Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Időpont kérés

Tippek az Európában való vezetéshez

Ha kirándulást tervez Európán keresztül, akkor érdemes elolvasni a következő sorokat, hiszen megtudhatja, hogy hogyan utazhat Európában legálisan és biztonságosan. Az európaiak például az út jobb oldalán történő vezetéshez vannak hozzászokva, viszont ha az Egyesült Királyságba utazik, akkor hozzá kell szoknia ahhoz, hogy ott bal oldalon történik a közlekedés.

A legfontosabb dokumentumok

Európában általános szabály az, hogy nemcsak a jogosítvány kell nálunk legyen vezetés közben, hanem a nyilvántartás, illetve a jármű biztosítási bizonyítványa is. Ha ezek nincsenek nálunk és megállítanak a rendőrök, akkor egy komolyabb büntetést kell kifizetnünk. Ha önnek régi típusú, papír alapú jogosítványa van, akkor érdemes magával vinnie az útlevelét is, hiszen gyakran szükség lehet a fényképes igazolványra. Bár a gépjármű-biztosítás rendben lehet hazánkban, ellenőriznie kell, hogy biztosítva van-e akkor is, ha máshol vezeti autóját Európában belül. A legtöbb biztosítási szerződés egy 14 napos külföldi utazást foglal magába, bár valószínűleg jó ötlet lehet gyorsan felhívni a biztosítót utazás előtt, minthogy utólag probléma legyen. Egy másik nagyon fontos dolog, amire szükség van abban az esetben ha külföldre utazik az az, hogy legyen még egy személy ön mellett aki tud vezetni, hiszen utazáskor néha pihenőt is kell tartani.

A szükséges kiegészítők és berendezések

A törvények minden országban eltérőek, viszont számos olyan berendezés és kiegészítő van, ami általánosan jelen kell legyen az autókban legyen az bármely európai ország. Ezek közül az első a fényvisszaverő háromszög. Nem mindenki gépkocsi rendelkezik alapból a fényvisszaverő háromszögekkel, ezért érdemes beszereznie mielőtt útnak indul. Spanyolországban például ragaszkodnak hozzá, hogy két ilyen háromszög legyen, Horvátországban csak akkor kell kettő ha valaki pótkocsival közlekedik, Svájcban pedig ezeket a háromszögeket a közelben kell tartani és nem a csomagtartóban mint máshol. A második fontos kiegészítő a fényvisszaverő mellény, hiszen általános szabály, hogyha lerobbant és ki kell szállnia a járműből akkor felveszi ezt a mellényt. A harmadik kiegészítő az elsősegély-nyújtási doboz, és bár nem minden országban kötelező rendelkezni egy ilyen elsősegély-nyújtási dobozzal, azért mindenképpen jó ha van, főleg ha hosszú útra indul, hiszen ezzel másokon is segíthet baleset esetén.

Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!