Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Időpont kérés

Tél vs. generátor – milyen hatással van az alkatrészre a hideg idő?

Generátor az autóban

Az emberek sokban különböznek egymástól. Vannak, akik azért vesznek autót, mert el kell jutniuk a munkahelyükre, vagy el kell vinniük a gyerekeket az iskolába, edzésre. Vannak, akik csak teherhordónak, a hétvégi bevásárlás miatt tartják a kocsit, hogy ne nekik kelljen cipekedniük. És vannak, akik kedvtelésből vesznek autót, mert szép, mert szeretnek autót vezetni. Egy dologban azonban hasonlítanak. Minden autótulajdonos tudja, ha jön a tél, sűrűsödhetnek a gondok is.

Mi lehet a gond?

A biztonságos közlekedés fenntartása miatt fontos, hogy a tél közeledtével vizsgáljuk, vagy vizsgáltassuk át az autónkat. Itt most nem is elsősorban a téli abroncsokra gondolunk, vagy arra, hogy állítsuk be a megfelelő mennyiségű és elegyű fagyállót az autónkban. Ezek is fontosak, mindenképpen készítsük fel a hideg napokra a járművet. De figyelmünket most fordítsuk az autó egy másik része felé, hiszen ezáltal sok kellemetlenségtől megkímélhetjük magunkat. Ha megtesszük, lehet, hogy szinte észre sem vesszük, és már jön is a tavasz, a jó idő, de ha nem, akkor az autónk könnyen dönthet úgy egy cudar reggelen, hogy nem megy sehova. Ugyanis télen a legnagyobb problémát az akkumulátor lemerülése okozhatja, amelynek egyik oka a generátor meghibásodása lehet. Ha lemerül az akkumulátor, az sajnos azt jelenti, hogy nem indul az autó. Ez megoldódhat egy új akksival, de sok esetben a generátor javítása vagy cseréje tudja csak orvosolni a problémát. Szerencsére egyes esetekben nem kell azonnal a kukába dobnunk, sokszor javítható az eszköz, amelyet akár házilag is elvégezhetünk. Komoly szakértelmet nem igényel, de ha nem vagyunk biztosak magunkban, érdemes szakemberhez fordulnunk emiatt.
Megfelelően felkészült autószervizben az alkatrész esetleges javítását könnyedén megoldják, vagy akár lehetséges a meghibásodott generátorunk helyett egy felújított komplett generátort beszereltetni. Ebben az esetben a régi generátorunkat le kell adnunk cseredarabként amennyiben mechanikai sérülésektől mentes állapotban van. A felújított generátor teljesértékű generátor, és ami nem elhanyagolható szempont, hogy a javítás időtartama jelentősen lecsökken, ami a mai felgyorsult világban szintén nem mindegy.

Mire figyeljek?

Előfordulhat, hogy nincs is igazán probléma, nem kell a szervizbe rohannunk. Mindössze annyi történt, hogy télen sokkal több fogyasztót használunk. Ilyenek az ablak- vagy a tükörfűtés, a maximális fokozaton használt klíma, vagy – ha rendelkezik vele az autónk – az ülésfűtés is áramot fogyaszt. Az is lehet, hogy emberi mulasztás okozta a problémát, vagyis égve maradt a világítás valahol az autóban, például egyes autóknál a csomagtér világítása tud galibát csinálni. Ezekre figyelnünk kell. Ugyanakkor télen nagyobb probléma, hogy ha rövidebb utakra használjuk az autót, a generátor nem képes rövid idő alatt a fentebb felsorolt fokozott igénybevételből származó energiaveszteséget visszatölteni. Ennek pedig az a következménye, hogy a kocsink nehezen, vagy nem indul el reggel. Ha odafigyelünk ezekre, abban az esetben jó eséllyel át tudjuk vészelni a telet különösebb bosszankodás nélkül.

Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!

