Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Időpont kérés

Az olajnyomás lámpa felvillanásának okai

Olajnyomás érzékelő az autóban

Az autó beindításakor a legtöbb műszerfalon lévő figyelmeztető lámpa felvillan, de el is alszik, amint beindul a kocsi. Így van ez az alacsony olajnyomást jelző fénnyel is – ha a motor beindulása után sem alszik el a lámpa, akkor biztosan valami probléma áll a háttérben. Ha ezt tapasztalod, egyből állítsd le az autót, és vizsgáld meg a motorolaj szintjét, s ha kell, töltsd is fel.

Ezután sem alszik el a visszajelző fény? Akkor mindenképp szerelőre kell bízni a hiba feltárását, több minden is okozhatja, például az olajnyomás érzékelő, a közte és a visszajelző között lévő vezeték meghibásodása, az olajpumpa kenéshiánya, de akár a teljesen elnyűtt motorcsapágyak, perselyek is. Mi több, amire nem is feltétlenül gondolnánk, az az olajszűrő: ha nem megfelelő típust vagy rossz minőséget szerelünk a kocsiba, akkor túl nagy lehet az áramlási ellenállás, emiatt felvillanhat az olajvisszajelző lámpa (ugyanígy a szűrő eltömődése esetén is).

Mi állhat a háttérben?

Az autó időszakos szervizelését nem szabad elhanyagolni, ajánlott 10-15 000 kilométerenként megejteni, vagy ha nem autózol ennyit egy évben, akkor legalább évente. Ha nem figyelsz oda rá, akkor idővel akár az olajnyomás-jelző fény is felvillanhat. Gondoskodj róla, hogy mindig megfelelő minőségű, tiszta olaj keringjen át a motorban! Az olaj a főtengely- és vezérműtengely-tömítésen keresztül folyik keresztül az erőforráson. Az elöregedett, elhasználódott tömítések miatt kitágul a kenőanyag rendelkezésére álló hely, és túl könnyen fog keresztüljutni az alkatrészen, azaz csökkenni fog az olajnyomás. Kisebb problémát jelent az olajnyomás érzékelő meghibásodása, ami akkor is jelezhet gondot, amikor kellő mennyiségű olaj van a teknőben. Különböző elektromos hibák és a vezetékek elhasználódása miatt rosszul érzékelhet a szenzor, és hibás adatokat továbbíthat.

Az olajszivattyú meghibásodása szerencsére ritka eset, de azért előfordulhat: ilyenkor kitágulnak az átjárók a rotorok között, ami miatt jelentősen megugorhat az áramlási sebesség. A motorolajjal kapcsolatos probléma még a helytelenül megválasztott viszkozitás is, ez is okozhatja az olajnyomás-visszajelző felvillanását. Ha túl „vastag” kenőanyagot öntesz a rendszerbe, akkor nem fog tudni olyan gyorsan áramolni, mint a „vékonyabb”. Ez akár az olajnyomásra is hatással lehet. A túl magas viszkozitású motorolaj miatt lassabban épülhet fel az optimális nyomás.

A lámpa felvillanásának kiváltó oka lehet még az olajszűrő telerakódása is, ez az alkatrész elengedhetetlen szereppel bír a megfelelő olajnyomás kialakításában. Amikor telítődik a szennyeződésekkel, növekedni fog a presszió, és csökkenni fog az áramlás. Az olajszűrőhöz tartozik egy olajnyomásszabályozó-szelep is, ami megakadályozza, hogy túl magasra szökjön a nyomás. Ha ez tönkremegy, nem fogja tudni ellátni feladatát, könnyebben fog áramolni a kenőanyag, s végeredményben redukálódni fog a nyomás. A motor túlmelegedése nem csak a sofőrnek törhet borsot az orra alá, ugyanúgy a motornak is. Emiatt „vékonyodik” az olaj, nem tud felépülni a kellő nyomás. Tulajdonképpen hasonlít a jelenség ahhoz, amikor a gyártói előírásoknál alacsonyabb viszkozitású kenőanyagot használunk.

Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!

