fbpx

Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Árajánlat, időpont kérés

Ennyit ihatsz, ha külföldön vezetsz

Egy pohár Guiness sör az asztalon

Hazánkban a zéró tolerancia van érvényben, azaz egy konyakmeggy elfogyasztása után sem szabad a volán mögé ülni, máshol viszont megengedőbbek a szabályok. Európa jelentős részében egy pohár sör vagy egy deci bor belefér, de az Egyesült Királyságban és Ciprus déli területein ennél több is. Megnéztük, hol mennyit ihat egy sofőr, mielőtt útnak indul.

Szigor itthon, és még hat másik országban

„Egy sör még belefér, nem?” – kérdezik sokszor egymástól a turisták, ha külföldön nyaralnak. Magyarországon ugyanis zéró tolerancia van érvényben a vezetést tekintve, ám mivel nincs egységes nemzetközi szabályozás, néhány más országban valóban belefér némi alkohol a sofőrnek, akkor sem lesz belőle baja, ha megszondáztatják egy közúti ellenőrzés során. Megnéztük, melyik európai országokban, mi a limit.

A legegyszerűbb, ha betartjuk az itthon megszokott zéró toleranciát, így elkerülhetjük a problémákat. Ugyanez a kötelező Észtországban, Azerbajdzsánban, Kazahsztánban, Romániában, Szlovákiában és Csehországban. Ahol 0,1, esetleg 0,2 ezrelékes a megengedett véralkoholszint, ott belefér egy konyakmeggy, de sokkal több nem. Előbbi a szabály Albániában, utóbbi Norvégiában, Ukrajnában, Lengyelországban, Észtországban, Monacóban és Svédországban. Náluk kicsivel engedékenyebb Fehéroroszország, Bosznia-Hercegovina, Georgia, Szerbia, Montenegró és Moldova (egyaránt 0,3 ezrelék), valamint Litvánia (0,4).

Iszik vagy vezet? Esetleg iszik és vezet?

A legtöbb országban az 0,5 ezreléket vezették be, ez már tényleg az a szint, amelybe belefér egy pohár sör vagy egy deci bor. Sörből a korsónyi, borból a két decis adag viszont már túllépi ezt. A 0,5-ös határt alkalmazzák Andorrában, Ausztriában, Belgiumban, Bulgáriában, Ciprus északi részén, Dániában, Észak-Macedóniában, Finnországban, Franciaországban, Görögországban, Hollandiában, Horvátországban, valamint Izland, Írország, Lettország, Liechtenstein, Luxemburg, Németország, Portugália, Olaszország, San Marino, Skócia, Spanyolország, Svájc, Szlovénia és Törökország területén.

Ennél is vannak „lazább” országok: az Egyesült Királyságban (a skótokat leszámítva) és Örményországban, valamint Európán kívül az Egyesült Államokban is 0,8 ezrelék a határ, míg Ciprus déli részén még a 0,9 ezrelék is belefér. Általánosságban nézve ez két sör, esetleg két deci bor lehet – persze minden emberre másként hat az alkohol, ezt érdemes figyelembe venni. Sok helyen az sem mindegy, mióta van meg a jogosítványunk: a spanyoloknál például legalább egy éve kell vezetnünk, hogy ihassunk.

Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!

Olajcsere, szűrő csere

Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.

Fékszerviz, fékjavítás

Személy és kisteher gépjárművek hidraulikus fékrendszereinek javítása, karbantartása. Pontos hibamegállapítás, gyors javítás, hogy autója mielőbb biztonsággal használható legyen.

Olajcsere, szűrő csere Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.

Kuplung javítás, kuplung csere

Kuplung rendszerek teljeskörű javítása, kuplung készletek cseréje rövid határidővel kedvező alkatrész árakkal.

Műszaki vizsgáztatás

A gépjármű forgalmi engedélyében szereplő éppen aktuális műszaki vizsga lejárati időpontjának meghosszabbítása egy erre kijelölt műszaki vizsga állomáson a gépjárművön elvégzett kötelező átvizsgálást követően.

Kipufogó javítás

Személy és kisteher gépjárművek kipufogó rendszereinek javítása, cseréje rövid határidővel, hogy a javítás után ismét a megszokott komfort érzete legyen vezetés közben.

Autó állapotfelmérés

Szakszerű és modern műszerekkel történő gépjármű vizsgálat, hogy Ön és családja nyugodtan autózhasson

Vezérműszíj csere, vezérlés javítás

Kötelezően előírt karbantartási művelet mely során a vezérműszíj és a hozzá szorosan kapcsolódó alkatrészek (szíjfeszítő, vezetőgörgő, vízszivattyú) cseréje történik. Vezérlés javításra a motorvezérlés felől hallható rendellenes hang esetén van szükség vagy egy felvillanó hibajelzés során eltárolt a vezérlés meghibásodására utaló hibakód miatt.

Autódiagnosztika

Hibajelzés esetén az autó elektromos berendezéseinek, vezérlőegységeinek vizsgálata naprakész márkafüggetlen vagy egyes típusoknál akár gyári diagnosztikai szoftverek segítségével.

Részecskeszűrő tisztítás

Másnéven DPF tisztítás. A meghibásodott részecskeszűrő rendszerek javítása, az eltömődött részecskeszűrők tisztítása.

Gumiszerviz

Személy és kisteherautók gumiabroncsainak cseréje és centrírozása akár 20” feletti felniátmérő esetén is. TPMS rendszerek javítása, defekttűrő ( Runflat ) abroncsok szakszerű cseréje. Szerelés és centrírozás nagy kapacitással.

Futómű beállítás

Nem megfelelő úttartás, rendellenes gumikopás vagy futómű alkatrész cseréje után elvégzendő művelet melyet a legkorszerűbb Hunter márkájú berendezéssel végzünk.

Autóklíma töltés, tisztítás, javítás

Személy és kisteher gépjárművek klímaberendezéseinek töltése R134A és R1234yf ( régi és új típusú ) klímagázzal, klímarendszerek javítása képesítéssel rendelkező kollégákkal. Klímatisztítás és utastér fertőtlenítés akár ózonos eljárással is.

Lengéscsillapító mérés

Instabil nem pontos úttartás esetén elsődleges diagnosztikai mérés mely során pontos értéket kap autója lengéscsillapítóinak %-os állapotáról. 30.000km-ként ajánlott vizsgálat.

Autófűtés és autóhűtés javítás

Gépjárműve hűtő-fűtő rendszerének akár megbontás nélküli hibamegállapítása, szakszerű javítása.

Autó akkumulátor csere, akkuszerviz

Gépjármű akkumulátorok vizsgálata, töltő rendszerek ellenőrzése, diagnosztikája. Hagyományos és AGM akkumulátorok cseréje, akkumulátor vezérlőegységek szükség szerinti alapbeállítása.

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa. Adatvédelemi szabályzat

Az üzenet küldése sikeres!

Köszönjük hogy felvette a kapcsolatot a KA Bosch Car Szerviz munkafelvételével, hamarosan válaszolunk levelére, vagy felhívjuk a megadott telefonszámon egyeztetés végett. Üdvözlettel: KA csapata