Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Időpont kérés

A generátor anatómiája

Kocsiba szerelt generátor

Az autó generátor két feladatot végez egyszerre: egyrészt árammal látja el a kocsi elektromos eszközeit, másrészt az akkumulátort is tölti. Ha a generátor hiba jelentkezik, akkor az akksi sem fog működni, vagyis nem jutunk messzire az alkatrész nélkül. A mai autómodellekbe már legtöbbször háromfázisú, váltakozó feszültséget előállító generátorokat szerelnek. Cikkünkben a generátor anatómiáját, tehát alkotóelemeit vesszük górcső alá.

A váltakozó áramú generátorok szerkezete

A klasszikus generátort két fő részre oszthatjuk: egy lemezekből összetevődő, egy- vagy többfázisú tekercseléses vastestű állórészre és egy gerjesztetett forgórészre. A generátor feszültségszabályozót az alkatrészen kívülre, esetleg a generátor valamelyik csapágypajzsába szokták szerelni. A forgórészt az állórész csapágypajzsai, valamint a benne található generátor csapágyak tartják középen, és garantálják a kifogástalan, biztos futását. Forgatására a generátor tengelyére kapcsolt benzin- vagy dízelmotort alkalmazzák, melynek eredményeképp feszültséget gerjeszt az állórészben a forgórész indukcióvonalainak és az állórész tekercseinek egymást való metszése.

Az állórészt jellemzően háromfázisú tekercseléssel kivitelezik. Eben az esetben három, nem összefüggő fázistekerccsel szerelik a mechanizmust, legtöbbször csillagkapcsolás segítségével. A forgórészt egy gyűrű formájú gerjesztőtekercsre és két, egyedi kivitelezésű pólusfélre oszthatjuk. Utóbbiakat gyártáskor a tekercsekre tolják, „körmök” segítségével nyúlnak egymásba, váltakozva. Legtöbbször 12 pólust, valamint 6 póluspárt alkalmaznak a gyártók. A tekercs és a pólustekercs kivezetéseit a forgórész tengelyére ültetik. Végül a gerjesztőtekercs kivezetései a forgórész tengelyétől szigetelt csúszógyűrűkhöz csatlakoznak.

A generátor legfontosabb alkatrészeiről röviden

Generátor egyenirányító alakítja át a váltóáramú generátorokban létrejövő váltóáramot egyenárammá a kocsi elektromos kisegítő berendezései részére. A generátor feszültségszabályozó segít abban, hogy folyamatosan egyenletes feszültség jusson az akkumulátorhoz és minden egyéb elektromos alkatrészhez, még úgy is, hogy a generátor teljesítményét a motor fordulatszáma is szabályozza. Gyakorlatilag ez a mechanizmus tölti az akkumulátort, valamint ezzel egyidejűleg bocsát rendelkezésre áramot az áramfogyasztó alkatrészeknek. A generátorokban található szénkefék is elengedhetetlenek az alkatrész kifogástalan működéséhez. A szénkeféket gyártáskor vagy az álló részhez vagy a vázhoz rögzítik, és rugók tartják a helyén őket. A forgórész tekercselését a csúszógyűrűkhöz vezetik ki gyártáskor, a szénkeféket ezekhez csatlakoztatják. A generátor szíjtárcsáról sem szabad megfeledkeznünk, hiszen gyakorlatilag ez hajtja, működteti a generátort. Az alkatrész és a motor főtengelye között egy hosszbordás meghajtószíj biztosítja az összeköttetést, így tehát a generátor szíjtárcsának kell átvennie az összekötő hosszbordás szíj által generált forgó mozgást.

Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!

