Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Árajánlat, időpont kérés

Kicsi, de nélkülözhetetlen: a lambda-szonda

Míg az autó nagyobb részeivel mindenki, még az igazán laikusok is tisztában vannak, az olyan alkatrészek, mint a lambda-szonda, ritkán kerülnek a figyelem központjába. Bár cseréje nem túl bonyolult, és az ára sem a leghúzósabb, megéri odafigyelni – hibája súlyosabb következményekkel is járhat.

Légfeleslegtényező – az alapok

Kezdjük az elején, mire szolgál ez az alkatrész? Az iskolai fizika és kémia órákról tudhatjuk, hogy az égéshez három összetevő kell – szikra, éghető anyag és oxigén. Az autókban a legelsőt a gyertya adja, ugyanakkor figyelni kell a benzin és a levegő arányára – a modern autókban ezt a szerepet a lambda-szonda látja el. Kettős szerepe van, egyrészt folyamatosan figyeli a kipufogógáz oxigéntartalmát, másrészt elektromos jelekkel látja el a katalizátort, hozzájárul annak tökéletes működéséhez, a megfelelő oxigénszint adagolásához. Noha nem tartozik a legdrágább alkatrészekhez, mégsem mondható el, hogy olcsó lenne, legfőképp, ha a méretéhez viszonyítjuk. Ez annak köszönhető, hogy platinát tartalmaz, valamint a legtöbb autóban fűthető is – hiszen csak megfelelő hőmérsékleten működik tökéletesen. Mi több, általában kettő szonda is található a kocsikban, egy a katalizátor előtt és egy mögötte, hogy egyértelmű legyen, a katalizátor milyen hatásfokkal tisztítja a kiáramló káros gázt.

Leggyakoribb hibái

Bár a legtöbb hiba esetében egyből felgyullad a kontrollégő (Check engine), a problémás lambda-szondát egyéb külső tényezők is jelezhetik. A szabad szemmel látható és érzékelhető hibák közül kiemelkedik az autó nehézkes indulása, vagy éppen az alapjáraton és alacsony fordulatszámon való ingadozás, ugrálás. A fekete kipufogógáz szintén a szonda hibáját jelenheti ugyanúgy, mint a hirtelen megnövekedett fogyasztás is. Súlyosabb problémára utal (a katalizátor károsodása) a menet közben érezhető záptojás szag, amely a nem megfelelő levegőszűrésből következik. Nem érzékelhető közvetlenül, de a hibás szonda hosszú távon az autó egyéb részein is okozhat problémát – a nem megfelelő keverék lemoshatja az olajréteget a henger faláról, illetve az olaj is felhígulhat, ezáltal rontva a motor kenését. Ezeken kívül veszélyezteti a működést, és a szondán látható károsodást okozhat a szilikon lerakódás, a túlzott ólomtartalom az üzemanyagban, valamint a fagyálló is.

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: linkedin
Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!

Olajcsere, szűrő csere

Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.

Automata váltó olajcsere

Automata váltó olajcsere átöblítéses gépi automata eljárással.

Fékszerviz, fékjavítás

Személy és kisteher gépjárművek hidraulikus fékrendszereinek javítása, karbantartása. Pontos hibamegállapítás, gyors javítás, hogy autója mielőbb biztonsággal használható legyen.

Olajcsere, szűrő csere Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.

Kuplung javítás, kuplung csere

Kuplung rendszerek teljeskörű javítása, kuplung készletek cseréje rövid határidővel kedvező alkatrész árakkal.

Műszaki vizsgáztatás

A gépjármű forgalmi engedélyében szereplő éppen aktuális műszaki vizsga lejárati időpontjának meghosszabbítása egy erre kijelölt műszaki vizsga állomáson a gépjárművön elvégzett kötelező átvizsgálást követően.

Kipufogó javítás

Személy és kisteher gépjárművek kipufogó rendszereinek javítása, cseréje rövid határidővel, hogy a javítás után ismét a megszokott komfort érzete legyen vezetés közben.

Autó állapotfelmérés

Szakszerű és modern műszerekkel történő gépjármű vizsgálat, hogy Ön és családja nyugodtan autózhasson

Vezérműszíj csere, vezérlés javítás

Kötelezően előírt karbantartási művelet mely során a vezérműszíj és a hozzá szorosan kapcsolódó alkatrészek (szíjfeszítő, vezetőgörgő, vízszivattyú) cseréje történik. Vezérlés javításra a motorvezérlés felől hallható rendellenes hang esetén van szükség vagy egy felvillanó hibajelzés során eltárolt a vezérlés meghibásodására