Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Időpont kérés

Újévi bulik – mutatjuk, miért nem fér össze a vezetés és az alkohol!

Vezetett pár pohárka után az ünnepek alatt? Most elmondjuk, miért ne tegye többet. A rendőrség sem véletlenül figyelmeztet minden ünnep előtt, amely hagyományosan alkoholfogyasztással jár. Újévi bulikról tessék taxival haza furikázni!

Veszélyesebbek vagyunk, mégis csökken a veszélyérzet

Az alkoholos befolyásoltságot mindenki úgy képzeli: az illető olyan részeg, hogy kiesik az autóból. A rendőrök láttak már ilyet, de nem csak ez a részegség veszélyes. Hiába nézette át szervizben az autót kívülről-belülről, a téli utakon egy pillanat alatt nagy baj történhet: észnél kell lenni, és az alkohol lelassít. Tesztek sora bizonyítja, mennyire. A reakcióidő már egy pohár bor elfogyasztása után is nőhet – a forgalomban, az utakon minden másodperc számít. Miközben a szervezet elégeti az alkoholt, oxigént von el, ami az idegsejtek működését érinti – apró működési zavarok már 0,4-0,5 ezrelék véralkoholszintnél felléphetnek. A reakcióidő nő, a térlátás viszont csökken. Beszűkül a látómező, lelassulnak a gyors helyzetfelméréshez szükséges szemmozgások. Ráadásul azzal párhuzamosan, hogy egyre veszélyesebben vezetünk, a veszélyérzetünk is csökken. Na meg minél részegebbek vagyunk, annál nehezebb jól átgondolt döntést hozni. Egyre inkább az érzelmeink, az ösztöneink vezérelnek minket.

Megcáfolunk néhány tévhitet

Annak a kockázata, hogy balesetet okozunk, 0,8 ezrelék véralkohol-koncentráció mellett – ez már az alkoholos befolyásoltságot jelenti – a négyszeresére nő. Ha duplájára emelkedik a koncentráció, tizenhatszoros esélyünk van rá, hogy nem ússzuk meg. Meg kell cáfolnunk néhány tévhitet is: ilyen például, hogy ha eszünk ivás előtt, kevésbé árt meg az alkohol. Valóban lassabban szívódik fel, de attól még megteszi a hatását. A kávétól nem tűnik el hamarabb a szervezetből. A különböző „józanító” szerekben sem kell hinnünk, ha épen szeretnénk hazaérni – az egyetlen megoldás, hogy vagy iszunk, vagy vezetünk. Amikor másnap felkelünk, akkor is jól gondoljuk át, elég jó állapotban vagyunk-e a vezetéshez! Ha a véralkohol-szintünk helyre is állt, a másnaposság tünetei miatt felcsavarodhatunk egy fára, lecsúszhatunk a jeges útról, vagy nekimegyünk valaki másnak. Lassú ilyenkor az ember, dekoncentrált, szédeleg és kialvatlan, nem tud az útra összpontosítani. Az egészséges máj egyébként egy óra alatt testsúlykilogrammonként 1 gramm alkoholt képes lebontani. Testes hölgyek-urak, ne örüljenek: a zsírmennyiség feltételezett súlyát le kell vonni a súlyból, csak az utána kapott összeg szerepel a számításban.

Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!

