Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Időpont kérés

Alufelnit vagy acélfelnit érdemes választani?

Sokan nem igazán értenek az autójukhoz, és nem is foglalkoztatja őket, hogy mi és miért kerül bele a járműbe, csak élvezik annak minden előnyét. A felni, avagy a keréktárcsa szerepével sincsenek tisztában, és valószínűleg fogalmuk sincs, hogy az autójukra alu- vagy acélfelni van felhelyezve. Ez nem is baj, azért ők is vezethetnek kiválóan. Azonban eljöhet a pillanat, amikor cserélni kell a keréktárcsát – talán őket is érdekli, milyen lehetőségek közül választhatnak!

Az acélfelni előnyei

A múlt század végén az autók jelentős hányada főképp acélból készült lemezfelnivel volt felszerelve. Ennek a leginkább az volt az oka, hogy nagy mennyiségben, aránylag olcsón lehet legyártani, így nem növelte meg jelentősen az autók értékét, így bárki számára elérhetővé tette az ezzel az alkatrésszel piacra dobott járműveket. Ráadásul anyagából adódóan rendkívül tartós, ellenáll az időjárásnak, nehezen tesz benne kárt a por, a felverődő kavicsok, jól bírja a padkázások okozta erőhatásokat. Ha esetleg károsodna, akkor is sokszor könnyedén javítható, kiegyenesíthető, ugyanakkor a menthetetlen darabok pótlásáért sem kell nagyon mélyen a pénztárcánkba nyúlnunk. Nem véletlen tehát, hogy rendkívül elterjedt volt az autógyárak különböző típusaiban. Hátránya ugyanakkor, hogy nem túl látványos, általában ezüst vagy fekete színben kapható. Egy átlagos családi autó esetében ez ugyan elhanyagolható szempont, ugyanakkor sokan adnak az esztétikára egy kocsi esetében is, az acélfelnik között azonban nincs túl sok variációs lehetőség. Ráadásul csak kis méretekben kapható, tizenhét col felett már nem elérhető, így szükség van egy alternatívára, amely ezeket a hátrányokat el tudja tüntetni.

Az alufelni előnyei

A megoldás sok esetben az acélfelni használatának hátrányaira az alufelni lehet. Ez ugyanis sokkal esztétikusabb, látványosabb megjelenést kölcsönöz az autóknak, ráadásul nagyobb méretekben is legyártható. Cserébe viszont drágább az előállítása, mint az acél keréktárcsáknak. Ettől függetlenül a kétezres években virágzásnak indult az alkalmazása a modern autókban. Mára odáig jutottunk, hogy az új járművek jelentős része ezzel a technikával készült felnit dob piacra, a forgalomban lévő kocsiknak pedig közel a fele rendelkezik ezzel az alkatrésszel. Másik nagy előnye az alufelninek, hogy kisebb a tömegük, emiatt könnyűfém felninek is szokták emlegetni őket. Ennek azért van jelentősége, mert a könnyebb keréktárcsának jobb a gyorsulása és a fékezése. Ez a vezethetőségi élményen is javít, miközben a jármű fogyasztását is pozitív irányban befolyásolja. Hátránya ugyanakkor az acélfelnihez képest, hogy könnyebben tönkremegy, kevésbé ellenálló az időjárás viszontagságainak, könnyebben deformálódhat. Javítani is nehezebb, sokszor csak a csere segít, ugyanakkor drágább, mint a lemezfelni, jó néhány tízezer forintot rá kell szánni, ha újat kell vásárolnunk. Persze elérhető utángyártott, valamivel olcsóbban, és a Távol-keletről is rendelhetünk kétes minőségű darabokat a különböző internetes oldalakról, azonban ezek megbízhatósága hagy némi kívánnivalót maga után, ráadásul garanciáról nem is álmodhatunk. Ellenőrzött helyekről érdemes tehát választanunk, akár az alufelni, akár az acélfelni mellett tesszük le a voksunkat. A legjobb, ha nem változtatunk, és olyan darabot vásárolunk, amilyen korábban is volt a kocsin, így biztosan nem ér minket meglepetés, és a jármű is ugyanúgy fog kinézni, ahogy megszoktuk, és ahogy az autó vásárlásakor is tetszett.

Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!

