Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Árajánlat, időpont kérés

Önvezető autó? Nekünk, magyaroknak, bejön!

Az IBM megbízásából készült el az a tanulmány, mely rávilágított, hogy az autóhasználó magyar férfilakosság 79%-a szívesen vásárolna mesterséges intelligenciával ellátott, önvezető gépjárművet a jövőben. A felmérés szerint a magyarok több mint fele azzal számol, hogy a technológiát pár éven belül implementálja az összes autógyártó, és hamarosan szélesebb körben is elérhető lesz mindenki számára.

Közép-Európa is hisz benne

A kutatást nem csak hazánkban, de a környező országokban is elvégezték; többek között Lengyelországban, Csehországban és Oroszországban is felmérték, miként vélekedik a lakosság az önvezető autókról. A mesterséges intelligencia által nyújtott kényelmi szolgáltatásokhoz a legnyitottabban az oroszok és a magyarok viszonyulnak, a társadalom 63 százaléka támogatja az újításokat. A lengyelek 53, míg a csehek 56 százalékos támogatása is arról árulkodik, hogy Európában a társadalom többsége bízik a jövő technológiájában. A piackutató cég 2035 fő bevonásával, a 18 – 65 év közötti korcsoporton végezte el a felmérést, így reprezentatív a felnőtt lakosságra nézve.

Nem csak az autóipart érinti

A kutatás kitért a mesterséges intelligencia által üzemeltethető egyéb iparágakra is. A lengyelek, az oroszok és a magyarok szerint elsősorban az elektronikában lehet hasznos ez a terület, míg a csehek szerint inkább az egészségügyben. A felmérés során a magyar lakosság közel fele kijelentette, engedné, hogy mesterséges intelligencia végezze el az esetleges műtétjét; a férfiak 54 százaléka, a nők 36 százaléka bízná rá életét az új technológiára. A megkérdezettek 66 százaléka gondolja úgy, hogy az intelligens robotok remek társai lennének a magányos idős embereknek. A felmérésben résztvevők elsöprő többsége szerint a technológia hatékonyabbá teheti a mindennapos munkát, elvégzi az unalmasnak tartott rutinfeladatokat, a szolgáltatások színvonalát és értékét növeli. A közlekedést is egyértelműen segíti, tehát mérsékli a dugókat, gördülékenyebbé teszi a helyváltoztatást mind az egyéni utasok, mind a tömegközlekedők számára. A megkérdezettek szerint a házimunkát is tudná segíteni a robottechnológia. A magyar résztvevők több mint nyolcvan százaléka bízná mesterséges intelligenciára az útvonaltervezést, sőt, a legtöbb megkérdezett egyetért abban, hogy közlekedési szabálysértések esetén is bevonható legyen a technika. A felmérésben résztvevők 23 százaléka azonban tart attól, hogy a mesterséges intelligencia akár súlyos fenyegetést is jelenthet, főleg addig, ameddig az gyerekcipőben jár.