Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Időpont kérés

Mit tehetünk akkor, ha előreláthatólag hónapokig állni fog a villanyautónk?

Az autót, legyen az bármilyen, azért vásároljuk meg, hogy megkönnyítsük az életünket. Könnyebben, gyorsabban és kényelmesen juthatunk el általa dolgozni, bevásárolni vagy éppen nyaralni. Van azonban olyan élethelyzet, hogy nincs rá szükség és hosszú hónapokig nem használjuk. Mire figyeljünk, ha sokáig fog állni a villanyautónk?

Tároljuk megfelelő helyen!

A villanyautó a belső égésű motorral ellentétben nem használ motorolajat, így nem kell attól tartani, hogy a hosszú ideig használaton kívüli kocsinál károkat okoz a motorban. Ettől függetlenül érdemes hasonló körülmények között tárolni mindkettőt, ha tudjuk, hogy nem fogunk vele a közeljövőben közlekedni. A legjobb egy fűtött, zárt garázs, ahol nincs kitéve a gépjármű az időjárási viszontagságoknak. A szél, a por, a pára ugyanis ugyanúgy tud galibát okozni a fémes alkatrészekben, a villanyautókban is. Arról nem is beszélve, hogy az utcán hagyott járművet nem védi semmi a fagytól, a napsugárzástól, a jégesőtől, a leszakadó ágaktól és persze a rápotyogó madárürüléktől sem. Ennél az is jobb megoldás, ha beruházunk egy jó minőségű autóponyvára és lefedjük a járművet arra az időszakra, amíg használaton kívül lesz. Ne sajnáljuk rá a pénzt, a rosszabb ponyvák alá könnyen bejuthat a por és a pára, így ezek alkalmazásával nem sokat tettünk az autó állapotának megőrzéséért. Ne parkoljunk vele a fűre sem, hiszen a talajnak van némi kipárolgása, amely szintén elősegítheti a korrodációt a hosszú ideig álló autók fém elemeiben. Ha megtaláltuk a megfelelő helyet az elektromos autónknak, akkor mit tehetünk még, hogy a legjobb állapotban várjon ránk, amíg újra használni nem kezdjük?

Az akkumulátorok

A legfontosabb teendőnk, hogy ügyeljünk rá, hogy az akkumulátorok rendben legyenek. Néhány hétnyi pihenés nem okoz gondot a villanyautóknak, azonban pár hónap alatt ezek az elemek le tudnak merülni. A legnagyobb gondot a 12V-s akku tudja okozni: ez ugyanis aránylag gyorsan elgyengül, az elektromos autó nagyfeszültségű akkumulátora pedig próbálja életben tartani, aminek hatására az is le fog rövid időn belül merülni. A megoldást az jelentheti, ha kiiktatjuk az állás idejére a 12V-s akkumulátort. Ehhez nem kell mást tennünk, mint felnyitni a motorháztetőt, várni pár percet, amíg teljesen elalszik a kocsi, majd leszedni a 12V-s akku könnyebben leszedhető saruját. Néhány hetes tárolásnál elegendő, ha minden időzített elektronikát kikapcsolunk, azonban nagyobb leállásnál csak ez a módszer a megfelelő ahhoz, hogy használható állapotban ülhessünk bele újra az autóba a pihenőidő letelte után. A másik fontos szempont a tárolás megkezdésekor, hogy minél hosszabb ideig akarjuk parkoltatni a járművet, annál alacsonyabb töltöttségen kell hagynunk a nagyfeszültségű akkumulátort. Felesleges ugyanakkor száz százalékon hagynunk, ezzel csak a tűzveszélyességet növeljük. Két-három hónap esetén elegendő lehet a hatvan-nyolcvan százalékos töltöttség, ugyanakkor ennél hosszabb időszakra a negyven százalék körüli állapot az optimális. Ezzel ugyanis a kocsi akár egy-másfél évet is kibír. Ez alatti töltöttség esetén már az önkisülés lehetősége áll fenn, főleg télen. Ha újra használatba vesszük a villanyautót, akkor elsőként a 12V-s akkumulátort ellenőrizzük le és szükség esetén töltsük is fel, ellenkező esetben, a gyenge elem miatt hibakódok tömkelegével találhatjuk magunkat szembe. Másrészt arra is készüljünk fel, hogy a nagyfeszültségű akkunál az első két-három töltés hosszabb időt is igénybe vehet, de ez normális jelenség, ezután vissza fogja nyerni megszokott állapotát.

Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!

Olajcsere, szűrő csere  
Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.
Autódiagnosztika  
Hibajelzés esetén az autó elektromos berendezéseinek, vezérlőegységeinek vizsgálata naprakész márkafüggetlen vagy egyes típusoknál akár gyári diagnosztikai szoftverek segítségével.
Autó állapotfelmérés  
Szakszerű és modern műszerekkel történő gépjármű vizsgálat, hogy Ön és családja nyugodtan autózhasson.
Futómű beállítás  
Nem megfelelő úttartás, rendellenes gumikopás vagy futómű alkatrész cseréje után elvégzendő művelet melyet a legkorszerűbb Hunter márkájú berendezéssel végzünk.
Vezérműszíj csere, vezérlés javítás  
Kötelezően előírt karbantartási művelet mely során a vezérműszíj és a hozzá szorosan kapcsolódó alkatrészek (szíjfeszítő, vezetőgörgő, vízszivattyú) cseréje történik. Vezérlés javításra a motorvezérlés felől hallható rendellenes hang esetén van szükség vagy egy felvillanó hibajelzés során eltárolt a vezérlés meghibásodására utaló hibakód miatt.
Fékszerviz, fékjavítás  
Személy és kisteher gépjárművek hidraulikus fékrendszereinek javítása, karbantartása. Pontos hibamegállapítás, gyors javítás, hogy autója mielőbb biztonsággal használható legyen.
Klímatöltés, tisztítás, javítás  
Személy és kisteher gépjárművek klímaberendezéseinek töltése R134A és R1234yf ( régi és új típusú ) klímagázzal, klímarendszerek javítása képesítéssel rendelkező kollégákkal. Klímatisztítás és utastér fertőtlenítés akár ózonos eljárással is.
Automata váltó olajcsere  
Automata váltó olajcsere átöblítéses gépi automata eljárással.
Kuplung javítás, kuplung csere  
Kuplung rendszerek teljeskörű javítása, kuplung készletek cseréje rövid határidővel kedvező alkatrész árakkal.
Műszaki vizsgáztatás  
A gépjármű forgalmi engedélyében szereplő éppen aktuális műszaki vizsga lejárati időpontjának meghosszabbítása egy erre kijelölt műszaki vizsga állomáson a gépjárművön elvégzett kötelező átvizsgálást követően.
Részecskeszűrő tisztítás  
Másnéven DPF tisztítás. A meghibásodott részecskeszűrő rendszerek javítása, az eltömődött részecskeszűrők tisztítása.
Kipufogó javítás  
Személy és kisteher gépjárművek kipufogó rendszereinek javítása, cseréje rövid határidővel, hogy a javítás után ismét a megszokott komfort érzete legyen vezetés közben.
Lengéscsillapító mérés  
Instabil nem pontos úttartás esetén elsődleges diagnosztikai mérés mely során pontos értéket kap autója lengéscsillapítóinak %-os állapotáról. 30.000km-ként ajánlott vizsgálat.
Gumiszerviz  
Személy és kisteherautók gumiabroncsainak cseréje és centrírozása akár 20” feletti felniátmérő esetén is. TPMS rendszerek javítása, defekttűrő ( Runflat ) abroncsok szakszerű cseréje. Szerelés és centrírozás nagy kapacitással.
Autófűtés és autóhűtés javítás  
Gépjárműve hűtő-fűtő rendszerének akár megbontás nélküli hibamegállapítása, szakszerű javítása.
Autó akkumulátor csere, akkuszerviz  
Gépjármű akkumulátorok vizsgálata, töltő rendszerek ellenőrzése, diagnosztikája. Hagyományos és AGM akkumulátorok cseréje, akkumulátor vezérlőegységek szükség szerinti alapbeállítása.
Dióhéjas szívórendszer tisztítás  
Masszív koromlerakódás borítja a közvetlen befecskendezéses benzinmotorja szívószelepét vagy diesel autója szívósorát? Ne várjon addig, amíg ez problémát okoz!
idő

Tisztelt Ügyfeleink!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy autószerviz műhelyünk 2024.05.20-án ZÁRVA tart. 2024.05.21-től a megszokott nyitvatartási rendben várjuk Önöket!

Az üzenet küldése sikeres!

Köszönjük hogy felvette a kapcsolatot a KA Bosch Car Szerviz munkafelvételével, hamarosan válaszolunk levelére, vagy felhívjuk a megadott telefonszámon egyeztetés végett.
Üdvözlettel: KA csapata