Olajcsere, szűrő csere  
Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.
Autódiagnosztika  
Hibajelzés esetén az autó elektromos berendezéseinek, vezérlőegységeinek vizsgálata naprakész márkafüggetlen vagy egyes típusoknál akár gyári diagnosztikai szoftverek segítségével.
Autó állapotfelmérés  
Szakszerű és modern műszerekkel történő gépjármű vizsgálat, hogy Ön és családja nyugodtan autózhasson.
Futómű beállítás  
Nem megfelelő úttartás, rendellenes gumikopás vagy futómű alkatrész cseréje után elvégzendő művelet melyet a legkorszerűbb Hunter márkájú berendezéssel végzünk.
Vezérműszíj csere, vezérlés javítás  
Kötelezően előírt karbantartási művelet mely során a vezérműszíj és a hozzá szorosan kapcsolódó alkatrészek (szíjfeszítő, vezetőgörgő, vízszivattyú) cseréje történik. Vezérlés javításra a motorvezérlés felől hallható rendellenes hang esetén van szükség vagy egy felvillanó hibajelzés során eltárolt a vezérlés meghibásodására utaló hibakód miatt.
Fékszerviz, fékjavítás  
Személy és kisteher gépjárművek hidraulikus fékrendszereinek javítása, karbantartása. Pontos hibamegállapítás, gyors javítás, hogy autója mielőbb biztonsággal használható legyen.
Klímatöltés, tisztítás, javítás  
Személy és kisteher gépjárművek klímaberendezéseinek töltése R134A és R1234yf ( régi és új típusú ) klímagázzal, klímarendszerek javítása képesítéssel rendelkező kollégákkal. Klímatisztítás és utastér fertőtlenítés akár ózonos eljárással is.
Automata váltó olajcsere  
Automata váltó olajcsere átöblítéses gépi automata eljárással.
Kuplung javítás, kuplung csere  
Kuplung rendszerek teljeskörű javítása, kuplung készletek cseréje rövid határidővel kedvező alkatrész árakkal.
Műszaki vizsgáztatás  
A gépjármű forgalmi engedélyében szereplő éppen aktuális műszaki vizsga lejárati időpontjának meghosszabbítása egy erre kijelölt műszaki vizsga állomáson a gépjárművön elvégzett kötelező átvizsgálást követően.
Részecskeszűrő tisztítás  
Másnéven DPF tisztítás. A meghibásodott részecskeszűrő rendszerek javítása, az eltömődött részecskeszűrők tisztítása.
Kipufogó javítás  
Személy és kisteher gépjárművek kipufogó rendszereinek javítása, cseréje rövid határidővel, hogy a javítás után ismét a megszokott komfort érzete legyen vezetés közben.
Lengéscsillapító mérés  
Instabil nem pontos úttartás esetén elsődleges diagnosztikai mérés mely során pontos értéket kap autója lengéscsillapítóinak %-os állapotáról. 30.000km-ként ajánlott vizsgálat.
Gumiszerviz  
Személy és kisteherautók gumiabroncsainak cseréje és centrírozása akár 20” feletti felniátmérő esetén is. TPMS rendszerek javítása, defekttűrő ( Runflat ) abroncsok szakszerű cseréje. Szerelés és centrírozás nagy kapacitással.
Autófűtés és autóhűtés javítás  
Gépjárműve hűtő-fűtő rendszerének akár megbontás nélküli hibamegállapítása, szakszerű javítása.
Autó akkumulátor csere, akkuszerviz  
Gépjármű akkumulátorok vizsgálata, töltő rendszerek ellenőrzése, diagnosztikája. Hagyományos és AGM akkumulátorok cseréje, akkumulátor vezérlőegységek szükség szerinti alapbeállítása.
Dióhéjas szívórendszer tisztítás  
Masszív koromlerakódás borítja a közvetlen befecskendezéses benzinmotorja szívószelepét vagy diesel autója szívósorát? Ne várjon addig, amíg ez problémát okoz!
idő

Tisztelt Ügyfeleink!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy autószerviz műhelyünk 2024.05.20-án ZÁRVA tart. 2024.05.21-től a megszokott nyitvatartási rendben várjuk Önöket!

Az üzenet küldése sikeres!

Köszönjük hogy felvette a kapcsolatot a KA Bosch Car Szerviz munkafelvételével, hamarosan válaszolunk levelére, vagy felhívjuk a megadott telefonszámon egyeztetés végett.
Üdvözlettel: KA csapata