Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Időpont kérés

Négy évszak, egy szett gumi

Sokunkban felmerülhet a kérdés, vajon napjainkban a négyévszakos gumik fejlettsége eljutott-e már arra a szintre, hogy biztonságos alternatívát nyújtsanak autózásaink során a mindennapokban, bármely évszakról és időjárási viszonyról legyen is szó. Cikkünkben erre a kérdésre keressük a választ.

Értelmes kompromisszum?

Autós körökben sokáig tartotta magát az a nézet, miszerint a négyévszakos gumi csupán költségcsökkentő megoldás, igazából egyik évszakban sem teljesít megfelelően. Igaz, hogy évtizedekkel ezelőtt a négyévszakos abroncs valójában egy olyan téli gumit jelentett, amelyet próbáltak olyan mintázattal ellátni, hogy a nyári közlekedésre is alkalmas legyen. Azóta azonban a gyártástechnológiák annyit fejlődtek, hogy ma már – ha bizonyos megkötések mellett is – bátran ajánlható a kis- és középkategóriás autókra. Beszédes az a tény is, hogy a prémiummárkák kínálatában is mind megtalálható ez a típusú abroncs. A német autóklub (ADAC) 2018-ban is tesztelte a különböző szezonspecifikus és négyévszakos abroncsokat, és arra a megállapításra jutottak, hogy ésszerű határokon belül a prémium márkás all-season gumik felveszik a versenyt a középkategóriás szezonális abroncsokkal.

Kinek ajánlható?

Elsősorban olyan autósoknak ajánlható a négyévszakos szett, akik inkább városban, illetve rövidebb távokra használják autójukat. Az éves futásteljesítmény ebben az esetben ne legyen több 10-15 ezer kilométernél. Sokan költségcsökkentés céljából vennének négyévszakos szettet, vagy csak a gumicserét szeretnék megspórolni, azonban azt tudni érdemes, hogy az ilyen típusú abroncsok ára akár 25%-kal is drágább lehet a hagyományos téli vagy nyári gumiknál. Ha csak a pénztárcánk érdekében váltanánk, azt is tartsuk észben, hogy a négyévszakos gumiabroncsok sokkal jobban kopnak társaiknál, így míg egy hétköznapi gumi elfut akár nyolcvanezer kilométert, addig a négyévszakos társaik általában már hatvanezer kilométer megtétele után csereérettek. Arra is érdemes figyelnünk, hogy ameddig az átlagos szezonális abroncsok profilmélysége az érvényes magyar jogszabályok esetében minimum 1.6 milliméter, addig a biztonságos téli-nyári autózáshoz egy all-season gumi esetében érdemes már 2.5-3 milliméter profilmélység elérése esetén az új szett vásárlásán elgondolkodni. Azonban, ha teljesen tisztában vagyunk autónk teljesítményével, és a KRESZ-t betartva, ésszerű keretek között vezetjük autónkat, valamint le tudunk mondani autónkról azokon a napokon, amikor jeges útfelülettel van dolgunk, akkor bátran vágjunk bele, és nyugodtan vásároljunk az ismert márkák négyévszakos kínálatából.

Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!

Olajcsere, szűrő csere  
Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.
Autódiagnosztika  
Hibajelzés esetén az autó elektromos berendezéseinek, vezérlőegységeinek vizsgálata naprakész márkafüggetlen vagy egyes típusoknál akár gyári diagnosztikai szoftverek segítségével.
Autó állapotfelmérés  
Szakszerű és modern műszerekkel történő gépjármű vizsgálat, hogy Ön és családja nyugodtan autózhasson.
Futómű beállítás  
Nem megfelelő úttartás, rendellenes gumikopás vagy futómű alkatrész cseréje után elvégzendő művelet melyet a legkorszerűbb Hunter márkájú berendezéssel végzünk.
Vezérműszíj csere, vezérlés javítás  
Kötelezően előírt karbantartási művelet mely során a vezérműszíj és a hozzá szorosan kapcsolódó alkatrészek (szíjfeszítő, vezetőgörgő, vízszivattyú) cseréje történik. Vezérlés javításra a motorvezérlés felől hallható rendellenes hang esetén van szükség vagy egy felvillanó hibajelzés során eltárolt a vezérlés meghibásodására utaló hibakód miatt.
Fékszerviz, fékjavítás  
Személy és kisteher gépjárművek hidraulikus fékrendszereinek javítása, karbantartása. Pontos hibamegállapítás, gyors javítás, hogy autója mielőbb biztonsággal használható legyen.
Klímatöltés, tisztítás, javítás  
Személy és kisteher gépjárművek klímaberendezéseinek töltése R134A és R1234yf ( régi és új típusú ) klímagázzal, klímarendszerek javítása képesítéssel rendelkező kollégákkal. Klímatisztítás és utastér fertőtlenítés akár ózonos eljárással is.
Automata váltó olajcsere  
Automata váltó olajcsere átöblítéses gépi automata eljárással.
Kuplung javítás, kuplung csere  
Kuplung rendszerek teljeskörű javítása, kuplung készletek cseréje rövid határidővel kedvező alkatrész árakkal.
Műszaki vizsgáztatás  
A gépjármű forgalmi engedélyében szereplő éppen aktuális műszaki vizsga lejárati időpontjának meghosszabbítása egy erre kijelölt műszaki vizsga állomáson a gépjárművön elvégzett kötelező átvizsgálást követően.
Részecskeszűrő tisztítás  
Másnéven DPF tisztítás. A meghibásodott részecskeszűrő rendszerek javítása, az eltömődött részecskeszűrők tisztítása.
Kipufogó javítás  
Személy és kisteher gépjárművek kipufogó rendszereinek javítása, cseréje rövid határidővel, hogy a javítás után ismét a megszokott komfort érzete legyen vezetés közben.
Lengéscsillapító mérés  
Instabil nem pontos úttartás esetén elsődleges diagnosztikai mérés mely során pontos értéket kap autója lengéscsillapítóinak %-os állapotáról. 30.000km-ként ajánlott vizsgálat.
Gumiszerviz  
Személy és kisteherautók gumiabroncsainak cseréje és centrírozása akár 20” feletti felniátmérő esetén is. TPMS rendszerek javítása, defekttűrő ( Runflat ) abroncsok szakszerű cseréje. Szerelés és centrírozás nagy kapacitással.
Autófűtés és autóhűtés javítás  
Gépjárműve hűtő-fűtő rendszerének akár megbontás nélküli hibamegállapítása, szakszerű javítása.
Autó akkumulátor csere, akkuszerviz  
Gépjármű akkumulátorok vizsgálata, töltő rendszerek ellenőrzése, diagnosztikája. Hagyományos és AGM akkumulátorok cseréje, akkumulátor vezérlőegységek szükség szerinti alapbeállítása.
Dióhéjas szívórendszer tisztítás  
Masszív koromlerakódás borítja a közvetlen befecskendezéses benzinmotorja szívószelepét vagy diesel autója szívósorát? Ne várjon addig, amíg ez problémát okoz!
idő

Tisztelt Ügyfeleink!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy autószerviz műhelyünk 2024.05.20-án ZÁRVA tart. 2024.05.21-től a megszokott nyitvatartási rendben várjuk Önöket!

Az üzenet küldése sikeres!

Köszönjük hogy felvette a kapcsolatot a KA Bosch Car Szerviz munkafelvételével, hamarosan válaszolunk levelére, vagy felhívjuk a megadott telefonszámon egyeztetés végett.
Üdvözlettel: KA csapata