Olajcsere, szűrő csere  
Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.
Autódiagnosztika  
Hibajelzés esetén az autó elektromos berendezéseinek, vezérlőegységeinek vizsgálata naprakész márkafüggetlen vagy egyes típusoknál akár gyári diagnosztikai szoftverek segítségével.
Autó állapotfelmérés  
Szakszerű és modern műszerekkel történő gépjármű vizsgálat, hogy Ön és családja nyugodtan autózhasson.
Futómű beállítás  
Nem megfelelő úttartás, rendellenes gumikopás vagy futómű alkatrész cseréje után elvégzendő művelet melyet a legkorszerűbb Hunter márkájú berendezéssel végzünk.
Vezérműszíj csere, vezérlés javítás  
Kötelezően előírt karbantartási művelet mely során a vezérműszíj és a hozzá szorosan kapcsolódó alkatrészek (szíjfeszítő, vezetőgörgő, vízszivattyú) cseréje történik. Vezérlés javításra a motorvezérlés felől hallható rendellenes hang esetén van szükség vagy egy felvillanó hibajelzés során eltárolt a vezérlés meghibásodására utaló hibakód miatt.
Fékszerviz, fékjavítás  
Személy és kisteher gépjárművek hidraulikus fékrendszereinek javítása, karbantartása. Pontos hibamegállapítás, gyors javítás, hogy autója mielőbb biztonsággal használható legyen.
Klímatöltés, tisztítás, javítás  
Személy és kisteher gépjárművek klímaberendezéseinek töltése R134A és R1234yf ( régi és új típusú ) klímagázzal, klímarendszerek javítása képesítéssel rendelkező kollégákkal. Klímatisztítás és utastér fertőtlenítés akár ózonos eljárással is.
Automata váltó olajcsere  
Automata váltó olajcsere átöblítéses gépi automata eljárással.
Kuplung javítás, kuplung csere  
Kuplung rendszerek teljeskörű javítása, kuplung készletek cseréje rövid határidővel kedvező alkatrész árakkal.
Műszaki vizsgáztatás  
A gépjármű forgalmi engedélyében szereplő éppen aktuális műszaki vizsga lejárati időpontjának meghosszabbítása egy erre kijelölt műszaki vizsga állomáson a gépjárművön elvégzett kötelező átvizsgálást követően.
Részecskeszűrő tisztítás  
Másnéven DPF tisztítás. A meghibásodott részecskeszűrő rendszerek javítása, az eltömődött részecskeszűrők tisztítása.
Kipufogó javítás  
Személy és kisteher gépjárművek kipufogó rendszereinek javítása, cseréje rövid határidővel, hogy a javítás után ismét a megszokott komfort érzete legyen vezetés közben.
Lengéscsillapító mérés  
Instabil nem pontos úttartás esetén elsődleges diagnosztikai mérés mely során pontos értéket kap autója lengéscsillapítóinak %-os állapotáról. 30.000km-ként ajánlott vizsgálat.
Gumiszerviz  
Személy és kisteherautók gumiabroncsainak cseréje és centrírozása akár 20” feletti felniátmérő esetén is. TPMS rendszerek javítása, defekttűrő ( Runflat ) abroncsok szakszerű cseréje. Szerelés és centrírozás nagy kapacitással.
Autófűtés és autóhűtés javítás  
Gépjárműve hűtő-fűtő rendszerének akár megbontás nélküli hibamegállapítása, szakszerű javítása.
Autó akkumulátor csere, akkuszerviz  
Gépjármű akkumulátorok vizsgálata, töltő rendszerek ellenőrzése, diagnosztikája. Hagyományos és AGM akkumulátorok cseréje, akkumulátor vezérlőegységek szükség szerinti alapbeállítása.
Dióhéjas szívórendszer tisztítás  
Masszív koromlerakódás borítja a közvetlen befecskendezéses benzinmotorja szívószelepét vagy diesel autója szívósorát? Ne várjon addig, amíg ez problémát okoz!
idő

Tisztelt Ügyfeleink!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy autószerviz műhelyünk 2024.05.20-án ZÁRVA tart. 2024.05.21-től a megszokott nyitvatartási rendben várjuk Önöket!

Az üzenet küldése sikeres!

Köszönjük hogy felvette a kapcsolatot a KA Bosch Car Szerviz munkafelvételével, hamarosan válaszolunk levelére, vagy felhívjuk a megadott telefonszámon egyeztetés végett.
Üdvözlettel: KA csapata