Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Időpont kérés

Okok, amikért fontos a tökéletes állapotú kipufogó

Kipufogó rendszer alulról nézve

A kipufogó nem csak az autó hatékonyságát, de gazdaságos működését is biztosítja, épp ezért oda kell figyelni a tökéletes állapotára. Amellett, hogy a motor üzemeléséből eredő robbanások zaját minimalizálja, még a csövön át levegőbe távozó káros anyagokat is módosítja, és kiszűri. Azért is nélkülözhetetlen, mert a kocsik működéséből keletkező erő hatásmegoszlását szabályozza, hogy abból minél több az autó mozgatására tudjon koncentrálódni. Ezt az ún. fojtódobbal (hátsó dob) érik el, mely egy precízen megtervezett „labirintus” rendszer. Lényege, hogy a kipufogógáz túl gyors és könnyű kiáramlását gátolja.

A kipufogó felett is eljár az idő

Tapasztalataink alapján általánosságban elmondható, hogy új kocsik esetén 4-5 évig nem szokott probléma adódni a kipufogóval, pláne, ha garázsban tárolja a gazdája. A fiatal kocsik tulajdonosai leginkább csak mechanikai sérülést ejthetnek a kipufogón, amikor mondjuk fekvőrendőrhöz vagy szegélyhez verik azt. Idősebb autók esetén azonban már beszélhetünk korból eredő hibákról, azon belül is főként a korrózióról. Mivel a kipufogókat nem festik a gyártók belülről, így a csövek és dobok belső felülete sebezhető marad. Azaz ha nincs épp működésben a motor, akkor a parkolás alatt belül lecsapódó víz oxidálni fogja a fedetlen acélt. A rendszeres hőhatás következtében a szén pedig kiég az acélból, ezáltal még tovább gyorsul a korrózió folyamata. Ezért fontos a gyártásnál minél vastagabb és minőségibb anyagot alkalmazni, hogy biztosítsák a megnövelt élettartamot.

A kipufogó rendszer fontossága

Amennyire lehetséges, mindig fenn kell tartani a kipufogó rendszer tökéletes állapotát, hiszen csak ilyen állapotban tudja garantálni, hogy állandóan az optimális levegő-üzemanyag arány keveredjen. Vagyis azt, hogy a motor ideális üzemanyag fogyasztás mellett a lehető legnagyobb teljesítményt nyújtsa.

Ám, ha a kipufogó rendszer valamelyik része kilyukad, netán eltörik, akkor a motor üzemeléséből létrejövő erő valamennyi része az egyszerűbb útvonalat választva a szabadba megy. Emiatt romlani fog a motorhatékonyság, az üzemanyag fogyasztás intenzíven megugrik, mivel addig tapossuk a gázpedált, amíg a megfelelő sebességre nem gyorsulunk. Ilyenkor minél előbb ajánlott időpontot kérni kipufogó javításra.

A kipufogó meghibásodását viszonylag könnyű észlelni, eleinte a hangosabb zaj miatt. A sérült, esetleg lógó alkatrészek további lehetséges hibaforrásként vannak jelen. Vezetés közben gyakorlatilag bármibe beleakadhatnak, ezáltal letépve más alkatrészeket. Utóbbi lehet az üzemanyagtartály, esetleg a kézifék bowden vagy a hátsó lökhárító. A leszakadó elemek nem csak a saját biztonságunkat, de a mögöttünk közlekedőkét is veszélyezteti.

A kipufogó állapotának megőrzése

Ha szeretnéd meghosszabbítani autód kipufogórendszerének élettartamát, néha-néha autózz hosszabb távon, ugyanis az alkatrész csak így tud rendesen átmelegedni. Ha biztosítod ezt számára, akkor a kondenzvíz rendesen el fog párologni. Ám, ha nem figyelsz oda rá, és meghibásodik a rendszer, akkor nélkülözhetetlenné válik a kipufogó javítás, esetleg csere a motor maximális teljesítményének és optimális működésének biztosítása céljából.

Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!

