Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Időpont kérés

6 hiba, amikkel rövidítjük kocsink élettartamát

Piros Volkswagen SUV

Egy utópiában minden autótulajdonos a lehető legnagyobb odafigyelést szenteli autójának, mindig figyelmesen betartja az összes alkatrész csereintervallumát. A valóságban azért nem teljesen van így, de már az is elég lehet, ha legalább az intő jelekre odafigyelünk. Nem kell mindenkinek ezermesternek lennie, s saját magának cserélni a folyadékokat vagy az alkatrészeket, de azért akad néhány tényező, amikre mindenki oda tud figyelni, ezzel is növelve a kocsi élettartamát. Cikkünkben most olyan hibákat szedtünk össze, melyeket nem nagy erőfeszítés elkerülni, mégis sokat jelenthet.

1. Sokat pihentetni a kocsit

Egy autónak sem tesz jót, ha sokáig pihentetik, és hagyják egy helyben állni. Nem csak az abroncsok deformálódhatnak, de az akkumulátor is teljesen lemerülhet, az üzemanyag szavatossága is lejárhat a tankban és még sorolhatnánk tovább. Ha például elutazol hosszabb időre, akkor lehetőség szerint hagyd egy zárható, fedett helyen a kocsidat, és jól mosd le, mielőtt „elteszed”. Nem árt, ha felfújod a gumikat, mielőtt otthon hagyod az autót. A rágcsálók ellen például úgy védheted a kábeleket és a kocsi egyéb részeit, ha borsmentaolajba áztatott golyókat helyezel el az utastérben, a csomagtartóban, valamint a motorháztetőt alatt. Az akkumulátor töltöttségének szinten tartásában pedig egy csepptöltő segíthet.

2. Figyelmen kívül hagyni az intő jeleket

Minden, az autó által kibocsátott rendellenes szagra, hangra oda kell figyelni, és kinyomozni az okát. Ugyanígy gyanakodj minden, a szokásostól eltérő viselkedésre, például rezgésre, vibrációra is. Ha kellően figyelmes vagy, még időben észlelheted a problémákat, a kezdeti fázisban, amikor esetleg még könnyebb és olcsóbb orvosolni a helyzetet.

3. Elhanyagolni az időszakos szervizelést

Ahogy nekünk embereknek ajánlott időközönként megelőző orvosi vizsgálatokra járni, úgy autónk is igényli az időszakos szervizelést. Évente egyszer, esetleg, ha többet autózol, akkor a járgány állapotától függően minden 10-15 000 kilométer után érdemes átnézetned az autódat, és legalább motorolajat, valamint szűrőket cseréltetni benne. Az ilyen ellenőrzéseken a szerelők hamarabb kiszúrhatják az esetleges egyéb hibákat, amiket te csak akkor vennél mondjuk észre, ha már késő lenne. A kötelező szervizen túl azért akadnak olyan dolgok, amiket te magad, otthon is ellenőrizhetsz, ilyen például az olajszint, a guminyomás, a váltófolyadék szintje.

4. Gyenge minőségű üzemanyagot tankolni

A mai gazdasági helyzetben nem meglepő dolog, hogy sok mindenen igyekszünk spórolni, így akár az üzemanyagon is. Sok tulajdonos részesíti előnyben a kedvezőbb árfekvés miatt a kevésbé ismert, „no name” töltőállomásokat. Érdemes az autód kézikönyvében utánaolvasnod, hogy mennyire bírja az ilyen üzemanyagot, nem-e ajánlott helyette prémium minőségű benzint/gázolajat tankolnod. Jóllehet, ezek drágábbak, de még mindig jobban jársz így, mintha idővel tönkremenne a motor a gyengébb minőség miatt.

5. Agresszívan taposni a pedálokat

Érdemes odafigyelned a vezetési stílusodra is, és agresszív sofőr lévén kontrollálni is azt. Azzal, hogy erőszakosan, hirtelen taposod a gáz- és fékpedálokat, nem csak balesetveszélyes helyzeteket teremthetsz elő, de az alkatrészek élettartamát is jelentősen csökkented, hamarabb fognak kopni. A megfelelő vezetési módszerrel tehát nem csak az esetleges cserék, javíttatások költségét spórolhatod meg, de a közlekedésben résztvevők biztonságát is garantálhatod.

6. Koszos autóba ülni

Sajnos sok autótulajdonos él abban a tévhitben, hogy az autó tisztasága, kinézete nem befolyásolja az élettartamát. Amellett, hogy hamarabb használódik el az utastér is, ha koszosan hagyjuk, a karosszériának sem tesz jót, ha sokáig rajtahagyjuk a sarat vagy mondjuk a madárürüléket. Mindemellett azt sem szabad elfelejteni, hogy az embert azért a kocsija állapota, tisztasága alapján is beskatulyázhatják. Az autód tisztán tartásával hamarabb észlelheted az esetleges karcokat, rozsdafoltokat is.

Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!

Olajcsere, szűrő csere  
Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.
Autódiagnosztika  
Hibajelzés esetén az autó elektromos berendezéseinek, vezérlőegységeinek vizsgálata naprakész márkafüggetlen vagy egyes típusoknál akár gyári diagnosztikai szoftverek segítségével.
Autó állapotfelmérés  
Szakszerű és modern műszerekkel történő gépjármű vizsgálat, hogy Ön és családja nyugodtan autózhasson.
Futómű beállítás  
Nem megfelelő úttartás, rendellenes gumikopás vagy futómű alkatrész cseréje után elvégzendő művelet melyet a legkorszerűbb Hunter márkájú berendezéssel végzünk.
Vezérműszíj csere, vezérlés javítás  
Kötelezően előírt karbantartási művelet mely során a vezérműszíj és a hozzá szorosan kapcsolódó alkatrészek (szíjfeszítő, vezetőgörgő, vízszivattyú) cseréje történik. Vezérlés javításra a motorvezérlés felől hallható rendellenes hang esetén van szükség vagy egy felvillanó hibajelzés során eltárolt a vezérlés meghibásodására utaló hibakód miatt.
Fékszerviz, fékjavítás  
Személy és kisteher gépjárművek hidraulikus fékrendszereinek javítása, karbantartása. Pontos hibamegállapítás, gyors javítás, hogy autója mielőbb biztonsággal használható legyen.
Klímatöltés, tisztítás, javítás  
Személy és kisteher gépjárművek klímaberendezéseinek töltése R134A és R1234yf ( régi és új típusú ) klímagázzal, klímarendszerek javítása képesítéssel rendelkező kollégákkal. Klímatisztítás és utastér fertőtlenítés akár ózonos eljárással is.
Automata váltó olajcsere  
Automata váltó olajcsere átöblítéses gépi automata eljárással.
Kuplung javítás, kuplung csere  
Kuplung rendszerek teljeskörű javítása, kuplung készletek cseréje rövid határidővel kedvező alkatrész árakkal.
Műszaki vizsgáztatás  
A gépjármű forgalmi engedélyében szereplő éppen aktuális műszaki vizsga lejárati időpontjának meghosszabbítása egy erre kijelölt műszaki vizsga állomáson a gépjárművön elvégzett kötelező átvizsgálást követően.
Részecskeszűrő tisztítás  
Másnéven DPF tisztítás. A meghibásodott részecskeszűrő rendszerek javítása, az eltömődött részecskeszűrők tisztítása.
Kipufogó javítás  
Személy és kisteher gépjárművek kipufogó rendszereinek javítása, cseréje rövid határidővel, hogy a javítás után ismét a megszokott komfort érzete legyen vezetés közben.
Lengéscsillapító mérés  
Instabil nem pontos úttartás esetén elsődleges diagnosztikai mérés mely során pontos értéket kap autója lengéscsillapítóinak %-os állapotáról. 30.000km-ként ajánlott vizsgálat.
Gumiszerviz  
Személy és kisteherautók gumiabroncsainak cseréje és centrírozása akár 20” feletti felniátmérő esetén is. TPMS rendszerek javítása, defekttűrő ( Runflat ) abroncsok szakszerű cseréje. Szerelés és centrírozás nagy kapacitással.
Autófűtés és autóhűtés javítás  
Gépjárműve hűtő-fűtő rendszerének akár megbontás nélküli hibamegállapítása, szakszerű javítása.
Autó akkumulátor csere, akkuszerviz  
Gépjármű akkumulátorok vizsgálata, töltő rendszerek ellenőrzése, diagnosztikája. Hagyományos és AGM akkumulátorok cseréje, akkumulátor vezérlőegységek szükség szerinti alapbeállítása.
Dióhéjas szívórendszer tisztítás  
Masszív koromlerakódás borítja a közvetlen befecskendezéses benzinmotorja szívószelepét vagy diesel autója szívósorát? Ne várjon addig, amíg ez problémát okoz!
idő

Tisztelt Ügyfeleink!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy autószerviz műhelyünk 2024.05.20-án ZÁRVA tart. 2024.05.21-től a megszokott nyitvatartási rendben várjuk Önöket!

Az üzenet küldése sikeres!

Köszönjük hogy felvette a kapcsolatot a KA Bosch Car Szerviz munkafelvételével, hamarosan válaszolunk levelére, vagy felhívjuk a megadott telefonszámon egyeztetés végett.
Üdvözlettel: KA csapata