Olajcsere, szűrő csere  
Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.
Autódiagnosztika  
Hibajelzés esetén az autó elektromos berendezéseinek, vezérlőegységeinek vizsgálata naprakész márkafüggetlen vagy egyes típusoknál akár gyári diagnosztikai szoftverek segítségével.
Autó állapotfelmérés  
Szakszerű és modern műszerekkel történő gépjármű vizsgálat, hogy Ön és családja nyugodtan autózhasson.
Futómű beállítás  
Nem megfelelő úttartás, rendellenes gumikopás vagy futómű alkatrész cseréje után elvégzendő művelet melyet a legkorszerűbb Hunter márkájú berendezéssel végzünk.
Vezérműszíj csere, vezérlés javítás  
Kötelezően előírt karbantartási művelet mely során a vezérműszíj és a hozzá szorosan kapcsolódó alkatrészek (szíjfeszítő, vezetőgörgő, vízszivattyú) cseréje történik. Vezérlés javításra a motorvezérlés felől hallható rendellenes hang esetén van szükség vagy egy felvillanó hibajelzés során eltárolt a vezérlés meghibásodására utaló hibakód miatt.
Fékszerviz, fékjavítás  
Személy és kisteher gépjárművek hidraulikus fékrendszereinek javítása, karbantartása. Pontos hibamegállapítás, gyors javítás, hogy autója mielőbb biztonsággal használható legyen.
Klímatöltés, tisztítás, javítás  
Személy és kisteher gépjárművek klímaberendezéseinek töltése R134A és R1234yf ( régi és új típusú ) klímagázzal, klímarendszerek javítása képesítéssel rendelkező kollégákkal. Klímatisztítás és utastér fertőtlenítés akár ózonos eljárással is.
Automata váltó olajcsere  
Automata váltó olajcsere átöblítéses gépi automata eljárással.
Kuplung javítás, kuplung csere  
Kuplung rendszerek teljeskörű javítása, kuplung készletek cseréje rövid határidővel kedvező alkatrész árakkal.
Műszaki vizsgáztatás  
A gépjármű forgalmi engedélyében szereplő éppen aktuális műszaki vizsga lejárati időpontjának meghosszabbítása egy erre kijelölt műszaki vizsga állomáson a gépjárművön elvégzett kötelező átvizsgálást követően.
Részecskeszűrő tisztítás  
Másnéven DPF tisztítás. A meghibásodott részecskeszűrő rendszerek javítása, az eltömődött részecskeszűrők tisztítása.
Kipufogó javítás  
Személy és kisteher gépjárművek kipufogó rendszereinek javítása, cseréje rövid határidővel, hogy a javítás után ismét a megszokott komfort érzete legyen vezetés közben.
Lengéscsillapító mérés  
Instabil nem pontos úttartás esetén elsődleges diagnosztikai mérés mely során pontos értéket kap autója lengéscsillapítóinak %-os állapotáról. 30.000km-ként ajánlott vizsgálat.
Gumiszerviz  
Személy és kisteherautók gumiabroncsainak cseréje és centrírozása akár 20” feletti felniátmérő esetén is. TPMS rendszerek javítása, defekttűrő ( Runflat ) abroncsok szakszerű cseréje. Szerelés és centrírozás nagy kapacitással.
Autófűtés és autóhűtés javítás  
Gépjárműve hűtő-fűtő rendszerének akár megbontás nélküli hibamegállapítása, szakszerű javítása.
Autó akkumulátor csere, akkuszerviz  
Gépjármű akkumulátorok vizsgálata, töltő rendszerek ellenőrzése, diagnosztikája. Hagyományos és AGM akkumulátorok cseréje, akkumulátor vezérlőegységek szükség szerinti alapbeállítása.
Dióhéjas szívórendszer tisztítás  
Masszív koromlerakódás borítja a közvetlen befecskendezéses benzinmotorja szívószelepét vagy diesel autója szívósorát? Ne várjon addig, amíg ez problémát okoz!
idő

Tisztelt Ügyfeleink!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy autószerviz műhelyünk 2024.05.20-án ZÁRVA tart. 2024.05.21-től a megszokott nyitvatartási rendben várjuk Önöket!

Az üzenet küldése sikeres!

Köszönjük hogy felvette a kapcsolatot a KA Bosch Car Szerviz munkafelvételével, hamarosan válaszolunk levelére, vagy felhívjuk a megadott telefonszámon egyeztetés végett.
Üdvözlettel: KA csapata