Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Időpont kérés

Az akksik súlyosan mérgezőek, nem lehet, nem tudjuk őket újrahasznosítani – tévhitek az elektromos autók akkumulátoráról

Az elektromos járművek egyre nagyobb számban lepik el az utakat, így egyre inkább égető kérdéssé válik, hogy az öregedő villanyautók használt akkumulátoraival mi történik, ha elérik azt a pontot, amikor már nem működnek tökéletesen egy ilyen kocsi meghajtásához. A tévhitekkel ellentétben azonban úgy tűnik, nem kell aggódnunk miattuk!

A környezet megóvása

A környezetvédelem napjaink egyik fő erényévé vált, ezért is próbálnak egyre többen csatlakozni az ilyen irányú törekvésekhez. Természetesen nem csak az egyének tehetnek sokat, hanem az államok is. Az Európai Unió országaiban például évről-évre szigorodó szabályokkal próbálják visszaszorítani az autók károsanyag kibocsátását. A környezettudatosságnak köszönhető az is, hogy egyre több elektromos autó kerül a forgalomba, hiszen ezek használat közben semmilyen szennyezőanyagot nem juttatnak a környezetbe. Arról persze megoszlanak a vélemények, hogy a gyártás közben keletkező szennyezés melyik típusnál nagyobb, és persze az is egyre inkább kérdéses, hogy mi lesz az elektromos autók elhasznált akkumulátoraival. A villanyautók meghajtásához ugyanis egy nagy teljesítményű akkumulátort használnak. Ezekben számos mérgező anyag van, amely igencsak káros a környezetre. Nem kell azonban megijednünk tőle! Az akkumulátorok úgy vannak kialakítva, hogy teljes élettartama alatt ne lehessen hozzáférnünk ezekhez az anyagokhoz, és azok ne tudjanak a környezetbe jutni. Még egy nagy erejű ütközés során is elhanyagolható annak a valószínűsége, hogy az akksi úgy sérüljön, hogy bármiféle mérgező anyag jusson a levegőbe. Ezek várható élettartama egyöntetű vélemények szerint tíz-tizenkét év, de ezután sem megy teljesen tönkre. Az elektromos autó meghajtásához ugyan már kevés áramot tud leadni, viszont más területeken még használható a szakemberek szerint.

Mi lesz az akkumulátorokkal?

Az akku kapacitásának lecsökkenésével a villanyautót már nem képes optimálisan üzemben tartani, emiatt le kell majd cserélni. Vehetünk egy új kocsit, de a legtöbb esetben ennek töredékéért beszereltethetünk egy új elemet. Ez azonban még így is drága mulatság, többe kerül, mint egy motorcsere egy használt robbanómotoros autóban. Azonban úgy tűnik, hogy az elektromos autók árának csökkentésével párhuzamosan az akkumulátorok ára is egyre alacsonyabbá válik. Mi történik a használt akkumulátorokkal? Bármilyen háztartási eszköz esetén, ami elemmel vagy akkumulátorral működik a legtöbb fejlett országban komoly szabályozás írja elő, hogy ezeket az eszközöket hol kell leadni. Nem dobhatjuk őket a kukába, hiszen mérgező anyagokat tartalmaznak. Ezután ezeket szakszerű körülmények között elemeire bontják, majd újrahasznosítják egy új akkumulátorban. Az elektromos autók akkuja azonban több veszélyes anyagot tartalmaz, ezért manapság még nem éri meg az összetevőire szedni, és újrahasznosítani. A technológia azonban adott hozzá, de mivel ez egy drágább folyamat, mint újonnan beszerezni a gyártáshoz szükséges anyagokat, ezért ma még inkább alternatív megoldásban gondolkodnak. A villanyautók használt akkumulátorainak kezelése a gyártó feladata, így ezeket az eszközöket energiatároló berendezésekként hasznosítják újra. Egy átlagos huszonnégy-harminc kilowattórás akku a neki jósolt tíz-tizenkét év alatt a kapacitásának maximum a felét veszíti el. Még mindig marad körülbelül tizenöt, amely egy átlagos háztartás fél napig elegendő energiaszükséglete. 

Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!

