Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Időpont kérés

Feltétlenül szükséges a lambdaszonda cseréje hibajelzés esetén?

Rángat a motor? Megemelkedik a fogyasztás? Ingadozik az alapjárat? Felvillan a motorhibát jelző ikon a műszerfalon? Ne várjuk meg, amíg nagyobb baj történik, vegyük az irányt az autószerelő felé. Lehet, hogy csak a lambdaszonda hibája okozza a problémát!

A lambdaszonda

A városi legendák szerint az autószerelők előszeretettel emlegetik a lambdaszondát, mint minden baj forrását. Sokszor halljuk tőlük, hogy a fenti problémákat csak úgy lehet megoldani, ha lambdaszonda cserét kérünk a szervizben. Sokszor valóban igazuk van, de minden esetben csak a csere a megoldás? Nem feltétlenül. A lambdaszonda, vagy oxigénérzékelő, a kipufogórendszerben helyezkedik el, feladata, hogy az oxigéntartalom mérésével hozzájáruljon az ideális mennyiségű üzemanyag-levegő keverék szabályozásához, valamint a katalizátor hatékony működéséhez. A tökéletesen működő lambdaszonda nélkülözhetetlen szerepet vállal a károsanyag kibocsátás csökkentésében, amellett, hogy a fogyasztás optimalizálását is lehetővé teszi. Az alkatrész erős hatásoknak van kitéve, így könnyen meghibásodhat. Érdemes minden szerviz alkalmával leellenőriztetnünk az oxigénérzékelőt is. Ha azt tapasztaljuk, hogy rángat a motor, ingadozik az alapjárat, esetleg felvillan a check engine, akkor jó eséllyel a lambdaszonda körül kell keresni a hibát. Előfordulhat, hogy a kábele szakadt el, de az is lehet, hogy az érzékelő felett már eljárt az idő. Ilyenkor nincs más hátra, cserélni kell. A legtöbb esetben azonban a rá rakódott szennyeződések, főleg a korom okozza a galibát. Ilyenkor még van lehetőség arra, hogy letisztítsuk az alkatrészt.

A lambdaszonda tisztítása

Az oxigénérzékelő tisztítását maga az autó is végzi folyamatosan. A lerakódások elkerülhetetlenek abban a környezetben, hiszen az alkatrész a kipufogórendszerben füsttel, korommal találkozik. A városi használat során ezek lerakódhatnak, ám egy közbeiktatott hosszabb út során valamelyest tisztul a szonda. Egy idő után azonban már nem képes önállóan koromtalanítani a rendszer, ezért jönnek elő a fentebb említett hibák. Mielőtt azonban cserére kerülne a sor, megpróbálkozhatunk egy tisztítással, akár házilag is. A legjobb ugyanakkor, ha szakemberre bízzuk a műveletet, nehogy kárt tegyünk az alkatrészben. Mivel elég sérülékeny, ezért az autószerelők sem szeretik a tisztítást végezni, sokkal inkább a cserét javasolják. Egy használt lambdaszonda ugyanis ki tudja, meddig fogja tudni a kezelés után tökéletesen ellátni a feladatát, az új esetében ez hosszabb időre tehető. Arról nem is beszélve, hogy a legtöbbször nem csak az érzékelővel van a baj, hanem a körülötte lévő alkatrészek közül működik egy vagy több fals módon, ami miatt a szonda rövid időn belül újra szennyeződni fog, újra lerakódik rá a korom. Érdemes tehát az érzékelő mellett a hozzá kapcsolódó elemeket is megvizsgálni, mielőtt cserélünk, vagy éppen tisztítást végzünk. Ha ugyanis továbbra sem szeretnénk semmiképpen sem a cserét, akkor megpróbálkozhatunk a tisztítással. Nagyon óvatosan kell dolgoznunk, és nem árt néhány szerszámot sem beszereznünk hozzá: kellhet hozzá kiemelő adapter, kulcs készlet, kiszedő, sőt, akár menetjavító is. Ne feledkezzünk meg a speciális tisztítószerről sem, amelyet az autós boltokból tudunk beszerezni. Ha tudunk precíz, pontos munkát végezni, és nem teszünk kárt a lambdaszondában, akkor még hosszú ideig használhatjuk a régi alkatrésszel a kocsit. Persze csak akkor, ha nincs valamelyik másik alkatrészben meghibásodás, különben felesleges idő- és pénzkidobás lehet a művelet, ugyanakkor egy ügyes hobbi autószerelőnek szép feladat.

Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!

Olajcsere, szűrő csere  
Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.
Autódiagnosztika  
Hibajelzés esetén az autó elektromos berendezéseinek, vezérlőegységeinek vizsgálata naprakész márkafüggetlen vagy egyes típusoknál akár gyári diagnosztikai szoftverek segítségével.
Autó állapotfelmérés  
Szakszerű és modern műszerekkel történő gépjármű vizsgálat, hogy Ön és családja nyugodtan autózhasson.
Futómű beállítás  
Nem megfelelő úttartás, rendellenes gumikopás vagy futómű alkatrész cseréje után elvégzendő művelet melyet a legkorszerűbb Hunter márkájú berendezéssel végzünk.
Vezérműszíj csere, vezérlés javítás  
Kötelezően előírt karbantartási művelet mely során a vezérműszíj és a hozzá szorosan kapcsolódó alkatrészek (szíjfeszítő, vezetőgörgő, vízszivattyú) cseréje történik. Vezérlés javításra a motorvezérlés felől hallható rendellenes hang esetén van szükség vagy egy felvillanó hibajelzés során eltárolt a vezérlés meghibásodására utaló hibakód miatt.
Fékszerviz, fékjavítás  
Személy és kisteher gépjárművek hidraulikus fékrendszereinek javítása, karbantartása. Pontos hibamegállapítás, gyors javítás, hogy autója mielőbb biztonsággal használható legyen.
Klímatöltés, tisztítás, javítás  
Személy és kisteher gépjárművek klímaberendezéseinek töltése R134A és R1234yf ( régi és új típusú ) klímagázzal, klímarendszerek javítása képesítéssel rendelkező kollégákkal. Klímatisztítás és utastér fertőtlenítés akár ózonos eljárással is.
Automata váltó olajcsere  
Automata váltó olajcsere átöblítéses gépi automata eljárással.
Kuplung javítás, kuplung csere  
Kuplung rendszerek teljeskörű javítása, kuplung készletek cseréje rövid határidővel kedvező alkatrész árakkal.
Műszaki vizsgáztatás  
A gépjármű forgalmi engedélyében szereplő éppen aktuális műszaki vizsga lejárati időpontjának meghosszabbítása egy erre kijelölt műszaki vizsga állomáson a gépjárművön elvégzett kötelező átvizsgálást követően.
Részecskeszűrő tisztítás  
Másnéven DPF tisztítás. A meghibásodott részecskeszűrő rendszerek javítása, az eltömődött részecskeszűrők tisztítása.
Kipufogó javítás  
Személy és kisteher gépjárművek kipufogó rendszereinek javítása, cseréje rövid határidővel, hogy a javítás után ismét a megszokott komfort érzete legyen vezetés közben.
Lengéscsillapító mérés  
Instabil nem pontos úttartás esetén elsődleges diagnosztikai mérés mely során pontos értéket kap autója lengéscsillapítóinak %-os állapotáról. 30.000km-ként ajánlott vizsgálat.
Gumiszerviz  
Személy és kisteherautók gumiabroncsainak cseréje és centrírozása akár 20” feletti felniátmérő esetén is. TPMS rendszerek javítása, defekttűrő ( Runflat ) abroncsok szakszerű cseréje. Szerelés és centrírozás nagy kapacitással.
Autófűtés és autóhűtés javítás  
Gépjárműve hűtő-fűtő rendszerének akár megbontás nélküli hibamegállapítása, szakszerű javítása.
Autó akkumulátor csere, akkuszerviz  
Gépjármű akkumulátorok vizsgálata, töltő rendszerek ellenőrzése, diagnosztikája. Hagyományos és AGM akkumulátorok cseréje, akkumulátor vezérlőegységek szükség szerinti alapbeállítása.
Dióhéjas szívórendszer tisztítás  
Masszív koromlerakódás borítja a közvetlen befecskendezéses benzinmotorja szívószelepét vagy diesel autója szívósorát? Ne várjon addig, amíg ez problémát okoz!
idő

Tisztelt Ügyfeleink!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy autószerviz műhelyünk 2024.05.20-án ZÁRVA tart. 2024.05.21-től a megszokott nyitvatartási rendben várjuk Önöket!

Az üzenet küldése sikeres!

Köszönjük hogy felvette a kapcsolatot a KA Bosch Car Szerviz munkafelvételével, hamarosan válaszolunk levelére, vagy felhívjuk a megadott telefonszámon egyeztetés végett.
Üdvözlettel: KA csapata