Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Időpont kérés

Megfagyhat a kocsimban az üzemanyag?

Havas benzinkút

A gépjármű védelme a téli időszakban különösen fontos, hiszen az extrém alacsony hőmérséklet komoly meghibásodásokat eredményezhet. A téli körülmények az üzemanyagokra sincsenek jó hatással. Vajon megfagyhat a benzin vagy a gázolaj? Az alábbiakban eláruljuk a választ, és arra is kitérünk, mire érdemes figyelni tankoláskor.

Benzin vs. gázolaj

A benzines gépjárművek tulajdonosai fellélegezhetnek, hiszen ezzel az üzemanyagfajtával mínusz 40-60 Celsius-fokig nem merül fel probléma. Gázolaj esetén már nem ennyire szerencsés a helyzet, mivel mínusz 20-25 Celsius-fok esetén paraffin válik ki ebből az üzemanyagtípusból. A paraffinkiválás eltömíti a szűrőt és a vezetékeket, ezáltal pedig tönkremehet a motor. Azonban ettől nem kell tartani, mivel a téli időszakban az üzemanyag-állomásokon olyan adalékanyagokat kevernek a gázolajhoz, amelyek megakadályozzák a paraffin kiválását. A hidegindíthatóságot javító adalék segítségével eléri a mínusz 20 Celsius-fokot a határhőmérséklet. Speciális gázolaj nélkül még a jó állapotban lévő, rendszeresen szervizelt autók is meghibásodnának. Nem jelent kockázatot, ha a tankban maradt nyári gázolajhoz kerül a téli változat, de ebben az esetben magasabb lesz a határhőmérséklet értéke. Magyarországon a mínusz 20 Celsius-fokos határhőmérsékletet garantáló gázolaj elegendő, azonban a mínusz 30 Celsius-fokot garantáló prémium gázolaj javasolt azok számára, akik olyan helyre utaznak, ahol mínusz 20 Celsius-fok alá csökken a hőmérséklet. Sőt, olyan téli változatok is kaphatóak, melyek akár a mínusz 40 Celsius-fokot is garantálják.

Tilos benzint keverni a gázolajhoz

A téli gázolaj segítségével az autó motorja még a kemény téli körülmények között is védelem alatt áll. Garantált a biztonság és a kiváló motorindítás, valamint az egyenletes motorműködés a téli gázolajnak köszönhetően. A megfelelő minőségű üzemanyag minden helyzetben fontos a maximális teljesítmény és a hosszabb motorélettartam érdekében. Körülbelül február végéig kapható kizárólag téli gázolaj a töltőállomásokon. Amennyiben ezt követően kerül sor olyan utazásra, mely során szükséges a téli gázolaj, mindenképpen nagy körültekintést igényel az üzemanyag kiválasztása. Ebben az esetben mindig prémium gázolajat érdemes tankolni, mert ezek a téli időszakot követően is biztosítják a hidegtűrést. Tévhit, hogy a gázolajhoz némi benzint keverve javíthatóak az üzemanyag téli tulajdonságai. Tilos benzint keverni a gázolajhoz, hiszen több százezres vagy akár milliós károkat is okozhat az autóban.

Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!

Olajcsere, szűrő csere  
Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.
Fékszerviz, fékjavítás  
Személy és kisteher gépjárművek hidraulikus fékrendszereinek javítása, karbantartása. Pontos hibamegállapítás, gyors javítás, hogy autója mielőbb biztonsággal használható legyen.