Olajcsere, szűrő csere  
Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.
Autódiagnosztika  
Hibajelzés esetén az autó elektromos berendezéseinek, vezérlőegységeinek vizsgálata naprakész márkafüggetlen vagy egyes típusoknál akár gyári diagnosztikai szoftverek segítségével.
Autó állapotfelmérés  
Szakszerű és modern műszerekkel történő gépjármű vizsgálat, hogy Ön és családja nyugodtan autózhasson.
Futómű beállítás  
Nem megfelelő úttartás, rendellenes gumikopás vagy futómű alkatrész cseréje után elvégzendő művelet melyet a legkorszerűbb Hunter márkájú berendezéssel végzünk.
Vezérműszíj csere, vezérlés javítás  
Kötelezően előírt karbantartási művelet mely során a vezérműszíj és a hozzá szorosan kapcsolódó alkatrészek (szíjfeszítő, vezetőgörgő, vízszivattyú) cseréje történik. Vezérlés javításra a motorvezérlés felől hallható rendellenes hang esetén van szükség vagy egy felvillanó hibajelzés során eltárolt a vezérlés meghibásodására utaló hibakód miatt.
Fékszerviz, fékjavítás  
Személy és kisteher gépjárművek hidraulikus fékrendszereinek javítása, karbantartása. Pontos hibamegállapítás, gyors javítás, hogy autója mielőbb biztonsággal használható legyen.
Klímatöltés, tisztítás, javítás  
Személy és kisteher gépjárművek klímaberendezéseinek töltése R134A és R1234yf ( régi és új típusú ) klímagázzal, klímarendszerek javítása képesítéssel rendelkező kollégákkal. Klímatisztítás és utastér fertőtlenítés akár ózonos eljárással is.
Automata váltó olajcsere  
Automata váltó olajcsere átöblítéses gépi automata eljárással.
Kuplung javítás, kuplung csere  
Kuplung rendszerek teljeskörű javítása, kuplung készletek cseréje rövid határidővel kedvező alkatrész árakkal.
Műszaki vizsgáztatás  
A gépjármű forgalmi engedélyében szereplő éppen aktuális műszaki vizsga lejárati időpontjának meghosszabbítása egy erre kijelölt műszaki vizsga állomáson a gépjárművön elvégzett kötelező átvizsgálást követően.
Részecskeszűrő tisztítás  
Másnéven DPF tisztítás. A meghibásodott részecskeszűrő rendszerek javítása, az eltömődött részecskeszűrők tisztítása.
Kipufogó javítás  
Személy és kisteher gépjárművek kipufogó rendszereinek javítása, cseréje rövid határidővel, hogy a javítás után ismét a megszokott komfort érzete legyen vezetés közben.
Lengéscsillapító mérés  
Instabil nem pontos úttartás esetén elsődleges diagnosztikai mérés mely során pontos értéket kap autója lengéscsillapítóinak %-os állapotáról. 30.000km-ként ajánlott vizsgálat.
Gumiszerviz  
Személy és kisteherautók gumiabroncsainak cseréje és centrírozása akár 20” feletti felniátmérő esetén is. TPMS rendszerek javítása, defekttűrő ( Runflat ) abroncsok szakszerű cseréje. Szerelés és centrírozás nagy kapacitással.
Autófűtés és autóhűtés javítás  
Gépjárműve hűtő-fűtő rendszerének akár megbontás nélküli hibamegállapítása, szakszerű javítása.
Autó akkumulátor csere, akkuszerviz  
Gépjármű akkumulátorok vizsgálata, töltő rendszerek ellenőrzése, diagnosztikája. Hagyományos és AGM akkumulátorok cseréje, akkumulátor vezérlőegységek szükség szerinti alapbeállítása.
Dióhéjas szívórendszer tisztítás  
Masszív koromlerakódás borítja a közvetlen befecskendezéses benzinmotorja szívószelepét vagy diesel autója szívósorát? Ne várjon addig, amíg ez problémát okoz!
idő

Tisztelt ügyfeleink!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy autószerviz műhelyünk 2023.12.23-2024.01.01. között  ZÁRVA tart. 2024.01.02-től a megszokott nyitvatartási rendben várjuk Önöket!

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa. Adatvédelemi szabályzat

Az üzenet küldése sikeres!

Köszönjük hogy felvette a kapcsolatot a KA Bosch Car Szerviz munkafelvételével, hamarosan válaszolunk levelére, vagy felhívjuk a megadott telefonszámon egyeztetés végett.
Üdvözlettel: KA csapata