetén van szükség vagy egy felvillanó hibajelzés során eltárolt a vezérlés meghibásodására utaló hibakód miatt.
Fékszerviz, fékjavítás  
Személy és kisteher gépjárművek hidraulikus fékrendszereinek javítása, karbantartása. Pontos hibamegállapítás, gyors javítás, hogy autója mielőbb biztonsággal használható legyen.
Klímatöltés, tisztítás, javítás  
Személy és kisteher gépjárművek klímaberendezéseinek töltése R134A és R1234yf ( régi és új típusú ) klímagázzal, klímarendszerek javítása képesítéssel rendelkező kollégákkal. Klímatisztítás és utastér fertőtlenítés akár ózonos eljárással is.
Automata váltó olajcsere  
Automata váltó olajcsere átöblítéses gépi automata eljárással.
Kuplung javítás, kuplung csere  
Kuplung rendszerek teljeskörű javítása, kuplung készletek cseréje rövid határidővel kedvező alkatrész árakkal.
Műszaki vizsgáztatás  
A gépjármű forgalmi engedélyében szereplő éppen aktuális műszaki vizsga lejárati időpontjának meghosszabbítása egy erre kijelölt műszaki vizsga állomáson a gépjárművön elvégzett kötelező átvizsgálást követően.
Részecskeszűrő tisztítás  
Másnéven DPF tisztítás. A meghibásodott részecskeszűrő rendszerek javítása, az eltömődött részecskeszűrők tisztítása.
Kipufogó javítás  
Személy és kisteher gépjárművek kipufogó rendszereinek javítása, cseréje rövid határidővel, hogy a javítás után ismét a megszokott komfort érzete legyen vezetés közben.
Lengéscsillapító mérés  
Instabil nem pontos úttartás esetén elsődleges diagnosztikai mérés mely során pontos értéket kap autója lengéscsillapítóinak %-os állapotáról. 30.000km-ként ajánlott vizsgálat.
Gumiszerviz  
Személy és kisteherautók gumiabroncsainak cseréje és centrírozása akár 20” feletti felniátmérő esetén is. TPMS rendszerek javítása, defekttűrő ( Runflat ) abroncsok szakszerű cseréje. Szerelés és centrírozás nagy kapacitással.
Autófűtés és autóhűtés javítás  
Gépjárműve hűtő-fűtő rendszerének akár megbontás nélküli hibamegállapítása, szakszerű javítása.
Autó akkumulátor csere, akkuszerviz  
Gépjármű akkumulátorok vizsgálata, töltő rendszerek ellenőrzése, diagnosztikája. Hagyományos és AGM akkumulátorok cseréje, akkumulátor vezérlőegységek szükség szerinti alapbeállítása.
Dióhéjas szívórendszer tisztítás  
Masszív koromlerakódás borítja a közvetlen befecskendezéses benzinmotorja szívószelepét vagy diesel autója szívósorát? Ne várjon addig, amíg ez problémát okoz!
idő

Tisztelt ügyfeleink!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy autószerviz műhelyünk 2023.12.23-2024.01.01. között  ZÁRVA tart. 2024.01.02-től a megszokott nyitvatartási rendben várjuk Önöket!

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa. Adatvédelemi szabályzat

Az üzenet küldése sikeres!

Köszönjük hogy felvette a kapcsolatot a KA Bosch Car Szerviz munkafelvételével, hamarosan válaszolunk levelére, vagy felhívjuk a megadott telefonszámon egyeztetés végett.
Üdvözlettel: KA csapata