Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Árajánlat, időpont kérés

Mit tegyek, ha lerobbant az autó?

Elakadásjelző háromszög a hóban

Bárkivel bármikor megtörténhet, hogy valami miatt lerobban a kocsija – ez komolyabb stresszhelyzetet szülhet, hiszen feltarthatjuk a forgalmat, rosszabb esetben pedig balesetet is okozhatunk. Némi odafigyeléssel elkerülhetjük ezeket a kellemetlen szituációkat. Ilyen például, ha hosszabb út előtt állva kötünk autós assistance biztosítást, melynek segítségével lesz kihez fordulni, bárhol is (akár külföldön) legyünk.

A kezdő lépések

Az első, és egyben egyik legfontosabb lépés bármilyen jellegű műszaki hiba, defekt, esetleg baleset során, hogy a probléma észlelésének pillanatában azonnal kapcsold be a vészvillogót. Amennyire csak tudsz, húzódj le oldalra az útszegélyhez – ha van a közelben, akkor gurulj el egy közel eső parkolóhoz, ha pedig autópályán vagy, akkor a leállósávba. Baleset esetén ellenőrizd le, hogy megsérült-e valaki! Forgalmasabb közúton, esetleg autópályán feltétlenül a lehető leghamarabb szállj ki a kocsiból, ne onnan várd meg az autómentőt. Utasok is vannak melletted? Őket is helyezd biztonságba, sétáljatok el az út szélétől, legalább néhány méternyi távolságra. A csomagokkal ilyenkor ne foglalkozzatok, ellenben mindenki húzzon láthatósági mellényeket. Nem árt, ha külföldi út esetén is tartasz pár darabot a kocsidban, ugyanis a legtöbb államban elő van írva a használata, így pénzbüntetést is kiszabhatnak rád, ha nem viseled.

Jöhet az elakadásjelző

Miután leálltál az autóval, ne felejtsd el az elakadásjelző háromszöget is kitenni. A KRESZ ennek használatára is külön szabályokat ír elő: autópályán 200 méterre, lakott területen kívül 100 méterre, míg lakott területen belül elég 50 méterre a lerobbant kocsitól összerakni az eszközt. Fontos, hogy ne gagyi verziót tarts az autódban. Kellemetlen és balesetveszélyes, ha előveszel egy több éve a kocsiban lapuló elakadásjelzőt, de az gyenge minőségű anyaga miatt már elvesztette a színét, elöregedett, és a fényt sem úgy veri már vissza, mint új korában.

Hívj segítséget!

Miután biztosítottad a járműved, az utasaid és a saját biztonságod, következhet a segítséghívás. A legtöbb ember ilyenkor előkapja az okostelefonját, és megkeresi azt az ismerősét, akiről úgy sejti, eljönne érte, esetleg még a kocsikhoz is ért. Ha szerencsénk van, valamelyik ismerősünk tényleg a segítségünkre siet, és elvontat minket. Még könnyebb, ha autószerelő van a családban, aki akár a helyszínen is orvosolni tudja a problémát kisebb hiba esetén. Akkor sem kell kétségbe esned, ha nincs ilyen ismerősöd, számos fizetős szolgáltatás van, amiket direkt ilyen szituációkra találtak ki. Hívhatsz autómentőt, de akár olyan autószervizt is, amiről tudod, hogy a közelben helyezkedik el, és akár helyszíni szerelést is vállal. Ha fel szeretnél készülni bármilyen eshetőségre, érdemes valamilyen assistance szolgáltatásra előfizetned, amiknek segítségével a biztosítási szerződésben megjelölt területen a legközelebb lévő szervizből érkezik hozzád segítség. A hibát vagy ott helyben, vagy a közelben lévő szervizben orvosolják. A szolgáltatás részét képezi még a csereautó is, amennyiben szükséges, de van olyan is, ami szerint a szállást vagy a hazautazás állják plusz díj fizetése nélkül.

Kérdése van?

Tegyen próbára bennünket!