Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Időpont kérés

Főként városi forgalomban való közlekedés esetén érdemes gyakrabban elvégezni az olajcserét?

A motorolaj minősége nagyban függ az autó típusától, a motorolaj típusától, a kocsi használatának helyétől, valamint vezetési stílusunktól. A gondos autótulajdonos pedig időben cseréli a motorolajat, mielőtt az teljesen elhasználódna. Kizárólag városi használat mellett mikor érdemes elvégeznünk az olajcserét?

Gyalog sincs olyan messze

Az autóval való utazás kényelmes, a karosszéria megvéd minket az időjárás viszontagságaitól, és akár szórakoztató is lehet, kellemes úti társakkal beszélgethetünk, vagy hallgathatjuk közben a rádión a kedvenc dalainkat. Azonban vannak olyan élethelyzetek, amikor nem érdemes autóba ülnünk. A két sarokra lévő kisboltba elugrani egy kiló kenyérért, vagy elvinni a gyereket kocsival a gyalog is tíz percre lévő iskolába hosszútávon nem kifizetődő megoldás. Használjuk ilyenekre inkább a tömegközlekedést, vagy sétáljunk, biciklizzünk, hiszen az autónak nem tesz jót, ha sokszor rövid távokon használjuk. A járműnek a tökéletes működéshez el kell érni az optimális üzemi hőmérsékletet ahhoz, hogy a motorolaj el tudja látni a feladatát és biztosítani tudja a megfelelő kenést. A hideg motorral, ráadásul nagy gázfröccsel való elindulás, közlekedés során ugyanis az erőforrás alkatrészei sokkal gyorsabban kopnak, így pedig jelentősen lerövidül az élettartamuk. A motorolajba könnyen kerülhetnek szennyezőanyagok, amely miatt a hatásfoka csökkenni kezd. Ha pedig elkezdődik a folyadék minőségromlása, akkor az egyre nagyobb ütemben történik, és az előzetesen várható csereperiódushoz képest lényegesen korábban elhasználódik. Rövid távú, városi használat mellett, a motornak nincs lehetősége elérni a megfelelő hőmérsékletet lámpától lámpáig a dugóban araszolva, így nem marad más választásunk, mint az előre hozott olajcsere.

Mikor érdemes cserélnünk?

A motorolaj minőségromlása persze természetes folyamat, a mai modern autók azonban, egy prémium kategóriás folyadékkal, a gyártók szerint akár húsz-harmincezer kilométert is megtehetnek optimális használat mellett. Egyes gyárak még többet is ígérnek, de ezeket érdemes fenntartásokkal kezelnünk. Egy középkategóriás használt autó vegyes-, vagyis városi és távolsági használat mellett jó, ha tíz-tizenötezer futott kilométert tehet meg az olaj cseréje nélkül. Ehhez persze nem árt néha nagyobb távolságokat is megtenni, hogy a lerakódások eltűnjenek, kicsit tisztuljon a rendszer. A szimplán város használat mellett azonban erre nincs lehetőség, a motorolaj minősége az elégtelen használat miatt gyorsan romlik, így jelentősen lecsökken a csereperiódusa. Egy nagyobb városban, vagy az agglomerációban élve, napi használat mellett akár több, mint tízezer kilométert is megtehetünk egy évben úgy, hogy az ipartelepeken kívül nem hagyjuk el a települést. Ez ideális is lenne egy olajcsere időpontjára, azonban a használat módja miatt sokszor még ennél is sűrűbb folyadékcsere javasolt. Érdemes legalább havonta leellenőriznünk az autónkban lévő olaj állapotát, és ne legyünk restek akár már ötezer megtett kilométerenként, vagy félévente elvégeztetni a műveletet. Ahogy a mondás tartja: a motorolaj a legolcsóbb motoralkatrész. Ha a rossz minőségű motorolaj miatt elhasználódnak, elkopnak az erőforrás egyes elemei, az mind drágább javítási munkákat eredményezhet, ha pedig tönkremegy a motor, akkor annak a cseréje több százezer forintos összeget is felemészthet. Ilyenkor már megfontolandó egy újabb használt autó megvásárlása, a régi javíttatása helyett.

Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!

