Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Időpont kérés

Újévi bulik – mutatjuk, miért nem fér össze a vezetés és az alkohol!

Vezetett pár pohárka után az ünnepek alatt? Most elmondjuk, miért ne tegye többet. A rendőrség sem véletlenül figyelmeztet minden ünnep előtt, amely hagyományosan alkoholfogyasztással jár. Újévi bulikról tessék taxival haza furikázni!

Veszélyesebbek vagyunk, mégis csökken a veszélyérzet

Az alkoholos befolyásoltságot mindenki úgy képzeli: az illető olyan részeg, hogy kiesik az autóból. A rendőrök láttak már ilyet, de nem csak ez a részegség veszélyes. Hiába nézette át szervizben az autót kívülről-belülről, a téli utakon egy pillanat alatt nagy baj történhet: észnél kell lenni, és az alkohol lelassít. Tesztek sora bizonyítja, mennyire. A reakcióidő már egy pohár bor elfogyasztása után is nőhet – a forgalomban, az utakon minden másodperc számít. Miközben a szervezet elégeti az alkoholt, oxigént von el, ami az idegsejtek működését érinti – apró működési zavarok már 0,4-0,5 ezrelék véralkoholszintnél felléphetnek. A reakcióidő nő, a térlátás viszont csökken. Beszűkül a látómező, lelassulnak a gyors helyzetfelméréshez szükséges szemmozgások. Ráadásul azzal párhuzamosan, hogy egyre veszélyesebben vezetünk, a veszélyérzetünk is csökken. Na meg minél részegebbek vagyunk, annál nehezebb jól átgondolt döntést hozni. Egyre inkább az érzelmeink, az ösztöneink vezérelnek minket.

Megcáfolunk néhány tévhitet

Annak a kockázata, hogy balesetet okozunk, 0,8 ezrelék véralkohol-koncentráció mellett – ez már az alkoholos befolyásoltságot jelenti – a négyszeresére nő. Ha duplájára emelkedik a koncentráció, tizenhatszoros esélyünk van rá, hogy nem ússzuk meg. Meg kell cáfolnunk néhány tévhitet is: ilyen például, hogy ha eszünk ivás előtt, kevésbé árt meg az alkohol. Valóban lassabban szívódik fel, de attól még megteszi a hatását. A kávétól nem tűnik el hamarabb a szervezetből. A különböző „józanító” szerekben sem kell hinnünk, ha épen szeretnénk hazaérni – az egyetlen megoldás, hogy vagy iszunk, vagy vezetünk. Amikor másnap felkelünk, akkor is jól gondoljuk át, elég jó állapotban vagyunk-e a vezetéshez! Ha a véralkohol-szintünk helyre is állt, a másnaposság tünetei miatt felcsavarodhatunk egy fára, lecsúszhatunk a jeges útról, vagy nekimegyünk valaki másnak. Lassú ilyenkor az ember, dekoncentrált, szédeleg és kialvatlan, nem tud az útra összpontosítani. Az egészséges máj egyébként egy óra alatt testsúlykilogrammonként 1 gramm alkoholt képes lebontani. Testes hölgyek-urak, ne örüljenek: a zsírmennyiség feltételezett súlyát le kell vonni a súlyból, csak az utána kapott összeg szerepel a számításban.

Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!

Olajcsere, szűrő csere  
Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.