Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Időpont kérés

Országok, ahol semmi sem takarhat az autó szélvédőjének látóterébe

Ha külföldre indulunk, nem árt előtte utánajárni a helyi szokásoknak. Egy-két autózással kapcsolatos információ még jól jöhet, ha nem szeretnénk rosszabb esetben akár több ezer eurós bírságokat fizetni. Nézzük például, hogy egyes országokban mit tehetünk a szélvédőre, vagy elé, és mit nem?

Mi a helyzet itthon?

Magyarországon túl sok megkötés nincs, egyetlen dologra kell figyelni, hogy úgy helyezzünk el bármit a szélvédőn, előtte vagy a műszerfal tetején, hogy az a vezetőt ne akadályozza a kilátásban. Szabadon lehet menetrögzítő kamerát használni, bár azt nem árt tudni, hogy a felvételek bemutatásával óvatosan illik bánni, hiszen a rajta szereplők személyiségi jogait nem sérthetjük meg. Felragaszthatjuk a telefontartót is az üvegre, ha úgy tartja kedvünk, és teleaggathatjuk különböző színekben pompázó, fenyő alakú illatosítóval a visszapillantó tükröt, ha úgy látjuk jónak. Egy-két plüssel kiegészülve egészen le tudjuk szűkíteni a látóteret, ugyanakkor nem jellemző itthon, hogy emiatt büntetnének a rend éber őrei. Persze, ha felültetünk egy félméteres Teddy mackót a műszerfal tetejére, vagy fellógatunk egy húszcentis, céllövöldében nyert plüss unikornist a visszapillantó tükör tartójára, akkor jó eséllyel meg fog állítani a rendőr, hogy ön- és közveszélyesen közlekedünk, még akár pénzbírságra is számíthatunk. Az európai országok nagy részében ennél azért szigorúbbak azokkal, akik úgy helyeznek el bármit a szélvédő környékére, hogy kitakarnak valamennyit a látótérből.

Mire figyeljünk az európai országokban?

A kontinens legtöbb országában nincs nagy különbség a magyarhoz képest, ha csak a szabályozást nézzük, kivéve talán az, hogy sokkal szigorúbban büntetnek a kihágásokért, mint nálunk. A fedélzeti kamerát például, már persze, ha engedik, szinte mindenhol kötelezően a visszapillantó tükör mögé kell helyezni, hiszen ott nem takar ki semmit a sofőrnek a kilátásból. A menetrögzítő kamerákkal kapcsolatban a lényegi különbségek a felvételek esetében jelentkeznek. Van, ahol egyáltalán nem lehet közzé tenni őket, olyan is előfordul, ahol publikálható, de ki kell takarni minden olyan elemet, amelyről felismerhetővé válik a felvételen szereplő: arcokat, rendszámtáblát, házszámot. A rögzített videót például Franciaországban, bűncselekmény esetén át kell adni a rendőrségnek, a belgáknál csak akkor használható, ha minden rajta szereplőt értesítünk róla, hogy kiadjuk a felvételt. Svájcban hasonló a helyzet, annyi különbséggel, hogy csak úgy nem filmezgethetünk a nagyvilágba, nyomós okunk kell, hogy legyen a felvétel bekapcsolásához. Mint például egy baleset. Van értelme? Nem sok, hiszen nem túl életszerű, hogy közvetlenül egy ütközés előtt még gyorsan rányomunk a bekapcsoló gombra, hogy így bizonyítsuk, hogy nem mi voltunk a hibásak. Sokkal szigorúbbak a Luxemburgiak, ahol tilos a kamera használata, a Portugálok pedig már akkor is büntethetnek, ha a közúti ellenőrzés során megtalálják az autóban. Persze ne csak a menetrögzítő kamerák a kérdésesek külföldön sem. A visszapillantó tükörre helyezett díszeket nem igazán tűrik sehol, talán a britek büntetnek érte a leginkább. A telefontartó elhelyezése pedig sokkal inkább jellemző a klíma rácsain, mint a szélvédőn, abból nem lehet baj. Összességében az európai országok között nincs vita: a legfontosabb a biztonságos közlekedés, ehhez pedig szükséges, hogy minél nagyobb területet belásson az autóvezető, hogy időben tudjon reagálni egy hirtelen bekövetkező helyzetre. A különbség elsősorban az ellenőrzésben, és a büntetés mértékében keresendő.

Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!

