Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Időpont kérés

Zord körülmények között dolgozik az injektor

Üzemanyag befecskendezők

A kettőstömegű lendkerék meghibásodása mellett az injektorhiba okoz azonnali görcsöt az autótulajdonosok gyomrában. Ennek oka a magas javítási költségekben keresendő. Milyen szerepet tölt be az injektor? Milyen jelek utalnak a meghibásodására? Milyen lépésekből áll a javítása? Összefoglaltuk az injektorokkal kapcsolatos legfontosabb információkat, melyekkel minden autótulajdonosnak érdemes tisztában lennie.

Mit kell tudni az injektorról?

Az injektor az üzemanyagrendszer legkisebb áteresztő képességű egysége. Az injektorok vagy más néven befecskendezők juttatják az üzemanyagot a motorba. Az injektorban lévő szelepek elektromágneses vagy piezo meghajtásúak. A régebbi motorok esetében ezt a feladatot a porlasztó, vagyis a karburátor látta el. Az injektorok a porlasztókhoz képest pontosabban adagolják az üzemanyagot. Megfelelő motorvezérlő elektronikával együtt alacsonyabb fogyasztást és nagyobb teljesítményt eredményeznek. Az injektorok precíziós kialakítást igényelnek, hiszen rendkívüli terhelésnek vannak kitéve. Nagy hőmérsékleten kell működniük, 2000 bár nyomáson és el kell viselniük a gyors nyitások és zárások okozta lökéseket. Rendkívül érzékeny, a legpontosabb illesztésekkel bíró alkatrész az injektor, minden esetben tűpontosan kell adagolnia az üzemanyagot. Mivel rendkívül érzékeny alkatrész, minden apró, mechanikai szennyeződés könnyen kárt tehet benne. Hogyan kerülhet szennyező anyag az injektorba? Például rossz minőségű üzemanyaggal és a szivattyú kopásából adódóan. A lerakódások eltömítik az injektorok furatait és csökkentik az áramlási keresztmetszeteket azok belsejében.

Milyen jelekből következtethetünk az injektor meghibásodására?

Az injektor meghibásodásának jele lehet, ha nehezen indul, gyorsításkor akadozik vagy egyenetlenül jár a motor, illetve az adott henger túlmelegedése, a gyengébb gázreakciók és a magasabb fogyasztás. Továbbá a meghibásodás jele lehet, a szokatlan füst a kipufogón, hiszen a nem megfelelő mennyiségű üzemanyag befecskendezése miatt nagyobb füsttel jár az égés. Általánosan jellemző az injektorokra, hogy az elektronikus vezérlés miatt költséges lehet a meghibásodásuk. A tönkrement elektronika cseréje akár 500 ezer forintos tételt is jelenthet. Hogyan zajlik az injektorok felújítása? A szervizben bevizsgálják az injektorokat és az eredmények ismeretében fény derül a porlasztók állapotára, így el lehet végezni a felújítási munkálatokat. Miből állnak a felújítási munkálatok? Az injektorok szét- és összeszereléséből, az új injektorok beszereléséből, a tömítéskészlet cseréjéből és a működés teszteléséből.

Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!