Olajcsere, szűrő csere  
Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.
Autódiagnosztika  
Hibajelzés esetén az autó elektromos berendezéseinek, vezérlőegységeinek vizsgálata naprakész márkafüggetlen vagy egyes típusoknál akár gyári diagnosztikai szoftverek segítségével.
Autó állapotfelmérés  
Szakszerű és modern műszerekkel történő gépjármű vizsgálat, hogy Ön és családja nyugodtan autózhasson.
Futómű beállítás  
Nem megfelelő úttartás, rendellenes gumikopás vagy futómű alkatrész cseréje után elvégzendő művelet melyet a legkorszerűbb Hunter márkájú berendezéssel végzünk.
Vezérműszíj csere, vezérlés javítás  
Kötelezően előírt karbantartási művelet mely során a vezérműszíj és a hozzá szorosan kapcsolódó alkatrészek (szíjfeszítő, vezetőgörgő, vízszivattyú) cseréje történik. Vezérlés javításra a motorvezérlés felől hallható rendellenes hang esetén van szükség vagy egy felvillanó hibajelzés során eltárolt a vezérlés meghibásodására utaló hibakód miatt.
Fékszerviz, fékjavítás  
Személy és kisteher gépjárművek hidraulikus fékrendszereinek javítása, karbantartása. Pontos hibamegállapítás, gyors javítás, hogy autója mielőbb biztonsággal használható legyen.
Klímatöltés, tisztítás, javítás  
Személy és kisteher gépjárművek klímaberendezéseinek töltése R134A és R1234yf ( régi és új típusú ) klímagázzal, klímarendszerek javítása képesítéssel rendelkező kollégákkal. Klímatisztítás és utastér fertőtlenítés akár ózonos eljárással is.
Automata váltó olajcsere  
Automata váltó olajcsere átöblítéses gépi automata eljárással.
Kuplung javítás, kuplung csere  
Kuplung rendszerek teljeskörű javítása, kuplung készletek cseréje rövid határidővel kedvező alkatrész árakkal.
Műszaki vizsgáztatás  
A gépjármű forgalmi engedélyében szereplő éppen aktuális műszaki vizsga lejárati időpontjának meghosszabbítása egy erre kijelölt műszaki vizsga állomáson a gépjárművön elvégzett kötelező átvizsgálást követően.
Részecskeszűrő tisztítás  
Másnéven DPF tisztítás. A meghibásodott részecskeszűrő rendszerek javítása, az eltömődött részecskeszűrők tisztítása.
Kipufogó javítás  
Személy és kisteher gépjárművek kipufogó rendszereinek javítása, cseréje rövid határidővel, hogy a javítás után ismét a megszokott komfort érzete legyen vezetés közben.
Lengéscsillapító mérés  
Instabil nem pontos úttartás esetén elsődleges diagnosztikai mérés mely során pontos értéket kap autója lengéscsillapítóinak %-os állapotáról. 30.000km-ként ajánlott vizsgálat.
Gumiszerviz  
Személy és kisteherautók gumiabroncsainak cseréje és centrírozása akár 20” feletti felniátmérő esetén is. TPMS rendszerek javítása, defekttűrő ( Runflat ) abroncsok szakszerű cseréje. Szerelés és centrírozás nagy kapacitással.
Autófűtés és autóhűtés javítás  
Gépjárműve hűtő-fűtő rendszerének akár megbontás nélküli hibamegállapítása, szakszerű javítása.
Autó akkumulátor csere, akkuszerviz  
Gépjármű akkumulátorok vizsgálata, töltő rendszerek ellenőrzése, diagnosztikája. Hagyományos és AGM akkumulátorok cseréje, akkumulátor vezérlőegységek szükség szerinti alapbeállítása.
Dióhéjas szívórendszer tisztítás  
Masszív koromlerakódás borítja a közvetlen befecskendezéses benzinmotorja szívószelepét vagy diesel autója szívósorát? Ne várjon addig, amíg ez problémát okoz!
idő

Tisztelt Ügyfeleink!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy autószerviz műhelyünk 2024.05.20-án ZÁRVA tart. 2024.05.21-től a megszokott nyitvatartási rendben várjuk Önöket!

Az üzenet küldése sikeres!

Köszönjük hogy felvette a kapcsolatot a KA Bosch Car Szerviz munkafelvételével, hamarosan válaszolunk levelére, vagy felhívjuk a megadott telefonszámon egyeztetés végett.
Üdvözlettel: KA csapata