Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Időpont kérés

Kicsi, de nélkülözhetetlen: a lambda-szonda

Míg az autó nagyobb részeivel mindenki, még az igazán laikusok is tisztában vannak, az olyan alkatrészek, mint a lambda-szonda, ritkán kerülnek a figyelem központjába. Bár cseréje nem túl bonyolult, és az ára sem a leghúzósabb, megéri odafigyelni – hibája súlyosabb következményekkel is járhat.

Légfeleslegtényező – az alapok

Kezdjük az elején, mire szolgál ez az alkatrész? Az iskolai fizika és kémia órákról tudhatjuk, hogy az égéshez három összetevő kell – szikra, éghető anyag és oxigén. Az autókban a legelsőt a gyertya adja, ugyanakkor figyelni kell a benzin és a levegő arányára – a modern autókban ezt a szerepet a lambda-szonda látja el. Kettős szerepe van, egyrészt folyamatosan figyeli a kipufogógáz oxigéntartalmát, másrészt elektromos jelekkel látja el a katalizátort, hozzájárul annak tökéletes működéséhez, a megfelelő oxigénszint adagolásához. Noha nem tartozik a legdrágább alkatrészekhez, mégsem mondható el, hogy olcsó lenne, legfőképp, ha a méretéhez viszonyítjuk. Ez annak köszönhető, hogy platinát tartalmaz, valamint a legtöbb autóban fűthető is – hiszen csak megfelelő hőmérsékleten működik tökéletesen. Mi több, általában kettő szonda is található a kocsikban, egy a katalizátor előtt és egy mögötte, hogy egyértelmű legyen, a katalizátor milyen hatásfokkal tisztítja a kiáramló káros gázt.

Leggyakoribb hibái

Bár a legtöbb hiba esetében egyből felgyullad a kontrollégő (Check engine), a problémás lambda-szondát egyéb külső tényezők is jelezhetik. A szabad szemmel látható és érzékelhető hibák közül kiemelkedik az autó nehézkes indulása, vagy éppen az alapjáraton és alacsony fordulatszámon való ingadozás, ugrálás. A fekete kipufogógáz szintén a szonda hibáját jelenheti ugyanúgy, mint a hirtelen megnövekedett fogyasztás is. Súlyosabb problémára utal (a katalizátor károsodása) a menet közben érezhető záptojás szag, amely a nem megfelelő levegőszűrésből következik. Nem érzékelhető közvetlenül, de a hibás szonda hosszú távon az autó egyéb részein is okozhat problémát – a nem megfelelő keverék lemoshatja az olajréteget a henger faláról, illetve az olaj is felhígulhat, ezáltal rontva a motor kenését. Ezeken kívül veszélyezteti a működést, és a szondán látható károsodást okozhat a szilikon lerakódás, a túlzott ólomtartalom az üzemanyagban, valamint a fagyálló is.

Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!

Olajcsere, szűrő csere  
Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.
Autódiagnosztika  
Hibajelzés esetén az autó elektromos berendezéseinek, vezérlőegységeinek vizsgálata naprakész márkafüggetlen vagy egyes típusoknál akár gyári diagnosztikai szoftverek segítségével.
Autó állapotfelmérés  
Szakszerű és modern műszerekkel történő gépjármű vizsgálat, hogy Ön és családja nyugodtan autózhasson.
Futómű beállítás  
Nem megfelelő úttartás, rendellenes gumikopás vagy futómű alkatrész cseréje után elvégzendő művelet melyet a legkorszerűbb Hunter márkájú berendezéssel végzünk.
Vezérműszíj csere, vezérlés javítás  
Kötelezően előírt karbantartási művelet mely során a vezérműszíj és a hozzá szorosan kapcsolódó alkatrészek (szíjfeszítő, vezetőgörgő, vízszivattyú) cseréje történik. Vezérlés javításra a motorvezérlés felől hallható rendellenes hang esetén van szükség vagy egy felvillanó hibajelzés során eltárolt a vezérlés meghibásodására utaló hibakód miatt.
Fékszerviz, fékjavítás  
Személy és kisteher gépjárművek hidraulikus fékrendszereinek javítása, karbantartása. Pontos hibamegállapítás, gyors javítás, hogy autója mielőbb biztonsággal használható legyen.
Klímatöltés, tisztítás, javítás  
Személy és kisteher gépjárművek klímaberendezéseinek töltése R134A és R1234yf ( régi és új típusú ) klímagázzal, klímarendszerek javítása képesítéssel rendelkező kollégákkal. Klímatisztítás és utastér fertőtlenítés akár ózonos eljárással is.
Automata váltó olajcsere  
Automata váltó olajcsere átöblítéses gépi automata eljárással.
Kuplung javítás, kuplung csere  
Kuplung rendszerek teljeskörű javítása, kuplung készletek cseréje rövid határidővel kedvező alkatrész árakkal.
Műszaki vizsgáztatás  
A gépjármű forgalmi engedélyében szereplő éppen aktuális műszaki vizsga lejárati időpontjának meghosszabbítása egy erre kijelölt műszaki vizsga állomáson a gépjárművön elvégzett kötelező átvizsgálást követően.
Részecskeszűrő tisztítás  
Másnéven DPF tisztítás. A meghibásodott részecskeszűrő rendszerek javítása, az eltömődött részecskeszűrők tisztítása.
Kipufogó javítás  
Személy és kisteher gépjárművek kipufogó rendszereinek javítása, cseréje rövid határidővel, hogy a javítás után ismét a megszokott komfort érzete legyen vezetés közben.
Lengéscsillapító mérés  
Instabil nem pontos úttartás esetén elsődleges diagnosztikai mérés mely során pontos értéket kap autója lengéscsillapítóinak %-os állapotáról. 30.000km-ként ajánlott vizsgálat.
Gumiszerviz  
Személy és kisteherautók gumiabroncsainak cseréje és centrírozása akár 20” feletti felniátmérő esetén is. TPMS rendszerek javítása, defekttűrő ( Runflat ) abroncsok szakszerű cseréje. Szerelés és centrírozás nagy kapacitással.
Autófűtés és autóhűtés javítás  
Gépjárműve hűtő-fűtő rendszerének akár megbontás nélküli hibamegállapítása, szakszerű javítása.
Autó akkumulátor csere, akkuszerviz  
Gépjármű akkumulátorok vizsgálata, töltő rendszerek ellenőrzése, diagnosztikája. Hagyományos és AGM akkumulátorok cseréje, akkumulátor vezérlőegységek szükség szerinti alapbeállítása.
Dióhéjas szívórendszer tisztítás  
Masszív koromlerakódás borítja a közvetlen befecskendezéses benzinmotorja szívószelepét vagy diesel autója szívósorát? Ne várjon addig, amíg ez problémát okoz!
idő

Tisztelt Ügyfeleink!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy autószerviz műhelyünk 2024.05.20-án ZÁRVA tart. 2024.05.21-től a megszokott nyitvatartási rendben várjuk Önöket!

Az üzenet küldése sikeres!

Köszönjük hogy felvette a kapcsolatot a KA Bosch Car Szerviz munkafelvételével, hamarosan válaszolunk levelére, vagy felhívjuk a megadott telefonszámon egyeztetés végett.
Üdvözlettel: KA csapata