Olajcsere, szűrő csere  
Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.
Autódiagnosztika  
Hibajelzés esetén az autó elektromos berendezéseinek, vezérlőegységeinek vizsgálata naprakész márkafüggetlen vagy egyes típusoknál akár gyári diagnosztikai szoftverek segítségével.
Autó állapotfelmérés  
Szakszerű és modern műszerekkel történő gépjármű vizsgálat, hogy Ön és családja nyugodtan autózhasson.
Futómű beállítás  
Nem megfelelő úttartás, rendellenes gumikopás vagy futómű alkatrész cseréje után elvégzendő művelet melyet a legkorszerűbb Hunter márkájú berendezéssel végzünk.
Vezérműszíj csere, vezérlés javítás  
Kötelezően előírt karbantartási művelet mely során a vezérműszíj és a hozzá szorosan kapcsolódó alkatrészek (szíjfeszítő, vezetőgörgő, vízszivattyú) cseréje történik. Vezérlés javításra a motorvezérlés felől hallható rendellenes hang esetén van szükség vagy egy felvillanó hibajelzés során eltárolt a vezérlés meghibásodására utaló hibakód miatt.
Fékszerviz, fékjavítás  
Személy és kisteher gépjárművek hidraulikus fékrendszereinek javítása, karbantartása. Pontos hibamegállapítás, gyors javítás, hogy autója mielőbb biztonsággal használható legyen.
Klímatöltés, tisztítás, javítás  
Személy és kisteher gépjárművek klímaberendezéseinek töltése R134A és R1234yf ( régi és új típusú ) klímagázzal, klímarendszerek javítása képesítéssel rendelkező kollégákkal. Klímatisztítás és utastér fertőtlenítés akár ózonos eljárással is.
Automata váltó olajcsere  
Automata váltó olajcsere átöblítéses gépi automata eljárással.
Kuplung javítás, kuplung csere  
Kuplung rendszerek teljeskörű javítása, kuplung készletek cseréje rövid határidővel kedvező alkatrész árakkal.
Műszaki vizsgáztatás  
A gépjármű forgalmi engedélyében szereplő éppen aktuális műszaki vizsga lejárati időpontjának meghosszabbítása egy erre kijelölt műszaki vizsga állomáson a gépjárművön elvégzett kötelező átvizsgálást követően.
Részecskeszűrő tisztítás  
Másnéven DPF tisztítás. A meghibásodott részecskeszűrő rendszerek javítása, az eltömődött részecskeszűrők tisztítása.
Kipufogó javítás  
Személy és kisteher gépjárművek kipufogó rendszereinek javítása, cseréje rövid határidővel, hogy a javítás után ismét a megszokott komfort érzete legyen vezetés közben.
Lengéscsillapító mérés  
Instabil nem pontos úttartás esetén elsődleges diagnosztikai mérés mely során pontos értéket kap autója lengéscsillapítóinak %-os állapotáról. 30.000km-ként ajánlott vizsgálat.
Gumiszerviz  
Személy és kisteherautók gumiabroncsainak cseréje és centrírozása akár 20” feletti felniátmérő esetén is. TPMS rendszerek javítása, defekttűrő ( Runflat ) abroncsok szakszerű cseréje. Szerelés és centrírozás nagy kapacitással.
Autófűtés és autóhűtés javítás  
Gépjárműve hűtő-fűtő rendszerének akár megbontás nélküli hibamegállapítása, szakszerű javítása.
Autó akkumulátor csere, akkuszerviz  
Gépjármű akkumulátorok vizsgálata, töltő rendszerek ellenőrzése, diagnosztikája. Hagyományos és AGM akkumulátorok cseréje, akkumulátor vezérlőegységek szükség szerinti alapbeállítása.
Dióhéjas szívórendszer tisztítás  
Masszív koromlerakódás borítja a közvetlen befecskendezéses benzinmotorja szívószelepét vagy diesel autója szívósorát? Ne várjon addig, amíg ez problémát okoz!
idő

Tisztelt Ügyfeleink!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy autószerviz műhelyünk 2024.05.20-án ZÁRVA tart. 2024.05.21-től a megszokott nyitvatartási rendben várjuk Önöket!

Az üzenet küldése sikeres!

Köszönjük hogy felvette a kapcsolatot a KA Bosch Car Szerviz munkafelvételével, hamarosan válaszolunk levelére, vagy felhívjuk a megadott telefonszámon egyeztetés végett.
Üdvözlettel: KA csapata