Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Időpont kérés

Mire jó a gyújtótrafó?

Hiába van csodaszép autónk, ha nem tudjuk használni. Lehet benne menetstabilizátor, szemet gyönyörködtető műszerfal, kényelmes ülés, vagy éppen holttérfigyelő rendszer, az egész mit sem ér, ha nem indul el a kocsi. Az indítózáshoz ugyanis sok autóban olyan egyszerű alkatrészek kellenek, mint a gyújtótrafó.

Indulás!

Egy autó sok száz alkatrész együttes működésével válik tökéletes egészé. Ha ezek közül valamelyik kiesik, akkor sérülhet a komfortérzetünk, a biztonságunk vagy nemes egyszerűséggel el sem tudjuk indítani a kocsit. A benzines autóknál az üzemanyag-levegő keverék begyújtását a gyújtógyertya segítségével tudjuk megoldani. Ahhoz, hogy a gyertya két pólusa között szikra képződhessen feszültség szükséges, amelyet a gyújtótrafó hivatott előállítani. Emiatt rendkívül fontos a szerepe, hiszen hiába van minden igényt kielégítő kocsink, ha nem tudunk vele közlekedni egy ilyen egyszerű alkatrész miatt, amelyről sokszor nem is tudjuk, hogy az autóban van. Legalábbis, amíg el nem romlik, és cserélni nem kell. Több elnevezését is használjuk: egyszerűen csak trafó, gyújtástrafó vagy gyújtótekercs. Utóbbi a felépítésére is utal, hiszen az alkatrész az autó akkumulátorában lévő alacsony feszültséget alakítja át, úgy, hogy ezt a feszültséget egy tekercsbe vezetik, ami egy elektromágneses tekercsben energiát tárol, majd a vasmagon keresztül leadja a megnövekedett feszültséget. Ha erre már nem képes, akkor nem fogjuk tudni beindítani az autót. Mi lehet az oka a gyújtótrafó meghibásodásának?

A gyújtótrafó hibajelei

A gyújtótekercs leggyakrabban azért romlik el, mert a gyújtógyertyák elkopnak. Ennek elsődleges oka, hogy nincs megfelelően szervizelve az autó, ezért a gyertyák sincsenek rendesen karbantartva. A gyújtógyertya rés erodálódik, az elektródák közötti hézag megnövekszik, ami miatt a gyújtótrafónak nagyobb feszültséget kell biztosítania a rés áthidalása érdekében a szikraképződéshez. Ez a feszültség túlterhelést okozhat, amely túlmelegedéshez, végül meghibásodáshoz vezethet. Ha rendszeresen ellenőrizzük a gyújtógyertyák állapotát, és szükség esetén tisztítjuk vagy cseréljük, akkor jó eséllyel a gyújtótekercs élettartamát is meg tudjuk hosszabbítani. Ha nem foglalkozunk vele, akkor az alábbi problémákat észlelhetjük: az autó mintha komótosabb lenne a megszokottnál, vagyis lassabban gyorsul, csökken a teljesítmény. Ezzel párhuzamosan megnövekedhet a fogyasztás is, hiszen a kívánt gyorsulást az autó nem éri el az elégtelen energiafelhasználás miatt. Az is lehet a gyújtótrafó meghibásodásának jele, hogy menet közben rángat a kocsi, ingadozik az alapjárat. Ezekben az esetekben a gyújtótekercs már nem tud elégséges feszültséget leadni. Ha nem foglalkozunk ezekkel a jelekkel, akkor azt kockáztatjuk, hogy a jármű le fog állni menet közben, amely rendkívül balesetveszélyes helyzeteket teremthet. Ennél még az a lehetőség is jobb, hogy a kocsi be sem indul a fals működésű trafó miatt. Ez is bosszantó tud lenni, de legalább biztosan nem ér minket baleset a rosszul működő elem miatt. Bármelyiket tapasztaljuk, ne kezdjük el kicserélni az alkatrészt, hanem kérjük inkább a szerviz segítségét, ahol bizonyosan meg tudják állapítani, hogy miért viselkedik furcsán az autó. Ezek a hibajelek ugyanis nem feltétlenül jelentik azt, hogy valóban a gyújtótrafó a hibás, elképzelhető, hogy máshol kell keresnünk a problémát. Ha azonban a szerelőműhelyben is arra a megállapításra jutnak, hogy a gyújtótekercs fölött eljárt az idő, akkor cserével tudjuk megszüntetni a problémát, a gyújtótrafó ugyanis nem javítható.

Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!

Olajcsere, szűrő csere  
Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.
Autódiagnosztika  
Hibajelzés esetén az autó elektromos berendezéseinek, vezérlőegységeinek vizsgálata naprakész márkafüggetlen vagy egyes típusoknál akár gyári diagnosztikai szoftverek segítségével.
Autó állapotfelmérés  
Szakszerű és modern műszerekkel történő gépjármű vizsgálat, hogy Ön és családja nyugodtan autózhasson.
Futómű beállítás  
Nem megfelelő úttartás, rendellenes gumikopás vagy futómű alkatrész cseréje után elvégzendő művelet melyet a legkorszerűbb Hunter márkájú berendezéssel végzünk.
Vezérműszíj csere, vezérlés javítás  
Kötelezően előírt karbantartási művelet mely során a vezérműszíj és a hozzá szorosan kapcsolódó alkatrészek (szíjfeszítő, vezetőgörgő, vízszivattyú) cseréje történik. Vezérlés javításra a motorvezérlés felől hallható rendellenes hang esetén van szükség vagy egy felvillanó hibajelzés során eltárolt a vezérlés meghibásodására utaló hibakód miatt.
Fékszerviz, fékjavítás  
Személy és kisteher gépjárművek hidraulikus fékrendszereinek javítása, karbantartása. Pontos hibamegállapítás, gyors javítás, hogy autója mielőbb biztonsággal használható legyen.
Klímatöltés, tisztítás, javítás  
Személy és kisteher gépjárművek klímaberendezéseinek töltése R134A és R1234yf ( régi és új típusú ) klímagázzal, klímarendszerek javítása képesítéssel rendelkező kollégákkal. Klímatisztítás és utastér fertőtlenítés akár ózonos eljárással is.
Automata váltó olajcsere  
Automata váltó olajcsere átöblítéses gépi automata eljárással.
Kuplung javítás, kuplung csere  
Kuplung rendszerek teljeskörű javítása, kuplung készletek cseréje rövid határidővel kedvező alkatrész árakkal.
Műszaki vizsgáztatás  
A gépjármű forgalmi engedélyében szereplő éppen aktuális műszaki vizsga lejárati időpontjának meghosszabbítása egy erre kijelölt műszaki vizsga állomáson a gépjárművön elvégzett kötelező átvizsgálást követően.
Részecskeszűrő tisztítás  
Másnéven DPF tisztítás. A meghibásodott részecskeszűrő rendszerek javítása, az eltömődött részecskeszűrők tisztítása.
Kipufogó javítás  
Személy és kisteher gépjárművek kipufogó rendszereinek javítása, cseréje rövid határidővel, hogy a javítás után ismét a megszokott komfort érzete legyen vezetés közben.
Lengéscsillapító mérés  
Instabil nem pontos úttartás esetén elsődleges diagnosztikai mérés mely során pontos értéket kap autója lengéscsillapítóinak %-os állapotáról. 30.000km-ként ajánlott vizsgálat.
Gumiszerviz  
Személy és kisteherautók gumiabroncsainak cseréje és centrírozása akár 20” feletti felniátmérő esetén is. TPMS rendszerek javítása, defekttűrő ( Runflat ) abroncsok szakszerű cseréje. Szerelés és centrírozás nagy kapacitással.
Autófűtés és autóhűtés javítás  
Gépjárműve hűtő-fűtő rendszerének akár megbontás nélküli hibamegállapítása, szakszerű javítása.
Autó akkumulátor csere, akkuszerviz  
Gépjármű akkumulátorok vizsgálata, töltő rendszerek ellenőrzése, diagnosztikája. Hagyományos és AGM akkumulátorok cseréje, akkumulátor vezérlőegységek szükség szerinti alapbeállítása.
Dióhéjas szívórendszer tisztítás  
Masszív koromlerakódás borítja a közvetlen befecskendezéses benzinmotorja szívószelepét vagy diesel autója szívósorát? Ne várjon addig, amíg ez problémát okoz!
idő

Tisztelt Ügyfeleink!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy autószerviz műhelyünk 2024.05.20-án ZÁRVA tart. 2024.05.21-től a megszokott nyitvatartási rendben várjuk Önöket!

Az üzenet küldése sikeres!

Köszönjük hogy felvette a kapcsolatot a KA Bosch Car Szerviz munkafelvételével, hamarosan válaszolunk levelére, vagy felhívjuk a megadott telefonszámon egyeztetés végett.
Üdvözlettel: KA csapata