Olajcsere, szűrő csere  
Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.
Autódiagnosztika  
Hibajelzés esetén az autó elektromos berendezéseinek, vezérlőegységeinek vizsgálata naprakész márkafüggetlen vagy egyes típusoknál akár gyári diagnosztikai szoftverek segítségével.
Autó állapotfelmérés  
Szakszerű és modern műszerekkel történő gépjármű vizsgálat, hogy Ön és családja nyugodtan autózhasson.
Futómű beállítás  
Nem megfelelő úttartás, rendellenes gumikopás vagy futómű alkatrész cseréje után elvégzendő művelet melyet a legkorszerűbb Hunter márkájú berendezéssel végzünk.
Vezérműszíj csere, vezérlés javítás  
Kötelezően előírt karbantartási művelet mely során a vezérműszíj és a hozzá szorosan kapcsolódó alkatrészek (szíjfeszítő, vezetőgörgő, vízszivattyú) cseréje történik. Vezérlés javításra a motorvezérlés felől hallható rendellenes hang esetén van szükség vagy egy felvillanó hibajelzés során eltárolt a vezérlés meghibásodására utaló hibakód miatt.
Fékszerviz, fékjavítás  
Személy és kisteher gépjárművek hidraulikus fékrendszereinek javítása, karbantartása. Pontos hibamegállapítás, gyors javítás, hogy autója mielőbb biztonsággal használható legyen.
Klímatöltés, tisztítás, javítás  
Személy és kisteher gépjárművek klímaberendezéseinek töltése R134A és R1234yf ( régi és új típusú ) klímagázzal, klímarendszerek javítása képesítéssel rendelkező kollégákkal. Klímatisztítás és utastér fertőtlenítés akár ózonos eljárással is.
Automata váltó olajcsere  
Automata váltó olajcsere átöblítéses gépi automata eljárással.
Kuplung javítás, kuplung csere  
Kuplung rendszerek teljeskörű javítása, kuplung készletek cseréje rövid határidővel kedvező alkatrész árakkal.
Műszaki vizsgáztatás  
A gépjármű forgalmi engedélyében szereplő éppen aktuális műszaki vizsga lejárati időpontjának meghosszabbítása egy erre kijelölt műszaki vizsga állomáson a gépjárművön elvégzett kötelező átvizsgálást követően.
Részecskeszűrő tisztítás  
Másnéven DPF tisztítás. A meghibásodott részecskeszűrő rendszerek javítása, az eltömődött részecskeszűrők tisztítása.
Kipufogó javítás  
Személy és kisteher gépjárművek kipufogó rendszereinek javítása, cseréje rövid határidővel, hogy a javítás után ismét a megszokott komfort érzete legyen vezetés közben.
Lengéscsillapító mérés  
Instabil nem pontos úttartás esetén elsődleges diagnosztikai mérés mely során pontos értéket kap autója lengéscsillapítóinak %-os állapotáról. 30.000km-ként ajánlott vizsgálat.
Gumiszerviz  
Személy és kisteherautók gumiabroncsainak cseréje és centrírozása akár 20” feletti felniátmérő esetén is. TPMS rendszerek javítása, defekttűrő ( Runflat ) abroncsok szakszerű cseréje. Szerelés és centrírozás nagy kapacitással.
Autófűtés és autóhűtés javítás  
Gépjárműve hűtő-fűtő rendszerének akár megbontás nélküli hibamegállapítása, szakszerű javítása.
Autó akkumulátor csere, akkuszerviz  
Gépjármű akkumulátorok vizsgálata, töltő rendszerek ellenőrzése, diagnosztikája. Hagyományos és AGM akkumulátorok cseréje, akkumulátor vezérlőegységek szükség szerinti alapbeállítása.
Dióhéjas szívórendszer tisztítás  
Masszív koromlerakódás borítja a közvetlen befecskendezéses benzinmotorja szívószelepét vagy diesel autója szívósorát? Ne várjon addig, amíg ez problémát okoz!
idő

Tisztelt Ügyfeleink!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy autószerviz műhelyünk 2024.05.20-án ZÁRVA tart. 2024.05.21-től a megszokott nyitvatartási rendben várjuk Önöket!

Az üzenet küldése sikeres!

Köszönjük hogy felvette a kapcsolatot a KA Bosch Car Szerviz munkafelvételével, hamarosan válaszolunk levelére, vagy felhívjuk a megadott telefonszámon egyeztetés végett.
Üdvözlettel: KA csapata