Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Időpont kérés

Tényleg számít a benzin típusa?

A tankolás manapság már sokkal egyszerűbb mint régen volt. A régi időkben az üzemanyagot egy szivattyúból nyerték ki aminek egy üveggomb volt a tetején, így az autósok ellenőrizni tudták az üzemanyag minőségét. Az üzemanyag minősége azonban manapság jogilag szabályozott és van olyan is amely tartalmaz mosószert, oktánt, etanolt. Bár a legtöbb drágább üzemanyag tartalmaz motor-tisztító anyagokat, de valószínűleg olyan ismeretlen márkájú üzemanyagok is vannak amelyek ugyanazokat a minőségi összetevőket tartalmazzák.

A benzin oktánszáma

Általában háromféle ólommentes benzin megvásárlására van lehetőség és a literenkénti ár az üzemanyag minőségével együtt növekszik. Attól függően, hogy milyen típusú autót vezet ezek a minőségi fokozatok vagy oktánszámok változóak. Először is, a nagyobb teljesítményű motorok magasabb oktánszámú benzint igényelnek és ez azért van, mert azokat a motorokat úgy tervezték, hogy nagyobb tömörítést generáljon a hengeren és ezáltal nagyobb legyen a teljesítmény. A magas nyomás és az alacsony oktánszám egyáltalán nem működnek együtt. Azok a nagy teljesítményű motorok amelyek alacsony teljesítményű üzemanyaggal vannak meghajtva alacsonyabban is teljesítenek. Annak érdekében, hogy meghatározza milyen oktánszámú benzinre van szüksége nézze meg az autó használati utasítását. Egyes vezetők kísérletezés alapján tapasztalják meg hogy melyik a legmegfelelőbb oktánszámú üzemanyag, tehát ez is egy megoldás lehet.

Az üzemanyag típusa miatt kopoghat a motor?

Először is azt kell megérteni, hogy miért is kopog a motor, és hogy ez miért lehet egy intő jel? Ahogy az oktánszám emelkedik az üzemanyag képes ellenállni a kompressziónak anélkül hogy spontán felrobbanna vagy kigyulladna. A benzinmotorokban a hengerben levő üzemanyag-levegő keverék csak akkor gyullad fel ha a gyújtógyertya létrehoz egy kis lángot. Akkor kezdődnek a problémák, amikor egy kopogó hangot hall, hiszen ez azt jelenti, hogy egynél több detonáció fordult elő a hengeren belül. Ez a kopogó hang idővel tönkre is teheti a motort tehát valóban érdemes odafigyelni rá. A magasabb oktánszámú benzin ellenáll a nyomásnak és a kompressziónak ráadásul a spontán detonációt is megakadályozzák. A benzin viszont nem az egyetlen dolog, ami miatt kopoghat a motor, hiszen a motor kopogását okozhatja a környezet, a jármű életkora, a növelt terhelés és a gyújtógyertya meghibásodása is.

Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!

Olajcsere, szűrő csere  
Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.
Autódiagnosztika  
Hibajelzés esetén az autó elektromos berendezéseinek, vezérlőegységeinek vizsgálata naprakész márkafüggetlen vagy egyes típusoknál akár gyári diagnosztikai szoftverek segítségével.
Autó állapotfelmérés  
Szakszerű és modern műszerekkel történő gépjármű vizsgálat, hogy Ön és családja nyugodtan autózhasson.
Futómű beállítás  
Nem megfelelő úttartás, rendellenes gumikopás vagy futómű alkatrész cseréje után elvégzendő művelet melyet a legkorszerűbb Hunter márkájú berendezéssel végzünk.
Vezérműszíj csere, vezérlés javítás  
Kötelezően előírt karbantartási művelet mely során a vezérműszíj és a hozzá szorosan kapcsolódó alkatrészek (szíjfeszítő, vezetőgörgő, vízszivattyú) cseréje történik. Vezérlés javításra a motorvezérlés felől hallható rendellenes hang esetén van szükség vagy egy felvillanó hibajelzés során eltárolt a vezérlés meghibásodására utaló hibakód miatt.
Fékszerviz, fékjavítás  
Személy és kisteher gépjárművek hidraulikus fékrendszereinek javítása, karbantartása. Pontos hibamegállapítás, gyors javítás, hogy autója mielőbb biztonsággal használható legyen.
Klímatöltés, tisztítás, javítás  
Személy és kisteher gépjárművek klímaberendezéseinek töltése R134A és R1234yf ( régi és új típusú ) klímagázzal, klímarendszerek javítása képesítéssel rendelkező kollégákkal. Klímatisztítás és utastér fertőtlenítés akár ózonos eljárással is.
Automata váltó olajcsere  
Automata váltó olajcsere átöblítéses gépi automata eljárással.
Kuplung javítás, kuplung csere  
Kuplung rendszerek teljeskörű javítása, kuplung készletek cseréje rövid határidővel kedvező alkatrész árakkal.
Műszaki vizsgáztatás  
A gépjármű forgalmi engedélyében szereplő éppen aktuális műszaki vizsga lejárati időpontjának meghosszabbítása egy erre kijelölt műszaki vizsga állomáson a gépjárművön elvégzett kötelező átvizsgálást követően.
Részecskeszűrő tisztítás  
Másnéven DPF tisztítás. A meghibásodott részecskeszűrő rendszerek javítása, az eltömődött részecskeszűrők tisztítása.
Kipufogó javítás  
Személy és kisteher gépjárművek kipufogó rendszereinek javítása, cseréje rövid határidővel, hogy a javítás után ismét a megszokott komfort érzete legyen vezetés közben.
Lengéscsillapító mérés  
Instabil nem pontos úttartás esetén elsődleges diagnosztikai mérés mely során pontos értéket kap autója lengéscsillapítóinak %-os állapotáról. 30.000km-ként ajánlott vizsgálat.
Gumiszerviz  
Személy és kisteherautók gumiabroncsainak cseréje és centrírozása akár 20” feletti felniátmérő esetén is. TPMS rendszerek javítása, defekttűrő ( Runflat ) abroncsok szakszerű cseréje. Szerelés és centrírozás nagy kapacitással.
Autófűtés és autóhűtés javítás  
Gépjárműve hűtő-fűtő rendszerének akár megbontás nélküli hibamegállapítása, szakszerű javítása.
Autó akkumulátor csere, akkuszerviz  
Gépjármű akkumulátorok vizsgálata, töltő rendszerek ellenőrzése, diagnosztikája. Hagyományos és AGM akkumulátorok cseréje, akkumulátor vezérlőegységek szükség szerinti alapbeállítása.
Dióhéjas szívórendszer tisztítás  
Masszív koromlerakódás borítja a közvetlen befecskendezéses benzinmotorja szívószelepét vagy diesel autója szívósorát? Ne várjon addig, amíg ez problémát okoz!
idő

Tisztelt Ügyfeleink!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy autószerviz műhelyünk 2024.05.20-án ZÁRVA tart. 2024.05.21-től a megszokott nyitvatartási rendben várjuk Önöket!

Az üzenet küldése sikeres!

Köszönjük hogy felvette a kapcsolatot a KA Bosch Car Szerviz munkafelvételével, hamarosan válaszolunk levelére, vagy felhívjuk a megadott telefonszámon egyeztetés végett.
Üdvözlettel: KA csapata