Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Időpont kérés

Újabb nagy áttörés előtt a hidrogén ipar

Golden Temple

Miközben itthon még folyamatos vita tárgyát képezik az elektromos autók, addig Távol-Keleten, konkrétan Japánban már egy modernebb és jobb technológia bevezetését készítik elő. Japán atomerőműveinek csupán töredéke üzemképes, ezért az ország a hidrogénre alapozva szeretné megerősíteni gazdaságát. Ha a Toyotán múlik, a felkelő nap országa lehet az abszolút zöld, hidrogén alapú társadalom ékes példája.

Gyümölcsöző Ausztrál – Japán kapcsolatok

A hidrogén üzemanyagként történő hasznosítása már az 1970-es évektől foglalkoztatja az autóipart, úgy néz ki most érkezett meg a várva várt áttörés. Pár évvel ezelőtt bezárt egy hatalmas Toyota gyár Ausztráliában, az épületkomplexum azonban nem lesz az idő vasfogának áldozata, ugyanis hidrogénipari központot alakítanak ki. Ez a létesítmény lesz a későbbiek folyamán annak az új vállalkozásnak a központja, ahol az Ausztráliában előállított hidrogént óriási tankerhajókon Japánba szállítják, ahol H2 üzemanyagként próbálja kielégíteni a jármű- és energiaipar szükségleteit. A történet nem egyszerű, azonban teljesen logikus. Ausztrália tele van óriási sivatagokkal, ahol jelenleg semmi sincs, leszámítva napsütötte órák számát. Japánban viszont nincs hely és lehetőség gigantikus méretű naperőművek telepítésére, viszont egyre nagyobb energiára van szükség. Másfél milliárd forinttal egyenértékű összeget szánnak az egykori altonai gyártóüzem átalakítására: az oktatási és képzési központ még ebben az évben megnyílik, a hidrogéngyártó- és töltő létesítmény pedig 2020-tól fog üzemelni.

Hidrogénből ammónia aztán megint hidrogén?

Egészen eddig nem tartották valószínűnek a hidrogén szállítását, hiszen alacsony sűrűsége és gyúlékonysága miatt rendkívül veszélyes folyamat lett volna. Azonban jött a csodálatos membrántechnológia, így a szakemberek ennek segítségével a hidrogént ammóniává, majd azt újból hidrogénné tudták alakítani, ami azt jelenti, hogy globálisan könnyen szállíthatóvá válik a környezetbarát, hidrogénhajtású autók üzemanyaga. Ausztráliában napjainkban még csak öt autó működik hidrogénhajtással, azonban köszönhetően Toyota és a Hyundai sok millió dolláros befektetéseinek Ázsiában már most több ezer ilyen autóval találkozhatunk. Az új technológiának köszönhetően jelentősen csökkenni fog az üzemanyag előállítási költsége, így 2025-re egyes becslések szerint akár már egymillió hidrogén által hajtott gépkocsi is forgalomban lehet. Persze nem csak a távoli Japán és Ausztrália foglalkozik egyre komolyabban a hidrogénnel. Nyugat-Európában jelenleg számos projektben zajlik a hidrogénalapú rendszer kialakítása, még ha erről Magyarországon szinte senki nem is tud semmit.

Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!

Olajcsere, szűrő csere  
Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.
Autódiagnosztika  
Hibajelzés esetén az autó elektromos berendezéseinek, vezérlőegységeinek vizsgálata naprakész márkafüggetlen vagy egyes típusoknál akár gyári diagnosztikai szoftverek segítségével.
Autó állapotfelmérés  
Szakszerű és modern műszerekkel történő gépjármű vizsgálat, hogy Ön és családja nyugodtan autózhasson.
Futómű beállítás  
Nem megfelelő úttartás, rendellenes gumikopás vagy futómű alkatrész cseréje után elvégzendő művelet melyet a legkorszerűbb Hunter márkájú berendezéssel végzünk.
Vezérműszíj csere, vezérlés javítás  
Kötelezően előírt karbantartási művelet mely során a vezérműszíj és a hozzá szorosan kapcsolódó alkatrészek (szíjfeszítő, vezetőgörgő, vízszivattyú) cseréje történik. Vezérlés javításra a motorvezérlés felől hallható rendellenes hang esetén van szükség vagy egy felvillanó hibajelzés során eltárolt a vezérlés meghibásodására utaló hibakód miatt.
Fékszerviz, fékjavítás  
Személy és kisteher gépjárművek hidraulikus fékrendszereinek javítása, karbantartása. Pontos hibamegállapítás, gyors javítás, hogy autója mielőbb biztonsággal használható legyen.
Klímatöltés, tisztítás, javítás  
Személy és kisteher gépjárművek klímaberendezéseinek töltése R134A és R1234yf ( régi és új típusú ) klímagázzal, klímarendszerek javítása képesítéssel rendelkező kollégákkal. Klímatisztítás és utastér fertőtlenítés akár ózonos eljárással is.
Automata váltó olajcsere  
Automata váltó olajcsere átöblítéses gépi automata eljárással.
Kuplung javítás, kuplung csere  
Kuplung rendszerek teljeskörű javítása, kuplung készletek cseréje rövid határidővel kedvező alkatrész árakkal.
Műszaki vizsgáztatás  
A gépjármű forgalmi engedélyében szereplő éppen aktuális műszaki vizsga lejárati időpontjának meghosszabbítása egy erre kijelölt műszaki vizsga állomáson a gépjárművön elvégzett kötelező átvizsgálást követően.
Részecskeszűrő tisztítás  
Másnéven DPF tisztítás. A meghibásodott részecskeszűrő rendszerek javítása, az eltömődött részecskeszűrők tisztítása.
Kipufogó javítás  
Személy és kisteher gépjárművek kipufogó rendszereinek javítása, cseréje rövid határidővel, hogy a javítás után ismét a megszokott komfort érzete legyen vezetés közben.
Lengéscsillapító mérés  
Instabil nem pontos úttartás esetén elsődleges diagnosztikai mérés mely során pontos értéket kap autója lengéscsillapítóinak %-os állapotáról. 30.000km-ként ajánlott vizsgálat.
Gumiszerviz  
Személy és kisteherautók gumiabroncsainak cseréje és centrírozása akár 20” feletti felniátmérő esetén is. TPMS rendszerek javítása, defekttűrő ( Runflat ) abroncsok szakszerű cseréje. Szerelés és centrírozás nagy kapacitással.
Autófűtés és autóhűtés javítás  
Gépjárműve hűtő-fűtő rendszerének akár megbontás nélküli hibamegállapítása, szakszerű javítása.
Autó akkumulátor csere, akkuszerviz  
Gépjármű akkumulátorok vizsgálata, töltő rendszerek ellenőrzése, diagnosztikája. Hagyományos és AGM akkumulátorok cseréje, akkumulátor vezérlőegységek szükség szerinti alapbeállítása.
Dióhéjas szívórendszer tisztítás  
Masszív koromlerakódás borítja a közvetlen befecskendezéses benzinmotorja szívószelepét vagy diesel autója szívósorát? Ne várjon addig, amíg ez problémát okoz!
idő

Tisztelt Ügyfeleink!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy autószerviz műhelyünk 2024.03.29-2024.04.01. között  ZÁRVA tart. 2024.04.02-től a megszokott nyitvatartási rendben várjuk Önöket!

Az üzenet küldése sikeres!

Köszönjük hogy felvette a kapcsolatot a KA Bosch Car Szerviz munkafelvételével, hamarosan válaszolunk levelére, vagy felhívjuk a megadott telefonszámon egyeztetés végett.
Üdvözlettel: KA csapata