fbpx

Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Árajánlat, időpont kérés

Segítség! Füstöl a motortér

motortér a nyári melegben

Nyaranta számos esetben láthatunk autósokat az út szélén, nyitott motorháztetővel, füstölő motorral. Ez valójában nem füst, hanem gőz, ami a motor túlmelegedésének köszönhető. Nyilván egyik autótulajdonos sem szeretne ilyen helyzetbe kerülni. Eláruljuk, hogyan előzhető meg, hogy vezetés közben gőz törjön fel a motorháztető alól.

Mi okozhatja a motor túlmelegedését?

A motor túlmelegedése bármely gépjárműnél előfordulhat. A túlmelegedésre a műszerfalon lévő, motor hőmérsékletét jelző tű is utal, mely ilyen helyzetben a piros zónába kerül. A motor túlmelegedése a hengerfej deformálódását és a dugattyú beragadását is eredményezheti. Mi okozhatja a motor túlmelegedését? A probléma hátterében többnyire karbantartási problémák állnak. Az autó hűtőrendszerének meg kellene óvnia a motort a túlmelegedéstől. Annak érdekében, hogy a hűtőrendszer tudja végezni a dolgát, fontos, hogy ne kerüljön tiszta víz a tartályba. Kizárólag speciális hűtőfolyadék képes megfelelően hűteni a motort, ráadásul korróziógátló szerepe is van. Továbbá fontos, hogy mindig legyen az autóban tartalék hűtővíz és érdemes rendszeresen ellenőriztetni a hűtési rendszert egy szakemberrel. Mindenképpen érdemes betartani ezeket a tanácsokat, hiszen költséges a hűtési rendszer javíttatása. A túlmelegedést okozhatja a nyomás sapka elhasználódása is, mely megakadályozza a hűtőrendszer megfelelő működését. Mindemellett a radiátor tömlő meghibásodása is állhat a motor túlmelegedése mögött, hiszen akadályozhatja a hűtőfolyadék áramlását. Az említetteken kívül okozhat túlmelegedést a vízszivattyút hajtó szíj elcsúszása, elszakadása vagy meglazulása is.

Mi a teendő a motor túlmelegedése esetén?

A motor túlmelegedése esetén mindenképpen le kell térni az út szélére és le kell állítani az autót, hiszen a túlmelegedés rövid távon is tönkreteheti a motort. Ezt követően óvatosan ki kell nyitni a motorháztetőt, hogy a gőz távozzon. Fontos, hogy nem szabad hozzáérni a hűtősapkához, amíg a motor meleg, mivel a gőz égési sérüléseket okozhat. A motor lehűlését követően amennyiben szükséges, fel kell tölteni a hűtőfolyadékot. Továbbá érdemes felkeresni egy megbízható szakembert, aki alaposan átnézi a hűtőrendszert és megkeresi a szivárgás helyét. Mi a teendő, ha nem lehet megállni? Csökkenteni kell a motor terhelését. Például a klíma kikapcsolásával vagy a fűtés bekapcsolásával. Utóbbi elsőre talán nem tűnik logikusnak, azonban hatásos, hiszen a motor hőjének egy része így távozni tud a fűtőradiátoron keresztül. Minden esetben járjunk el nagyon óvatosan!

Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!

Olajcsere, szűrő csere

Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.

Fékszerviz, fékjavítás

Személy és kisteher gépjárművek hidraulikus fékrendszereinek javítása, karbantartása. Pontos hibamegállapítás, gyors javítás, hogy autója mielőbb biztonsággal használható legyen.

Olajcsere, szűrő csere Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.

Kuplung javítás, kuplung csere

Kuplung rendszerek teljeskörű javítása, kuplung készletek cseréje rövid határidővel kedvező alkatrész árakkal.

Műszaki vizsgáztatás

A gépjármű forgalmi engedélyében szereplő éppen aktuális műszaki vizsga lejárati időpontjának meghosszabbítása egy erre kijelölt műszaki vizsga állomáson a gépjárművön elvégzett kötelező átvizsgálást követően.

Kipufogó javítás

Személy és kisteher gépjárművek kipufogó rendszereinek javítása, cseréje rövid határidővel, hogy a javítás után ismét a megszokott komfort érzete legyen vezetés közben.

Autó állapotfelmérés

Szakszerű és modern műszerekkel történő gépjármű vizsgálat, hogy Ön és családja nyugodtan autózhasson

Vezérműszíj csere, vezérlés javítás

Kötelezően előírt karbantartási művelet mely során a vezérműszíj és a hozzá szorosan kapcsolódó alkatrészek (szíjfeszítő, vezetőgörgő, vízszivattyú) cseréje történik. Vezérlés javításra a motorvezérlés felől hallható rendellenes hang esetén van szükség vagy egy felvillanó hibajelzés során eltárolt a vezérlés meghibásodására utaló hibakód miatt.

Autódiagnosztika

Hibajelzés esetén az autó elektromos berendezéseinek, vezérlőegységeinek vizsgálata naprakész márkafüggetlen vagy egyes típusoknál akár gyári diagnosztikai szoftverek segítségével.

Részecskeszűrő tisztítás

Másnéven DPF tisztítás. A meghibásodott részecskeszűrő rendszerek javítása, az eltömődött részecskeszűrők tisztítása.

Gumiszerviz

Személy és kisteherautók gumiabroncsainak cseréje és centrírozása akár 20” feletti felniátmérő esetén is. TPMS rendszerek javítása, defekttűrő ( Runflat ) abroncsok szakszerű cseréje. Szerelés és centrírozás nagy kapacitással.

Futómű beállítás

Nem megfelelő úttartás, rendellenes gumikopás vagy futómű alkatrész cseréje után elvégzendő művelet melyet a legkorszerűbb Hunter márkájú berendezéssel végzünk.

Autóklíma töltés, tisztítás, javítás

Személy és kisteher gépjárművek klímaberendezéseinek töltése R134A és R1234yf ( régi és új típusú ) klímagázzal, klímarendszerek javítása képesítéssel rendelkező kollégákkal. Klímatisztítás és utastér fertőtlenítés akár ózonos eljárással is.

Lengéscsillapító mérés

Instabil nem pontos úttartás esetén elsődleges diagnosztikai mérés mely során pontos értéket kap autója lengéscsillapítóinak %-os állapotáról. 30.000km-ként ajánlott vizsgálat.

Autófűtés és autóhűtés javítás

Gépjárműve hűtő-fűtő rendszerének akár megbontás nélküli hibamegállapítása, szakszerű javítása.

Autó akkumulátor csere, akkuszerviz

Gépjármű akkumulátorok vizsgálata, töltő rendszerek ellenőrzése, diagnosztikája. Hagyományos és AGM akkumulátorok cseréje, akkumulátor vezérlőegységek szükség szerinti alapbeállítása.

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa. Adatvédelemi szabályzat

Az üzenet küldése sikeres!

Köszönjük hogy felvette a kapcsolatot a KA Bosch Car Szerviz munkafelvételével, hamarosan válaszolunk levelére, vagy felhívjuk a megadott telefonszámon egyeztetés végett.

Tájékoztatjuk, hogy 2021.12.24. és 2022.01.02. között ZÁRVA tartunk. 2022.01.03-tól a megszokott nyitvatartási rendben várjuk Önöket!

Üdvözlettel: KA csapata