Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Időpont kérés

Érdemes házilag próbálkozni az autószereléssel?

Felnyitott motorháztetejű kocsi

Ha csak hobbi szinten foglalkozol autókkal, érdeklődsz irántuk, akkor nem feltétlenül kell autószerelési ismeretekkel rendelkezned. A mai modern autók javításával pedig pláne nem érdemes kellő szakmai ismeret és tapasztalat híján házilag próbálkozni. Ezeknél már az alapvető karbantartási műveletek is jóval összetettebbek, időigényesebbek, mint a régebbi modelleknél. Arról már nem is beszélve, hogy komoly számítástechnikai rendszerekkel látják el őket, így például a hibakód kiolvasáshoz is speciális műszerek kellenek.

Ettől függetlenül egyre többen kísérletezgetnek otthon az autószereléssel… Mielőtt Te is nekilátnál otthon bütykölni, gondolj át magadban egy-két dolgot. Hogy miket pontosan? Cikkünkben a megfontolandó tényezőket szedtük össze neked.

Rendelkezel hozzá kellő szakértelemmel?

Az autó egy rendkívül összetett, sok alkatrészből álló jármű, melynek javításához nem csak szakmai ismeretekre, de kellő tapasztalatra is szükség van. A fékalkatrészek cseréje például kimondottan veszélyes lehet, ha szakértelem hiányában állnak neki. Manapság már egyre több „csináld magad” szerelős videó terjeng a YouTube-on nagy sikerrel. Ezekből lehet meríteni, ami az alapvető karbantartási dolgokat illeti, pl. hogyan kell szűrőket vagy motorolajat cserélni. A komolyabb műveleteknek azonban ezekkel együtt sem ajánlatos házilag nekiveselkedni, ugyanis semmi garancia nincs arra, hogy hatékonyan, biztonságosan tudod Te is elvégezni.

Rendelkezel a javításhoz szükséges szerszámokkal?

Még a legalapvetőbb javításhoz is szükségeltethetnek speciális szerszámok. Motorolaj cseréhez például speciális olajleszedők kellenek, és az is, hogy tudd, melyik alkatrészeket kell hozzá érintened, és mik azok, melyeket kerülnöd kell közben. A szerszámokba való befektetett pénz kizárólag hosszabb távra vetítve éri csak meg, nem számolva az így is úgy is megvásárolandó alkatrész(eke)t. Pontosan ismerned kell, milyen és mekkora eszközökre van szükséged hozzá; ha figyelmetlenül vásárolsz, feleslegesen költhetsz nem kevés pénzt.

Biztosan fel tudod állítani a „diagnózist”?

Biztos sokszor felmerült már benned: „Ezt én is meg tudnám csinálni!”. Lehet, hogy a legtöbbször ezt komolyan is gondolod, de, ha nincs kellő szaktudásod, sosem bízhatsz magadban teljesen. Még ha csak a legkisebb olajszivárgást nem veszed észre, akkor is hatalmas problémák keletkezhetnek. Nagyon nem biztonságos csak úgy neki állni valaminek otthon, egy figyelmetlen javítás miatt később cserben hagyhat az autó akár útközben is. Az autószerelők nem csak hogy az aktuálisan fennálló hibákat tárják fel, és javítják meg, de előre figyelmeztetnek, ha valami rendelleneset tapasztalnak, egy közelgő hiba első jeleit észlelik.

Nos, a kellő szakértelem és tapasztalat nélküli otthoni autószerelés, próbálkozás tehát jó ötletnek tűnhet mindaddig, amíg egy rosszul végzett művelet után nem lesz valami baja a kocsinak, ne adj Isten az utasainak. Nem csak veszélyes, de a pénztárcádra is nagyobb terhet róhatsz a végén. Mindig időben vidd időszakos szervizre az autódat, nézesd át a legfontosabb rendszereket, alkatrészeket.

Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!

