Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Időpont kérés

Az Euro7-es szabályokkal megszűnik a downsizing?

Porsche 718

Az Európai Unió legújabb környezetvédelmi normái, az Euro 7-es szabványok jelentősen csökkenthetik majd a kocsik környezetszennyezését. A Porsche úgy látja azonban, hogy ez a downsizing mozgalom végéhez vezethet, mivel valószínűleg növelni fogják a gyártók a hengerűrtartalmat.

A downsizing virágkora

A benzines autók piacán nézelődő vásárlók könnyen láthatják, hogy sok népszerű modell motorjai, mint mondjuk a Ford Mondeo, csupán 1.0 literes vagy 1.2 literes változatokban kaphatók. Az alacsony lökettérforgatú erőforrások elég megosztóak az autós berkekben, sok pártolójuk, s ezzel párhuzamosan sok ellenzőjük is akad. Egy valami viszont biztosan kijelenthető, hogy az utóbbi években virágkorukat élték a downsizing hullámból érkező kis méretű, turbós motorok. Az elmúlt időszakban egyre inkább terjedtek a kevesebb hengerrel ellátott, csökkenő lökettérfogatú erőforrások az új kocsikban. Még az olyan csúcsmodell, mint a Bugatti Chiron is „csupán” egy nyolcezer köbcentis blokkot kapott, a többi, „hétköznapibb” modellek erőforrásai pedig még jóval el is maradnak ettől. Az ún. hipersportautókban egyre kisebb méretű motorhoz párosítanak hibrid meghajtásokat, a nyolchengereseket lassan már teljesen felváltják a V6-osok a McLaren és az Aston Martin modelljeiben is például. Az új Euro 7-es kibocsátási normák bevezetésével azonban úgy tűnik, véget érhet a downsizing virágkora.

Sokat szigorítanak az új normákkal

Dr. Frank-Steffen Walliser-t, a Porsche 911 és 718 modellekért felelős vezetőjét a Wheels szólaltatta meg egy interjú keretében, melyben a 2026-ban bevezetésre kerülő Euro 7-es környezetvédelmi normákról beszélgettek. A vezető szerint „ez lesz a legkeményebb szabályozás a kibocsátásokat tekintve, főleg a valós használat során és a tesztpadokon elért eredmények közti különbség terén. Ez nagy változás lesz mindenki számára, és vissza fognak térni a nagyobb motorok.” Ennek oka, hogy az új kibocsátási normák limitálni fogják az egy adott hengerűrtartalomra jutó maximális teljesítményt. Ám, ha a gyártók eredményesek akarnak lenni a lóerők terén, akkor kénytelenek lesznek nagyobb motorokat építeni a modellekbe.

“Átlagosan 20%-kal nagyobb lökettérfogatra számítok az Euro7-es motorokban. Sok márka fog négyről hatra, hatról nyolc hengerre váltani.” Az autórajongók szinte biztosan örülnek ennek a hírnek, viszont a környezetszennyezést meglehetősen nehezítheti az új irány. A motorméret növelése az üzemanyag-fogyasztást, s az üvegházhatású gázok kibocsátást is fokozza. Ezeket a jelenlegieknél akár négyszer nagyobb katalizátorokkal kell ellensúlyozni ahhoz, hogy a normákat betartsák. „Egy kisebb kémiai gyár fog üzemelni az autókban, hogy kordában tudjuk tartani ezt a folyamatot.” – jósolta meg Walliser.

Walliser úgy nyilatkozott, kénytelenek lesznek egy vadiúj motort fejleszteni a 911-hez, ám a hat hengerből nem engednek. A szívómotorok jövője már kérdésesebb, hiszen most is csupán GT3 és a GT3 RS turbómentesek. A szabályozások miatt azonban nem garantált, hogy fenn tudják tartani ezt a típusú blokkot.

Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!

