Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Árajánlat, időpont kérés

Okok, amikért fontos a tökéletes állapotú kipufogó

Kipufogó rendszer alulról nézve

A kipufogó nem csak az autó hatékonyságát, de gazdaságos működését is biztosítja, épp ezért oda kell figyelni a tökéletes állapotára. Amellett, hogy a motor üzemeléséből eredő robbanások zaját minimalizálja, még a csövön át levegőbe távozó káros anyagokat is módosítja, és kiszűri. Azért is nélkülözhetetlen, mert a kocsik működéséből keletkező erő hatásmegoszlását szabályozza, hogy abból minél több az autó mozgatására tudjon koncentrálódni. Ezt az ún. fojtódobbal (hátsó dob) érik el, mely egy precízen megtervezett „labirintus” rendszer. Lényege, hogy a kipufogógáz túl gyors és könnyű kiáramlását gátolja.

A kipufogó felett is eljár az idő

Tapasztalataink alapján általánosságban elmondható, hogy új kocsik esetén 4-5 évig nem szokott probléma adódni a kipufogóval, pláne, ha garázsban tárolja a gazdája. A fiatal kocsik tulajdonosai leginkább csak mechanikai sérülést ejthetnek a kipufogón, amikor mondjuk fekvőrendőrhöz vagy szegélyhez verik azt. Idősebb autók esetén azonban már beszélhetünk korból eredő hibákról, azon belül is főként a korrózióról. Mivel a kipufogókat nem festik a gyártók belülről, így a csövek és dobok belső felülete sebezhető marad. Azaz ha nincs épp működésben a motor, akkor a parkolás alatt belül lecsapódó víz oxidálni fogja a fedetlen acélt. A rendszeres hőhatás következtében a szén pedig kiég az acélból, ezáltal még tovább gyorsul a korrózió folyamata. Ezért fontos a gyártásnál minél vastagabb és minőségibb anyagot alkalmazni, hogy biztosítsák a megnövelt élettartamot.

A kipufogó rendszer fontossága

Amennyire lehetséges, mindig fenn kell tartani a kipufogó rendszer tökéletes állapotát, hiszen csak ilyen állapotban tudja garantálni, hogy állandóan az optimális levegő-üzemanyag arány keveredjen. Vagyis azt, hogy a motor ideális üzemanyag fogyasztás mellett a lehető legnagyobb teljesítményt nyújtsa.

Ám, ha a kipufogó rendszer valamelyik része kilyukad, netán eltörik, akkor a motor üzemeléséből létrejövő erő valamennyi része az egyszerűbb útvonalat választva a szabadba megy. Emiatt romlani fog a motorhatékonyság, az üzemanyag fogyasztás intenzíven megugrik, mivel addig tapossuk a gázpedált, amíg a megfelelő sebességre nem gyorsulunk. Ilyenkor minél előbb ajánlott időpontot kérni kipufogó javításra.

A kipufogó meghibásodását viszonylag könnyű észlelni, eleinte a hangosabb zaj miatt. A sérült, esetleg lógó alkatrészek további lehetséges hibaforrásként vannak jelen. Vezetés közben gyakorlatilag bármibe beleakadhatnak, ezáltal letépve más alkatrészeket. Utóbbi lehet az üzemanyagtartály, esetleg a kézifék bowden vagy a hátsó lökhárító. A leszakadó elemek nem csak a saját biztonságunkat, de a mögöttünk közlekedőkét is veszélyezteti.

A kipufogó állapotának megőrzése

Ha szeretnéd meghosszabbítani autód kipufogórendszerének élettartamát, néha-néha autózz hosszabb távon, ugyanis az alkatrész csak így tud rendesen átmelegedni. Ha biztosítod ezt számára, akkor a kondenzvíz rendesen el fog párologni. Ám, ha nem figyelsz oda rá, és meghibásodik a rendszer, akkor nélkülözhetetlenné válik a kipufogó javítás, esetleg csere a motor maximális teljesítményének és optimális működésének biztosítása céljából.