Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Időpont kérés

Mit ne csinálj a kocsiddal hosszú pihentetés után?

BMW a garázsban

Szerencsére enyhülni látszik már a koronavírus miatt kialakult helyzet, de azért sok autótulajdonos pihentette inkább a kocsiját ebben az időszakban. Persze, ettől függetlenül is megtörténhet, hogy sokáig áll valami miatt a járgányunk, például, ha csak második családi autóként használjuk. Cikkünkben most három, a kocsi hosszú pihentetése után leginkább kerülendő dolgot szedtük csokorba.

1. Ne vezess lapos gumikkal!

A kimondottan alacsony nyomású abroncsokat már egyszerű szemrevételezéssel is érzékelhetjük, mielőtt újra elővesszük az autónkat. A rossz nyomás miatt egyenlőtlenül kopó abroncsok veszélyesek lehetnek vezetés szempontjából, ráadásul sokkal hamarabb sérül így a futófelületük – akár még ki is repedhetnek az aszfaltozott úton. Ha már új abroncsokat kell venned, az a legegyszerűbb, ha olyan helyen veszed, ahol a gumicserét is el tudják végezni. Továbbá, ha már használhatatlanul lelaposodik valamelyik gumi, szereld fel inkább a pótkereket, és úgy gurulj el a legközelebbi töltőállomásig, hogy beállíthasd a megfelelő nyomást a laposban.

2. Ne erőltesd a motort hidegüzemben!

Ha a hosszú pihentetés után első pöccre is indul az autó, akkor sem szabad a motor bemelegedése előtt magas fordulatszámon járatni, erőltetni az erőforrást. Számos autótulajdonos vezetési stílusa hasonlít egy-egy autóversenyzőére, de ilyenkor meg kell próbálni odafigyelni mérsékelni magunkat, még akkor is, ha izgalomba kerülünk, mert újra elővesszük a téli álmot alvó járgányunkat. A hosszú állás alatt az olaj lefolyik, majd összegyűlik az olajteknőben. Így, amikor újra beindítod a kocsit, az a legjobb, ha eleinte csak mérsékelt fordulatszámon járatod az erőforrást, hogy a motorolajnak legyen ideje minden, kenést igénylő helyre eljutni. A motor fokozatos bemelegedésével a kellő kenés is kialakul, így kevésbé károsodnak majd az alkatrészek, a motorolaj segítségével nem koptatják egymást.

3. Ne merítsd le teljesen az akkumulátort!

Amennyiben második vagy harmadik próbálkozásra sem sikerül újra beindítani a motort, akkor inkább ne pörgesd, mert teljesen leszívhatod vele az akkumulátor energiáját. Könnyen előfordulhat, hogy a hosszú pihentetés közben gyengült az akksi ereje, ugyanis ilyenkor is van „üres áramfogyasztása” a kocsinak – gondoljunk csak az órára vagy akár a kilométerszám-jelzőre. Attól, hogy a világítás még felkapcsol, lehet, hogy annyi energiája már nincs, hogy még a kocsit is beindítsa. Egy másik, működő akkumulátorral rendelkező kocsi segítségével be lehet bikázni a lemerült alkatrészt annyira, hogy beinduljon a kocsi. Viszont, ha már teljesen lemerült az akkumulátor, lehet, hogy még a bikázás sem fog segíteni. Nincs otthon akkumulátor töltőd? Akkor ki kell szerelned az alkatrészt, és elvinni egy szervizbe, ahol fel tudják tölteni neked.

Helyettük ezeket csináld

A sok „ezt ne csináld” pont után jogosan merülhet fel a kérdés, hogy akkor miként is kell újra használatba helyezni a sokáig pihentetett járgányt? Röviden csak annyit javasolhatunk, hogy az abroncsok nyomását mindenképp ellenőrizd, és szükség esetén pumpálj a gumikba. Emellett otthon, Te magad is tudod ellenőrizni a motorolaj, valamint a hűtőfolyadék szintjét. Nem csak a motor kenőanyaga fontos, legalább ennyire kell figyelni az utóbbira is, hiszen ez hűti az erőforrást. Amennyiben rendelkezésedre áll akkuteszter, akkor mindenképp nézz rá a töltöttségére, nehogy a legyengült akkumulátort teljesen leszívd két-három próbálkozással.

Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!

