Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Árajánlat, időpont kérés

Minden, amit az EUSAMA mérési elvről tudni kell

Monroe lengéscsillapítók

A közlekedésben részt vevő autóknál a legfontosabb szempont egyértelműen az, hogy minden tekintetben megfelelő műszaki állapotban legyenek, ezáltal minimalizálhatjuk egy esetleges baleset bekövetkezését. Természetesen emberi hibák sajnos előfordulnak, még a legrutinosabb sofőröknél is. De amellett, hogy mi is a megfelelő jogosítványok birtokában ülünk a volánhoz, a legkevesebb, amit megtehetünk, hogy az autónkat igyekszünk jól felkészíteni a közösségi közlekedésre. Természetesen vannak megfelelő eszközök, amellyel megtudhatjuk, hogy mi az, amire oda kell figyelnünk.

A lengéscsillapítás fontossága

Az autónk egyik legfontosabb része a felfüggesztés, vagy a lengéscsillapító pontos beállítása. Ennek elmulasztása több kellemetlenséget is okozhat. Húzhat az autó az egyik vagy a másik irányba, sokáig és kellemetlenül pattoghat egyenetlenebb úton, nehezebben kanyarodhatunk vele. Sőt még a kerékabroncs kopása is egyenetlenné válhat. Mindezek miatt a várható fékút meghosszabbodhat, így az autónk könnyen balesetveszélyessé válik. A komfortérzetünket sem javítja, hogy ugrál, pattog a kocsi. Minél hamarabb érdemes vele szakemberhez fordulnunk, ott be tudják nekünk állítani megfelelően a gépjárművünk felfüggesztését. Mielőtt azonban nekiugranának a munkának, egy erre a célra kifejlesztett számítógépes ellenőrző padra gurulnak vele. Itt megmérik a megfelelő tulajdonságait, majd az EUSAMA mérési elv alapján kiértékelik, és már kezdődhet is a beállítás, a javítás. De mi ez az EUSAMA-elv?

Az EUSAMA mérési elv

Az EUSAMA (European Shock Absorber Manufacturer Association, magyarul Európai Lengéscsillapító Gyártók Egyesülete) mérési elv lényege, hogy a talperő változása alapján értékeli a lengéscsillapító állapotát. Magyarországon ez minden szakszerviz esetében 1999 óta kötelező, ha műszaki vizsgára szeretnénk vinni az autót. A fő előnye, hogy az autónk típusától függetlenül egyértelmű eredményt ad. Az EUSAMA eljárása a talperő – a keréktalppont, illetve az útfelület vagy a keréktámasz közötti – változása alapján minősíti a lengéscsillapítót. Mivel az autó haladása közben ez folyamatosan változik, a kerékfelfüggesztés rugalmas és csillapítással rendelkező elemeinek köszönhetően, ezért ez a legjobban rezonancia állapotban vizsgálható. Lényegében az ellenőrző pad „megrázza” a rajta álló járművet. Az így kapott eredmények értékelése az EUSAMA által megadott skálán történik. Ez minél kevesebb, annál balesetveszélyesebb, de negyvenöt százalék alatt már javítás javasolt. Hatvanszázalékos eredménytől már nagyon jónak tekinthető, amellett, hogy két azonos tengelyen lévő kerék mért értékei között nem lehet nagyobb különbség, mint húsz százalék.

Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!

Olajcsere, szűrő csere

Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.

Automata váltó olajcsere

Automata váltó olajcsere átöblítéses gépi automata eljárással.

Fékszerviz, fékjavítás

Személy és kisteher gépjárművek hidraulikus fékrendszereinek javítása, karbantartása. Pontos hibamegállapítás, gyors javítás, hogy autója mielőbb biztonsággal használható legyen.

Olajcsere, szűrő csere Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.

Kuplung javítás, kuplung csere

Kuplung rendszerek teljeskörű javítása, kuplung készletek cseréje rövid határidővel kedvező alkatrész árakkal.

Műszaki vizsgáztatás

A gépjármű forgalmi engedélyében szereplő éppen aktuális műszaki vizsga lejárati időpontjának meghosszabbítása egy erre kijelölt műszaki vizsga állomáson a gépjárművön elvégzett kötelező átvizsgálást követően.

Kipufogó javítás

Személy és kisteher gépjárművek kipufogó rendszereinek javítása, cseréje rövid határidővel, hogy a javítás után ismét a megszokott komfort érzete legyen vezetés közben.

Autó állapotfelmérés

Szakszerű és modern műszerekkel történő gépjármű vizsgálat, hogy Ön és családja nyugodtan autózhasson