Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Időpont kérés

Hibridet gyártanak alkohol hajtással

100 százalékban bioetanol által hajtott Prius modellek sorozatgyártását jelentette be a Toyota. A bejelentés nagy horderejű, hiszen az így készült típus, a műfajban elsőként képes a teljesen emissziómentes közlekedésre. Körülbelül egymilliárd brazil reált (75,6 milliárd Ft) fordítanak a sorozatgyártás előkészítésére és megvalósítására.

Miért pont Brazíliában?

Brazíliában mélyre nyúló gyökerei vannak a bioetanolnak. Több mint 40 évet kell visszautaznunk az időben, ha szeretnénk látni mikor indult útjára a megújuló forrásból származó alternatív üzemanyag kultúrája. A jelentős állami támogatással létrejött, cukornád alapú etanolgyártás mára a világ első számú etanol-exportőrévé repítette az országot. A legnagyobb dél-amerikai országban a cukornádültetvények hozzák a fő jövedelmet a földműveseknek. A cukornád ipari feldolgozása során vagy szacharózcukrokat készítenek, vagy bioetanolt, ami a gazolin üzemanyag 27 százalékos komponense. Az USDA felmérése szerint idén Brazíliában 30,755 milliárd liter bioetanolt gyártottak, amiből 27,8 milliárd litert fel is használnak a közlekedés növekvő igényei miatt. A termelés egy év alatt 9 százalékos emelkedésen ment át. A cukornádtermés 61 százalékát emésztheti fel az etanolipar, ellentétben a 2017-ben mért 53,6 százalékos aránnyal. Ennek oka a cukor világpiaci árának csökkenése, és a bioetanol iránti igény növekedése. A Brazil kormány hosszútávú tervei közt szerepel, hogy 2030-ra a teljes felhasznált energia egyharmadát megújuló energiaforrások biztosítsák. Ebből kifolyólag a közlekedésben is növelni szándékoznak a benzin és dízel meghajtások helyett, a biodízel és a második generációs alapanyagok arányát. Az áramellátást több mint 60 százalékát vízierőművek termelnék, valamint drasztikusan redukálnák az üvegházhatású gázok kibocsátását is. Ezen információk birtokában már érthető, miért gondolják jó befektetésnek a japánok egy külön ide tervezett etanolos Prius sorozatgyártását.

Még ismeretlen ár és műszaki adatok

A nagyérdemű előtt már áprilisban bemutatták a Prius Hybrid FFV néven futó típusváltozat prototípusát. Mostanra végérvényesen kijelentették, hogy a folyamatos teszteléseknek köszönhetően nem látják akadályát a sorozatgyártás beindításának. Műszaki adatokat ugyan még mindig nem közöltek róla, azt viszont ismételten elmondták, hogy az etanol és a hibrid hajtás kombinálásával az FFV-jé egy teljes egészében szénsemleges üzem, így maximálisan szolgálni fogja a 2030-ra tervezett brazil elképzelések megvalósulását. Hogy valóban így lesz-e, az majd hamarosan kiderül.

Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!

Olajcsere, szűrő csere  
Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.
Fékszerviz, fékjavítás  
Személy és kisteher gépjárművek hidraulikus fékrendszereinek javítása, karbantartása. Pontos hibamegállapítás, gyors javítás, hogy autója mielőbb biztonsággal használható legyen.