Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Időpont kérés

Tanácsok a szezonautók téli tárolására

Hamarosan megérkezik a tél, ezért a féltve őrzött szezonautónknak itt az ideje nyugovóra térnie. Mire figyeljünk a tárolás során, hogy amikor a tavasz első melegebb sugarainál újra elővesszük, akkor ne érjen minket meglepetés?

Védjük a nedvességtől!

A legfontosabb feladatunk a szezonautó téli tárolása során, hogy próbáljuk meg minél inkább megóvni a víztől és párától. Ha ugyanis ezek folyamatosan érintkeznek a fém elemekkel, akkor a korrózió könnyedén felütheti a fejét, kedvenc autónk pedig a kényszerpihenő alatt jelentős állapotromláson mehet keresztül. Igyekezzünk olyan helyet keresni, ahol minimális nedvesség éri. A legjobb választás egy zárható, fűtött garázs, ahol kellemes hőmérsékleten vészelheti át a téli időszakot a kocsi. Ha erre nincs lehetőségünk, akkor jó döntés lehet egy mélygarázs is, de jobb híján egy prémium minőségű autóponyva alá is rejthetjük hőn szeretett kocsinkat. Legyünk nagyon figyelmesek utóbbi kiválasztásánál és persze a felszerelésénél is. Egy silányabb autóponyva ugyanis több kárt okoz, mint amennyi hasznát vesszük. Ha rosszul helyezzük fel a kocsira, akkor könnyen bejuthat alá a pára, amely miatt elindul a korrózió, de bekerülhet a ponyva és a karosszéria közé a por is, amely egy kis szél segítségével mély karcolásokat ejthet a járművön. A ponyvák közül választhatunk olyat, amelynek a felső része egy vastag védőréteget tartalmaz, ami megvédi a járművet a jégesőtől, az esetlegesen rá eső kisebb faágaktól is. A ponyva legnagyobb előnye persze az, hogy nincs a kocsi közvetlenül kitéve az időjárás viszontagságainak.

Mire figyeljünk még?

Az sem elhanyagolható szempont, hogy amennyiben nem tudunk fedett helyre állni az autóval, akkor aszfaltozott, de legalábbis száraz helyet keressünk. Ha a földre vagy a fűre állunk, akkor azzal kell számolnunk, hogy a talajnak van egy kis kipárolgása, amely néhány hónap alatt szintén oda vezethet, hogy rozsdásodás ütheti fel a fejét az alvázon. Érdemes a téli álom megkezdése előtt a folyadékok ellenőrzése, főleg, ha nem fűtött garázsban tároljuk a kocsit. A fagyálló hűtőfolyadék akkor is fontos, ha nem tervezzük használni a járművet a zord, hideg hónapokban. Az sem árt, ha a nyári ablakmosó folyadékot leürítjük a kocsiban, nehogy megfagyjon és károkat okozzon a tartályban. Ahhoz, hogy a tél elmúltával legyen esélyünk azonnal bepattanni a szezonautónkba, ha úgy tartja kedvünk, nem árt, ha nem hagyjuk teljesen lemerülni az akkumulátort. Fel is tölthetjük a megfelelő eszközzel, de a legjobb megoldás, ha néhanap megmozgatjuk az autót. Az is segíthet, ha a garázsban kicsit előre, hátra járunk vele, de a legjobb az, ha néhány hetente kerülünk pár háztömbnyit a kocsival. Ez elegendő arra, hogy az akkumulátor visszatöltődjön annyira, hogy ne legyen gond a tavaszi újraindulás előtt. Persze, ha havas, sáros, latyakos idő van, akkor nem érdemes körözni, hiszen pont azért tettük le az autót, hogy megvédjük a téli időjárástól. Azért sem árt legalább a garázsban átmozgatni, tologatni ide-oda a járművet, mert így elérhetjük, hogy ne mindig egy helyen nyomja a gumiabroncsokat az autó tömege a leállás teljes ideje alatt. Ráadásul a futóműnek is jót teszünk, hiszen ezek az alkatrészek sem ugyanabban az állásban terhelődnek, valamint így a fékek sem állnak össze. Ha erre a néhány apróságra figyelünk, akkor nagy esélyünk van rá, hogy ugyanolyan állapotban lesz az autónk a téli kényszerszünetet követően, és újra vidáman furikázhatunk vele a kellemes tavaszi napsütésben.

Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!

