Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Árajánlat, időpont kérés

Miért felel a kocsiban az oxigénszenzor?

Lambdaszonda helye az autóban

Ki tudja, melyik az az alkatrész, amelyik egy gyújtógyertyára hasonlít, de mégsem az a funkciója? Akinek az oxigénszenzor jut eszébe, bizony nem téved! Sokan csak lambdaszonda néven ismerik ezt, az autógyártásban már több, mint 30 éve alkalmazott alkatrészt. Viszont még a mai napig is sokan vannak, akik nem tudják pontosan milyen munkát is végez az oxigénszenzor a kocsikban.

Az oxigénszenzor elhelyezkedése a rendszerben

Méretéből adódóan akár jelentéktelen alkotóelemnek is látszódhat, ám ellenkezőleg, nagyon is fontos! Mi több, ez a befecskendező rendszer talán legjelentősebb érzékelője. A lambdaszondát a kipufogócsőben találhatod meg, jellemzően a katalizátor előtt, ám a mai, egyre újabb modellekben viszont a katalizátor elé is szokták szerelni a gyártók. Emellett vannak olyan V-elrendezésű motorok is, amikbe ráadásul négy vagy akár dupla ennyi oxigénszenzort is tesznek. A 8 lambdaszondás verzió általában a V12-es motorokra jellemző. Az oxigénszenzor meghibásodása esetén nem csak a benzines kocsik tulajdonosainak főhet a feje, de a dízeleseké is!

A lambdaszonda feladatai

Az oxigénszenzor legfőbb rendeltetése az oxigéntartalom mérése a kipufogógázban. Ezeket a mért adatokat folyamatosan továbbítja az ECU-hoz (motorvezérlő egységhez). Az alkatrészt leginkább kerámiából gyártják, és egy platina bevonattal látják el a csúcsát. Ez a rész érintkezik egyből a kipufogógázban fellelhető oxigénnel. A szonda belső részébe pedig a külső levegőből kerül oxigén. A külső és belső rész oxigéntartalmának különbsége feszültségváltozásokat generál akár néhány ezredmásodperc leforgása alatt. Ha a feszültség alacsonyabb, akkor benzinben szegény keverékről van szó, míg ha magasabb, akkor benzinben gazdag keverékről. Az oxigénszenzor tehát a működés közben feldolgozott adatokat az elektromos vezérlőegységnek küldi tovább, ami a kapott információk alapján manipulálja az üzemanyag-levegő keverék arányait és magát a gyújtást. A szabályozás során az a legfontosabb, hogy a keveréket a lehető legideálisabb szinten, pontosan 14,7:1 arányban tartsa folyamatosan. Ez az arány azért fontos, mert ennek megtartásával tud az üzemanyag-levegő elegy a legtökéletesebben elégni, akár 90 százalékban is.

Az oxigénszenzor optimális működéséhez 250-350 celsius fok közötti üzemi hőmérsékletre van szükség. Az olyan modellekben, amelyekben lassabban melegszik a rendszer, az optimális hőmérséklet minél hamarabbi eléréshez külön, erre a célra beszerelt fűtőszál melegíti a lambdaszondát. Ezek az alkatrészek a vezetékeik számáról ismerhetőek fel: három vezetékkel szereltek esetén az egyik vezeték a feszültség jelért, a másikak pedig a fűtésért kezeskednek. Ha négy vezetékes az oxigénszenzor, úgy a feszültséget külön, negatív szálon vezetik a számítógépbe, és nem a karosszérián át.

Mint minden fontosabb alkatrészt, így a lambdaszondát is időnként, bizonyos futásteljesítmény után érdemes ellenőriztetni, a szakértők szerint legalább minden megtett 30 000 kilométer után. Sajnos a pénztárcánk erősen bánni fogja a lambdaszonda cserét, mivel nem olcsó alkatrészről van szó, akár több tízezer forintot is ki kell csengetni érte minőségtől és típustól függően.

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: linkedin
Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!

Olajcsere, szűrő csere

Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.

Automata váltó olajcsere

Automata váltó olajcsere átöblítéses gépi automata eljárással.

Fékszerviz, fékjavítás

Személy és kisteher gépjárművek hidraulikus fékrendszereinek javítása, karbantartása. Pontos hibamegállapítás, gyors javítás, hogy autója mielőbb biztonsággal használható legyen.

Olajcsere, szűrő csere Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.

Kuplung javítás, kuplung csere

Kuplung rendszerek teljeskörű javítása, kuplung készletek cseréje rövid határidővel kedvező alkatrész árakkal.

Műszaki vizsgáztatás

A gépjármű forgalmi engedélyében szereplő éppen aktuális műszaki vizsga lejárati időpontjának meghosszabbítása egy erre kijelölt műszaki vizsga állomáson a gépjárművön elvégzett kötelező átvizsgálást követően.