Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Időpont kérés

Hibridet gyártanak alkohol hajtással

100 százalékban bioetanol által hajtott Prius modellek sorozatgyártását jelentette be a Toyota. A bejelentés nagy horderejű, hiszen az így készült típus, a műfajban elsőként képes a teljesen emissziómentes közlekedésre. Körülbelül egymilliárd brazil reált (75,6 milliárd Ft) fordítanak a sorozatgyártás előkészítésére és megvalósítására.

Miért pont Brazíliában?

Brazíliában mélyre nyúló gyökerei vannak a bioetanolnak. Több mint 40 évet kell visszautaznunk az időben, ha szeretnénk látni mikor indult útjára a megújuló forrásból származó alternatív üzemanyag kultúrája. A jelentős állami támogatással létrejött, cukornád alapú etanolgyártás mára a világ első számú etanol-exportőrévé repítette az országot. A legnagyobb dél-amerikai országban a cukornádültetvények hozzák a fő jövedelmet a földműveseknek. A cukornád ipari feldolgozása során vagy szacharózcukrokat készítenek, vagy bioetanolt, ami a gazolin üzemanyag 27 százalékos komponense. Az USDA felmérése szerint idén Brazíliában 30,755 milliárd liter bioetanolt gyártottak, amiből 27,8 milliárd litert fel is használnak a közlekedés növekvő igényei miatt. A termelés egy év alatt 9 százalékos emelkedésen ment át. A cukornádtermés 61 százalékát emésztheti fel az etanolipar, ellentétben a 2017-ben mért 53,6 százalékos aránnyal. Ennek oka a cukor világpiaci árának csökkenése, és a bioetanol iránti igény növekedése. A Brazil kormány hosszútávú tervei közt szerepel, hogy 2030-ra a teljes felhasznált energia egyharmadát megújuló energiaforrások biztosítsák. Ebből kifolyólag a közlekedésben is növelni szándékoznak a benzin és dízel meghajtások helyett, a biodízel és a második generációs alapanyagok arányát. Az áramellátást több mint 60 százalékát vízierőművek termelnék, valamint drasztikusan redukálnák az üvegházhatású gázok kibocsátását is. Ezen információk birtokában már érthető, miért gondolják jó befektetésnek a japánok egy külön ide tervezett etanolos Prius sorozatgyártását.

Még ismeretlen ár és műszaki adatok

A nagyérdemű előtt már áprilisban bemutatták a Prius Hybrid FFV néven futó típusváltozat prototípusát. Mostanra végérvényesen kijelentették, hogy a folyamatos teszteléseknek köszönhetően nem látják akadályát a sorozatgyártás beindításának. Műszaki adatokat ugyan még mindig nem közöltek róla, azt viszont ismételten elmondták, hogy az etanol és a hibrid hajtás kombinálásával az FFV-jé egy teljes egészében szénsemleges üzem, így maximálisan szolgálni fogja a 2030-ra tervezett brazil elképzelések megvalósulását. Hogy valóban így lesz-e, az majd hamarosan kiderül.

Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!

Olajcsere, szűrő csere  
Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.
Autódiagnosztika  
Hibajelzés esetén az autó elektromos berendezéseinek, vezérlőegységeinek vizsgálata naprakész márkafüggetlen vagy egyes típusoknál akár gyári diagnosztikai szoftverek segítségével.
Autó állapotfelmérés  
Szakszerű és modern műszerekkel történő gépjármű vizsgálat, hogy Ön és családja nyugodtan autózhasson.
Futómű beállítás  
Nem megfelelő úttartás, rendellenes gumikopás vagy futómű alkatrész cseréje után elvégzendő művelet melyet a legkorszerűbb Hunter márkájú berendezéssel végzünk.
Vezérműszíj csere, vezérlés javítás  
Kötelezően előírt karbantartási művelet mely során a vezérműszíj és a hozzá szorosan kapcsolódó alkatrészek (szíjfeszítő, vezetőgörgő, vízszivattyú) cseréje történik. Vezérlés javításra a motorvezérlés felől hallható rendellenes hang esetén van szükség vagy egy felvillanó hibajelzés során eltárolt a vezérlés meghibásodására utaló hibakód miatt.
Fékszerviz, fékjavítás  
Személy és kisteher gépjárművek hidraulikus fékrendszereinek javítása, karbantartása. Pontos hibamegállapítás, gyors javítás, hogy autója mielőbb biztonsággal használható legyen.
Klímatöltés, tisztítás, javítás  
Személy és kisteher gépjárművek klímaberendezéseinek töltése R134A és R1234yf ( régi és új típusú ) klímagázzal, klímarendszerek javítása képesítéssel rendelkező kollégákkal. Klímatisztítás és utastér fertőtlenítés akár ózonos eljárással is.
Automata váltó olajcsere  
Automata váltó olajcsere átöblítéses gépi automata eljárással.
Kuplung javítás, kuplung csere  
Kuplung rendszerek teljeskörű javítása, kuplung készletek cseréje rövid határidővel kedvező alkatrész árakkal.
Műszaki vizsgáztatás  
A gépjármű forgalmi engedélyében szereplő éppen aktuális műszaki vizsga lejárati időpontjának meghosszabbítása egy erre kijelölt műszaki vizsga állomáson a gépjárművön elvégzett kötelező átvizsgálást követően.
Részecskeszűrő tisztítás  
Másnéven DPF tisztítás. A meghibásodott részecskeszűrő rendszerek javítása, az eltömődött részecskeszűrők tisztítása.
Kipufogó javítás  
Személy és kisteher gépjárművek kipufogó rendszereinek javítása, cseréje rövid határidővel, hogy a javítás után ismét a megszokott komfort érzete legyen vezetés közben.
Lengéscsillapító mérés  
Instabil nem pontos úttartás esetén elsődleges diagnosztikai mérés mely során pontos értéket kap autója lengéscsillapítóinak %-os állapotáról. 30.000km-ként ajánlott vizsgálat.
Gumiszerviz  
Személy és kisteherautók gumiabroncsainak cseréje és centrírozása akár 20” feletti felniátmérő esetén is. TPMS rendszerek javítása, defekttűrő ( Runflat ) abroncsok szakszerű cseréje. Szerelés és centrírozás nagy kapacitással.
Autófűtés és autóhűtés javítás  
Gépjárműve hűtő-fűtő rendszerének akár megbontás nélküli hibamegállapítása, szakszerű javítása.
Autó akkumulátor csere, akkuszerviz  
Gépjármű akkumulátorok vizsgálata, töltő rendszerek ellenőrzése, diagnosztikája. Hagyományos és AGM akkumulátorok cseréje, akkumulátor vezérlőegységek szükség szerinti alapbeállítása.
Dióhéjas szívórendszer tisztítás  
Masszív koromlerakódás borítja a közvetlen befecskendezéses benzinmotorja szívószelepét vagy diesel autója szívósorát? Ne várjon addig, amíg ez problémát okoz!
idő

Tisztelt Ügyfeleink!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy autószerviz műhelyünk 2024.05.20-án ZÁRVA tart. 2024.05.21-től a megszokott nyitvatartási rendben várjuk Önöket!

Az üzenet küldése sikeres!

Köszönjük hogy felvette a kapcsolatot a KA Bosch Car Szerviz munkafelvételével, hamarosan válaszolunk levelére, vagy felhívjuk a megadott telefonszámon egyeztetés végett.
Üdvözlettel: KA csapata