Olajcsere, szűrő csere  
Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.
Autódiagnosztika  
Hibajelzés esetén az autó elektromos berendezéseinek, vezérlőegységeinek vizsgálata naprakész márkafüggetlen vagy egyes típusoknál akár gyári diagnosztikai szoftverek segítségével.
Autó állapotfelmérés  
Szakszerű és modern műszerekkel történő gépjármű vizsgálat, hogy Ön és családja nyugodtan autózhasson.
Futómű beállítás  
Nem megfelelő úttartás, rendellenes gumikopás vagy futómű alkatrész cseréje után elvégzendő művelet melyet a legkorszerűbb Hunter márkájú berendezéssel végzünk.
Vezérműszíj csere, vezérlés javítás  
Kötelezően előírt karbantartási művelet mely során a vezérműszíj és a hozzá szorosan kapcsolódó alkatrészek (szíjfeszítő, vezetőgörgő, vízszivattyú) cseréje történik. Vezérlés javításra a motorvezérlés felől hallható rendellenes hang esetén van szükség vagy egy felvillanó hibajelzés során eltárolt a vezérlés meghibásodására utaló hibakód miatt.
Fékszerviz, fékjavítás  
Személy és kisteher gépjárművek hidraulikus fékrendszereinek javítása, karbantartása. Pontos hibamegállapítás, gyors javítás, hogy autója mielőbb biztonsággal használható legyen.
Klímatöltés, tisztítás, javítás  
Személy és kisteher gépjárművek klímaberendezéseinek töltése R134A és R1234yf ( régi és új típusú ) klímagázzal, klímarendszerek javítása képesítéssel rendelkező kollégákkal. Klímatisztítás és utastér fertőtlenítés akár ózonos eljárással is.
Automata váltó olajcsere  
Automata váltó olajcsere átöblítéses gépi automata eljárással.
Kuplung javítás, kuplung csere  
Kuplung rendszerek teljeskörű javítása, kuplung készletek cseréje rövid határidővel kedvező alkatrész árakkal.
Műszaki vizsgáztatás  
A gépjármű forgalmi engedélyében szereplő éppen aktuális műszaki vizsga lejárati időpontjának meghosszabbítása egy erre kijelölt műszaki vizsga állomáson a gépjárművön elvégzett kötelező átvizsgálást követően.
Részecskeszűrő tisztítás  
Másnéven DPF tisztítás. A meghibásodott részecskeszűrő rendszerek javítása, az eltömődött részecskeszűrők tisztítása.
Kipufogó javítás  
Személy és kisteher gépjárművek kipufogó rendszereinek javítása, cseréje rövid határidővel, hogy a javítás után ismét a megszokott komfort érzete legyen vezetés közben.
Lengéscsillapító mérés  
Instabil nem pontos úttartás esetén elsődleges diagnosztikai mérés mely során pontos értéket kap autója lengéscsillapítóinak %-os állapotáról. 30.000km-ként ajánlott vizsgálat.
Gumiszerviz  
Személy és kisteherautók gumiabroncsainak cseréje és centrírozása akár 20” feletti felniátmérő esetén is. TPMS rendszerek javítása, defekttűrő ( Runflat ) abroncsok szakszerű cseréje. Szerelés és centrírozás nagy kapacitással.
Autófűtés és autóhűtés javítás  
Gépjárműve hűtő-fűtő rendszerének akár megbontás nélküli hibamegállapítása, szakszerű javítása.
Autó akkumulátor csere, akkuszerviz  
Gépjármű akkumulátorok vizsgálata, töltő rendszerek ellenőrzése, diagnosztikája. Hagyományos és AGM akkumulátorok cseréje, akkumulátor vezérlőegységek szükség szerinti alapbeállítása.
Dióhéjas szívórendszer tisztítás  
Masszív koromlerakódás borítja a közvetlen befecskendezéses benzinmotorja szívószelepét vagy diesel autója szívósorát? Ne várjon addig, amíg ez problémát okoz!
idő

Tisztelt Ügyfeleink!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy autószerviz műhelyünk 2024.05.20-án ZÁRVA tart. 2024.05.21-től a megszokott nyitvatartási rendben várjuk Önöket!

Az üzenet küldése sikeres!

Köszönjük hogy felvette a kapcsolatot a KA Bosch Car Szerviz munkafelvételével, hamarosan válaszolunk levelére, vagy felhívjuk a megadott telefonszámon egyeztetés végett.
Üdvözlettel: KA csapata