Olajcsere, szűrő csere  
Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.
Autódiagnosztika  
Hibajelzés esetén az autó elektromos berendezéseinek, vezérlőegységeinek vizsgálata naprakész márkafüggetlen vagy egyes típusoknál akár gyári diagnosztikai szoftverek segítségével.
Autó állapotfelmérés  
Szakszerű és modern műszerekkel történő gépjármű vizsgálat, hogy Ön és családja nyugodtan autózhasson.
Futómű beállítás  
Nem megfelelő úttartás, rendellenes gumikopás vagy futómű alkatrész cseréje után elvégzendő művelet melyet a legkorszerűbb Hunter márkájú berendezéssel végzünk.
Vezérműszíj csere, vezérlés javítás  
Kötelezően előírt karbantartási művelet mely során a vezérműszíj és a hozzá szorosan kapcsolódó alkatrészek (szíjfeszítő, vezetőgörgő, vízszivattyú) cseréje történik. Vezérlés javításra a motorvezérlés felől hallható rendellenes hang esetén van szükség vagy egy felvillanó hibajelzés során eltárolt a vezérlés meghibásodására utaló hibakód miatt.
Fékszerviz, fékjavítás  
Személy és kisteher gépjárművek hidraulikus fékrendszereinek javítása, karbantartása. Pontos hibamegállapítás, gyors javítás, hogy autója mielőbb biztonsággal használható legyen.
Klímatöltés, tisztítás, javítás  
Személy és kisteher gépjárművek klímaberendezéseinek töltése R134A és R1234yf ( régi és új típusú ) klímagázzal, klímarendszerek javítása képesítéssel rendelkező kollégákkal. Klímatisztítás és utastér fertőtlenítés akár ózonos eljárással is.
Automata váltó olajcsere  
Automata váltó olajcsere átöblítéses gépi automata eljárással.
Kuplung javítás, kuplung csere  
Kuplung rendszerek teljeskörű javítása, kuplung készletek cseréje rövid határidővel kedvező alkatrész árakkal.
Műszaki vizsgáztatás  
A gépjármű forgalmi engedélyében szereplő éppen aktuális műszaki vizsga lejárati időpontjának meghosszabbítása egy erre kijelölt műszaki vizsga állomáson a gépjárművön elvégzett kötelező átvizsgálást követően.
Részecskeszűrő tisztítás  
Másnéven DPF tisztítás. A meghibásodott részecskeszűrő rendszerek javítása, az eltömődött részecskeszűrők tisztítása.
Kipufogó javítás  
Személy és kisteher gépjárművek kipufogó rendszereinek javítása, cseréje rövid határidővel, hogy a javítás után ismét a megszokott komfort érzete legyen vezetés közben.
Lengéscsillapító mérés  
Instabil nem pontos úttartás esetén elsődleges diagnosztikai mérés mely során pontos értéket kap autója lengéscsillapítóinak %-os állapotáról. 30.000km-ként ajánlott vizsgálat.
Gumiszerviz  
Személy és kisteherautók gumiabroncsainak cseréje és centrírozása akár 20” feletti felniátmérő esetén is. TPMS rendszerek javítása, defekttűrő ( Runflat ) abroncsok szakszerű cseréje. Szerelés és centrírozás nagy kapacitással.
Autófűtés és autóhűtés javítás  
Gépjárműve hűtő-fűtő rendszerének akár megbontás nélküli hibamegállapítása, szakszerű javítása.
Autó akkumulátor csere, akkuszerviz  
Gépjármű akkumulátorok vizsgálata, töltő rendszerek ellenőrzése, diagnosztikája. Hagyományos és AGM akkumulátorok cseréje, akkumulátor vezérlőegységek szükség szerinti alapbeállítása.
Dióhéjas szívórendszer tisztítás  
Masszív koromlerakódás borítja a közvetlen befecskendezéses benzinmotorja szívószelepét vagy diesel autója szívósorát? Ne várjon addig, amíg ez problémát okoz!
idő

Tisztelt ügyfeleink!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy autószerviz műhelyünk 2023.12.23-2024.01.01. között  ZÁRVA tart. 2024.01.02-től a megszokott nyitvatartási rendben várjuk Önöket!

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa. Adatvédelemi szabályzat

Az üzenet küldése sikeres!

Köszönjük hogy felvette a kapcsolatot a KA Bosch Car Szerviz munkafelvételével, hamarosan válaszolunk levelére, vagy felhívjuk a megadott telefonszámon egyeztetés végett.
Üdvözlettel: KA csapata