Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Időpont kérés

Miért fontos a fékfolyadék cseréje?

Az éves szervizek alkalmával cseréltetjük a motorolajat, a levegőszűrőt, ránézetünk a szerelővel a hűtőfolyadékra és a fékekre is, hogy minden rendben legyen. A fékek ellenőrzésekor azonban még a szervizben is nagyrészt csak a mechanikus részeket ellenőrzik a szakik, a fékbetétek, féktárcsák, vagy éppen a fékdob mellett azonban fontos lenne a fékfolyadék vizsgálata is!

A fékfolyadék

Az autóban több száz alkatrész van, és számos, a működést segítő folyadék. Ezek közül bármikor, bármelyik elromolhat, tönkremehet, elérkezhet az az időpont, amikor cserélni kell. Vannak olyanok, amelyek csak kellemetlenséget okoznak, ha nem működnek vagy hiányoznak, mint például az ablakemelő meghibásodása vagy az ablakmosó folyadék tartályának kiürülése. Találkozhatunk azonban rengeteg olyan anyaggal is, amelyek elhasználódása miatt veszélyessé válhat a jármű. Ezek közé tartozik a fékfolyadék is. Ha autóba ülünk, akkor a legfontosabb, hogy bármikor meg tudjunk állni, amikor arra szükség van. Kiugorhat elénk egy vad, hirtelen kikanyarodhat elénk egy autó, de kiszaladhat egy gyermek is az úttestre. Ha tökéletes műszaki állapotban van az autó, betartjuk a közlekedési szabályokat és a sebességkorlátozást is, akkor van a legnagyobb esélyünk rá, hogy probléma és sérülés nélkül elkerüljük ezeket a helyzeteket. Ha azonban valamelyik ezek közül nem teljesül, akkor könnyen baleset részesei lehetünk. Ezért van szükség a fékrendszer ellenőrzésére, amelynek szerves része a fékfolyadék. Feladata, hogy segítse a fékezést, kisebb erőkifejtés mellett, nagyobb hatásfokkal tudjunk fékezést kifejteni. A fékfolyadék vizsgálata azonban sokszor kimarad az éves szervizek alkalmával.

A fékfolyadék elhasználódása

Ahhoz képest, hogy milyen időközönként merül fel a folyadék ellenőrzése, meglepően rövid a várható csereperiódusa. A folyadék ugyanis higroszkopikus tulajdonságú, vagyis aránylag könnyen megköti a levegő nedvességtartalmát. Emiatt pedig csökken a forráspontja, könnyebben túlmelegedhet nagyobb megterhelés, például egy szerpentinen való közlekedés során. Légbuborékok képződhetnek benne, amit a folyadékkal szemben már össze lehet nyomni. Mi ebből azt vehetjük észre, hogy felpuhul a fék, ugyanakkora erőkifejtésre kevésbé hatékony, vagyis jobban bele kell lépnünk a fékpedálba, hogy megérkezzen az a fékhatás, amelyet korábban megszoktunk. Ez pedig valós balesetveszély kockázatát hordozza magában. Persze ez az elhasználódás nem egyik napról a másikra következik be, és emiatt nehéz észrevenni. Mindig csak egy kicsit kell erősebben fékeznünk, így lehet, hogy fel sem tűnik a különbség, legalábbis eleinte. Ha azonban sokáig folytatódik ez a tendencia, akkor idővel teljesen elveszíti áldásos hatását a fékfolyadék, beeshet a fékpedál és teljesen megszűnhet a fékhatás. Arról nem is beszélve, hogy a fékfolyadék is rendelkezik hozzáadott adalékanyagokkal, amelyeknek a feladata, hogy védjék a fém alkatrészeket a korróziótól. A folyadék elhasználódásával ezeknek a hatásfoka is folyamatosan csökken, így azt is kockáztatjuk, hogy felüti a fejét a rozsda a fékrendszerben. Ráadásul a menetstabilizáló rendszerek, mint az ABS, az ESP sem tudnak elhasználódott fékfolyadék mellett hatékonyan működni. Mindezek miatt, ha legközelebb az éves szervizre kerül sor, akkor a fékalkatrészek ellenőrzése mellett kérjük a fékfolyadék megvizsgálását is. Ha probléma van vele, akkor pedig cseréltessük azonnal, az autó értékéhez képes minimális plusz kiadást jelent a művelet elvégzése. Ha pedig arra vagyunk kíváncsiak, hogy mennyi a fékfolyadék csereperiódusa, akkor meg fogunk lepődni: a legtöbb gyártó negyven-, hatvanezer futott kilométert vagy maximum két-három évet ad meg. Érdemes tehát gyakran ellenőriznünk.

Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!

Olajcsere, szűrő csere  
Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.
Autódiagnosztika  
Hibajelzés esetén az autó elektromos berendezéseinek, vezérlőegységeinek vizsgálata naprakész márkafüggetlen vagy egyes típusoknál akár gyári diagnosztikai szoftverek segítségével.
Autó állapotfelmérés  
Szakszerű és modern műszerekkel történő gépjármű vizsgálat, hogy Ön és családja nyugodtan autózhasson.
Futómű beállítás  
Nem megfelelő úttartás, rendellenes gumikopás vagy futómű alkatrész cseréje után elvégzendő művelet melyet a legkorszerűbb Hunter márkájú berendezéssel végzünk.
Vezérműszíj csere, vezérlés javítás  
Kötelezően előírt karbantartási művelet mely során a vezérműszíj és a hozzá szorosan kapcsolódó alkatrészek (szíjfeszítő, vezetőgörgő, vízszivattyú) cseréje történik. Vezérlés javításra a motorvezérlés felől hallható rendellenes hang esetén van szükség vagy egy felvillanó hibajelzés során eltárolt a vezérlés meghibásodására utaló hibakód miatt.
Fékszerviz, fékjavítás  
Személy és kisteher gépjárművek hidraulikus fékrendszereinek javítása, karbantartása. Pontos hibamegállapítás, gyors javítás, hogy autója mielőbb biztonsággal használható legyen.
Klímatöltés, tisztítás, javítás  
Személy és kisteher gépjárművek klímaberendezéseinek töltése R134A és R1234yf ( régi és új típusú ) klímagázzal, klímarendszerek javítása képesítéssel rendelkező kollégákkal. Klímatisztítás és utastér fertőtlenítés akár ózonos eljárással is.
Automata váltó olajcsere  
Automata váltó olajcsere átöblítéses gépi automata eljárással.
Kuplung javítás, kuplung csere  
Kuplung rendszerek teljeskörű javítása, kuplung készletek cseréje rövid határidővel kedvező alkatrész árakkal.
Műszaki vizsgáztatás  
A gépjármű forgalmi engedélyében szereplő éppen aktuális műszaki vizsga lejárati időpontjának meghosszabbítása egy erre kijelölt műszaki vizsga állomáson a gépjárművön elvégzett kötelező átvizsgálást követően.
Részecskeszűrő tisztítás  
Másnéven DPF tisztítás. A meghibásodott részecskeszűrő rendszerek javítása, az eltömődött részecskeszűrők tisztítása.
Kipufogó javítás  
Személy és kisteher gépjárművek kipufogó rendszereinek javítása, cseréje rövid határidővel, hogy a javítás után ismét a megszokott komfort érzete legyen vezetés közben.
Lengéscsillapító mérés  
Instabil nem pontos úttartás esetén elsődleges diagnosztikai mérés mely során pontos értéket kap autója lengéscsillapítóinak %-os állapotáról. 30.000km-ként ajánlott vizsgálat.
Gumiszerviz  
Személy és kisteherautók gumiabroncsainak cseréje és centrírozása akár 20” feletti felniátmérő esetén is. TPMS rendszerek javítása, defekttűrő ( Runflat ) abroncsok szakszerű cseréje. Szerelés és centrírozás nagy kapacitással.
Autófűtés és autóhűtés javítás  
Gépjárműve hűtő-fűtő rendszerének akár megbontás nélküli hibamegállapítása, szakszerű javítása.
Autó akkumulátor csere, akkuszerviz  
Gépjármű akkumulátorok vizsgálata, töltő rendszerek ellenőrzése, diagnosztikája. Hagyományos és AGM akkumulátorok cseréje, akkumulátor vezérlőegységek szükség szerinti alapbeállítása.
Dióhéjas szívórendszer tisztítás  
Masszív koromlerakódás borítja a közvetlen befecskendezéses benzinmotorja szívószelepét vagy diesel autója szívósorát? Ne várjon addig, amíg ez problémát okoz!
idő

Tisztelt Ügyfeleink!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy autószerviz műhelyünk 2024.05.20-án ZÁRVA tart. 2024.05.21-től a megszokott nyitvatartási rendben várjuk Önöket!

Az üzenet küldése sikeres!

Köszönjük hogy felvette a kapcsolatot a KA Bosch Car Szerviz munkafelvételével, hamarosan válaszolunk levelére, vagy felhívjuk a megadott telefonszámon egyeztetés végett.
Üdvözlettel: KA csapata