Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Időpont kérés

Melyik alkatrészek cseréjekor illik olajat is cserélni?

Olajjal szennyeződött dugattyú

Kevés olyan téma van autós körökben, ami annyira egymásnak tudja ugrasztani az eltérő véleményeket, mint az olajcsere. Ötezer kilométerenként vagy évente? A válasz nem egyszerű, azonban van, hogy alkatrészcsere esetén kihagyhatatlan az olajcsere is.

Mikor cseréljünk?

Rengeteg ellentétes vélemény született már olajcsere ügyben. Nem csak a laikusok, a hobbiszerelők, de maguk az autógyártók mérnökei sem egységesek ebben a témakörben. Míg az európai gyártók leginkább az utóbbi időkben hosszabb, akár több éves vagy 20-30 ezer kilométeres csereperiódust határoznak meg, a japán mérnökök továbbra is a 10-15 ezer kilométeres vagy évenkénti csere mellett teszik le voksukat. Számtalan olyan tényező van egy autó életében, ami miatt változhat a fenti ciklus hossza. A megtett távolság mellett a hidegindítások száma, a magas fordulatszám melletti üzemeltetés, a „sportos” vezetés gyakorisága – ezek mind hatással vannak a motor kenésére, az olaj aktuális állapotára. Nincs tehát egyértelmű szabály, azonban azt nem árt észben tartani, hogy a régi mondás, amely szerint a motorolaj a legolcsóbb alkatrész, továbbra is fennáll.

Olajcsere motoralkatrész csere esetén

Vannak olyan esetek, amikor jobb nem kockáztatni, így érdemes lecserélni az autónkban az olajat. Amennyiben bármi okból kifolyólag komolyabban beszennyeződött az olaj, vagy fennáll ennek a veszélye, mindenképp cseréljünk. Ne feledjük, az olajcsere minden esetben a szűrőcserével jár együtt, ne hagyjuk ki ezt a lépést sem. Nem csupán a fáradt olaj, hanem a használat során lerakódott szennyeződések miatt sem szabad megfeledkezni erről a lépésről. Bizonyos alkatrészek cseréje esetén is fontos az olajcsere. Hogy melyek ezek az alkatrészek, arra nagyon könnyű válaszolni: amelyek a használat során érintkeznek az olajjal. Új dugattyúk, új hengerek – minden ilyen változtatás után kötelező az olajcsere, megakadályozva az esetleges későbbi kellemetlenségeket. Ugyanúgy, mint új autó esetében, ildomos ezt meglépni pár száz, maximum ezer kilométer után, hogy az esetlegesen nem tökéletesen legyártott alkatrészből lekopott szennyeződés ne okozzon semmilyen kárt a motorban vagy a többi alkatrészben. Olajcsere esetén fontos szempont, hogy a gyártói előírásoknak megfelelő olajat használjunk. Mindenképp bízzuk a műveletet szakemberre illetve megfelelően felkészült szervizre.

Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!