Kuplung javítás, kuplung csere

Kuplung javítás, csere Szeged

Kuplung javítás kettőstömegű lendkerék, kinyomócsapágy és kuplung szett csere. Kuplung szerviz Szegeden, minőségi alkatrészek beszerzésével és beszerelésével kedvező árakon!

Autó kuplung
Autó kuplung javítás és csere

Kuplung javítás, csere Szeged

A kuplung szerkezet erőátviteli szerepet tölt be a motor és a sebességváltó között. Élettartama függ a vezetési stílustól és az üzemeltetés körülményeitől. Kuplung hiba, elhasználódás estén romlik az autó hatásfoka, de akár mozgásképtelenné is válhat. Kuplung javítás során általában három alkatrészt cserélnek, a kuplung szerkezetet, a kuplung tárcsát, és a kinyomó csapágyat. Kuplung szett csere mellett az újabb típusú autókban a kettőstömegű lendkerék is meghibásodhat, ilyenkor annak cseréje is szükséges lehet. Kuplung javítás, szett csere alkalmával ellenőrizzük a váltó olajat és ha szükséges cseréljük.

Árajánlat, időpont kérés

Kérem töltsön ki minden mezőt!

kuplung tárcsa betét
Kuplung tárcsa betét cseréje

Csúszik a kuplung

Legtöbb esetben akkor csúszik a kuplung, ha elkopott a kuplungtárcsa. Erre utaló jelek, amikor a harmadik fokozat felett a motor fordulatszáma megnő, de az autó nem gyorsul. Az elkopott kuplung tárcsák nem tapadnak kellőképpen, elcsúsznak egymáson a kuplung alkatrészek, azaz csúszik a kuplung. Ilyenkor azonnal szakemberhez, profi műhelyhez kell mennünk kuplung javítására. A kuplungtárcsa csere azért is fontos minél hamarabb, mert nagyobb kár is keletkezhet a motorban további használat során.

Kuplung kinyomócsapágy javítás

A kuplung kinyomócsapágy hiba könnyen észrevehető, hiszen a kuplung használata közben hangos zörgéssel jelzi. Sebességváltás is nehézkessé válik és egyre hangosabb lesz a megrepedt, széthullott kinyomócsapágy miatt. További alkatrészek károsodásának megelőzése végett ajánlott a legközelebbi műhely meglátogatása.

Kuplung kinyomó csapágy
Kuplung kinyomó csapágy javítás

Kuplung kiemelő villa törés

A kuplungkiemelő villa a kuplungszett főalkatrésze. Eltörése esetén nagyon nehezen lehet csak váltani és közben recsegnek a fogaskerekek. Ezzel viszont teljesen tönkretehetjük a motort, ezért ajánlott, hogy a műhelybe is vontatással vigyük gépkocsinkat.

Kuplung bowden szakadás

A kuplung bowden mozgatja a kiemelő villát, ezért olyan tüneteket tapasztalhatunk, mint annak törése esetén. A kuplung javítással itt sem érdemes várni, illetve a műhelybe is érdemes vontatást kérni. Bowden csere még mindig olcsóbb, mintha a többi alkatrészt is tönkretenné a hibásan működő kupung.

Kuplung kinyomó munkahenger hiba

Autótípusok egyik részébe bowdenes rendszer helyett kinyomó munkahengert szereltek. Ez praktikusabb megoldás, mint a kuplung bowden, mivel nem szakad. A kuplung kinyomó munkahenger hiba annyi szokott lenni, hogy idővel a munkahenger gumitömítései elöregednek és a hidraulika olaj elkezd szivárogni. Ilyenkor egyre fentebb fog a kuplungpedál. Érdemes egy szakember mihamarabbi felkeresése.

Kuplung holtjáték állítás

Előfordulhat, hogy kuplung hibára utaló jelek mégsem vezetnek kuplung szett cseréhez. Ilyen például recsegő hang váltás közben, vagy nehezen veszi a fokozatot az autó, esetleg egyáltalán nem lehet váltani. Ezekben az esetekben elképzelhető egyszerű kuplung holtjáték állítás. Sajnos ez nem hoz mindig tartós megoldást, idővel cserélni kell a kuplungot.

Kuplung javítás házilag?

A kuplung javításhoz, cseréhez a váltót ki kell szerelni, megbontani az egész erőátviteli rendszert, de olykor még a motor kiemelése is szükséges lehet. Ehhez célszerszámok, jól felszerelt műhelyre és több éves tapasztalatra van szükség. Természetesen kuplung javítás, tönkrement alkatrészek cseréje után össze is kell szerelni az autót, hogy az tökéletesen működjön. Mivel a kuplung védi autónk motorját sebességváltáskor, ezért nagyobb kárt okozhatunk, mint ha tapasztalt kezekre bíznánk a kuplung javítást.