Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Árajánlat, időpont kérés

Vezetés havas úton

BMW a havas úton

Most, hogy nyakunkon a tél és a karácsony, érdemes áttekintenünk a hófödte utakon való vezetés mikéntjét, mivel ezek az utak is járhatóak, ha felkészítjük autónkat és magunkat is. Cikkünkben összeszedtük a legfontosabb praktikákat!

Biztosítsd a megfelelő kilátást

Telente érdemes negyed órával előbb kelnünk, ha autóval járunk dolgozni: időt kell hagyni a kocsi letakarítására, bemelegítésére. Takarítás előtt érdemes a kocsi beindításával kezdened a műveletsort, hogy ne képződjön pára, ha beülsz, illetve így a belülről felmelegedő utastér gyorsítja a külső tisztítást is. Kezdd a havas, jeges szélvédők, ablakok és visszapillantó tükrök megtisztításával. Fontos, hogy ne csak egy vékony sávban kapard le a jeget, az nem elég a kellő kilátáshoz! Ne feledkezz meg a lámpák, irányjelzők letörléséről, illetve a motorháztető, autótető és csomagtartó lesöpréséről sem. A tetőn felejtett hóréteg felolvadáskor már egy kisebb fékezésnél is rázúdulhat a szélvédőre, gátolva ezzel a kilátást. A mögöttünk jövő sem fog örülni, ha a menetszél ráfújja az övére a havunkat. Mielőtt megindulnál, még finoman verdesd oda az ablaktörlő lapátokat az üveghez, jegesen nem fognak megfelelően törölni.

Állítsd be helyesen az ülést

A kellően biztonságos vezetéshez elengedhetetlen helyesen beállítani az üléshelyzetet. Tél lévén sokan hordanak vastag, feszülő kabátot, amiben lassabban tudnak csak reagálni a különböző szituációkra. Az ülés beállításához teljesen ülj bele az ülésbe, ne told előre a feneked. Tipikus hiba vészfékezéskor, hogy a helytelenül beállított ülés miatt a sofőr nem bírja megfelelő intenzitással nyomni a fékpedált, így nem tudja a kocsi teljes fékerejét kihasználni. Mivel a csípőd hátrafelé is mozogni fog, ezért nem bírsz kellő erőt kifejteni a fékre – fontos, hogy még valamennyire hajlított lábbal bírd teljesen benyomni a pedálokat. Ha ezzel is megvagy, állítsd be a kormányt olyan magasságba, ahol még nem kell teljesen kinyújtani a karod.

„Lassan járj, tovább érsz”

A jeges, csúszós téli út egyik leggyakoribb veszélye, hogy nem látszódik, pontosan hol vizes vagy hol van lefagyva az aszfalt. Amint a megszokottól eltérő felületű útra hajtasz, inkább lassíts le. Teszteld egy nagyon óvatos, de határozott fékezéssel, hogy kellően tapadnak-e a gumik. Ha úgy érzed nem, ne ess egyből pánikba! A hirtelen túlzott mozdulatok (pedáltaposás, kormánytekerés) mind-mind tapadásvesztést eredményeznek, könnyen megcsúszhatunk orral vagy farral, de még oldalirányba is. Orral csúszásnál beszélhetünk alulkormányozottságról: ez még a jobbik fajta, hiszen ebben a helyzetben lehet a legkönnyebben megtartani a kormányt. A vezetők többsége helytelenül szokott reagálni rá; amikor azt érzik kanyarodáskor, egyenesen csúszik a kocsi, még inkább rátekernek a kormányra, ami tovább súlyosbítja a helyzetet. Fontos, hogy ne forgasd el a kormányt, ha tudsz, akkor vegyél is vissza egy kicsit, így hamarabb visszaállítható a tapadás.

Vigyázz a túlkormányozottságra

Kanyarodásnál érhet még váratlan meglepetés, amikor farral csúszik meg a kocsi. Ilyenkor túlkormányozottságról beszélünk. Ez a rosszabbik, veszélyesebb eset, mivel ezt a fajta csúszást pontosabban, határozottabban kell megfogni. Ha ilyen helyzetbe kerülsz, a csúszásnak megfelelő irányba kormányozz ellen, míg a kocsid már nem csúszik tovább. Amint megáll, azonnal tekerd is vissza egyenesbe a kormányt, így nem fog a másik irányba is kicsapódni a jármű. Ha bestresszelsz, csak ez a mondat jusson eszedbe: „arra tekerd a kormányt, amerre akarsz menni”. Túlkormányozottság kézifékezés esetén is kialakulhat, főleg a vagánykodó sofőrök körében. Hiába érzik magukat vagánynak és magabiztosnak, közel sem garantált, hogy a kanyarban megcsúszó kocsit is az íven tudják majd tartani. Nagyon veszélyes, épp ezért nem árt külön, erre a gyakorlásra kialakított tanpályán tesztelni magunkat és a kocsinkat ilyen helyzetben.

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: linkedin
Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!

Olajcsere, szűrő csere

Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.

Automata váltó olajcsere

Automata váltó olajcsere átöblítéses gépi automata eljárással.

Fékszerviz, fékjavítás

Személy és kisteher gépjárművek hidraulikus fékrendszereinek javítása, karbantartása. Pontos hibamegállapítás, gyors javítás, hogy autója mielőbb biztonsággal használható legyen.

Olajcsere, szűrő csere Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.

Kuplung javítás, kuplung csere

Kuplung rendszerek teljeskörű javítása, kuplung készletek cseréje rövid határidővel kedvező alkatrész árakkal.