Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Időpont kérés

Mi történik, ha a 95-ös és a 100-as oktánszámú benzint keverjük tankoláskor?

Lassan elfogy a benzin az autónkban, ideje felkeresnünk egy benzinkutat. Melyik a jobb üzemanyag? Érdemes a drágább, 100-as oktánszámú benzint kifizetnünk? Esetleg keverhetjük őket? Megpróbáltunk utánajárni a kérdéseknek!

Mi a különbség?

Az oktánszám, kompressziótűrés, a benzin nyomástűrésére, illetve az öngyulladásra vonatkozó viszonyszám. Nemzetközileg elismert mérőszám, amelyet minden benzinkúton fel kell tüntetni. A nem megfelelő benzin a motor kopogásához, meghibásodásához vezethet. Olyan üzemanyagot kell az autónkba tankolni, amely a kézikönyvében meg van adva, akkor baj nem érhet minket. Teletölthetjük azonban a tartályt magasabb oktánszámú benzinnel is, mint a megadott, csak az alacsonyabb oktánszám nem megengedett. Napjainkban a legtöbb járművet a 95-ös benzinhez tervezik, így a magyar kutakon már nem jelenthet gondot, hogy rosszabb üzemanyag kerüljön a tankba. A 91-es oktánszámú benzint évek óta kivezették, így a legtöbb helyen csak a 95-ös és a prémium kategóriás 100-as benzin kapható. Miért jobb a 100-as oktánszámú benzin? Miért tankoljuk azt annak ellenére, hogy sokkal többe kerül, mint a normál 95-ös? Elsősorban a hozzáadott adalékanyagok miatt. A 100-a benzin ugyanis segíthet a motor lerakodósainak eltüntetésében és kialakulásának megelőzésében. Ráadásul a dugattyúgyűrűk súrlódását, kopását is csökkenti, vagyis részben megkönnyítheti a motorolaj munkáját is. Ezek a lerakódások csökkenthetik a teljesítményt, növelhetik a fogyasztást, és a károsanyag kibocsátást is. Érdemes tehát váltani a 100-as benzinre.

Összekeverhetjük őket?

Alapvetően semmi akadálya nincs annak, hogy összekeverjük a 95-ös és a 100-as oktánszámú benzineket. Azonban nincs sok értelme, hiszen az összekeveréssel ugyan valamivel jobbat kapunk, mint a 95-ös üzemanyag, azonban ez mégsem a 100-as oktánszámúval egyenértékű. Persze nagyban függ az elegy pozitív tulajdonságainak hatásfoka attól, hogy milyen arányban történik meg a vegyítés, de összességében nem fog tudni úgy viselkedni az így kapott keverék, mintha teljes értékű 100-as benzin kerülne a tankba. Ha sajnáljuk rá a pénzt, vagy egyszerűen csak nem tehetjük meg, hogy a borsosabb áru 100-as benzinből tankoljunk mindig, akkor a legjobb megoldás az, ha egyszer abból tankolunk, egyszer pedig a 95-ös verzióból. Így is reménykedhetünk benne, hogy a 100-as oktánszámú benzin hozzáadott adalékanyagai kifejtik áldásos hatásukat, és valamelyest védelmet biztosítanak a lerakódásokkal szemben. Persze a legjobb megoldás az, ha mindig a prémium kategóriát részesítjük előnyben. Ez ugyanis hiába kerül többe egy-egy tankolás alkalmával, ami éves szinten átlagos autóhasználat mellett több tízezer forintnyi összeget is jelenthet, hosszútávon mégis megéri, akár anyagilag is. Ennek az az oka, hogy védi a motor egyes alkatrészeit, amelyek így tovább tudnak hibátlanul működni, teljesítménycsökkenés és fogyasztásnövekedés nélkül. Ráadásul a várható javítási költségek is csökkenhetnek az alkatrészek élettartamának megóvása miatt. Persze, ha mindenképpen ragaszkodunk az üzemanyagok vegyítéséhez, és a 95-ös mellett valamennyi 100-as benzint is a tankba akarunk engedni, akkor arra azért figyeljünk oda, hogy az egyes kutak termékei eltérhetnek egymástól. Érdemes tehát egy helyről vásárolni mindkét üzemanyagot, és reménykedni benne, hogy az általunk kevert elegy nem csak kidobott pénz lesz, hanem valós védelmet kaphat a motor, pénzspórolás mellett. Erre persze nincs semmi garancia, de a vállalkozó kedvűek megtehetik, a motor emiatt várhatóan nem fog károsodni.

Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!

Olajcsere, szűrő csere  
Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.
Autódiagnosztika  
Hibajelzés esetén az autó elektromos berendezéseinek, vezérlőegységeinek vizsgálata naprakész márkafüggetlen vagy egyes típusoknál akár gyári diagnosztikai szoftverek segítségével.
Autó állapotfelmérés  
Szakszerű és modern műszerekkel történő gépjármű vizsgálat, hogy Ön és családja nyugodtan autózhasson.
Futómű beállítás  
Nem megfelelő úttartás, rendellenes gumikopás vagy futómű alkatrész cseréje után elvégzendő művelet melyet a legkorszerűbb Hunter márkájú berendezéssel végzünk.
Vezérműszíj csere, vezérlés javítás  
Kötelezően előírt karbantartási művelet mely során a vezérműszíj és a hozzá szorosan kapcsolódó alkatrészek (szíjfeszítő, vezetőgörgő, vízszivattyú) cseréje történik. Vezérlés javításra a motorvezérlés felől hallható rendellenes hang esetén van szükség vagy egy felvillanó hibajelzés során eltárolt a vezérlés meghibásodására utaló hibakód miatt.
Fékszerviz, fékjavítás  
Személy és kisteher gépjárművek hidraulikus fékrendszereinek javítása, karbantartása. Pontos hibamegállapítás, gyors javítás, hogy autója mielőbb biztonsággal használható legyen.
Klímatöltés, tisztítás, javítás  
Személy és kisteher gépjárművek klímaberendezéseinek töltése R134A és R1234yf ( régi és új típusú ) klímagázzal, klímarendszerek javítása képesítéssel rendelkező kollégákkal. Klímatisztítás és utastér fertőtlenítés akár ózonos eljárással is.
Automata váltó olajcsere  
Automata váltó olajcsere átöblítéses gépi automata eljárással.
Kuplung javítás, kuplung csere  
Kuplung rendszerek teljeskörű javítása, kuplung készletek cseréje rövid határidővel kedvező alkatrész árakkal.
Műszaki vizsgáztatás  
A gépjármű forgalmi engedélyében szereplő éppen aktuális műszaki vizsga lejárati időpontjának meghosszabbítása egy erre kijelölt műszaki vizsga állomáson a gépjárművön elvégzett kötelező átvizsgálást követően.
Részecskeszűrő tisztítás  
Másnéven DPF tisztítás. A meghibásodott részecskeszűrő rendszerek javítása, az eltömődött részecskeszűrők tisztítása.
Kipufogó javítás  
Személy és kisteher gépjárművek kipufogó rendszereinek javítása, cseréje rövid határidővel, hogy a javítás után ismét a megszokott komfort érzete legyen vezetés közben.
Lengéscsillapító mérés  
Instabil nem pontos úttartás esetén elsődleges diagnosztikai mérés mely során pontos értéket kap autója lengéscsillapítóinak %-os állapotáról. 30.000km-ként ajánlott vizsgálat.
Gumiszerviz  
Személy és kisteherautók gumiabroncsainak cseréje és centrírozása akár 20” feletti felniátmérő esetén is. TPMS rendszerek javítása, defekttűrő ( Runflat ) abroncsok szakszerű cseréje. Szerelés és centrírozás nagy kapacitással.
Autófűtés és autóhűtés javítás  
Gépjárműve hűtő-fűtő rendszerének akár megbontás nélküli hibamegállapítása, szakszerű javítása.
Autó akkumulátor csere, akkuszerviz  
Gépjármű akkumulátorok vizsgálata, töltő rendszerek ellenőrzése, diagnosztikája. Hagyományos és AGM akkumulátorok cseréje, akkumulátor vezérlőegységek szükség szerinti alapbeállítása.
Dióhéjas szívórendszer tisztítás  
Masszív koromlerakódás borítja a közvetlen befecskendezéses benzinmotorja szívószelepét vagy diesel autója szívósorát? Ne várjon addig, amíg ez problémát okoz!
idő

Tisztelt Ügyfeleink!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy autószerviz műhelyünk 2024.03.29-2024.04.01. között  ZÁRVA tart. 2024.04.02-től a megszokott nyitvatartási rendben várjuk Önöket!

Az üzenet küldése sikeres!

Köszönjük hogy felvette a kapcsolatot a KA Bosch Car Szerviz munkafelvételével, hamarosan válaszolunk levelére, vagy felhívjuk a megadott telefonszámon egyeztetés végett.
Üdvözlettel: KA csapata