Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Időpont kérés

Segítség! Szivárog a hűtőfolyadék a kocsimból

Hűtőfolyadék szivárgás a kocsi alján

A kocsink hűtőrendszere – bár a laikusabbak számára nem tűnhet olyan fontosnak – elengedhetetlen szerve a járműnek. Nélküle nagyon hamar megállna a lélek a gépjárművünkben.

Röviden a hűtőrendszerről

A kocsi hűtőrendszere egy speciálisan erre a célra kifejlesztett fagyálló folyadék és víz keverékével operál. Ezt cirkuláltatja az autó hűtőrendszerének kicsi és nagy hűtőkörében. A folyamatos keringtetés segíti, és biztosítja a járgány operatív, működéshez szükséges hőmérsékletét, megakadályozva azt, hogy a motor túlmelegedjen, vagy éppen túlságosan lehűljön. Mivel a rendszer is egy alkatrészhalmaz, ezért előfordul, hogy meghibásodik, elkezd nem rendeltetésszerűen működni. Amikor ez megtörténik, haladéktalanul fel kell keresnünk az autóhűtés javító szervizt, mert amennyiben halogatjuk, a kocsi nem megfelelő hűtése nagyobb, jóval költségesebb problémákhoz vezet. Tehát amennyiben úgy érezzük, szivárog a hűtőfolyadék, már jelezzünk is a szerelőnek, szerviznek.

A hűtőfolyadék szivárgásának okai

Nem véletlenül írtuk azt, hogy „úgy érezzük, szivárog”, ugyanis a hűtőfolyadék szivárgása valóban hamar megérezhető. Az orrunkkal. A jellegzetes, ún. „fagyállóillat” roppant intenzív és akkor is kiszagolható, ha a szivárgásra semmilyen fizikai nyom nem utal (például folt). Viszont azzal, hogy felfedeztük a problémát, még nem válaszoltuk meg a miérteket. A hűtőfolyadék „szökésének” általában a következő három oka van.

Elsőként vegyük a legkönnyebben azonosítható okot, a lyukas, korrodált vízhűtőt, vízcsövet vagy az éppen szétesőben lévő vízpumpát, esetleg a laza bilincset, ami nem képes a helyén és egyben tartani a dolgokat. Amennyiben a felsoroltak közül valamelyik a problémás, számíthatunk arra, hogy a szag mellett külső nyomokat is találunk, ugyanis a szivárgás ilyenkor kifelé történik.

Persze nem minden szivárgástípus ilyen könnyen diagnosztizálható. Egyes esetekben csupán annyit érzünk a problémából, hogy a hűtővíz fogy, viszont nem tudjuk hová. Olyan, mint egy láthatatlan belső vérzés. Ennek az okát általában motorhiba okozza. Repedt hengerfej, vagy éppen a hengerfej tömítésének elöregedése.

Végül a „legkisebb volumenű” ok a vízhűtő zárókupakja körül észlelhető szivárgás. Ennek a forrása maga a hibás kupak. A vízhűtőben lévő nyomás folyamatos, így, ha a záróelem megsérül, a hűtővíz szivároghat. Bár itt a szivárgás nem annyira erős, de pont elég ahhoz, hogy haladéktalanul kezeljük a problémát. Mert amennyiben bármilyen okból kifolyólag a hűtőfolyadék csökken, azt egy szakembernek meg kell vizsgálnia, és el kell hárítania.

Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!

Olajcsere, szűrő csere  
Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.
Fékszerviz, fékjavítás  
Személy és kisteher gépjárművek hidraulikus fékrendszereinek javítása, karbantartása. Pontos hibamegállapítás, gyors javítás, hogy autója mielőbb biztonsággal használható legyen.
Futómű beállítás  
Nem megfelelő úttartás, rendellenes gumikopás vagy futómű alkatrész cseréje után elvégzendő művelet melyet a legkorszerűbb Hunter márkájú berendezéssel végzünk.
Klímatöltés, tisztítás, javítás  
Személy és kisteher gépjárművek klímaberendezéseinek töltése R134A és R1234yf ( régi és új típusú ) klímagázzal, klímarendszerek javítása képesítéssel rendelkező kollégákkal. Klímatisztítás és utastér fertőtlenítés akár ózonos eljárással is.
Automata váltó olajcsere  
Automata váltó olajcsere átöblítéses gépi automata eljárással.
Vezérműszíj csere, vezérlés javítás  
Kötelezően előírt karbantartási művelet mely során a vezérműszíj és a hozzá szorosan kapcsolódó alkatrészek (szíjfeszítő, vezetőgörgő, vízszivattyú) cseréje történik. Vezérlés javításra a motorvezérlés felől hallható rendellenes hang esetén van szükség vagy egy felvillanó hibajelzés során eltárolt a vezérlés meghibásodására utaló hibakód miatt.
Kuplung javítás, kuplung csere  
Kuplung rendszerek teljeskörű javítása, kuplung készletek cseréje rövid határidővel kedvező alkatrész árakkal.
Autódiagnosztika  
Hibajelzés esetén az autó elektromos berendezéseinek, vezérlőegységeinek vizsgálata naprakész márkafüggetlen vagy egyes típusoknál akár gyári diagnosztikai szoftverek segítségével.
Autó állapotfelmérés  
Szakszerű és modern műszerekkel történő gépjármű vizsgálat, hogy Ön és családja nyugodtan autózhasson.
Műszaki vizsgáztatás  
A gépjármű forgalmi engedélyében szereplő éppen aktuális műszaki vizsga lejárati időpontjának meghosszabbítása egy erre kijelölt műszaki vizsga állomáson a gépjárművön elvégzett kötelező átvizsgálást követően.
Részecskeszűrő tisztítás  
Másnéven DPF tisztítás. A meghibásodott részecskeszűrő rendszerek javítása, az eltömődött részecskeszűrők tisztítása.
Kipufogó javítás  
Személy és kisteher gépjárművek kipufogó rendszereinek javítása, cseréje rövid határidővel, hogy a javítás után ismét a megszokott komfort érzete legyen vezetés közben.
Lengéscsillapító mérés  
Instabil nem pontos úttartás esetén elsődleges diagnosztikai mérés mely során pontos értéket kap autója lengéscsillapítóinak %-os állapotáról. 30.000km-ként ajánlott vizsgálat.
Gumiszerviz  
Személy és kisteherautók gumiabroncsainak cseréje és centrírozása akár 20” feletti felniátmérő esetén is. TPMS rendszerek javítása, defekttűrő ( Runflat ) abroncsok szakszerű cseréje. Szerelés és centrírozás nagy kapacitással.
Autófűtés és autóhűtés javítás  
Gépjárműve hűtő-fűtő rendszerének akár megbontás nélküli hibamegállapítása, szakszerű javítása.
Autó akkumulátor csere, akkuszerviz  
Gépjármű akkumulátorok vizsgálata, töltő rendszerek ellenőrzése, diagnosztikája. Hagyományos és AGM akkumulátorok cseréje, akkumulátor vezérlőegységek szükség szerinti alapbeállítása.
idő

Tisztelt ügyfeleink!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy autószervíz műhelyünk 2023.05.29.-én ZÁRVA tart. 2023.05.30-től a megszokott nyitvatartási rendben várjuk Önöket!

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa. Adatvédelemi szabályzat

Az üzenet küldése sikeres!

Köszönjük hogy felvette a kapcsolatot a KA Bosch Car Szerviz munkafelvételével, hamarosan válaszolunk levelére, vagy felhívjuk a megadott telefonszámon egyeztetés végett.
Üdvözlettel: KA csapata