Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Időpont kérés

Milyen típusú fékbetétet válassz?

A fékrendszer számos alkatrészből áll, amelyek mindegyikének fontos szerepe van abban, hogy meg tudjunk állni, ha szükség van rá. Emiatt szükséges időnként ellenőrizni ezeket, és cserélni, ha elhasználódtak. Nincs ez másképp a fékbetétek esetében sem. Milyen típusokból válasszunk, ha cserére van szükség?

A fékberendezés

A fékrendszer megfelelő működése elengedhetetlen a biztonságos közlekedéshez. Bármikor kerülhetünk olyan helyzetbe, hogy vészfékeznünk kell. Hiába vezetünk körültekintően, és a szabályokat mindenhol betartva, sajnos kiszaladhat egy gyermek az útra, bárki leléphet körültekintés nélkül az aszfaltra, vagy kiugorhat a fák közül egy őz vagy vaddisznó. Ilyenkor nem tehetünk mást, mint azt, hogy tapossuk a féket, és bízunk benne, hogy a fékberendezés kiválóan működik. Persze tehetünk is érte, hogy így legyen, hiszen legalább az éves nagyszerviz alkalmával a fékek állapotfelmérését is el tudjuk végeztetni. Ha ilyenkor kiderül, hogy valamelyik alkatrész már nem tökéletes, vagy pedig valamilyen problémát tapasztalunk az autó használata közben, recsegő, ropogó hangokat hallunk, vagy azt vesszük észre, hogy csökken a fékhatás, akkor azonnal cseréljük a kopott alkatrészeket. A fékberendezés elemei ugyanis a nagy igénybevétel miatt gyorsan kopnak, így néhány évente újítani kell az egyes darabokat. Sérülhet, elhasználódhat a főfékhenger, a dugattyú, a fékmunkahenger, időnként cserére szorul a fékdob, a féknyereg. A leginkább igénybe vett alkatrészek azonban a féktárcsa és a fékbetét. Ezek csereperiódusa a legkisebb, a féktárcsa várhatóan nyolcvan-százezer futott kilométer után válik esedékessé, míg a fékbetét esetében ez az időpont már akár negyven-ötvenezer futott kilométer után eljön. Persze ez nagyban függhet a vezetési stílusunktól, az autó műszaki állapotától, a vezetés helyétől.

A fékbetét

A fékrendszer ellenőrzésekor a féktárcsa és a fékbetét vizsgálata a legfontosabb feladat. Ezek ugyanis folyamatosan koptatják egymást, így várhatóan a legsűrűbben ezeket kell cserélni. Ha nem így teszünk, akkor az kockáztatjuk, hogy jelentősen megnőhet a fékút, amely balesetveszélyes helyzeteket teremthet. Ha cserélni kell, akkor milyen fékbetétet válasszunk? Milyen lehetőségeink vannak? Négy különböző típust különböztethetünk meg: a félfémes, az alacsony acéltartalmú, az organikus és a kerámia. A félfémes fékbetétek kicsit több, mint fele arányban tartalmaznak fémet, másik fele nagyrészt grafit. Előnye, hogy hatékonyan vonja el a hőt, viszont túl merev, emiatt korábban kopik. Az alacsony acéltartalmú fékbetét organikus anyagok mellett maximum harminc százalékban tartalmaz fémet. Jó hőelvezető, de magasabb árkategóriás termék. Az organikus fémbetét szén, kevlár és maximum tizenöt százalék fém hozzáadásával készül. Lágy, csendes fékezés jellemzi, azonban hamarabb elhasználódik, mint más típusok. Ha sportosabb vezetési stílussal közlekedünk az utakon, akkor nem ez a legjobb választás. Sokkal inkább a kerámiaszálak felhasználásával készült verzió. Ezeknek ugyanis olyan a kialakítása, hogy nagyobb hőmérsékleti tartományban is tökéletesen tudnak működni. Szinte sohasem melegednek túl, ezért a sport- és versenyautók is ezt a típust részesítik előnyben. Éppen ezért az agresszívabb sofőröknek is ideális választás. Szinte elnyűhetetlen, cserébe viszont az ára is jóval magasabb, mint bármelyik másik fékbetétnek. Ha megtaláltuk a nekünk megfelelő típust, akkor a gyártók között kell válogatnunk, ha rendelni szeretnénk belőlük, ezután már csak a csere marad hátra.

Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!

