Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Időpont kérés

Mit tegyünk, ha útközben megáll az autónk?

Bármikor előfordulhat bárkivel, hogy az autó, amelyet vezet, egyszer csak megmakacsolja magát és leáll. Mit tegyünk ilyenkor? Mire kell figyelnünk, hogy nagyobb baj nélkül átvészeljük azt az időt, amíg megérkezik a segítség?

Miért áll le az autó?

Hiába szervizeltetjük rendszeresen az autónkat, figyelünk minden apró rezdülésére, sajnos előfordulhat, hogy valami rejtett hiba miatt hirtelen leáll alattunk a kocsi. Ha a legkisebb, addig a pontig nem tapasztalt eltéréssel is egyből a szerelőműhely felé vesszük az irányt, akkor persze csökkenthetjük ennek az esélyét, azonban így is fennáll a veszélye annak, hogy eljár az idő egy-egy alkatrész felett, amit a szakember sem vett észre. Persze a legtöbbször a mi mulasztásunk miatt kell az út szélén vesztegelnünk: a napi mókuskerék és a temérdek teendő közben sokszor a legalapvetőbb dolgokat felejtjük el. Gyerekek összeszedve az óvodából, iskolából, bevásárlás elintézve, csomagok átvéve. Akkor mégis mi maradhatott ki? Egészen addig nem jut eszünkbe, amíg le nem áll az autó. A tankolás! Bizony sokunkkal megesett már, hogy úgy gondoltuk, hogy még ezt vagy azt elintézhetünk, mielőtt begurulunk a kútra, azonban eljöhet a pillanat, amikor már késő, és teljesen kiürül a tank. Persze olyan esetek is vannak, amikor a nem megfelelő szervizelés miatt hibáztathatjuk magunkat, és tönkremegy valami a kocsiban, ami miatt lerobban a jármű. Bármi is az oka, meg kell oldanunk a nem várt helyzetet, méghozzá úgy, hogy se az autónak, se nekünk ne essen semmi baja. Mit tegyünk hát, ha nem tudunk továbbhaladni a kocsival?

Első a biztonság!

A legfontosabb, hogy lehetőség szerint hagyjuk el az utat. Ha még gurul a jármű, akkor igyekezzünk keresni egy parkolót, ahol biztonságosan le tudunk állni. Ha ez nem sikerül, akkor próbáljunk meg úgy megállni, hogy a kocsi ne lógjon bele az út síkjába, álljunk a fűre, ha nincs árok, vagy keressünk egy földutat, bekötőutat, akár kapubeállót. Ha völgyhídon vagy autópályán haladunk, akkor húzódjunk a leállósávba, vagy szorosan a jobb oldali korlát mellé. Még megállás előtt kapcsoljuk be a vészvillogót, hogy figyelmeztethessük a körülöttünk közlekedőket arra, hogy lassul a járművünk. Ha sikerült biztonságosan megállni, akkor gyorsan vegyük fel a megkülönböztető mellényt, és természetesen adjuk egyet minden utasunknak is. Bizonyosodjunk meg róla, hogy mindenki elhagyta az autót, mi pedig helyezzük ki a kocsi mögé az elakadásjelző háromszöget, majd húzódjunk távolabb a járműtől. Autópályán a szalagkorlát mögött a legbiztonságosabb, ezért ott várakozzunk, lehetőség szerint ott sem közvetlenül az autó melletti szakaszon. A statisztikák szerint, egy autópályán lerobbant kocsiba átlagosan húsz után szaladnak bele, ezért a legjobb, ha tisztes távolságot tartunk az autótól. Ha mindezt megtettük, azután hívhatunk segítséget, autómentőt, szerelőt. Ha sikerült biztonságos helyen leparkolnunk, és nem veszélyeztet minket a forgalom, akkor mi magunk is megpróbálhatjuk feltárni a megállás okát. Persze többet ésszel, mint erővel: ne kezdjük el szétszedni a járművet, ha nem értünk hozzá. Azonban a furcsa zörejek helyét beazonosíthatjuk, ha még be tudjuk indítani a kocsit, vagy a nem kívánatos szagok forrását is megállapíthatjuk, mire megérkezik a segítség. Ha pedig valóban a tankolást felejtettük el, és belátható közelségben van egy biztonságosan megközelíthető benzinkút, akkor sétálhatunk egy nagyot, hogy egy kanna üzemanyaggal visszatérve folytathassuk a megkezdett utunkat.

Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!