Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Időpont kérés

Az AC pumpa hiba egyértelmű jelei

Mini üzemanyag szivattyú

Mondhatjuk, hogy az üzemanyagpumpa a gépkocsik aortája, a legfontosabb üzemanyagot továbbító szerve, ami, ha meghibásodik, akkor bizony a lehető leggyorsabban cseréltetni kell egy autószerviz szerelőivel.. Máskülönben megeshet, hogy az Isten háta mögött ragadunk egy lerobbant autóval.

Az AC pumpáról általában

A pár évtizeddel ezelőtt gyártott, karburátort használó autókon az üzemanyagpumpa még egy mechanikusan hajtott szivattyúként létezett. Ez egy membrán működtetésével juttatta az üzemanyaghoz a motort. Viszont a nyolcvanas évek tájékán a gépkocsigyártók úgy gondolták, hogy ez a rendszer sokkal hatékonyabban és nem utolsó sorban olcsóbban működne, ha a mechanikusságát lecserélnék egy elektromos üzemanyagszivattyúra. Ez a szivattyú ma az AC pumpa névre hallgat, amit vagy az üzemanyagtankba vagy a tankon kívülre építenek az autókba.

Az AC pumpák meghibásodásának okai

Az elektromos szivattyúk legjellemzőbben kettő dologtól mennek tönkre. Az egyik az öregedés, a másik pedig az üzemanyagtankba bejutott szennyeződés. Amennyiben a kettő közül az egyik, vagy éppen mindkettő bekövetkezik, akkor a pumpát vezérlő motor teljesítménye elkezd hanyatlani, vagy megáll működni. Ennek következtében nem képes a megfelelő mennyiségű üzemanyag továbbadására. Az ok-okozat elvének megfelelően a szükségesnél kevesebb mennyiségű nafta miatt az erősen terhelt, magas fordulatszámon izzadó motor erőtlenné válik, és fináléként akár le is állhat.

Szerencsére a leállást tünet előzi meg, aminek a felismerésével megspórolhatunk egy nagyobb fejfájást a rossz pumpa által okozottnál. A meghibásodott AC pumpa tünetei egészen jól felismerhetők. Például a tankon kívülre szerelt elektromos szivattyú szivárogni kezd. Ez a szimptóma veszélyes, hiszen benzin kerül olyan alkatrészek közelébe, amelyek begyújthatják azt, nem beszélve a kívülről jövő véletlenekről: valami olyan kerül a pumpa közelébe, ami meggyújthatja a benzint. A szivárgásnak egyértelmű jele a motor üzemelése közben érezhető benzinszag. Ilyenkor érdemes az orrunk után menni, és/vagy keresni a benzinfolyás nyomát. Amennyiben megtaláltuk, és azt látjuk, hogy nem az üzemanyag-vezeték szakadt el, akkor a pumpánk beteg. Tehát ha arra gyanakszunk, hogy az AC pumpával van baj, akkor bizony a benzinfolyás egy egészen pontos ómen.

Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!

Olajcsere, szűrő csere  
Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.
Autódiagnosztika  
Hibajelzés esetén az autó elektromos berendezéseinek, vezérlőegységeinek vizsgálata naprakész márkafüggetlen vagy egyes típusoknál akár gyári diagnosztikai szoftverek segítségével.
Autó állapotfelmérés  
Szakszerű és modern műszerekkel történő gépjármű vizsgálat, hogy Ön és családja nyugodtan autózhasson.
Futómű beállítás  
Nem megfelelő úttartás, rendellenes gumikopás vagy futómű alkatrész cseréje után elvégzendő művelet melyet a legkorszerűbb Hunter márkájú berendezéssel végzünk.
Vezérműszíj csere, vezérlés javítás  
Kötelezően előírt karbantartási művelet mely során a vezérműszíj és a hozzá szorosan kapcsolódó alkatrészek (szíjfeszítő, vezetőgörgő, vízszivattyú) cseréje történik. Vezérlés javításra a motorvezérlés felől hallható rendellenes hang esetén van szükség vagy egy felvillanó hibajelzés során eltárolt a vezérlés meghibásodására utaló hibakód miatt.
Fékszerviz, fékjavítás  
Személy és kisteher gépjárművek hidraulikus fékrendszereinek javítása, karbantartása. Pontos hibamegállapítás, gyors javítás, hogy autója mielőbb biztonsággal használható legyen.
Klímatöltés, tisztítás, javítás  
Személy és kisteher gépjárművek klímaberendezéseinek töltése R134A és R1234yf ( régi és új típusú ) klímagázzal, klímarendszerek javítása képesítéssel rendelkező kollégákkal. Klímatisztítás és utastér fertőtlenítés akár ózonos eljárással is.
Automata váltó olajcsere  
Automata váltó olajcsere átöblítéses gépi automata eljárással.
Kuplung javítás, kuplung csere  
Kuplung rendszerek teljeskörű javítása, kuplung készletek cseréje rövid határidővel kedvező alkatrész árakkal.
Műszaki vizsgáztatás  
A gépjármű forgalmi engedélyében szereplő éppen aktuális műszaki vizsga lejárati időpontjának meghosszabbítása egy erre kijelölt műszaki vizsga állomáson a gépjárművön elvégzett kötelező átvizsgálást követően.
Részecskeszűrő tisztítás  
Másnéven DPF tisztítás. A meghibásodott részecskeszűrő rendszerek javítása, az eltömődött részecskeszűrők tisztítása.
Kipufogó javítás  
Személy és kisteher gépjárművek kipufogó rendszereinek javítása, cseréje rövid határidővel, hogy a javítás után ismét a megszokott komfort érzete legyen vezetés közben.
Lengéscsillapító mérés  
Instabil nem pontos úttartás esetén elsődleges diagnosztikai mérés mely során pontos értéket kap autója lengéscsillapítóinak %-os állapotáról. 30.000km-ként ajánlott vizsgálat.
Gumiszerviz  
Személy és kisteherautók gumiabroncsainak cseréje és centrírozása akár 20” feletti felniátmérő esetén is. TPMS rendszerek javítása, defekttűrő ( Runflat ) abroncsok szakszerű cseréje. Szerelés és centrírozás nagy kapacitással.
Autófűtés és autóhűtés javítás  
Gépjárműve hűtő-fűtő rendszerének akár megbontás nélküli hibamegállapítása, szakszerű javítása.
Autó akkumulátor csere, akkuszerviz  
Gépjármű akkumulátorok vizsgálata, töltő rendszerek ellenőrzése, diagnosztikája. Hagyományos és AGM akkumulátorok cseréje, akkumulátor vezérlőegységek szükség szerinti alapbeállítása.
Dióhéjas szívórendszer tisztítás  
Masszív koromlerakódás borítja a közvetlen befecskendezéses benzinmotorja szívószelepét vagy diesel autója szívósorát? Ne várjon addig, amíg ez problémát okoz!
idő

Tisztelt ügyfeleink!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy autószerviz műhelyünk 2023.12.23-2024.01.01. között  ZÁRVA tart. 2024.01.02-től a megszokott nyitvatartási rendben várjuk Önöket!

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa. Adatvédelemi szabályzat

Az üzenet küldése sikeres!

Köszönjük hogy felvette a kapcsolatot a KA Bosch Car Szerviz munkafelvételével, hamarosan válaszolunk levelére, vagy felhívjuk a megadott telefonszámon egyeztetés végett.
Üdvözlettel: KA csapata