Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Árajánlat, időpont kérés

Nem indul a kocsi – a gyújtóberendezés vizsgálata

Audi gyújtáskapcsoló berendezése

Bármikor járhatunk úgy, pláne hideg időben, télen, hogy beszállunk, elfordítjuk a slusszkulcsot, de nem indul. Ilyenkor legtöbben egyből a gyenge vagy lemerült, netán tönkrement akkumulátort okolják érte, ám megtörténhet, hogy nem az a hibás. Ha megvizsgáltad az akkumulátort, és úgy látod nem szükséges az akkumulátor csere, akkor következhet a gyújtóberendezés vizsgálata. Cikkünkkel ehhez próbálunk segítséget nyújtani nektek.

Hibakeresés a gyújtóberendezésben

A hibakeresés kezdő lépése az egy vagy két gyújtógyertya kiszedése az autóból. Állapotuk irányadó lehet: amennyiben szárazak az elektródák, akkor az üzemanyag ellátással lesz gond, míg benzinesek, akkor a gyújtóberendezésben van a csont elásva. Ha ezzel megvagy, alaposan nézd át a kábelcsatlakozásokat, a gyújtáskapcsolótól indulva a tekercsig, majd a tekercstől egész az elosztószerkezetig vizsgáld meg. Nézd meg, hogy van-e szikra az elosztófedél középső részébe kapcsolódó, gyújtótekercshez tartozó nagyfeszültségű vezetéknél. Az elosztófedélből kiszedett gyújtókábelt körülbelül 1 centire tedd a motortesthez, kérj meg valakit az önindítózásra, és nézd meg, közben kékes fehér fénnyel szikrázik-e. Ha nincs segítséged, akkor csak adj rá gyújtást, és vedd le a lemezrugó kétoldali lehajtása után az elosztófedelet – csavaros rögzítésnél a csavarokat tekerd ki. Ezt követően ellenőrizni kell a szikra átugrását egy csavarhúzó segítségével, a megszakító kalapácsot elmozdítva az üllőtől. A művelethez ajánlott bőrkesztyűt, lehetőség szerint szigetelt fogót használni.

Amennyiben látsz szikrát az elosztófedél közepébe csatlakozó kábelen, akkor nézd meg, hogy a gyújtógyertyák elektródáin is van-e. Ehhez rakd vissza az elosztófedelet, és az egyik, korábban kiszerelt gyertyát dugd a hengerekhez vezető nagyfeszültségű vezeték gyertyapipájába. Utóbbi szigetelt felét fogd meg, és rakd a motortestre úgy, hogy a gyertya és a motor fém része érintkezzen egymással. Önindítózás vagy kézi indítókaros motorpörgetés alatt szintén egy kékes fehér szikrának kell jelentkeznie a gyertyaelektródák közt. Ez csak akkor jöhet létre, ha teljesen tiszták és szárazak az elektródák, valamint optimális a köztük lévő távolság. Vagyis ha a gyertya már benzinlucskos vagy elöregedett, sérültek az elektródák, netán erős koksz lerakódás jelent meg rajta, akkor cseréld le őket. Ha csak az elosztófedél középső részébe menő vezetéken látsz szikrát, de a gyújtógyertya elektródákon nem, akkor az elosztómechanizmusban lesz a hiba.

Elosztószerkezet ellenőrzés

Az elosztószerkezet ellenőrzéséhez vedd le az elosztófedelet, és vizsgáld meg, nem repedt-e el a fedél. Amennyiben igen, akkor – pót elosztófedél híján – késheggyel tisztítsd meg a vékony repedéseket, majd mélyítsd ki kb. fél milliméternyire. Ha motormosást követően vagy télen lép fel üzemzavar, akkor még az elosztófedél bepárásodása is okozhatja a problémát. Ilyenkor elegendő tiszta ronggyal szárazra törölni, majd légpumpával megszárítani a fedél belső felületét is.

Az elosztószerkezetben még a pipa is okozhat problémákat. Ahhoz, hogy megvizsgálhasd, ki kell húznod a gyújtókábelt az elosztófedél középső részéből. Tartsd a kábelt a szigetelt részénél, az elosztótengely középvonalában, a pipa rézlapjától kb. 1 centire, és önindítózz. Ha azt látod, a szikra egyből, intenzíven ugrik át az elosztótengelyhez, akkor garantáltan meghibásodott, elrepedt az elosztópipa. Amennyiben nem látsz szikrát az elosztófedél középső részébe kapcsolódó kábelen, akkor ellenőrizd a megszakítót. Ehhez vedd le az elosztófedelet, majd a pipát, és kézi indítókarozással vagy ékszíjmozgatással, gyújtás nélkül addig pörgesd a motort, míg a kalapács a lehető legtávolabb megy az üllőtől. A hézagméret a megszakító érintkezőinek elállítódása, beégése függvényében változhat. Akkor optimális a hézag, ha a legnagyobb emelésen figyelt érték 0,4 milliméter. Ezt könnyedén megállapíthatod egy erre a célra készült lemezdarabbal, ha az érintkezők közé rakod. Akkor lesz jó, ha a hézagmérő húzósan mozgatható az érintkezők közt. Ne felejtsd el azt is megnézni, az érintkezők a teljes felületen zárnak-e össze az elosztótengely továbbfordulásakor. Amennyiben beégett a felület, akkor finom csiszolóvászonnal, esetleg tűreszelővel szedd le, és alaposan takarítsd le a fémport a felületekről. Végezetül állítsd be optimális értékűre a megszakítóhézagot, miután leszedted az üllő rögzítőcsavarját.

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: linkedin
Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!

Olajcsere, szűrő csere

Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.

Automata váltó olajcsere

Automata váltó olajcsere átöblítéses gépi automata eljárással.