Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Időpont kérés

Segítség! Füstöl a motortér

motortér a nyári melegben

Nyaranta számos esetben láthatunk autósokat az út szélén, nyitott motorháztetővel, füstölő motorral. Ez valójában nem füst, hanem gőz, ami a motor túlmelegedésének köszönhető. Nyilván egyik autótulajdonos sem szeretne ilyen helyzetbe kerülni. Eláruljuk, hogyan előzhető meg, hogy vezetés közben gőz törjön fel a motorháztető alól.

Mi okozhatja a motor túlmelegedését?

A motor túlmelegedése bármely gépjárműnél előfordulhat. A túlmelegedésre a műszerfalon lévő, motor hőmérsékletét jelző tű is utal, mely ilyen helyzetben a piros zónába kerül. A motor túlmelegedése a hengerfej deformálódását és a dugattyú beragadását is eredményezheti. Mi okozhatja a motor túlmelegedését? A probléma hátterében többnyire karbantartási problémák állnak. Az autó hűtőrendszerének meg kellene óvnia a motort a túlmelegedéstől. Annak érdekében, hogy a hűtőrendszer tudja végezni a dolgát, fontos, hogy ne kerüljön tiszta víz a tartályba. Kizárólag speciális hűtőfolyadék képes megfelelően hűteni a motort, ráadásul korróziógátló szerepe is van. Továbbá fontos, hogy mindig legyen az autóban tartalék hűtővíz és érdemes rendszeresen ellenőriztetni a hűtési rendszert egy szakemberrel. Mindenképpen érdemes betartani ezeket a tanácsokat, hiszen költséges a hűtési rendszer javíttatása. A túlmelegedést okozhatja a nyomás sapka elhasználódása is, mely megakadályozza a hűtőrendszer megfelelő működését. Mindemellett a radiátor tömlő meghibásodása is állhat a motor túlmelegedése mögött, hiszen akadályozhatja a hűtőfolyadék áramlását. Az említetteken kívül okozhat túlmelegedést a vízszivattyút hajtó szíj elcsúszása, elszakadása vagy meglazulása is.

Mi a teendő a motor túlmelegedése esetén?

A motor túlmelegedése esetén mindenképpen le kell térni az út szélére és le kell állítani az autót, hiszen a túlmelegedés rövid távon is tönkreteheti a motort. Ezt követően óvatosan ki kell nyitni a motorháztetőt, hogy a gőz távozzon. Fontos, hogy nem szabad hozzáérni a hűtősapkához, amíg a motor meleg, mivel a gőz égési sérüléseket okozhat. A motor lehűlését követően amennyiben szükséges, fel kell tölteni a hűtőfolyadékot. Továbbá érdemes felkeresni egy megbízható szakembert, aki alaposan átnézi a hűtőrendszert és megkeresi a szivárgás helyét. Mi a teendő, ha nem lehet megállni? Csökkenteni kell a motor terhelését. Például a klíma kikapcsolásával vagy a fűtés bekapcsolásával. Utóbbi elsőre talán nem tűnik logikusnak, azonban hatásos, hiszen a motor hőjének egy része így távozni tud a fűtőradiátoron keresztül. Minden esetben járjunk el nagyon óvatosan!

Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!

Olajcsere, szűrő csere  
Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.
Fékszerviz, fékjavítás  
Személy és kisteher gépjárművek hidraulikus fékrendszereinek javítása, karbantartása. Pontos hibamegállapítás, gyors javítás, hogy autója mielőbb biztonsággal használható legyen.