Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Időpont kérés

Mi a toronycsapágy szerepe?

Ha kanyarodni szeretnénk az autóval, nincs más dolgunk, mint a megfelelő irányba tekerni a kormánykereket, és már fordulunk is. Ha azonban recseg, ropog, vagy nehezebben akar engedelmeskedni a tekerésnek a kormány, akkor nem kizárt, hogy a toronycsapágy elhasználódása lehet a hiba oka. Mi ez az alkatrész, illetve mi a feladata?

Futómű és lengéscsillapító

Ahhoz, hogy kényelmesen, komfortosan és persze biztonságosan tudjuk szelni a kilométereket, az autóba számtalan eszközt szereltek, amelyeknek a feladata, hogy segítsék a jármű úton tartását, valamint eltüntessék az úttest egyenetlensége miatt keletkező rezgéseket. Mi ebből szinte semmit sem veszünk észre, ha jól működik a rendszer: kissé ugyan himbálózhat az autó egy-egy kisebb bukkanó után, de egyáltalán nem kellemetlen vagy zavaró a jelenség, a kormánykereket a megfelelő szögben elforgatva pedig tökéletes precizitással be tudjuk venni a kisebb-nagyobb kanyarokat mindenféle, a kormányzáshoz köthető hanghatás nélkül. A rendszer egyik fontos eleme a toronycsapágy. A lengéscsillapító egyik fele fixen rögzítve van a kerékagyba, ezért kanyarodáskor fordul azzal együtt, ugyanabba az irányba. Ha a másik vége is stabilan lenne rögzítve, akkor nem tudna fordulni, ezért azt a toronycsapágyhoz rögzítik, amely egyrészt középpontban tartja a lengéscsillapítót, másrészt szükség esetén forogni is tud. A toronycsapágy legfontosabb feladata így a kormányzás segítése, de a lengéscsillapító felfüggesztés mozgatásában és az első tengelyre ható rugóerő mérséklésében is elévülhetetlen szerepe van. Az autógyártók szerint a toronycsapágy szinte elnyűhetetlen alkatrész, és az autó teljes élettartama alatt nem valószínű, hogy cserélni kell, azonban a valóság az, hogy a folyamatos extrém terhelés miatt kophat az alkatrész. Ráadásul pedig a nagyobb kátyúk, padkázások is jobban megterhelik, mintha csak a frissen átadott autópályákon használnánk a kocsit. Emiatt előfordulhatnak hibák.

Honnan tudhatjuk, hogy problémás a toronycsapágy működése?

Nyikorog, kopog, csattog, recseg. Ha ilyen hangokat hallunk az autó használata közben, az semmiképpen sem jelent jót. A hiba a futómű valamelyik elemének fals működésében keresendő. Ne hagyjuk figyelmen kívül, hiszen a kocsi mindössze az abroncsok futófelületén érintkezik az úttal, amelyet a futómű nyom az aszfaltra, ha pedig valamilyen meghibásodás miatt ez nem teljesül maradéktalanul, akkor megváltozhat az autó úttartása, ami komoly balesetekhez vezethet. Kanyarodáskor ez fokozottan igaz, egy elkopott vagy eltört alkatrész miatt sokkal nehezebben tudjuk az úton tartani a járművet. Ha a kormány tekerése közben észleljük a kopogó, recsegő hangot, akkor van rá esély, hogy a toronycsapágy használódott el. Ennél is szembetűnőbb hibajel lehet az, ha a korábbiakhoz képest nehezebb a kormányt mozgatni, miközben apró rezgéseket tapasztalhatunk, és egyes szakaszokban meg-megszorul a kormánykerék. Bármelyik is fordul elő, azonnal vigyük szervizbe a kocsit, egyrészt azért mert balesetveszélyes, másrészt pedig azért, mert a hibás alkatrész miatt további elemek meghibásodása is várható, ami miatt a javítás költsége folyamatosan emelkedik, minél később gurulunk el vele a szerelőműhelybe. Tönkremehet a lengéscsillapító, de az abroncsok állapotára is rossz hatással lehet a meghibásodott elem. Ilyenkor már nem elég csak a toronycsapágyat cserélni, hanem a többi elhasználódott alkatrészt is fel kell újítanunk, vagy újat kell szereznünk helyette. Nem éri meg tehát halogatni, keressük fel a szerelőnket minél hamarabb.

Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!

