Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Időpont kérés

Ennyit ihatsz, ha külföldön vezetsz

Egy pohár Guiness sör az asztalon

Hazánkban a zéró tolerancia van érvényben, azaz egy konyakmeggy elfogyasztása után sem szabad a volán mögé ülni, máshol viszont megengedőbbek a szabályok. Európa jelentős részében egy pohár sör vagy egy deci bor belefér, de az Egyesült Királyságban és Ciprus déli területein ennél több is. Megnéztük, hol mennyit ihat egy sofőr, mielőtt útnak indul.

Szigor itthon, és még hat másik országban

„Egy sör még belefér, nem?” – kérdezik sokszor egymástól a turisták, ha külföldön nyaralnak. Magyarországon ugyanis zéró tolerancia van érvényben a vezetést tekintve, ám mivel nincs egységes nemzetközi szabályozás, néhány más országban valóban belefér némi alkohol a sofőrnek, akkor sem lesz belőle baja, ha megszondáztatják egy közúti ellenőrzés során. Megnéztük, melyik európai országokban, mi a limit.

A legegyszerűbb, ha betartjuk az itthon megszokott zéró toleranciát, így elkerülhetjük a problémákat. Ugyanez a kötelező Észtországban, Azerbajdzsánban, Kazahsztánban, Romániában, Szlovákiában és Csehországban. Ahol 0,1, esetleg 0,2 ezrelékes a megengedett véralkoholszint, ott belefér egy konyakmeggy, de sokkal több nem. Előbbi a szabály Albániában, utóbbi Norvégiában, Ukrajnában, Lengyelországban, Észtországban, Monacóban és Svédországban. Náluk kicsivel engedékenyebb Fehéroroszország, Bosznia-Hercegovina, Georgia, Szerbia, Montenegró és Moldova (egyaránt 0,3 ezrelék), valamint Litvánia (0,4).

Iszik vagy vezet? Esetleg iszik és vezet?

A legtöbb országban az 0,5 ezreléket vezették be, ez már tényleg az a szint, amelybe belefér egy pohár sör vagy egy deci bor. Sörből a korsónyi, borból a két decis adag viszont már túllépi ezt. A 0,5-ös határt alkalmazzák Andorrában, Ausztriában, Belgiumban, Bulgáriában, Ciprus északi részén, Dániában, Észak-Macedóniában, Finnországban, Franciaországban, Görögországban, Hollandiában, Horvátországban, valamint Izland, Írország, Lettország, Liechtenstein, Luxemburg, Németország, Portugália, Olaszország, San Marino, Skócia, Spanyolország, Svájc, Szlovénia és Törökország területén.

Ennél is vannak „lazább” országok: az Egyesült Királyságban (a skótokat leszámítva) és Örményországban, valamint Európán kívül az Egyesült Államokban is 0,8 ezrelék a határ, míg Ciprus déli részén még a 0,9 ezrelék is belefér. Általánosságban nézve ez két sör, esetleg két deci bor lehet – persze minden emberre másként hat az alkohol, ezt érdemes figyelembe venni. Sok helyen az sem mindegy, mióta van meg a jogosítványunk: a spanyoloknál például legalább egy éve kell vezetnünk, hogy ihassunk.

Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!

Olajcsere, szűrő csere  
Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.
Autódiagnosztika  
Hibajelzés esetén az autó elektromos berendezéseinek, vezérlőegységeinek vizsgálata naprakész márkafüggetlen vagy egyes típusoknál akár gyári diagnosztikai szoftverek segítségével.
Autó állapotfelmérés  
Szakszerű és modern műszerekkel történő gépjármű vizsgálat, hogy Ön és családja nyugodtan autózhasson.
Futómű beállítás  
Nem megfelelő úttartás, rendellenes gumikopás vagy futómű alkatrész cseréje után elvégzendő művelet melyet a legkorszerűbb Hunter márkájú berendezéssel végzünk.
Vezérműszíj csere, vezérlés javítás  
Kötelezően előírt karbantartási művelet mely során a vezérműszíj és a hozzá szorosan kapcsolódó alkatrészek (szíjfeszítő, vezetőgörgő, vízszivattyú) cseréje történik. Vezérlés javításra a motorvezérlés felől hallható rendellenes hang esetén van szükség vagy egy felvillanó hibajelzés során eltárolt a vezérlés meghibásodására utaló hibakód miatt.
Fékszerviz, fékjavítás  
Személy és kisteher gépjárművek hidraulikus fékrendszereinek javítása, karbantartása. Pontos hibamegállapítás, gyors javítás, hogy autója mielőbb biztonsággal használható legyen.
Klímatöltés, tisztítás, javítás  
Személy és kisteher gépjárművek klímaberendezéseinek töltése R134A és R1234yf ( régi és új típusú ) klímagázzal, klímarendszerek javítása képesítéssel rendelkező kollégákkal. Klímatisztítás és utastér fertőtlenítés akár ózonos eljárással is.
Automata váltó olajcsere  
Automata váltó olajcsere átöblítéses gépi automata eljárással.
Kuplung javítás, kuplung csere  
Kuplung rendszerek teljeskörű javítása, kuplung készletek cseréje rövid határidővel kedvező alkatrész árakkal.
Műszaki vizsgáztatás  
A gépjármű forgalmi engedélyében szereplő éppen aktuális műszaki vizsga lejárati időpontjának meghosszabbítása egy erre kijelölt műszaki vizsga állomáson a gépjárművön elvégzett kötelező átvizsgálást követően.
Részecskeszűrő tisztítás  
Másnéven DPF tisztítás. A meghibásodott részecskeszűrő rendszerek javítása, az eltömődött részecskeszűrők tisztítása.
Kipufogó javítás  
Személy és kisteher gépjárművek kipufogó rendszereinek javítása, cseréje rövid határidővel, hogy a javítás után ismét a megszokott komfort érzete legyen vezetés közben.
Lengéscsillapító mérés  
Instabil nem pontos úttartás esetén elsődleges diagnosztikai mérés mely során pontos értéket kap autója lengéscsillapítóinak %-os állapotáról. 30.000km-ként ajánlott vizsgálat.
Gumiszerviz  
Személy és kisteherautók gumiabroncsainak cseréje és centrírozása akár 20” feletti felniátmérő esetén is. TPMS rendszerek javítása, defekttűrő ( Runflat ) abroncsok szakszerű cseréje. Szerelés és centrírozás nagy kapacitással.
Autófűtés és autóhűtés javítás  
Gépjárműve hűtő-fűtő rendszerének akár megbontás nélküli hibamegállapítása, szakszerű javítása.
Autó akkumulátor csere, akkuszerviz  
Gépjármű akkumulátorok vizsgálata, töltő rendszerek ellenőrzése, diagnosztikája. Hagyományos és AGM akkumulátorok cseréje, akkumulátor vezérlőegységek szükség szerinti alapbeállítása.
Dióhéjas szívórendszer tisztítás  
Masszív koromlerakódás borítja a közvetlen befecskendezéses benzinmotorja szívószelepét vagy diesel autója szívósorát? Ne várjon addig, amíg ez problémát okoz!
idő

Tisztelt Ügyfeleink!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy autószerviz műhelyünk 2024.05.20-án ZÁRVA tart. 2024.05.21-től a megszokott nyitvatartási rendben várjuk Önöket!

Az üzenet küldése sikeres!

Köszönjük hogy felvette a kapcsolatot a KA Bosch Car Szerviz munkafelvételével, hamarosan válaszolunk levelére, vagy felhívjuk a megadott telefonszámon egyeztetés végett.
Üdvözlettel: KA csapata