Olajcsere, szűrő csere  
Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.
Autódiagnosztika  
Hibajelzés esetén az autó elektromos berendezéseinek, vezérlőegységeinek vizsgálata naprakész márkafüggetlen vagy egyes típusoknál akár gyári diagnosztikai szoftverek segítségével.
Autó állapotfelmérés  
Szakszerű és modern műszerekkel történő gépjármű vizsgálat, hogy Ön és családja nyugodtan autózhasson.
Futómű beállítás  
Nem megfelelő úttartás, rendellenes gumikopás vagy futómű alkatrész cseréje után elvégzendő művelet melyet a legkorszerűbb Hunter márkájú berendezéssel végzünk.
Vezérműszíj csere, vezérlés javítás  
Kötelezően előírt karbantartási művelet mely során a vezérműszíj és a hozzá szorosan kapcsolódó alkatrészek (szíjfeszítő, vezetőgörgő, vízszivattyú) cseréje történik. Vezérlés javításra a motorvezérlés felől hallható rendellenes hang esetén van szükség vagy egy felvillanó hibajelzés során eltárolt a vezérlés meghibásodására utaló hibakód miatt.
Fékszerviz, fékjavítás  
Személy és kisteher gépjárművek hidraulikus fékrendszereinek javítása, karbantartása. Pontos hibamegállapítás, gyors javítás, hogy autója mielőbb biztonsággal használható legyen.
Klímatöltés, tisztítás, javítás  
Személy és kisteher gépjárművek klímaberendezéseinek töltése R134A és R1234yf ( régi és új típusú ) klímagázzal, klímarendszerek javítása képesítéssel rendelkező kollégákkal. Klímatisztítás és utastér fertőtlenítés akár ózonos eljárással is.
Automata váltó olajcsere  
Automata váltó olajcsere átöblítéses gépi automata eljárással.
Kuplung javítás, kuplung csere  
Kuplung rendszerek teljeskörű javítása, kuplung készletek cseréje rövid határidővel kedvező alkatrész árakkal.
Műszaki vizsgáztatás  
A gépjármű forgalmi engedélyében szereplő éppen aktuális műszaki vizsga lejárati időpontjának meghosszabbítása egy erre kijelölt műszaki vizsga állomáson a gépjárművön elvégzett kötelező átvizsgálást követően.
Részecskeszűrő tisztítás  
Másnéven DPF tisztítás. A meghibásodott részecskeszűrő rendszerek javítása, az eltömődött részecskeszűrők tisztítása.
Kipufogó javítás  
Személy és kisteher gépjárművek kipufogó rendszereinek javítása, cseréje rövid határidővel, hogy a javítás után ismét a megszokott komfort érzete legyen vezetés közben.
Lengéscsillapító mérés  
Instabil nem pontos úttartás esetén elsődleges diagnosztikai mérés mely során pontos értéket kap autója lengéscsillapítóinak %-os állapotáról. 30.000km-ként ajánlott vizsgálat.
Gumiszerviz  
Személy és kisteherautók gumiabroncsainak cseréje és centrírozása akár 20” feletti felniátmérő esetén is. TPMS rendszerek javítása, defekttűrő ( Runflat ) abroncsok szakszerű cseréje. Szerelés és centrírozás nagy kapacitással.
Autófűtés és autóhűtés javítás  
Gépjárműve hűtő-fűtő rendszerének akár megbontás nélküli hibamegállapítása, szakszerű javítása.
Autó akkumulátor csere, akkuszerviz  
Gépjármű akkumulátorok vizsgálata, töltő rendszerek ellenőrzése, diagnosztikája. Hagyományos és AGM akkumulátorok cseréje, akkumulátor vezérlőegységek szükség szerinti alapbeállítása.
Dióhéjas szívórendszer tisztítás  
Masszív koromlerakódás borítja a közvetlen befecskendezéses benzinmotorja szívószelepét vagy diesel autója szívósorát? Ne várjon addig, amíg ez problémát okoz!
idő

Tisztelt Ügyfeleink!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy autószerviz műhelyünk 2024.05.20-án ZÁRVA tart. 2024.05.21-től a megszokott nyitvatartási rendben várjuk Önöket!

Az üzenet küldése sikeres!

Köszönjük hogy felvette a kapcsolatot a KA Bosch Car Szerviz munkafelvételével, hamarosan válaszolunk levelére, vagy felhívjuk a megadott telefonszámon egyeztetés végett.
Üdvözlettel: KA csapata