Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Árajánlat, időpont kérés

Érdemes H Astrát venni használtan?

Opel Astra H

Immár több, mint 16 éve, 2004-ben került piacra az Opel Astra H sorozata. Egészen 9 évig gyártották, számos kialakításban: három- és ötajtós, kombi, szedán, kabrió, ráadásul Zafiraként még 7 üléses egyterűként is kapható volt. Az azóta eltelt években és még ma is az egyik legnépszerűbb modell a magyar használtautó piacon. Alapjában véve megbízható, könnyen szervizelhető autó, de azért akad néhány típushibája.

Tartós, strapabíró karosszéria és beltér

A H Astra karosszériáján szerencsére nem sűrűn jelenik meg rozsda, jellemzően csak a nyugati importmodelleken találkozhatunk korrózióval az ottani útviszonyok, erősebb sózás miatt. A karosszériához hasonlóan a beltér is ilyen strapabíró, még 300-350 000 kilométert futott példányok utasterén sem látszódnak nagy igénybevételi nyomok. Nem csak az üléskárpitok, de még a kormánybőrözés, a pedálgumik is rendkívül tartósak. Persze azért így is akadnak apróbb típushibák, mint az első üléseknél a háttámla nyikorgása, a szivargyújtó tetejének zörgése – de ezek könnyedén orvosolhatóak.

Az a fránya toronycsapágy és belső keringtető

Tipikus hiba a 2007-es és azelőtti modelleknél a toronycsapágyak rohadása. Gyártáskor sajnos gyenge minőségű, műanyag kupakokat alkalmaztak, mely alá befolyik a víz, amitől szétrohadnak a toronycsapágy szilentek. Ez a gond hangot is ad magának: zörög, szélsőségesebb helyzetben pedig át is szakítja a motorháztetőt. A 2007 utáni modelleknél már gumi kupakra váltottak, ám alulról ettől még bekerülhet a víz. Emiatt mindenképp rá kell nézni, és ha már amúgy is leveszed a kupakot, a visszarakásnál rakj rá tömítőanyagot.

Átvizsgáláskor a belső keringtető rendszert, azon belül is a zsalut érdemes megnézni. A H Astra utasterébe a műszerfal jobb fele mögötti tűzfalon át jut be a levegő, melynek egy zsalu szab gátat bekapcsolt keringtetés esetén. Sajnos gyártásnál alulméretezték az eszköz csatlakozását, így bizonyos idő után az állítómotor eltöri – ilyenkor kattogást hallhatunk.

Elektronikai hibák is akadnak

Elsőre nem hangzik nagy gondnak, de a 2006 előtt gyártott kocsiknál gyakran kapcsol be magától a rádió, mely valójában a CD-lejátszóban lévő érzékelő miatt történik. Meghibásodás esetén akkor is úgy érzékeli, hogy CD-t raknak a nyílásba, amikor egyébként nem, így működésbe hozza a rádiót. Ez pedig éjszakai parkolásnál simán leszívhatja az akkumulátort. A rádiótól nem messze, a kormányoszlopon található az ún. CIM, vagyis Column Integration modul, melyen megtalálható az ablaktörlő- és az indexkapcsoló is. Fontos, hiszen az indításban is nagy szerepe van, de a start-stop gombos, ill. az elektromos kormányzár üzemelésében is. Szintén gyári probléma, hogy sokszor meg sem forrasztották a rajtalévő áramkör lábakat, melyek ezáltal elengednek, és érintkezési gondok lépnek fel. CAN Bus kábelen keresztül kommunikál a kocsi többi részével, így jól felkavarhatja az állóvizet… például dudáláskor a rádió kezd el hangosodni, vagy mondjuk csak lekapcsolt világítással szólal meg. Ezek azért az autózást alapvetően nem akadályozzák meg, ám már nagyobb gondot okozhat, ha az indításgátló vagy a kormányzár nem kapcsol ki.

Minden évjárat szedán, ötajtós és kombi modelljénél problémát