Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Időpont kérés

A főfékhenger működése

Aisin főfékhenger

A gépjárművekbe szerelt főfékhengernek több féle változatát is alkalmazzák a gyártók. Jellemzően a fékrásegítőre szokták őket felszerelni, kétkörös, tandem kivitelben. Amennyiben meghibásodik, ajánlott egyből fékszervizbe vinni az autót.

Működési folyamat

A főfékhenger egyik legfontosabb feladata, hogy megakadályozza a nyomásváltozást a fékrendszerben azáltal, hogy meggátolja a fékfolyadék hőmérsékletének ingadozását. Mindezt úgy, hogy egy, a fékoldásnál felszabaduló kiegyenlítő furat köti össze az alkatrész nyomóterét a fékfolyadék tartállyal. Fékoldáskor tehát abszolút nyomásmentes kondíciók állnak fenn a kiegyenlítő furatnak köszönhetően. Amint lenyomod a fékpedált, a főfékhenger dugattyúja pont annyi és olyan nyomású folyadékot továbbít a munkahengerekhez, amennyi épp szükséges. Azért van szükség a fékfolyadék továbbítására, hogy meg tudja szüntetni a súrlódó felületek és a fék mechanika alkatrészek közötti rést. Miután a fékbetétek felfeküdtek, újabb, az előbbinél kevesebb folyadékmennyiségre van szükség, ahhoz, hogy meg lehessen szüntetni a kerékfékszerkezet flexibilis deformálódását, valamint a fékcsövek rugalmas ernyedését. Ezt követően kerül előtérbe a nyomásnagyság. Tárcsafékek esetében a főfékhenger mindkettő köre nyomásmentes a fékoldás alaphelyzete alatt.

A kétkörös, tandem kivitelű főfékhenger mintegy harmada ér bele a vákuumos fékrásegítőbe. Emiatt speciális, dupla karmantyús nyaktömítéssel látják el a szerkezetet. Fékezés elkezdésekor a dugattyú balra moccan a tömítéssel együtt. A gyors elmozdulás során a fékfolyadék visszafolyik a tartályba a kiegyenlítő furaton át, ám annak pici furata miatt be is indul a nyomótérben a nyomásemelkedés. A dugattyúkon ütköző csapokat alkalmaznak, melyek segítségével a tömítetlenség okozta, fékkörben uralkodó elégtelen nyomás esetén, az egyik dugattyú elmozdulást követően felütközik a másikra, esetleg a furat homlokfelületére. Így tud kialakulni az épen maradt fékkörben a fékezőnyomás. Ebben az esetben viszont a vezető számára is észlelhetően hosszabbodik a fékpedál útja.

A dugattyúk visszamoccanása

Amint visszaengeded a fékpedált, fékoldásnál egy rugó állítja vissza alaphelyzetébe a mechanizmus dugattyúját. Ám ez a műveletsor gyorsabban zajlik le, mint a munkahenger dugattyúk visszamozdulása, épp ezért nyomásdifferencia lép fel a csövek és a főfékhenger közt. Ilyenkor a tömítő karmantyú félredől, és valamennyi fékfolyadék kerül vissza a tartályból a nyomáseltérés kiegyenlítéséhez. A dugattyú alaphelyzetbe állásakor megy végbe a kiegyenlítődés. Fontos, hogy a főfékhengert úgy alakítsák ki gyárilag, hogy segítségével hiba nélkül lehessen feltölteni, továbbá légteleníteni a teljes fékrendszert.

Dobfékek karmantyús tömítéssel

Ezeknél eleinte fenékszelepeket használtak a gyártók, melyek fékoldásnál pár tized bar visszamaradó nyomást hagytak. A mechanizmus lényege, hogy a tömítő karmantyúk kiszélesedéseit a hengerfalnak nyomják, ezáltal garantálva a tökéletes tömítést. Tárcsafékes rendszerekben nem lehet fenékszelepeket alkalmazni, mivel azok munkahengereiben nem található visszahúzó rugó. Amennyiben mégis találkozol tárcsafékes kocsiknál fenékszeleppel, annak a visszamaradó nyomás megtartása helyett a fékek légtelenítésének elősegítése a szerepe. Ilyenkor gyárilag átfúrják a fenékszelepet.

Főfékhenger az ABS rendszerekben

ABS-szel rendelkező fékrendszerekbe kizárólag olyan főfékhengert lehet rakni, melynek minimum a 2. fékköre központi szelepes kialakítású. Ez amiatt van, mert a blokkolásgátló irányításakor a sűrű nyomásváltozás miatt akár 18-20-szor is elmozdulhat a főfékhenger dugattyúja és annak tömítése a kiegyenlítő furat előtt. Emiatt a tömítés működési ideje igencsak röviddé válik. A fékpedál felőli fékkörben viszont ez nem történhet meg, mivel ebben az esetben nem zajlik le teljes fékoldás. A modernebb modellekben egy központi szelep biztosítja a kapcsolatot a kiegyenlítő tartállyal, ez zárja ezt a furatot. Ez az újabb metódus tehát nem rövidíti a tömítés élettartamát. Ebben a mechanizmus fajtában a központi szelep felváltja a kiegyenlítő furatot funkcionalitásában, ráadásul jóval gyorsabban is működik annál.

Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!

Olajcsere, szűrő csere  
Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.
Autódiagnosztika  
Hibajelzés esetén az autó elektromos berendezéseinek, vezérlőegységeinek vizsgálata naprakész márkafüggetlen vagy egyes típusoknál akár gyári diagnosztikai szoftverek segítségével.
Autó állapotfelmérés  
Szakszerű és modern műszerekkel történő gépjármű vizsgálat, hogy Ön és családja nyugodtan autózhasson.
Futómű beállítás  
Nem megfelelő úttartás, rendellenes gumikopás vagy futómű alkatrész cseréje után elvégzendő művelet melyet a legkorszerűbb Hunter márkájú berendezéssel végzünk.
Vezérműszíj csere, vezérlés javítás  
Kötelezően előírt karbantartási művelet mely során a vezérműszíj és a hozzá szorosan kapcsolódó alkatrészek (szíjfeszítő, vezetőgörgő, vízszivattyú) cseréje történik. Vezérlés javításra a motorvezérlés felől hallható rendellenes hang esetén van szükség vagy egy felvillanó hibajelzés során eltárolt a vezérlés meghibásodására utaló hibakód miatt.
Fékszerviz, fékjavítás  
Személy és kisteher gépjárművek hidraulikus fékrendszereinek javítása, karbantartása. Pontos hibamegállapítás, gyors javítás, hogy autója mielőbb biztonsággal használható legyen.
Klímatöltés, tisztítás, javítás  
Személy és kisteher gépjárművek klímaberendezéseinek töltése R134A és R1234yf ( régi és új típusú ) klímagázzal, klímarendszerek javítása képesítéssel rendelkező kollégákkal. Klímatisztítás és utastér fertőtlenítés akár ózonos eljárással is.
Automata váltó olajcsere  
Automata váltó olajcsere átöblítéses gépi automata eljárással.
Kuplung javítás, kuplung csere  
Kuplung rendszerek teljeskörű javítása, kuplung készletek cseréje rövid határidővel kedvező alkatrész árakkal.
Műszaki vizsgáztatás  
A gépjármű forgalmi engedélyében szereplő éppen aktuális műszaki vizsga lejárati időpontjának meghosszabbítása egy erre kijelölt műszaki vizsga állomáson a gépjárművön elvégzett kötelező átvizsgálást követően.
Részecskeszűrő tisztítás  
Másnéven DPF tisztítás. A meghibásodott részecskeszűrő rendszerek javítása, az eltömődött részecskeszűrők tisztítása.
Kipufogó javítás  
Személy és kisteher gépjárművek kipufogó rendszereinek javítása, cseréje rövid határidővel, hogy a javítás után ismét a megszokott komfort érzete legyen vezetés közben.
Lengéscsillapító mérés  
Instabil nem pontos úttartás esetén elsődleges diagnosztikai mérés mely során pontos értéket kap autója lengéscsillapítóinak %-os állapotáról. 30.000km-ként ajánlott vizsgálat.
Gumiszerviz  
Személy és kisteherautók gumiabroncsainak cseréje és centrírozása akár 20” feletti felniátmérő esetén is. TPMS rendszerek javítása, defekttűrő ( Runflat ) abroncsok szakszerű cseréje. Szerelés és centrírozás nagy kapacitással.
Autófűtés és autóhűtés javítás  
Gépjárműve hűtő-fűtő rendszerének akár megbontás nélküli hibamegállapítása, szakszerű javítása.
Autó akkumulátor csere, akkuszerviz  
Gépjármű akkumulátorok vizsgálata, töltő rendszerek ellenőrzése, diagnosztikája. Hagyományos és AGM akkumulátorok cseréje, akkumulátor vezérlőegységek szükség szerinti alapbeállítása.
Dióhéjas szívórendszer tisztítás  
Masszív koromlerakódás borítja a közvetlen befecskendezéses benzinmotorja szívószelepét vagy diesel autója szívósorát? Ne várjon addig, amíg ez problémát okoz!
idő

Tisztelt ügyfeleink!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy autószerviz műhelyünk 2023.12.23-2024.01.01. között  ZÁRVA tart. 2024.01.02-től a megszokott nyitvatartási rendben várjuk Önöket!

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa. Adatvédelemi szabályzat

Az üzenet küldése sikeres!

Köszönjük hogy felvette a kapcsolatot a KA Bosch Car Szerviz munkafelvételével, hamarosan válaszolunk levelére, vagy felhívjuk a megadott telefonszámon egyeztetés végett.
Üdvözlettel: KA csapata