Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Árajánlat, időpont kérés

Érdemes házilag próbálkozni az autószereléssel?

Felnyitott motorháztetejű kocsi

Ha csak hobbi szinten foglalkozol autókkal, érdeklődsz irántuk, akkor nem feltétlenül kell autószerelési ismeretekkel rendelkezned. A mai modern autók javításával pedig pláne nem érdemes kellő szakmai ismeret és tapasztalat híján házilag próbálkozni. Ezeknél már az alapvető karbantartási műveletek is jóval összetettebbek, időigényesebbek, mint a régebbi modelleknél. Arról már nem is beszélve, hogy komoly számítástechnikai rendszerekkel látják el őket, így például a hibakód kiolvasáshoz is speciális műszerek kellenek.

Ettől függetlenül egyre többen kísérletezgetnek otthon az autószereléssel… Mielőtt Te is nekilátnál otthon bütykölni, gondolj át magadban egy-két dolgot. Hogy miket pontosan? Cikkünkben a megfontolandó tényezőket szedtük össze neked.

Rendelkezel hozzá kellő szakértelemmel?

Az autó egy rendkívül összetett, sok alkatrészből álló jármű, melynek javításához nem csak szakmai ismeretekre, de kellő tapasztalatra is szükség van. A fékalkatrészek cseréje például kimondottan veszélyes lehet, ha szakértelem hiányában állnak neki. Manapság már egyre több „csináld magad” szerelős videó terjeng a YouTube-on nagy sikerrel. Ezekből lehet meríteni, ami az alapvető karbantartási dolgokat illeti, pl. hogyan kell szűrőket vagy motorolajat cserélni. A komolyabb műveleteknek azonban ezekkel együtt sem ajánlatos házilag nekiveselkedni, ugyanis semmi garancia nincs arra, hogy hatékonyan, biztonságosan tudod Te is elvégezni.

Rendelkezel a javításhoz szükséges szerszámokkal?

Még a legalapvetőbb javításhoz is szükségeltethetnek speciális szerszámok. Motorolaj cseréhez például speciális olajleszedők kellenek, és az is, hogy tudd, melyik alkatrészeket kell hozzá érintened, és mik azok, melyeket kerülnöd kell közben. A szerszámokba való befektetett pénz kizárólag hosszabb távra vetítve éri csak meg, nem számolva az így is úgy is megvásárolandó alkatrész(eke)t. Pontosan ismerned kell, milyen és mekkora eszközökre van szükséged hozzá; ha figyelmetlenül vásárolsz, feleslegesen költhetsz nem kevés pénzt.

Biztosan fel tudod állítani a „diagnózist”?

Biztos sokszor felmerült már benned: „Ezt én is meg tudnám csinálni!”. Lehet, hogy a legtöbbször ezt komolyan is gondolod, de, ha nincs kellő szaktudásod, sosem bízhatsz magadban teljesen. Még ha csak a legkisebb olajszivárgást nem veszed észre, akkor is hatalmas problémák keletkezhetnek. Nagyon nem biztonságos csak úgy neki állni valaminek otthon, egy figyelmetlen javítás miatt később cserben hagyhat az autó akár útközben is. Az autószerelők nem csak hogy az aktuálisan fennálló hibákat tárják fel, és javítják meg, de előre figyelmeztetnek, ha valami rendelleneset tapasztalnak, egy közelgő hiba első jeleit észlelik.

Nos, a kellő szakértelem és tapasztalat nélküli otthoni autószerelés, próbálkozás tehát jó ötletnek tűnhet mindaddig, amíg egy rosszul végzett művelet után nem lesz valami baja a kocsinak, ne adj Isten az utasainak. Nem csak veszélyes, de a pénztárcádra is nagyobb terhet róhatsz a végén. Mindig időben vidd időszakos szervizre az autódat, nézesd át a legfontosabb rendszereket, alkatrészeket.