Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Időpont kérés

Milyen alkatrészeket foglal magában az ABS?

ABS rendszer kiszerelt kapcsolója

Végre itt a nyár és meleg az idő – ismerhetjük a sláger szövegéből. Ha épp nincs jobb dolgunk, akkor bepakoljuk a családot, vagy a haverokat az autóba és irány a tenger, legyen az a magyar, vagy bármelyik külföldi. Az út sima, a látási viszonyok kiválóak, a forgalomban részt vevők száma is elviselhető. De jajj, egy figyelmetlen autós kanyarodik ki elénk az útra. Vészfékezés! Szerencsére mindenki jól van, maradt a két autó között vagy három centi távolság. Ezért jó az ABS.

ABS, az életmentő rendszer

Sajnos sokan éltünk át már hasonló közlekedési helyzetet, és reméljük, hogy valóban volt a két autó között némi távolság fékezés után. Hiába vagyunk rutinos sofőrök, lehet, hogy jelen körülmények között csak az autóba épített vezetéssegítő rendszernek köszönhetjük, hogy elkerültük a balesetet. Ez pedig nem más, mint az ABS, avagy a blokkolásgátló fékrendszer (Anti-lock Braking System). Ez egy olyan eszköz, amely hirtelen fékezés esetén megakadályozza a kerekek blokkolását, amelyre azért van nagy szükség, hogy a kerekek tovább tudjanak forogni, így az autó a fékezés közben is irányítható marad. Továbbá, mivel nem fékezzük „állóra” a kerekeket, ezért a nagyobb súrlódás miatt a fékút is lerövidül. A rendszer lényege, hogy a beépített szenzorok segítségével az autóba épített eszköz eldönti, hogy kisebb vagy nagyobb fékerőre van szükség. Az ABS-t vezérlő elektronika pedig a másodperc törtrésze alatt ezt többször is ellenőrzi, és fokozza, vagy enyhíti a fékezés mértékét. Ezáltal rengeteg baleset kerülhető el. A rendszer 1978 óta gyakorlatilag jelenlegi formájában létezik, azonban csak 2004 óta szériatartozék minden új autóban.

Hogyan épül fel?

A rendszer felépítése rendkívül egyszerű, lényegében három fő elemből áll. Ezek a kerekek forgási sebességét figyelő szenzorok, a vezérlőegység, illetve az úgynevezett féknyomás modulátor. A kerekek aktuális forgási sebességét a kerekeknél közvetlenül elhelyezett szenzorok figyelik, és továbbítják a forgási jelet a vezérlőegység felé. A vezérlőegység a kapott jelből „dolgozik”, figyeli az egyes kerekek fordulatszámát fékezés esetén. Abban az esetben, ha a kerék megcsúszik, a vezérlőegység beavatkozik az adott keréknél, és lecsökkenti a fékezőerőt, ezáltal a kerék ismét forogni kezd, ezáltal az autó irányítható marad. Ez a folyamat a másodpercek törtrésze alatt ismétlődik egészen addig amíg a fékezés fennáll. Köszönhetően a rendkívül gyors működésnek, az ABS rendszerrel ellátott autók fékútja a legkisebb.

Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!

Olajcsere, szűrő csere  
Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.
Autódiagnosztika  
Hibajelzés esetén az autó elektromos berendezéseinek, vezérlőegységeinek vizsgálata naprakész márkafüggetlen vagy egyes típusoknál akár gyári diagnosztikai szoftverek segítségével.
Autó állapotfelmérés  
Szakszerű és modern műszerekkel történő gépjármű vizsgálat, hogy Ön és családja nyugodtan autózhasson.
Futómű beállítás  
Nem megfelelő úttartás, rendellenes gumikopás vagy futómű alkatrész cseréje után elvégzendő művelet melyet a legkorszerűbb Hunter márkájú berendezéssel végzünk.
Vezérműszíj csere, vezérlés javítás  
Kötelezően előírt karbantartási művelet mely során a vezérműszíj és a hozzá szorosan kapcsolódó alkatrészek (szíjfeszítő, vezetőgörgő, vízszivattyú) cseréje történik. Vezérlés javításra a motorvezérlés felől hallható rendellenes hang esetén van szükség vagy egy felvillanó hibajelzés során eltárolt a vezérlés meghibásodására utaló hibakód miatt.
Fékszerviz, fékjavítás  
Személy és kisteher gépjárművek hidraulikus fékrendszereinek javítása, karbantartása. Pontos hibamegállapítás, gyors javítás, hogy autója mielőbb biztonsággal használható legyen.
Klímatöltés, tisztítás, javítás  
Személy és kisteher gépjárművek klímaberendezéseinek töltése R134A és R1234yf ( régi és új típusú ) klímagázzal, klímarendszerek javítása képesítéssel rendelkező kollégákkal. Klímatisztítás és utastér fertőtlenítés akár ózonos eljárással is.
Automata váltó olajcsere  
Automata váltó olajcsere átöblítéses gépi automata eljárással.
Kuplung javítás, kuplung csere  
Kuplung rendszerek teljeskörű javítása, kuplung készletek cseréje rövid határidővel kedvező alkatrész árakkal.
Műszaki vizsgáztatás  
A gépjármű forgalmi engedélyében szereplő éppen aktuális műszaki vizsga lejárati időpontjának meghosszabbítása egy erre kijelölt műszaki vizsga állomáson a gépjárművön elvégzett kötelező átvizsgálást követően.
Részecskeszűrő tisztítás  
Másnéven DPF tisztítás. A meghibásodott részecskeszűrő rendszerek javítása, az eltömődött részecskeszűrők tisztítása.
Kipufogó javítás  
Személy és kisteher gépjárművek kipufogó rendszereinek javítása, cseréje rövid határidővel, hogy a javítás után ismét a megszokott komfort érzete legyen vezetés közben.
Lengéscsillapító mérés  
Instabil nem pontos úttartás esetén elsődleges diagnosztikai mérés mely során pontos értéket kap autója lengéscsillapítóinak %-os állapotáról. 30.000km-ként ajánlott vizsgálat.
Gumiszerviz  
Személy és kisteherautók gumiabroncsainak cseréje és centrírozása akár 20” feletti felniátmérő esetén is. TPMS rendszerek javítása, defekttűrő ( Runflat ) abroncsok szakszerű cseréje. Szerelés és centrírozás nagy kapacitással.
Autófűtés és autóhűtés javítás  
Gépjárműve hűtő-fűtő rendszerének akár megbontás nélküli hibamegállapítása, szakszerű javítása.
Autó akkumulátor csere, akkuszerviz  
Gépjármű akkumulátorok vizsgálata, töltő rendszerek ellenőrzése, diagnosztikája. Hagyományos és AGM akkumulátorok cseréje, akkumulátor vezérlőegységek szükség szerinti alapbeállítása.
Dióhéjas szívórendszer tisztítás  
Masszív koromlerakódás borítja a közvetlen befecskendezéses benzinmotorja szívószelepét vagy diesel autója szívósorát? Ne várjon addig, amíg ez problémát okoz!
idő

Tisztelt Ügyfeleink!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy autószerviz műhelyünk 2024.03.29-2024.04.01. között  ZÁRVA tart. 2024.04.02-től a megszokott nyitvatartási rendben várjuk Önöket!

Az üzenet küldése sikeres!

Köszönjük hogy felvette a kapcsolatot a KA Bosch Car Szerviz munkafelvételével, hamarosan válaszolunk levelére, vagy felhívjuk a megadott telefonszámon egyeztetés végett.
Üdvözlettel: KA csapata