Olajcsere, szűrő csere  
Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.
Autódiagnosztika  
Hibajelzés esetén az autó elektromos berendezéseinek, vezérlőegységeinek vizsgálata naprakész márkafüggetlen vagy egyes típusoknál akár gyári diagnosztikai szoftverek segítségével.
Autó állapotfelmérés  
Szakszerű és modern műszerekkel történő gépjármű vizsgálat, hogy Ön és családja nyugodtan autózhasson.
Futómű beállítás  
Nem megfelelő úttartás, rendellenes gumikopás vagy futómű alkatrész cseréje után elvégzendő művelet melyet a legkorszerűbb Hunter márkájú berendezéssel végzünk.
Vezérműszíj csere, vezérlés javítás  
Kötelezően előírt karbantartási művelet mely során a vezérműszíj és a hozzá szorosan kapcsolódó alkatrészek (szíjfeszítő, vezetőgörgő, vízszivattyú) cseréje történik. Vezérlés javításra a motorvezérlés felől hallható rendellenes hang esetén van szükség vagy egy felvillanó hibajelzés során eltárolt a vezérlés meghibásodására utaló hibakód miatt.
Fékszerviz, fékjavítás  
Személy és kisteher gépjárművek hidraulikus fékrendszereinek javítása, karbantartása. Pontos hibamegállapítás, gyors javítás, hogy autója mielőbb biztonsággal használható legyen.
Klímatöltés, tisztítás, javítás  
Személy és kisteher gépjárművek klímaberendezéseinek töltése R134A és R1234yf ( régi és új típusú ) klímagázzal, klímarendszerek javítása képesítéssel rendelkező kollégákkal. Klímatisztítás és utastér fertőtlenítés akár ózonos eljárással is.
Automata váltó olajcsere  
Automata váltó olajcsere átöblítéses gépi automata eljárással.
Kuplung javítás, kuplung csere  
Kuplung rendszerek teljeskörű javítása, kuplung készletek cseréje rövid határidővel kedvező alkatrész árakkal.
Műszaki vizsgáztatás  
A gépjármű forgalmi engedélyében szereplő éppen aktuális műszaki vizsga lejárati időpontjának meghosszabbítása egy erre kijelölt műszaki vizsga állomáson a gépjárművön elvégzett kötelező átvizsgálást követően.
Részecskeszűrő tisztítás  
Másnéven DPF tisztítás. A meghibásodott részecskeszűrő rendszerek javítása, az eltömődött részecskeszűrők tisztítása.
Kipufogó javítás  
Személy és kisteher gépjárművek kipufogó rendszereinek javítása, cseréje rövid határidővel, hogy a javítás után ismét a megszokott komfort érzete legyen vezetés közben.
Lengéscsillapító mérés  
Instabil nem pontos úttartás esetén elsődleges diagnosztikai mérés mely során pontos értéket kap autója lengéscsillapítóinak %-os állapotáról. 30.000km-ként ajánlott vizsgálat.
Gumiszerviz  
Személy és kisteherautók gumiabroncsainak cseréje és centrírozása akár 20” feletti felniátmérő esetén is. TPMS rendszerek javítása, defekttűrő ( Runflat ) abroncsok szakszerű cseréje. Szerelés és centrírozás nagy kapacitással.
Autófűtés és autóhűtés javítás  
Gépjárműve hűtő-fűtő rendszerének akár megbontás nélküli hibamegállapítása, szakszerű javítása.
Autó akkumulátor csere, akkuszerviz  
Gépjármű akkumulátorok vizsgálata, töltő rendszerek ellenőrzése, diagnosztikája. Hagyományos és AGM akkumulátorok cseréje, akkumulátor vezérlőegységek szükség szerinti alapbeállítása.
Dióhéjas szívórendszer tisztítás  
Masszív koromlerakódás borítja a közvetlen befecskendezéses benzinmotorja szívószelepét vagy diesel autója szívósorát? Ne várjon addig, amíg ez problémát okoz!
idő

Tisztelt Ügyfeleink!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy autószerviz műhelyünk 2024.05.20-án ZÁRVA tart. 2024.05.21-től a megszokott nyitvatartási rendben várjuk Önöket!

Az üzenet küldése sikeres!

Köszönjük hogy felvette a kapcsolatot a KA Bosch Car Szerviz munkafelvételével, hamarosan válaszolunk levelére, vagy felhívjuk a megadott telefonszámon egyeztetés végett.
Üdvözlettel: KA csapata