Olajcsere, szűrő csere  
Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.
Autódiagnosztika  
Hibajelzés esetén az autó elektromos berendezéseinek, vezérlőegységeinek vizsgálata naprakész márkafüggetlen vagy egyes típusoknál akár gyári diagnosztikai szoftverek segítségével.
Autó állapotfelmérés  
Szakszerű és modern műszerekkel történő gépjármű vizsgálat, hogy Ön és családja nyugodtan autózhasson.
Futómű beállítás  
Nem megfelelő úttartás, rendellenes gumikopás vagy futómű alkatrész cseréje után elvégzendő művelet melyet a legkorszerűbb Hunter márkájú berendezéssel végzünk.
Vezérműszíj csere, vezérlés javítás  
Kötelezően előírt karbantartási művelet mely során a vezérműszíj és a hozzá szorosan kapcsolódó alkatrészek (szíjfeszítő, vezetőgörgő, vízszivattyú) cseréje történik. Vezérlés javításra a motorvezérlés felől hallható rendellenes hang esetén van szükség vagy egy felvillanó hibajelzés során eltárolt a vezérlés meghibásodására utaló hibakód miatt.
Fékszerviz, fékjavítás  
Személy és kisteher gépjárművek hidraulikus fékrendszereinek javítása, karbantartása. Pontos hibamegállapítás, gyors javítás, hogy autója mielőbb biztonsággal használható legyen.
Klímatöltés, tisztítás, javítás  
Személy és kisteher gépjárművek klímaberendezéseinek töltése R134A és R1234yf ( régi és új típusú ) klímagázzal, klímarendszerek javítása képesítéssel rendelkező kollégákkal. Klímatisztítás és utastér fertőtlenítés akár ózonos eljárással is.
Automata váltó olajcsere  
Automata váltó olajcsere átöblítéses gépi automata eljárással.
Kuplung javítás, kuplung csere  
Kuplung rendszerek teljeskörű javítása, kuplung készletek cseréje rövid határidővel kedvező alkatrész árakkal.
Műszaki vizsgáztatás  
A gépjármű forgalmi engedélyében szereplő éppen aktuális műszaki vizsga lejárati időpontjának meghosszabbítása egy erre kijelölt műszaki vizsga állomáson a gépjárművön elvégzett kötelező átvizsgálást követően.
Részecskeszűrő tisztítás  
Másnéven DPF tisztítás. A meghibásodott részecskeszűrő rendszerek javítása, az eltömődött részecskeszűrők tisztítása.
Kipufogó javítás  
Személy és kisteher gépjárművek kipufogó rendszereinek javítása, cseréje rövid határidővel, hogy a javítás után ismét a megszokott komfort érzete legyen vezetés közben.
Lengéscsillapító mérés  
Instabil nem pontos úttartás esetén elsődleges diagnosztikai mérés mely során pontos értéket kap autója lengéscsillapítóinak %-os állapotáról. 30.000km-ként ajánlott vizsgálat.
Gumiszerviz  
Személy és kisteherautók gumiabroncsainak cseréje és centrírozása akár 20” feletti felniátmérő esetén is. TPMS rendszerek javítása, defekttűrő ( Runflat ) abroncsok szakszerű cseréje. Szerelés és centrírozás nagy kapacitással.
Autófűtés és autóhűtés javítás  
Gépjárműve hűtő-fűtő rendszerének akár megbontás nélküli hibamegállapítása, szakszerű javítása.
Autó akkumulátor csere, akkuszerviz  
Gépjármű akkumulátorok vizsgálata, töltő rendszerek ellenőrzése, diagnosztikája. Hagyományos és AGM akkumulátorok cseréje, akkumulátor vezérlőegységek szükség szerinti alapbeállítása.
Dióhéjas szívórendszer tisztítás  
Masszív koromlerakódás borítja a közvetlen befecskendezéses benzinmotorja szívószelepét vagy diesel autója szívósorát? Ne várjon addig, amíg ez problémát okoz!
idő

Tisztelt Ügyfeleink!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy autószerviz műhelyünk 2024.05.20-án ZÁRVA tart. 2024.05.21-től a megszokott nyitvatartási rendben várjuk Önöket!

Az üzenet küldése sikeres!

Köszönjük hogy felvette a kapcsolatot a KA Bosch Car Szerviz munkafelvételével, hamarosan válaszolunk levelére, vagy felhívjuk a megadott telefonszámon egyeztetés végett.
Üdvözlettel: KA csapata