Olajcsere, szűrő csere  
Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.
Autódiagnosztika  
Hibajelzés esetén az autó elektromos berendezéseinek, vezérlőegységeinek vizsgálata naprakész márkafüggetlen vagy egyes típusoknál akár gyári diagnosztikai szoftverek segítségével.
Autó állapotfelmérés  
Szakszerű és modern műszerekkel történő gépjármű vizsgálat, hogy Ön és családja nyugodtan autózhasson.
Futómű beállítás  
Nem megfelelő úttartás, rendellenes gumikopás vagy futómű alkatrész cseréje után elvégzendő művelet melyet a legkorszerűbb Hunter márkájú berendezéssel végzünk.
Vezérműszíj csere, vezérlés javítás  
Kötelezően előírt karbantartási művelet mely során a vezérműszíj és a hozzá szorosan kapcsolódó alkatrészek (szíjfeszítő, vezetőgörgő, vízszivattyú) cseréje történik. Vezérlés javításra a motorvezérlés felől hallható rendellenes hang esetén van szükség vagy egy felvillanó hibajelzés során eltárolt a vezérlés meghibásodására utaló hibakód miatt.
Fékszerviz, fékjavítás  
Személy és kisteher gépjárművek hidraulikus fékrendszereinek javítása, karbantartása. Pontos hibamegállapítás, gyors javítás, hogy autója mielőbb biztonsággal használható legyen.
Klímatöltés, tisztítás, javítás  
Személy és kisteher gépjárművek klímaberendezéseinek töltése R134A és R1234yf ( régi és új típusú ) klímagázzal, klímarendszerek javítása képesítéssel rendelkező kollégákkal. Klímatisztítás és utastér fertőtlenítés akár ózonos eljárással is.
Automata váltó olajcsere  
Automata váltó olajcsere átöblítéses gépi automata eljárással.
Kuplung javítás, kuplung csere  
Kuplung rendszerek teljeskörű javítása, kuplung készletek cseréje rövid határidővel kedvező alkatrész árakkal.
Műszaki vizsgáztatás  
A gépjármű forgalmi engedélyében szereplő éppen aktuális műszaki vizsga lejárati időpontjának meghosszabbítása egy erre kijelölt műszaki vizsga állomáson a gépjárművön elvégzett kötelező átvizsgálást követően.
Részecskeszűrő tisztítás  
Másnéven DPF tisztítás. A meghibásodott részecskeszűrő rendszerek javítása, az eltömődött részecskeszűrők tisztítása.
Kipufogó javítás  
Személy és kisteher gépjárművek kipufogó rendszereinek javítása, cseréje rövid határidővel, hogy a javítás után ismét a megszokott komfort érzete legyen vezetés közben.
Lengéscsillapító mérés  
Instabil nem pontos úttartás esetén elsődleges diagnosztikai mérés mely során pontos értéket kap autója lengéscsillapítóinak %-os állapotáról. 30.000km-ként ajánlott vizsgálat.
Gumiszerviz  
Személy és kisteherautók gumiabroncsainak cseréje és centrírozása akár 20” feletti felniátmérő esetén is. TPMS rendszerek javítása, defekttűrő ( Runflat ) abroncsok szakszerű cseréje. Szerelés és centrírozás nagy kapacitással.
Autófűtés és autóhűtés javítás  
Gépjárműve hűtő-fűtő rendszerének akár megbontás nélküli hibamegállapítása, szakszerű javítása.
Autó akkumulátor csere, akkuszerviz  
Gépjármű akkumulátorok vizsgálata, töltő rendszerek ellenőrzése, diagnosztikája. Hagyományos és AGM akkumulátorok cseréje, akkumulátor vezérlőegységek szükség szerinti alapbeállítása.
Dióhéjas szívórendszer tisztítás  
Masszív koromlerakódás borítja a közvetlen befecskendezéses benzinmotorja szívószelepét vagy diesel autója szívósorát? Ne várjon addig, amíg ez problémát okoz!
idő

Tisztelt Ügyfeleink!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy autószerviz műhelyünk 2024.05.20-án ZÁRVA tart. 2024.05.21-től a megszokott nyitvatartási rendben várjuk Önöket!

Az üzenet küldése sikeres!

Köszönjük hogy felvette a kapcsolatot a KA Bosch Car Szerviz munkafelvételével, hamarosan válaszolunk levelére, vagy felhívjuk a megadott telefonszámon egyeztetés végett.
Üdvözlettel: KA csapata