Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Időpont kérés

Így készíthetsz házilag jégoldót

Jeges, zúzmarás szélvédő

Noha az idei év még nem a kemény mínuszokról szól, nem árt időben gondolkodni és beszerezni egy üveg jégoldót. Azonban nem minden esetben a legdrágább a legjobb – otthon, fillérekből is megoldhatjuk a jegesedési problémákat.

Ecet és alkohol

Noha számtalan típusú és márkájú jégoldó kapható a benzinkutakon, illetve az üzletek polcain is, egytől egyig tartalmaznak vagy alkoholt, vagy ecetet. Mi több, legtöbbjüknél a legfőbb összetevő is ezek valamelyike az illatosító- és tisztítóanyagokon kívül. Nem meglepő tehát, hogy a környezetbarát, filléres jégoldók nagy részének is ez a két alkotóelem adja az alapját. Az első változat esetében az arány kétharmad rész ecet, egyharmad rész víz. Amennyiben jelentős fagyok köszöntenek be, ez 4:1 arányra is emelhető. Ugyanez az arány alkalmazható alkohol és víz esetében is, ehhez a recepthez több helyen is említenek néhány csepp környezetbarát folyékony mosószert is, a jobb tisztítás érdekében. Természetesen alkohol alatt itt a gyógyszertárakban beszerezhető tiszta szeszt értjük. A fent említett elegyek tökéletesen képesek oldani a befagyott üvegfelületet, azonban van egy nagy hátrányuk – az illatuk. Azoknak sem kell csüggedni, akik nem bírják az ecet, vagy éppen az alkohol szagát, hiszen a harmadik, itt bemutatott jégoldó teljes mértékben szagtalan, nem irritálja az orrot.

Kalcium-klorid

A harmadik, általunk bemutatott házi jégoldó egy kevésbé ismert anyagot, kalcium-klorid pelyhet tartalmaz. A hatóanyagot utak sózására szokták alkalmazni, nem teljes mértékben környezetbarát, azonban elmondható, hogy kevésbé káros, mint a nátrium-klorid. Három deci vízhez egy púpos evőkanál az anyagból, összekeverés után szórófejes flakonba töltve. Nem kell csodálkoznunk, hogy a hideg keverék langyosra melegszik a vegyi reakció hatására. Az így készített anyag ugyanolyan hatékonysággal képes felvenni a harcot a befagyott szélvédővel szemben, mint a fent említett ecet- és alkoholalapú szerek. Egy dologra azonban nem árt figyelnünk: a kalcium-klorid szilárd állapotban irritáló hatású a szem- és a nyálkahártya számára, így bánjunk vele különösen óvatosan! Mondanunk sem kell, a házilag elkészített tisztítószerek használata nem kell, hogy véget érjen a szélvédőnél, hiszen minden olyan helyen bátran használhatjuk, ahol jeget kell olvasztani, legyen az akár feljáró, akár egy-egy befagyott ablak a házunkban. Bátran változtassunk az arányokon akkor, ha nem megfelelő mértékben tisztítaná a szélvédőnket az oldat – az eredményt a hőmérséklet, a csapvizünk és az alkalmazott anyagok minősége egyaránt befolyásolhatja.

Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!

Olajcsere, szűrő csere  
Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.
Fékszerviz, fékjavítás  
Személy és kisteher gépjárművek hidraulikus fékrendszereinek javítása, karbantartása. Pontos hibamegállapítás,