Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Időpont kérés

Így mentsd meg az akkumulátorodat

Habár az akkumulátorok működése nem bonyolult, meghibásodási okai már nem ilyen egyértelműek. Van, amikor észrevétlenül romlik az állapota, és egy fagyos reggelen egyszer csak nem indul a kocsi. Előfordul olyan is, hogy ránézésre sérülésmentes, nem csináltunk vele semmi extrát, mégsem pörgeti be a motort. Az autótulajok körében nem mindenkinek számít nagy anyagi tételnek egy új akksi vásárlása, mégis sokukat foglalkoztatja, hogy hogyan lehet megelőzni az alkatrész meghibásodását, minél jobban elodázni az akkumulátor cserét?

Sok múlik a visszatöltés idején

Az akkumulátor idő előtti elromlásának megelőzéséhez fontos, hogy indítást követően a lehető leghamarabb visszatöltődjön, valamint parkolásnál ne szívjon elektromos áramot. Az európai modellekben nem viszik túlzásba a generátor méretét és gyorsaságát sem, ugyanis nagyobb fordulatszámon tudja csak elérni a hőmérséklethez viszonyítva, átlagkörülmények között mondva optimális 14,4 voltos töltőfeszültséget. Az európaiakkal szemben az eltérő kivitelezésű, nagy tekercsszámú japán generátorok jóval hamarabb, alacsonyabb fordulatszámon kezdik visszatölteni az akkumulátort. A két technológia közti különbségek leginkább a rövidtávú, városi autózásnál ütköznek ki. Miután pedig elöregszik az alkatrész, elhasználódnak a szénkeféi, megadja magát a feszültségszabályzó, még hangsúlyosabbak lesznek az európai és japán konstrukció közti differenciák. Általános tapasztalatok alapján tehát a japán kocsik akár idősebb korukban is gyorsan, optimális feszültségszinten töltik vissza az akkumulátort, miközben az európaiak nem.

Nézd át precízen az autót

Ha az akkumulátor teljesítményének gyengülését érzed, akkor vizsgáld át alaposan a kocsidat. Ellenőrizd le, hogy optimális a töltőfeszültség, van-e olyan berendezés, amely szívja az áramot parkolás közben. Sokat gyorsíthat az akkumulátor degradációján a helytelen autóhasználat. Ha csak nagyon ritkán, vagy sűrűn, de csak városon belül furikázunk a kocsival, akkor nem jut elég idő a generátornak, hogy visszatöltse az indításkor kiszívott energiamennyiséget. Főleg akkor, ha menet közben még az ablakfűtést is bekapcsoltuk, vagy maxon pörgettük a ventillátort párátlanításhoz, mialatt ködlámpával próbáljuk enyhíteni a körülményt. Nem csak az akksi, de más alkatrészek számára is a rendszeresebb, nagyobb távú kocsikázás az optimális. Persze a ritkán autózó sofőrök emiatt még nem fognak minden másnap kocsiba ülni, és furikázni. Számukra ajánlott a szinten tartásra tökéletes csepptöltő beszerzése, alkalmazása. Ezt elegendő időközönként – mondjuk havonta – rácsíptetni a kocsira, és az akksi meghálálja majd. Valamelyest ellensúlyozzuk vele a kisáramú fogyasztást, valamint az alacsony töltéssel történő huzamosabb állást. Azoknál az akksiknál, melyeknél bele lehet kukkantani a cellákba, ajánlott legalább minden olajcserénél ellenőrizni a folyadékszintet. Utántölteni kizárólag csak desztillált vízzel lehetséges! Amennyiben a motortérbe szerelik gyárilag az alkatrészt, érdemes lehet a gyárilag is sokszor alkalmazott bebugyolálás is, melynek segítségével a hősugárzást taszító szigetelőanyag óvja az akksit a túlzott hőtől, valamelyest pedig a felforrósodott alkatrészek által kibocsátott melegtől is.

Útravalóul

Összefoglalásul tehát: ha meg szeretnéd hosszabbítani a kocsid akkumulátorának élettartamát, ne feledkezz meg az ideális töltőfeszültség fenntartásáról, mely átlaghőmérsékletnél kb. 14,4 voltot jelent. Arra is figyelj, hogy fixen rögzüljön az alkatrész a kocsiban, hogy ne érhessék káros rezgések. Amennyiben ritkán autózol csak, ápold megfelelően az akksit.

Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!