Olajcsere, szűrő csere  
Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.
Autódiagnosztika  
Hibajelzés esetén az autó elektromos berendezéseinek, vezérlőegységeinek vizsgálata naprakész márkafüggetlen vagy egyes típusoknál akár gyári diagnosztikai szoftverek segítségével.
Autó állapotfelmérés  
Szakszerű és modern műszerekkel történő gépjármű vizsgálat, hogy Ön és családja nyugodtan autózhasson.
Futómű beállítás  
Nem megfelelő úttartás, rendellenes gumikopás vagy futómű alkatrész cseréje után elvégzendő művelet melyet a legkorszerűbb Hunter márkájú berendezéssel végzünk.
Vezérműszíj csere, vezérlés javítás  
Kötelezően előírt karbantartási művelet mely során a vezérműszíj és a hozzá szorosan kapcsolódó alkatrészek (szíjfeszítő, vezetőgörgő, vízszivattyú) cseréje történik. Vezérlés javításra a motorvezérlés felől hallható rendellenes hang esetén van szükség vagy egy felvillanó hibajelzés során eltárolt a vezérlés meghibásodására utaló hibakód miatt.
Fékszerviz, fékjavítás  
Személy és kisteher gépjárművek hidraulikus fékrendszereinek javítása, karbantartása. Pontos hibamegállapítás, gyors javítás, hogy autója mielőbb biztonsággal használható legyen.
Klímatöltés, tisztítás, javítás  
Személy és kisteher gépjárművek klímaberendezéseinek töltése R134A és R1234yf ( régi és új típusú ) klímagázzal, klímarendszerek javítása képesítéssel rendelkező kollégákkal. Klímatisztítás és utastér fertőtlenítés akár ózonos eljárással is.
Automata váltó olajcsere  
Automata váltó olajcsere átöblítéses gépi automata eljárással.
Kuplung javítás, kuplung csere  
Kuplung rendszerek teljeskörű javítása, kuplung készletek cseréje rövid határidővel kedvező alkatrész árakkal.
Műszaki vizsgáztatás  
A gépjármű forgalmi engedélyében szereplő éppen aktuális műszaki vizsga lejárati időpontjának meghosszabbítása egy erre kijelölt műszaki vizsga állomáson a gépjárművön elvégzett kötelező átvizsgálást követően.
Részecskeszűrő tisztítás  
Másnéven DPF tisztítás. A meghibásodott részecskeszűrő rendszerek javítása, az eltömődött részecskeszűrők tisztítása.
Kipufogó javítás  
Személy és kisteher gépjárművek kipufogó rendszereinek javítása, cseréje rövid határidővel, hogy a javítás után ismét a megszokott komfort érzete legyen vezetés közben.
Lengéscsillapító mérés  
Instabil nem pontos úttartás esetén elsődleges diagnosztikai mérés mely során pontos értéket kap autója lengéscsillapítóinak %-os állapotáról. 30.000km-ként ajánlott vizsgálat.
Gumiszerviz  
Személy és kisteherautók gumiabroncsainak cseréje és centrírozása akár 20” feletti felniátmérő esetén is. TPMS rendszerek javítása, defekttűrő ( Runflat ) abroncsok szakszerű cseréje. Szerelés és centrírozás nagy kapacitással.
Autófűtés és autóhűtés javítás  
Gépjárműve hűtő-fűtő rendszerének akár megbontás nélküli hibamegállapítása, szakszerű javítása.
Autó akkumulátor csere, akkuszerviz  
Gépjármű akkumulátorok vizsgálata, töltő rendszerek ellenőrzése, diagnosztikája. Hagyományos és AGM akkumulátorok cseréje, akkumulátor vezérlőegységek szükség szerinti alapbeállítása.
Dióhéjas szívórendszer tisztítás  
Masszív koromlerakódás borítja a közvetlen befecskendezéses benzinmotorja szívószelepét vagy diesel autója szívósorát? Ne várjon addig, amíg ez problémát okoz!
idő

Tisztelt Ügyfeleink!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy autószerviz műhelyünk 2024.05.20-án ZÁRVA tart. 2024.05.21-től a megszokott nyitvatartási rendben várjuk Önöket!

Az üzenet küldése sikeres!

Köszönjük hogy felvette a kapcsolatot a KA Bosch Car Szerviz munkafelvételével, hamarosan válaszolunk levelére, vagy felhívjuk a megadott telefonszámon egyeztetés végett.
Üdvözlettel: KA csapata