Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Időpont kérés

Ne csak rövidtávon használja autóját!

Naplementében közlekednek az autók

Sokan gondolhatják azt, hogyha csak keveset használják az autójukat, rövidtávon kocsikáznak vele, akkor a járgány és az azt alkotó alkatrészek élettartama kitolódik. Logikus is lenne: egy kvázi használati eszköz a használattól romlik és nem ellenkezőleg. Azonban az autóknál ez fordítva működik.

A rövid kiruccanás fáj a négykerekűnek

A rövidtávú autókázás bármennyire is kényelmes, árt a gépjárműnek. Az indok pedig végtelenül egyszerű, ugyanakkor egészen bonyolult is. Csakúgy, mint az emberi testnek, a járgánynak is be kell melegednie. A melegedéshez azonban időre van szükség, s az az idő, amíg mi elszaladunk a közértbe, esetleg a közelebbi oviba, iskolába, munkahelyre, nos, egyáltalán nem elég. Ezt az időt azzal sem lehet elcsalni, hogy reggel 110 percet ülünk az autóban, amiből 45 perc csak a dugóban álldogálás.

Hogyan bántja a rövidtáv az autót?

Az autónak szüksége van időre, hogy a kipufogórendszerben és a motortérben lecsapódó kondenzvíz elpárologjon. Amennyiben ez nem történik meg, azaz az autó nincs elég ideig úton, úgy az reakcióba lép az ott található égéstermékkel. Savas frigyre lépve egymással megtámadja az olajat és az egész kipufogórendszert. Ettől a kellemetlen trutymótól az olaj felhígul, szennyezetté válik, ami, mondanunk sem kell, nem tesz jót a motornak. A szennyezett olajnak ugyanis nem túl jó a kenőképessége, imigyen nem tudja betölteni a funkcióját, helyette korrodál, és olyannyira koptatja a motort, mintha a lakhelyünk és például a munkahely közötti távolság egy kontinensnyi kilométer volna, amit a kocsinkkal tettünk meg. Röviden és érthetőbben: a rövid kocsikázással úgy koptatjuk a motort, mintha több száz kilométert tennénk meg naponta.

Ebből láthatjuk, hogy nem éppen tesz jót a motornak a rövid furikázás, különösen télvíz idején. Akkor ugyanis egy hidegindítás bemelegedési idő nélkül erősebben terheli a motort, mint azt várnánk. Emiatt a használt autó vásárlása esetén ne érezzük túl csábítónak a megtett kilométerek csekély mennyiségét a kiszemelt autónak. Lehet, hogy azon a pár kilométeren többet futott már, mint amennyit tolerálni tudunk.

A jelenség ellen a legtöbbet azzal tehetjük, ha naponta hosszabb, 15-20 kilométert is megteszünk vele, vagy időközönként beiktatunk egy hosszabb utat. Mielőtt a dolog elcsalásán gondolkodnánk, nem, az álló helyzetben melegítés sem tesz jót a járműnek.

További megoldás lehet még az erre a célra kifejlesztett speciális, elektromos állófűtés. Igaz, a rövid utakból adódó problémát csak negyedrészben védjük ki vele, de már ez is több mint a nulla.

Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!

Olajcsere, szűrő csere  
Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.
Autódiagnosztika  
Hibajelzés esetén az autó elektromos berendezéseinek, vezérlőegységeinek vizsgálata naprakész márkafüggetlen vagy egyes típusoknál akár gyári diagnosztikai szoftverek segítségével.
Autó állapotfelmérés  
Szakszerű és modern műszerekkel történő gépjármű vizsgálat, hogy Ön és családja nyugodtan autózhasson.
Futómű beállítás  
Nem megfelelő úttartás, rendellenes gumikopás vagy futómű alkatrész cseréje után elvégzendő művelet melyet a legkorszerűbb Hunter márkájú berendezéssel végzünk.
Vezérműszíj csere, vezérlés javítás  
Kötelezően előírt karbantartási művelet mely során a vezérműszíj és a hozzá szorosan kapcsolódó alkatrészek (szíjfeszítő, vezetőgörgő, vízszivattyú) cseréje történik. Vezérlés javításra a motorvezérlés felől hallható rendellenes hang esetén van szükség vagy egy felvillanó hibajelzés során eltárolt a vezérlés meghibásodására utaló hibakód miatt.
Fékszerviz, fékjavítás  
Személy és kisteher gépjárművek hidraulikus fékrendszereinek javítása, karbantartása. Pontos hibamegállapítás, gyors javítás, hogy autója mielőbb biztonsággal használható legyen.
Klímatöltés, tisztítás, javítás  
Személy és kisteher gépjárművek klímaberendezéseinek töltése R134A és R1234yf ( régi és új típusú ) klímagázzal, klímarendszerek javítása képesítéssel rendelkező kollégákkal. Klímatisztítás és utastér fertőtlenítés akár ózonos eljárással is.
Automata váltó olajcsere  
Automata váltó olajcsere átöblítéses gépi automata eljárással.
Kuplung javítás, kuplung csere  
Kuplung rendszerek teljeskörű javítása, kuplung készletek cseréje rövid határidővel kedvező alkatrész árakkal.
Műszaki vizsgáztatás  
A gépjármű forgalmi engedélyében szereplő éppen aktuális műszaki vizsga lejárati időpontjának meghosszabbítása egy erre kijelölt műszaki vizsga állomáson a gépjárművön elvégzett kötelező átvizsgálást követően.
Részecskeszűrő tisztítás  
Másnéven DPF tisztítás. A meghibásodott részecskeszűrő rendszerek javítása, az eltömődött részecskeszűrők tisztítása.
Kipufogó javítás  
Személy és kisteher gépjárművek kipufogó rendszereinek javítása, cseréje rövid határidővel, hogy a javítás után ismét a megszokott komfort érzete legyen vezetés közben.
Lengéscsillapító mérés  
Instabil nem pontos úttartás esetén elsődleges diagnosztikai mérés mely során pontos értéket kap autója lengéscsillapítóinak %-os állapotáról. 30.000km-ként ajánlott vizsgálat.
Gumiszerviz  
Személy és kisteherautók gumiabroncsainak cseréje és centrírozása akár 20” feletti felniátmérő esetén is. TPMS rendszerek javítása, defekttűrő ( Runflat ) abroncsok szakszerű cseréje. Szerelés és centrírozás nagy kapacitással.
Autófűtés és autóhűtés javítás  
Gépjárműve hűtő-fűtő rendszerének akár megbontás nélküli hibamegállapítása, szakszerű javítása.
Autó akkumulátor csere, akkuszerviz  
Gépjármű akkumulátorok vizsgálata, töltő rendszerek ellenőrzése, diagnosztikája. Hagyományos és AGM akkumulátorok cseréje, akkumulátor vezérlőegységek szükség szerinti alapbeállítása.
Dióhéjas szívórendszer tisztítás  
Masszív koromlerakódás borítja a közvetlen befecskendezéses benzinmotorja szívószelepét vagy diesel autója szívósorát? Ne várjon addig, amíg ez problémát okoz!
idő

Tisztelt Ügyfeleink!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy autószerviz műhelyünk 2024.05.20-án ZÁRVA tart. 2024.05.21-től a megszokott nyitvatartási rendben várjuk Önöket!

Az üzenet küldése sikeres!

Köszönjük hogy felvette a kapcsolatot a KA Bosch Car Szerviz munkafelvételével, hamarosan válaszolunk levelére, vagy felhívjuk a megadott telefonszámon egyeztetés végett.
Üdvözlettel: KA csapata