Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Időpont kérés

Minden, amit az EUSAMA mérési elvről tudni kell

Monroe lengéscsillapítók

A közlekedésben részt vevő autóknál a legfontosabb szempont egyértelműen az, hogy minden tekintetben megfelelő műszaki állapotban legyenek, ezáltal minimalizálhatjuk egy esetleges baleset bekövetkezését. Természetesen emberi hibák sajnos előfordulnak, még a legrutinosabb sofőröknél is. De amellett, hogy mi is a megfelelő jogosítványok birtokában ülünk a volánhoz, a legkevesebb, amit megtehetünk, hogy az autónkat igyekszünk jól felkészíteni a közösségi közlekedésre. Természetesen vannak megfelelő eszközök, amellyel megtudhatjuk, hogy mi az, amire oda kell figyelnünk.

A lengéscsillapítás fontossága

Az autónk egyik legfontosabb része a felfüggesztés, vagy a lengéscsillapító pontos beállítása. Ennek elmulasztása több kellemetlenséget is okozhat. Húzhat az autó az egyik vagy a másik irányba, sokáig és kellemetlenül pattoghat egyenetlenebb úton, nehezebben kanyarodhatunk vele. Sőt még a kerékabroncs kopása is egyenetlenné válhat. Mindezek miatt a várható fékút meghosszabbodhat, így az autónk könnyen balesetveszélyessé válik. A komfortérzetünket sem javítja, hogy ugrál, pattog a kocsi. Minél hamarabb érdemes vele szakemberhez fordulnunk, ott be tudják nekünk állítani megfelelően a gépjárművünk felfüggesztését. Mielőtt azonban nekiugranának a munkának, egy erre a célra kifejlesztett számítógépes ellenőrző padra gurulnak vele. Itt megmérik a megfelelő tulajdonságait, majd az EUSAMA mérési elv alapján kiértékelik, és már kezdődhet is a beállítás, a javítás. De mi ez az EUSAMA-elv?

Az EUSAMA mérési elv

Az EUSAMA (European Shock Absorber Manufacturer Association, magyarul Európai Lengéscsillapító Gyártók Egyesülete) mérési elv lényege, hogy a talperő változása alapján értékeli a lengéscsillapító állapotát. Magyarországon ez minden szakszerviz esetében 1999 óta kötelező, ha műszaki vizsgára szeretnénk vinni az autót. A fő előnye, hogy az autónk típusától függetlenül egyértelmű eredményt ad. Az EUSAMA eljárása a talperő – a keréktalppont, illetve az útfelület vagy a keréktámasz közötti – változása alapján minősíti a lengéscsillapítót. Mivel az autó haladása közben ez folyamatosan változik, a kerékfelfüggesztés rugalmas és csillapítással rendelkező elemeinek köszönhetően, ezért ez a legjobban rezonancia állapotban vizsgálható. Lényegében az ellenőrző pad „megrázza” a rajta álló járművet. Az így kapott eredmények értékelése az EUSAMA által megadott skálán történik. Ez minél kevesebb, annál balesetveszélyesebb, de negyvenöt százalék alatt már javítás javasolt. Hatvanszázalékos eredménytől már nagyon jónak tekinthető, amellett, hogy két azonos tengelyen lévő kerék mért értékei között nem lehet nagyobb különbség, mint húsz százalék.

Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!

Olajcsere, szűrő csere  
Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.
Autódiagnosztika  
Hibajelzés esetén az autó elektromos berendezéseinek, vezérlőegységeinek vizsgálata naprakész márkafüggetlen vagy egyes típusoknál akár gyári diagnosztikai szoftverek segítségével.
Autó állapotfelmérés  
Szakszerű és modern műszerekkel történő gépjármű vizsgálat, hogy Ön és családja nyugodtan autózhasson.
Futómű beállítás  
Nem megfelelő úttartás, rendellenes gumikopás vagy futómű alkatrész cseréje után elvégzendő művelet melyet a legkorszerűbb Hunter márkájú berendezéssel végzünk.
Vezérműszíj csere, vezérlés javítás  
Kötelezően előírt karbantartási művelet mely során a vezérműszíj és a hozzá szorosan kapcsolódó alkatrészek (szíjfeszítő, vezetőgörgő, vízszivattyú) cseréje történik. Vezérlés javításra a motorvezérlés felől hallható rendellenes hang esetén van szükség vagy egy felvillanó hibajelzés során eltárolt a vezérlés meghibásodására utaló hibakód miatt.
Fékszerviz, fékjavítás  
Személy és kisteher gépjárművek hidraulikus fékrendszereinek javítása, karbantartása. Pontos hibamegállapítás, gyors javítás, hogy autója mielőbb biztonsággal használható legyen.
Klímatöltés, tisztítás, javítás  
Személy és kisteher gépjárművek klímaberendezéseinek töltése R134A és R1234yf ( régi és új típusú ) klímagázzal, klímarendszerek javítása képesítéssel rendelkező kollégákkal. Klímatisztítás és utastér fertőtlenítés akár ózonos eljárással is.
Automata váltó olajcsere  
Automata váltó olajcsere átöblítéses gépi automata eljárással.
Kuplung javítás, kuplung csere  
Kuplung rendszerek teljeskörű javítása, kuplung készletek cseréje rövid határidővel kedvező alkatrész árakkal.
Műszaki vizsgáztatás  
A gépjármű forgalmi engedélyében szereplő éppen aktuális műszaki vizsga lejárati időpontjának meghosszabbítása egy erre kijelölt műszaki vizsga állomáson a gépjárművön elvégzett kötelező átvizsgálást követően.
Részecskeszűrő tisztítás  
Másnéven DPF tisztítás. A meghibásodott részecskeszűrő rendszerek javítása, az eltömődött részecskeszűrők tisztítása.
Kipufogó javítás  
Személy és kisteher gépjárművek kipufogó rendszereinek javítása, cseréje rövid határidővel, hogy a javítás után ismét a megszokott komfort érzete legyen vezetés közben.
Lengéscsillapító mérés  
Instabil nem pontos úttartás esetén elsődleges diagnosztikai mérés mely során pontos értéket kap autója lengéscsillapítóinak %-os állapotáról. 30.000km-ként ajánlott vizsgálat.
Gumiszerviz  
Személy és kisteherautók gumiabroncsainak cseréje és centrírozása akár 20” feletti felniátmérő esetén is. TPMS rendszerek javítása, defekttűrő ( Runflat ) abroncsok szakszerű cseréje. Szerelés és centrírozás nagy kapacitással.
Autófűtés és autóhűtés javítás  
Gépjárműve hűtő-fűtő rendszerének akár megbontás nélküli hibamegállapítása, szakszerű javítása.
Autó akkumulátor csere, akkuszerviz  
Gépjármű akkumulátorok vizsgálata, töltő rendszerek ellenőrzése, diagnosztikája. Hagyományos és AGM akkumulátorok cseréje, akkumulátor vezérlőegységek szükség szerinti alapbeállítása.
Dióhéjas szívórendszer tisztítás  
Masszív koromlerakódás borítja a közvetlen befecskendezéses benzinmotorja szívószelepét vagy diesel autója szívósorát? Ne várjon addig, amíg ez problémát okoz!
idő

Tisztelt Ügyfeleink!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy autószerviz műhelyünk 2024.03.29-2024.04.01. között  ZÁRVA tart. 2024.04.02-től a megszokott nyitvatartási rendben várjuk Önöket!

Az üzenet küldése sikeres!

Köszönjük hogy felvette a kapcsolatot a KA Bosch Car Szerviz munkafelvételével, hamarosan válaszolunk levelére, vagy felhívjuk a megadott telefonszámon egyeztetés végett.
Üdvözlettel: KA csapata