Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Időpont kérés

Segítség! Füstöl a motortér

motortér a nyári melegben

Nyaranta számos esetben láthatunk autósokat az út szélén, nyitott motorháztetővel, füstölő motorral. Ez valójában nem füst, hanem gőz, ami a motor túlmelegedésének köszönhető. Nyilván egyik autótulajdonos sem szeretne ilyen helyzetbe kerülni. Eláruljuk, hogyan előzhető meg, hogy vezetés közben gőz törjön fel a motorháztető alól.

Mi okozhatja a motor túlmelegedését?

A motor túlmelegedése bármely gépjárműnél előfordulhat. A túlmelegedésre a műszerfalon lévő, motor hőmérsékletét jelző tű is utal, mely ilyen helyzetben a piros zónába kerül. A motor túlmelegedése a hengerfej deformálódását és a dugattyú beragadását is eredményezheti. Mi okozhatja a motor túlmelegedését? A probléma hátterében többnyire karbantartási problémák állnak. Az autó hűtőrendszerének meg kellene óvnia a motort a túlmelegedéstől. Annak érdekében, hogy a hűtőrendszer tudja végezni a dolgát, fontos, hogy ne kerüljön tiszta víz a tartályba. Kizárólag speciális hűtőfolyadék képes megfelelően hűteni a motort, ráadásul korróziógátló szerepe is van. Továbbá fontos, hogy mindig legyen az autóban tartalék hűtővíz és érdemes rendszeresen ellenőriztetni a hűtési rendszert egy szakemberrel. Mindenképpen érdemes betartani ezeket a tanácsokat, hiszen költséges a hűtési rendszer javíttatása. A túlmelegedést okozhatja a nyomás sapka elhasználódása is, mely megakadályozza a hűtőrendszer megfelelő működését. Mindemellett a radiátor tömlő meghibásodása is állhat a motor túlmelegedése mögött, hiszen akadályozhatja a hűtőfolyadék áramlását. Az említetteken kívül okozhat túlmelegedést a vízszivattyút hajtó szíj elcsúszása, elszakadása vagy meglazulása is.

Mi a teendő a motor túlmelegedése esetén?

A motor túlmelegedése esetén mindenképpen le kell térni az út szélére és le kell állítani az autót, hiszen a túlmelegedés rövid távon is tönkreteheti a motort. Ezt követően óvatosan ki kell nyitni a motorháztetőt, hogy a gőz távozzon. Fontos, hogy nem szabad hozzáérni a hűtősapkához, amíg a motor meleg, mivel a gőz égési sérüléseket okozhat. A motor lehűlését követően amennyiben szükséges, fel kell tölteni a hűtőfolyadékot. Továbbá érdemes felkeresni egy megbízható szakembert, aki alaposan átnézi a hűtőrendszert és megkeresi a szivárgás helyét. Mi a teendő, ha nem lehet megállni? Csökkenteni kell a motor terhelését. Például a klíma kikapcsolásával vagy a fűtés bekapcsolásával. Utóbbi elsőre talán nem tűnik logikusnak, azonban hatásos, hiszen a motor hőjének egy része így távozni tud a fűtőradiátoron keresztül. Minden esetben járjunk el nagyon óvatosan!

Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!

Olajcsere, szűrő csere  
Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.
Autódiagnosztika  
Hibajelzés esetén az autó elektromos berendezéseinek, vezérlőegységeinek vizsgálata naprakész márkafüggetlen vagy egyes típusoknál akár gyári diagnosztikai szoftverek segítségével.
Autó állapotfelmérés  
Szakszerű és modern műszerekkel történő gépjármű vizsgálat, hogy Ön és családja nyugodtan autózhasson.
Futómű beállítás  
Nem megfelelő úttartás, rendellenes gumikopás vagy futómű alkatrész cseréje után elvégzendő művelet melyet a legkorszerűbb Hunter márkájú berendezéssel végzünk.
Vezérműszíj csere, vezérlés javítás  
Kötelezően előírt karbantartási művelet mely során a vezérműszíj és a hozzá szorosan kapcsolódó alkatrészek (szíjfeszítő, vezetőgörgő, vízszivattyú) cseréje történik. Vezérlés javításra a motorvezérlés felől hallható rendellenes hang esetén van szükség vagy egy felvillanó hibajelzés során eltárolt a vezérlés meghibásodására utaló hibakód miatt.
Fékszerviz, fékjavítás  
Személy és kisteher gépjárművek hidraulikus fékrendszereinek javítása, karbantartása. Pontos hibamegállapítás, gyors javítás, hogy autója mielőbb biztonsággal használható legyen.
Klímatöltés, tisztítás, javítás  
Személy és kisteher gépjárművek klímaberendezéseinek töltése R134A és R1234yf ( régi és új típusú ) klímagázzal, klímarendszerek javítása képesítéssel rendelkező kollégákkal. Klímatisztítás és utastér fertőtlenítés akár ózonos eljárással is.
Automata váltó olajcsere  
Automata váltó olajcsere átöblítéses gépi automata eljárással.
Kuplung javítás, kuplung csere  
Kuplung rendszerek teljeskörű javítása, kuplung készletek cseréje rövid határidővel kedvező alkatrész árakkal.
Műszaki vizsgáztatás  
A gépjármű forgalmi engedélyében szereplő éppen aktuális műszaki vizsga lejárati időpontjának meghosszabbítása egy erre kijelölt műszaki vizsga állomáson a gépjárművön elvégzett kötelező átvizsgálást követően.
Részecskeszűrő tisztítás  
Másnéven DPF tisztítás. A meghibásodott részecskeszűrő rendszerek javítása, az eltömődött részecskeszűrők tisztítása.
Kipufogó javítás  
Személy és kisteher gépjárművek kipufogó rendszereinek javítása, cseréje rövid határidővel, hogy a javítás után ismét a megszokott komfort érzete legyen vezetés közben.
Lengéscsillapító mérés  
Instabil nem pontos úttartás esetén elsődleges diagnosztikai mérés mely során pontos értéket kap autója lengéscsillapítóinak %-os állapotáról. 30.000km-ként ajánlott vizsgálat.
Gumiszerviz  
Személy és kisteherautók gumiabroncsainak cseréje és centrírozása akár 20” feletti felniátmérő esetén is. TPMS rendszerek javítása, defekttűrő ( Runflat ) abroncsok szakszerű cseréje. Szerelés és centrírozás nagy kapacitással.
Autófűtés és autóhűtés javítás  
Gépjárműve hűtő-fűtő rendszerének akár megbontás nélküli hibamegállapítása, szakszerű javítása.
Autó akkumulátor csere, akkuszerviz  
Gépjármű akkumulátorok vizsgálata, töltő rendszerek ellenőrzése, diagnosztikája. Hagyományos és AGM akkumulátorok cseréje, akkumulátor vezérlőegységek szükség szerinti alapbeállítása.
Dióhéjas szívórendszer tisztítás  
Masszív koromlerakódás borítja a közvetlen befecskendezéses benzinmotorja szívószelepét vagy diesel autója szívósorát? Ne várjon addig, amíg ez problémát okoz!
idő

Tisztelt Ügyfeleink!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy autószerviz műhelyünk 2024.05.20-án ZÁRVA tart. 2024.05.21-től a megszokott nyitvatartási rendben várjuk Önöket!

Az üzenet küldése sikeres!

Köszönjük hogy felvette a kapcsolatot a KA Bosch Car Szerviz munkafelvételével, hamarosan válaszolunk levelére, vagy felhívjuk a megadott telefonszámon egyeztetés végett.
Üdvözlettel: KA csapata