Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Időpont kérés

Így készíthetsz házilag jégoldót

Jeges, zúzmarás szélvédő

Noha az idei év még nem a kemény mínuszokról szól, nem árt időben gondolkodni és beszerezni egy üveg jégoldót. Azonban nem minden esetben a legdrágább a legjobb – otthon, fillérekből is megoldhatjuk a jegesedési problémákat.

Ecet és alkohol

Noha számtalan típusú és márkájú jégoldó kapható a benzinkutakon, illetve az üzletek polcain is, egytől egyig tartalmaznak vagy alkoholt, vagy ecetet. Mi több, legtöbbjüknél a legfőbb összetevő is ezek valamelyike az illatosító- és tisztítóanyagokon kívül. Nem meglepő tehát, hogy a környezetbarát, filléres jégoldók nagy részének is ez a két alkotóelem adja az alapját. Az első változat esetében az arány kétharmad rész ecet, egyharmad rész víz. Amennyiben jelentős fagyok köszöntenek be, ez 4:1 arányra is emelhető. Ugyanez az arány alkalmazható alkohol és víz esetében is, ehhez a recepthez több helyen is említenek néhány csepp környezetbarát folyékony mosószert is, a jobb tisztítás érdekében. Természetesen alkohol alatt itt a gyógyszertárakban beszerezhető tiszta szeszt értjük. A fent említett elegyek tökéletesen képesek oldani a befagyott üvegfelületet, azonban van egy nagy hátrányuk – az illatuk. Azoknak sem kell csüggedni, akik nem bírják az ecet, vagy éppen az alkohol szagát, hiszen a harmadik, itt bemutatott jégoldó teljes mértékben szagtalan, nem irritálja az orrot.

Kalcium-klorid

A harmadik, általunk bemutatott házi jégoldó egy kevésbé ismert anyagot, kalcium-klorid pelyhet tartalmaz. A hatóanyagot utak sózására szokták alkalmazni, nem teljes mértékben környezetbarát, azonban elmondható, hogy kevésbé káros, mint a nátrium-klorid. Három deci vízhez egy púpos evőkanál az anyagból, összekeverés után szórófejes flakonba töltve. Nem kell csodálkoznunk, hogy a hideg keverék langyosra melegszik a vegyi reakció hatására. Az így készített anyag ugyanolyan hatékonysággal képes felvenni a harcot a befagyott szélvédővel szemben, mint a fent említett ecet- és alkoholalapú szerek. Egy dologra azonban nem árt figyelnünk: a kalcium-klorid szilárd állapotban irritáló hatású a szem- és a nyálkahártya számára, így bánjunk vele különösen óvatosan! Mondanunk sem kell, a házilag elkészített tisztítószerek használata nem kell, hogy véget érjen a szélvédőnél, hiszen minden olyan helyen bátran használhatjuk, ahol jeget kell olvasztani, legyen az akár feljáró, akár egy-egy befagyott ablak a házunkban. Bátran változtassunk az arányokon akkor, ha nem megfelelő mértékben tisztítaná a szélvédőnket az oldat – az eredményt a hőmérséklet, a csapvizünk és az alkalmazott anyagok minősége egyaránt befolyásolhatja.

Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!

Olajcsere, szűrő csere  
Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.
Autódiagnosztika  
Hibajelzés esetén az autó elektromos berendezéseinek, vezérlőegységeinek vizsgálata naprakész márkafüggetlen vagy egyes típusoknál akár gyári diagnosztikai szoftverek segítségével.
Autó állapotfelmérés  
Szakszerű és modern műszerekkel történő gépjármű vizsgálat, hogy Ön és családja nyugodtan autózhasson.
Futómű beállítás  
Nem megfelelő úttartás, rendellenes gumikopás vagy futómű alkatrész cseréje után elvégzendő művelet melyet a legkorszerűbb Hunter márkájú berendezéssel végzünk.
Vezérműszíj csere, vezérlés javítás  
Kötelezően előírt karbantartási művelet mely során a vezérműszíj és a hozzá szorosan kapcsolódó alkatrészek (szíjfeszítő, vezetőgörgő, vízszivattyú) cseréje történik. Vezérlés javításra a motorvezérlés felől hallható rendellenes hang esetén van szükség vagy egy felvillanó hibajelzés során eltárolt a vezérlés meghibásodására utaló hibakód miatt.
Fékszerviz, fékjavítás  
Személy és kisteher gépjárművek hidraulikus fékrendszereinek javítása, karbantartása. Pontos hibamegállapítás, gyors javítás, hogy autója mielőbb biztonsággal használható legyen.
Klímatöltés, tisztítás, javítás  
Személy és kisteher gépjárművek klímaberendezéseinek töltése R134A és R1234yf ( régi és új típusú ) klímagázzal, klímarendszerek javítása képesítéssel rendelkező kollégákkal. Klímatisztítás és utastér fertőtlenítés akár ózonos eljárással is.
Automata váltó olajcsere  
Automata váltó olajcsere átöblítéses gépi automata eljárással.
Kuplung javítás, kuplung csere  
Kuplung rendszerek teljeskörű javítása, kuplung készletek cseréje rövid határidővel kedvező alkatrész árakkal.
Műszaki vizsgáztatás  
A gépjármű forgalmi engedélyében szereplő éppen aktuális műszaki vizsga lejárati időpontjának meghosszabbítása egy erre kijelölt műszaki vizsga állomáson a gépjárművön elvégzett kötelező átvizsgálást követően.
Részecskeszűrő tisztítás  
Másnéven DPF tisztítás. A meghibásodott részecskeszűrő rendszerek javítása, az eltömődött részecskeszűrők tisztítása.
Kipufogó javítás  
Személy és kisteher gépjárművek kipufogó rendszereinek javítása, cseréje rövid határidővel, hogy a javítás után ismét a megszokott komfort érzete legyen vezetés közben.
Lengéscsillapító mérés  
Instabil nem pontos úttartás esetén elsődleges diagnosztikai mérés mely során pontos értéket kap autója lengéscsillapítóinak %-os állapotáról. 30.000km-ként ajánlott vizsgálat.
Gumiszerviz  
Személy és kisteherautók gumiabroncsainak cseréje és centrírozása akár 20” feletti felniátmérő esetén is. TPMS rendszerek javítása, defekttűrő ( Runflat ) abroncsok szakszerű cseréje. Szerelés és centrírozás nagy kapacitással.
Autófűtés és autóhűtés javítás  
Gépjárműve hűtő-fűtő rendszerének akár megbontás nélküli hibamegállapítása, szakszerű javítása.
Autó akkumulátor csere, akkuszerviz  
Gépjármű akkumulátorok vizsgálata, töltő rendszerek ellenőrzése, diagnosztikája. Hagyományos és AGM akkumulátorok cseréje, akkumulátor vezérlőegységek szükség szerinti alapbeállítása.
Dióhéjas szívórendszer tisztítás  
Masszív koromlerakódás borítja a közvetlen befecskendezéses benzinmotorja szívószelepét vagy diesel autója szívósorát? Ne várjon addig, amíg ez problémát okoz!
idő

Tisztelt ügyfeleink!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy autószerviz műhelyünk 2023.12.23-2024.01.01. között  ZÁRVA tart. 2024.01.02-től a megszokott nyitvatartási rendben várjuk Önöket!

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa. Adatvédelemi szabályzat

Az üzenet küldése sikeres!

Köszönjük hogy felvette a kapcsolatot a KA Bosch Car Szerviz munkafelvételével, hamarosan válaszolunk levelére, vagy felhívjuk a megadott telefonszámon egyeztetés végett.
Üdvözlettel: KA csapata