Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Időpont kérés

A generátor anatómiája

Kocsiba szerelt generátor

Az autó generátor két feladatot végez egyszerre: egyrészt árammal látja el a kocsi elektromos eszközeit, másrészt az akkumulátort is tölti. Ha a generátor hiba jelentkezik, akkor az akksi sem fog működni, vagyis nem jutunk messzire az alkatrész nélkül. A mai autómodellekbe már legtöbbször háromfázisú, váltakozó feszültséget előállító generátorokat szerelnek. Cikkünkben a generátor anatómiáját, tehát alkotóelemeit vesszük górcső alá.

A váltakozó áramú generátorok szerkezete

A klasszikus generátort két fő részre oszthatjuk: egy lemezekből összetevődő, egy- vagy többfázisú tekercseléses vastestű állórészre és egy gerjesztetett forgórészre. A generátor feszültségszabályozót az alkatrészen kívülre, esetleg a generátor valamelyik csapágypajzsába szokták szerelni. A forgórészt az állórész csapágypajzsai, valamint a benne található generátor csapágyak tartják középen, és garantálják a kifogástalan, biztos futását. Forgatására a generátor tengelyére kapcsolt benzin- vagy dízelmotort alkalmazzák, melynek eredményeképp feszültséget gerjeszt az állórészben a forgórész indukcióvonalainak és az állórész tekercseinek egymást való metszése.

Az állórészt jellemzően háromfázisú tekercseléssel kivitelezik. Eben az esetben három, nem összefüggő fázistekerccsel szerelik a mechanizmust, legtöbbször csillagkapcsolás segítségével. A forgórészt egy gyűrű formájú gerjesztőtekercsre és két, egyedi kivitelezésű pólusfélre oszthatjuk. Utóbbiakat gyártáskor a tekercsekre tolják, „körmök” segítségével nyúlnak egymásba, váltakozva. Legtöbbször 12 pólust, valamint 6 póluspárt alkalmaznak a gyártók. A tekercs és a pólustekercs kivezetéseit a forgórész tengelyére ültetik. Végül a gerjesztőtekercs kivezetései a forgórész tengelyétől szigetelt csúszógyűrűkhöz csatlakoznak.

A generátor legfontosabb alkatrészeiről röviden

Generátor egyenirányító alakítja át a váltóáramú generátorokban létrejövő váltóáramot egyenárammá a kocsi elektromos kisegítő berendezései részére. A generátor feszültségszabályozó segít abban, hogy folyamatosan egyenletes feszültség jusson az akkumulátorhoz és minden egyéb elektromos alkatrészhez, még úgy is, hogy a generátor teljesítményét a motor fordulatszáma is szabályozza. Gyakorlatilag ez a mechanizmus tölti az akkumulátort, valamint ezzel egyidejűleg bocsát rendelkezésre áramot az áramfogyasztó alkatrészeknek. A generátorokban található szénkefék is elengedhetetlenek az alkatrész kifogástalan működéséhez. A szénkeféket gyártáskor vagy az álló részhez vagy a vázhoz rögzítik, és rugók tartják a helyén őket. A forgórész tekercselését a csúszógyűrűkhöz vezetik ki gyártáskor, a szénkeféket ezekhez csatlakoztatják. A generátor szíjtárcsáról sem szabad megfeledkeznünk, hiszen gyakorlatilag ez hajtja, működteti a generátort. Az alkatrész és a motor főtengelye között egy hosszbordás meghajtószíj biztosítja az összeköttetést, így tehát a generátor szíjtárcsának kell átvennie az összekötő hosszbordás szíj által generált forgó mozgást.

Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!

Olajcsere, szűrő csere  
Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő