Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Időpont kérés

Mi történik, ha a 95-ös és a 100-as oktánszámú benzint keverjük tankoláskor?

Lassan elfogy a benzin az autónkban, ideje felkeresnünk egy benzinkutat. Melyik a jobb üzemanyag? Érdemes a drágább, 100-as oktánszámú benzint kifizetnünk? Esetleg keverhetjük őket? Megpróbáltunk utánajárni a kérdéseknek!

Mi a különbség?

Az oktánszám, kompressziótűrés, a benzin nyomástűrésére, illetve az öngyulladásra vonatkozó viszonyszám. Nemzetközileg elismert mérőszám, amelyet minden benzinkúton fel kell tüntetni. A nem megfelelő benzin a motor kopogásához, meghibásodásához vezethet. Olyan üzemanyagot kell az autónkba tankolni, amely a kézikönyvében meg van adva, akkor baj nem érhet minket. Teletölthetjük azonban a tartályt magasabb oktánszámú benzinnel is, mint a megadott, csak az alacsonyabb oktánszám nem megengedett. Napjainkban a legtöbb járművet a 95-ös benzinhez tervezik, így a magyar kutakon már nem jelenthet gondot, hogy rosszabb üzemanyag kerüljön a tankba. A 91-es oktánszámú benzint évek óta kivezették, így a legtöbb helyen csak a 95-ös és a prémium kategóriás 100-as benzin kapható. Miért jobb a 100-as oktánszámú benzin? Miért tankoljuk azt annak ellenére, hogy sokkal többe kerül, mint a normál 95-ös? Elsősorban a hozzáadott adalékanyagok miatt. A 100-a benzin ugyanis segíthet a motor lerakodósainak eltüntetésében és kialakulásának megelőzésében. Ráadásul a dugattyúgyűrűk súrlódását, kopását is csökkenti, vagyis részben megkönnyítheti a motorolaj munkáját is. Ezek a lerakódások csökkenthetik a teljesítményt, növelhetik a fogyasztást, és a károsanyag kibocsátást is. Érdemes tehát váltani a 100-as benzinre.

Összekeverhetjük őket?

Alapvetően semmi akadálya nincs annak, hogy összekeverjük a 95-ös és a 100-as oktánszámú benzineket. Azonban nincs sok értelme, hiszen az összekeveréssel ugyan valamivel jobbat kapunk, mint a 95-ös üzemanyag, azonban ez mégsem a 100-as oktánszámúval egyenértékű. Persze nagyban függ az elegy pozitív tulajdonságainak hatásfoka attól, hogy milyen arányban történik meg a vegyítés, de összességében nem fog tudni úgy viselkedni az így kapott keverék, mintha teljes értékű 100-as benzin kerülne a tankba. Ha sajnáljuk rá a pénzt, vagy egyszerűen csak nem tehetjük meg, hogy a borsosabb áru 100-as benzinből tankoljunk mindig, akkor a legjobb megoldás az, ha egyszer abból tankolunk, egyszer pedig a 95-ös verzióból. Így is reménykedhetünk benne, hogy a 100-as oktánszámú benzin hozzáadott adalékanyagai kifejtik áldásos hatásukat, és valamelyest védelmet biztosítanak a lerakódásokkal szemben. Persze a legjobb megoldás az, ha mindig a prémium kategóriát részesítjük előnyben. Ez ugyanis hiába kerül többe egy-egy tankolás alkalmával, ami éves szinten átlagos autóhasználat mellett több tízezer forintnyi összeget is jelenthet, hosszútávon mégis megéri, akár anyagilag is. Ennek az az oka, hogy védi a motor egyes alkatrészeit, amelyek így tovább tudnak hibátlanul működni, teljesítménycsökkenés és fogyasztásnövekedés nélkül. Ráadásul a várható javítási költségek is csökkenhetnek az alkatrészek élettartamának megóvása miatt. Persze, ha mindenképpen ragaszkodunk az üzemanyagok vegyítéséhez, és a 95-ös mellett valamennyi 100-as benzint is a tankba akarunk engedni, akkor arra azért figyeljünk oda, hogy az egyes kutak termékei eltérhetnek egymástól. Érdemes tehát egy helyről vásárolni mindkét üzemanyagot, és reménykedni benne, hogy az általunk kevert elegy nem csak kidobott pénz lesz, hanem valós védelmet kaphat a motor, pénzspórolás mellett. Erre persze nincs semmi garancia, de a vállalkozó kedvűek megtehetik, a motor emiatt várhatóan nem fog károsodni.

Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!