Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Árajánlat, időpont kérés

Segítség! Szivárog a hűtőfolyadék a kocsimból

Hűtőfolyadék szivárgás a kocsi alján

A kocsink hűtőrendszere – bár a laikusabbak számára nem tűnhet olyan fontosnak – elengedhetetlen szerve a járműnek. Nélküle nagyon hamar megállna a lélek a gépjárművünkben.

Röviden a hűtőrendszerről

A kocsi hűtőrendszere egy speciálisan erre a célra kifejlesztett fagyálló folyadék és víz keverékével operál. Ezt cirkuláltatja az autó hűtőrendszerének kicsi és nagy hűtőkörében. A folyamatos keringtetés segíti, és biztosítja a járgány operatív, működéshez szükséges hőmérsékletét, megakadályozva azt, hogy a motor túlmelegedjen, vagy éppen túlságosan lehűljön. Mivel a rendszer is egy alkatrészhalmaz, ezért előfordul, hogy meghibásodik, elkezd nem rendeltetésszerűen működni. Amikor ez megtörténik, haladéktalanul fel kell keresnünk az autóhűtés javító szervizt, mert amennyiben halogatjuk, a kocsi nem megfelelő hűtése nagyobb, jóval költségesebb problémákhoz vezet. Tehát amennyiben úgy érezzük, szivárog a hűtőfolyadék, már jelezzünk is a szerelőnek, szerviznek.

A hűtőfolyadék szivárgásának okai

Nem véletlenül írtuk azt, hogy „úgy érezzük, szivárog”, ugyanis a hűtőfolyadék szivárgása valóban hamar megérezhető. Az orrunkkal. A jellegzetes, ún. „fagyállóillat” roppant intenzív és akkor is kiszagolható, ha a szivárgásra semmilyen fizikai nyom nem utal (például folt). Viszont azzal, hogy felfedeztük a problémát, még nem válaszoltuk meg a miérteket. A hűtőfolyadék „szökésének” általában a következő három oka van.

Elsőként vegyük a legkönnyebben azonosítható okot, a lyukas, korrodált vízhűtőt, vízcsövet vagy az éppen szétesőben lévő vízpumpát, esetleg a laza bilincset, ami nem képes a helyén és egyben tartani a dolgokat. Amennyiben a felsoroltak közül valamelyik a problémás, számíthatunk arra, hogy a szag mellett külső nyomokat is találunk, ugyanis a szivárgás ilyenkor kifelé történik.

Persze nem minden szivárgástípus ilyen könnyen diagnosztizálható. Egyes esetekben csupán annyit érzünk a problémából, hogy a hűtővíz fogy, viszont nem tudjuk hová. Olyan, mint egy láthatatlan belső vérzés. Ennek az okát általában motorhiba okozza. Repedt hengerfej, vagy éppen a hengerfej tömítésének elöregedése.

Végül a „legkisebb volumenű” ok a vízhűtő zárókupakja körül észlelhető szivárgás. Ennek a forrása maga a hibás kupak. A vízhűtőben lévő nyomás folyamatos, így, ha a záróelem megsérül, a hűtővíz szivároghat. Bár itt a szivárgás nem annyira erős, de pont elég ahhoz, hogy haladéktalanul kezeljük a problémát. Mert amennyiben bármilyen okból kifolyólag a hűtőfolyadék csökken, azt egy szakembernek meg kell vizsgálnia, és el kell hárítania.

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: linkedin
Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!

Olajcsere, szűrő csere

Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.

Automata váltó olajcsere

Automata váltó olajcsere átöblítéses gépi automata eljárással.

Fékszerviz, fékjavítás

Személy és kisteher gépjárművek hidraulikus fékrendszereinek javítása, karbantartása. Pontos hibamegállapítás, gyors javítás, hogy autója mielőbb biztonsággal használható legyen.

Olajcsere, szűrő csere Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.

Kuplung javítás, kuplung csere

Kuplung rendszerek teljeskörű javítása, kuplung készletek cseréje rövid határidővel kedvező alkatrész árakkal.

Műszaki vizsgáztatás

A gépjármű forgalmi engedélyében szereplő éppen aktuális műszaki vizsga lejárati időpontjának meghosszabbítása egy erre kijelölt műszaki vizsga állomáson a gépjárművön elvégzett kötelező átvizsgálást követően.

Kipufogó javítás

Személy és kisteher gépjárművek kipufogó rendszereinek javítása, cseréje rövid határidővel, hogy a javítás után ismét a megszokott komfort érzete legyen vezetés közben.

Autó állapotfelmérés

Szakszerű és modern műszerekkel történő gépjármű vizsgálat, h