Olajcsere, szűrő csere  
Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.
Autódiagnosztika  
Hibajelzés esetén az autó elektromos berendezéseinek, vezérlőegységeinek vizsgálata naprakész márkafüggetlen vagy egyes típusoknál akár gyári diagnosztikai szoftverek segítségével.
Autó állapotfelmérés  
Szakszerű és modern műszerekkel történő gépjármű vizsgálat, hogy Ön és családja nyugodtan autózhasson.
Futómű beállítás  
Nem megfelelő úttartás, rendellenes gumikopás vagy futómű alkatrész cseréje után elvégzendő művelet melyet a legkorszerűbb Hunter márkájú berendezéssel végzünk.
Vezérműszíj csere, vezérlés javítás  
Kötelezően előírt karbantartási művelet mely során a vezérműszíj és a hozzá szorosan kapcsolódó alkatrészek (szíjfeszítő, vezetőgörgő, vízszivattyú) cseréje történik. Vezérlés javításra a motorvezérlés felől hallható rendellenes hang esetén van szükség vagy egy felvillanó hibajelzés során eltárolt a vezérlés meghibásodására utaló hibakód miatt.
Fékszerviz, fékjavítás  
Személy és kisteher gépjárművek hidraulikus fékrendszereinek javítása, karbantartása. Pontos hibamegállapítás, gyors javítás, hogy autója mielőbb biztonsággal használható legyen.
Klímatöltés, tisztítás, javítás  
Személy és kisteher gépjárművek klímaberendezéseinek töltése R134A és R1234yf ( régi és új típusú ) klímagázzal, klímarendszerek javítása képesítéssel rendelkező kollégákkal. Klímatisztítás és utastér fertőtlenítés akár ózonos eljárással is.
Automata váltó olajcsere  
Automata váltó olajcsere átöblítéses gépi automata eljárással.
Kuplung javítás, kuplung csere  
Kuplung rendszerek teljeskörű javítása, kuplung készletek cseréje rövid határidővel kedvező alkatrész árakkal.
Műszaki vizsgáztatás  
A gépjármű forgalmi engedélyében szereplő éppen aktuális műszaki vizsga lejárati időpontjának meghosszabbítása egy erre kijelölt műszaki vizsga állomáson a gépjárművön elvégzett kötelező átvizsgálást követően.
Részecskeszűrő tisztítás  
Másnéven DPF tisztítás. A meghibásodott részecskeszűrő rendszerek javítása, az eltömődött részecskeszűrők tisztítása.
Kipufogó javítás  
Személy és kisteher gépjárművek kipufogó rendszereinek javítása, cseréje rövid határidővel, hogy a javítás után ismét a megszokott komfort érzete legyen vezetés közben.
Lengéscsillapító mérés  
Instabil nem pontos úttartás esetén elsődleges diagnosztikai mérés mely során pontos értéket kap autója lengéscsillapítóinak %-os állapotáról. 30.000km-ként ajánlott vizsgálat.
Gumiszerviz  
Személy és kisteherautók gumiabroncsainak cseréje és centrírozása akár 20” feletti felniátmérő esetén is. TPMS rendszerek javítása, defekttűrő ( Runflat ) abroncsok szakszerű cseréje. Szerelés és centrírozás nagy kapacitással.
Autófűtés és autóhűtés javítás  
Gépjárműve hűtő-fűtő rendszerének akár megbontás nélküli hibamegállapítása, szakszerű javítása.
Autó akkumulátor csere, akkuszerviz  
Gépjármű akkumulátorok vizsgálata, töltő rendszerek ellenőrzése, diagnosztikája. Hagyományos és AGM akkumulátorok cseréje, akkumulátor vezérlőegységek szükség szerinti alapbeállítása.
Dióhéjas szívórendszer tisztítás  
Masszív koromlerakódás borítja a közvetlen befecskendezéses benzinmotorja szívószelepét vagy diesel autója szívósorát? Ne várjon addig, amíg ez problémát okoz!
idő

Tisztelt Ügyfeleink!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy autószerviz műhelyünk 2024.05.20-án ZÁRVA tart. 2024.05.21-től a megszokott nyitvatartási rendben várjuk Önöket!

Az üzenet küldése sikeres!

Köszönjük hogy felvette a kapcsolatot a KA Bosch Car Szerviz munkafelvételével, hamarosan válaszolunk levelére, vagy felhívjuk a megadott telefonszámon egyeztetés végett.
Üdvözlettel: KA csapata