Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Árajánlat, időpont kérés

Milyen alkatrészeket foglal magában az ABS?

ABS rendszer kiszerelt kapcsolója

Végre itt a nyár és meleg az idő – ismerhetjük a sláger szövegéből. Ha épp nincs jobb dolgunk, akkor bepakoljuk a családot, vagy a haverokat az autóba és irány a tenger, legyen az a magyar, vagy bármelyik külföldi. Az út sima, a látási viszonyok kiválóak, a forgalomban részt vevők száma is elviselhető. De jajj, egy figyelmetlen autós kanyarodik ki elénk az útra. Vészfékezés! Szerencsére mindenki jól van, maradt a két autó között vagy három centi távolság. Ezért jó az ABS.

ABS, az életmentő rendszer

Sajnos sokan éltünk át már hasonló közlekedési helyzetet, és reméljük, hogy valóban volt a két autó között némi távolság fékezés után. Hiába vagyunk rutinos sofőrök, lehet, hogy jelen körülmények között csak az autóba épített vezetéssegítő rendszernek köszönhetjük, hogy elkerültük a balesetet. Ez pedig nem más, mint az ABS, avagy a blokkolásgátló fékrendszer (Anti-lock Braking System). Ez egy olyan eszköz, amely hirtelen fékezés esetén megakadályozza a kerekek blokkolását, amelyre azért van nagy szükség, hogy a kerekek tovább tudjanak forogni, így az autó a fékezés közben is irányítható marad. Továbbá, mivel nem fékezzük „állóra” a kerekeket, ezért a nagyobb súrlódás miatt a fékút is lerövidül. A rendszer lényege, hogy a beépített szenzorok segítségével az autóba épített eszköz eldönti, hogy kisebb vagy nagyobb fékerőre van szükség. Az ABS-t vezérlő elektronika pedig a másodperc törtrésze alatt ezt többször is ellenőrzi, és fokozza, vagy enyhíti a fékezés mértékét. Ezáltal rengeteg baleset kerülhető el. A rendszer 1978 óta gyakorlatilag jelenlegi formájában létezik, azonban csak 2004 óta szériatartozék minden új autóban.

Hogyan épül fel?

A rendszer felépítése rendkívül egyszerű, lényegében három fő elemből áll. Ezek a kerekek forgási sebességét figyelő szenzorok, a vezérlőegység, illetve az úgynevezett féknyomás modulátor. A kerekek aktuális forgási sebességét a kerekeknél közvetlenül elhelyezett szenzorok figyelik, és továbbítják a forgási jelet a vezérlőegység felé. A vezérlőegység a kapott jelből „dolgozik”, figyeli az egyes kerekek fordulatszámát fékezés esetén. Abban az esetben, ha a kerék megcsúszik, a vezérlőegység beavatkozik az adott keréknél, és lecsökkenti a fékezőerőt, ezáltal a kerék ismét forogni kezd, ezáltal az autó irányítható marad. Ez a folyamat a másodpercek törtrésze alatt ismétlődik egészen addig amíg a fékezés fennáll. Köszönhetően a rendkívül gyors működésnek, az ABS rendszerrel ellátott autók fékútja a legkisebb.

Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!

Olajcsere, szűrő csere

Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.

Automata váltó olajcsere

Automata váltó olajcsere átöblítéses gépi automata eljárással.

Fékszerviz, fékjavítás

Személy és kisteher gépjárművek hidraulikus fékrendszereinek javítása, karbantartása. Pontos hibamegállapítás, gyors javítás, hogy autója mielőbb biztonsággal használható legyen.

Olajcsere, szűrő csere Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.

Kuplung javítás, kuplung csere

Kuplung rendszerek teljeskörű javítása, kuplung készletek cseréje rövid határidővel kedvező alkatrész árakkal.

Műszaki vizsgáztatás

A gépjármű forgalmi engedélyében szereplő éppen aktuális műszaki vizsga lejárati időpontjának meghosszabbítása egy erre kijelölt műszaki vizsga állomáson a gépjárművön elvégzett kötelező átvizsgálást követően.

Kipufogó javítás

Személy és kisteher gépjárművek kipufogó rendszereinek javítása, cseréje rövid határidővel, hogy a javítás után ismét a megszokott komfort érzete legyen vezetés közben.

Autó állapotfelmérés

Szakszerű és modern műszerekkel történő gépjármű vizsgálat, hogy Ön és családja nyugodtan autózhasson