Olajcsere, szűrő csere  
Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.
Autódiagnosztika  
Hibajelzés esetén az autó elektromos berendezéseinek, vezérlőegységeinek vizsgálata naprakész márkafüggetlen vagy egyes típusoknál akár gyári diagnosztikai szoftverek segítségével.
Autó állapotfelmérés  
Szakszerű és modern műszerekkel történő gépjármű vizsgálat, hogy Ön és családja nyugodtan autózhasson.
Futómű beállítás  
Nem megfelelő úttartás, rendellenes gumikopás vagy futómű alkatrész cseréje után elvégzendő művelet melyet a legkorszerűbb Hunter márkájú berendezéssel végzünk.
Vezérműszíj csere, vezérlés javítás  
Kötelezően előírt karbantartási művelet mely során a vezérműszíj és a hozzá szorosan kapcsolódó alkatrészek (szíjfeszítő, vezetőgörgő, vízszivattyú) cseréje történik. Vezérlés javításra a motorvezérlés felől hallható rendellenes hang esetén van szükség vagy egy felvillanó hibajelzés során eltárolt a vezérlés meghibásodására utaló hibakód miatt.
Fékszerviz, fékjavítás  
Személy és kisteher gépjárművek hidraulikus fékrendszereinek javítása, karbantartása. Pontos hibamegállapítás, gyors javítás, hogy autója mielőbb biztonsággal használható legyen.
Klímatöltés, tisztítás, javítás  
Személy és kisteher gépjárművek klímaberendezéseinek töltése R134A és R1234yf ( régi és új típusú ) klímagázzal, klímarendszerek javítása képesítéssel rendelkező kollégákkal. Klímatisztítás és utastér fertőtlenítés akár ózonos eljárással is.
Automata váltó olajcsere  
Automata váltó olajcsere átöblítéses gépi automata eljárással.
Kuplung javítás, kuplung csere  
Kuplung rendszerek teljeskörű javítása, kuplung készletek cseréje rövid határidővel kedvező alkatrész árakkal.
Műszaki vizsgáztatás  
A gépjármű forgalmi engedélyében szereplő éppen aktuális műszaki vizsga lejárati időpontjának meghosszabbítása egy erre kijelölt műszaki vizsga állomáson a gépjárművön elvégzett kötelező átvizsgálást követően.
Részecskeszűrő tisztítás  
Másnéven DPF tisztítás. A meghibásodott részecskeszűrő rendszerek javítása, az eltömődött részecskeszűrők tisztítása.
Kipufogó javítás  
Személy és kisteher gépjárművek kipufogó rendszereinek javítása, cseréje rövid határidővel, hogy a javítás után ismét a megszokott komfort érzete legyen vezetés közben.
Lengéscsillapító mérés  
Instabil nem pontos úttartás esetén elsődleges diagnosztikai mérés mely során pontos értéket kap autója lengéscsillapítóinak %-os állapotáról. 30.000km-ként ajánlott vizsgálat.
Gumiszerviz  
Személy és kisteherautók gumiabroncsainak cseréje és centrírozása akár 20” feletti felniátmérő esetén is. TPMS rendszerek javítása, defekttűrő ( Runflat ) abroncsok szakszerű cseréje. Szerelés és centrírozás nagy kapacitással.
Autófűtés és autóhűtés javítás  
Gépjárműve hűtő-fűtő rendszerének akár megbontás nélküli hibamegállapítása, szakszerű javítása.
Autó akkumulátor csere, akkuszerviz  
Gépjármű akkumulátorok vizsgálata, töltő rendszerek ellenőrzése, diagnosztikája. Hagyományos és AGM akkumulátorok cseréje, akkumulátor vezérlőegységek szükség szerinti alapbeállítása.
Dióhéjas szívórendszer tisztítás  
Masszív koromlerakódás borítja a közvetlen befecskendezéses benzinmotorja szívószelepét vagy diesel autója szívósorát? Ne várjon addig, amíg ez problémát okoz!
idő

Tisztelt Ügyfeleink!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy autószerviz műhelyünk 2024.05.20-án ZÁRVA tart. 2024.05.21-től a megszokott nyitvatartási rendben várjuk Önöket!

Az üzenet küldése sikeres!

Köszönjük hogy felvette a kapcsolatot a KA Bosch Car Szerviz munkafelvételével, hamarosan válaszolunk levelére, vagy felhívjuk a megadott telefonszámon egyeztetés végett.
Üdvözlettel: KA csapata